Saturday, July 18, 2009

PEMBORONG IKAN MENANG NYAWA-NYAWA IKAN

Agendadaily

Sejak awal lagi Barisan Nasional (BN) melangkah ke gelanggang Manek Urai telah diberikan gambaran akan menerima tamparan hebat daripada PAS. Pelbagai tuduhan dan serangan dibuat oleh pimpinan pembangkang terhadap UMNO dan BN termasuk Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang tergamak mengeluarkan kenyataan ‘syahadah orang PAS tak sama dengan syahadah orang UMNO’.

Selain itu pelbagai slogan seperti kepimpinan Tok Guru Bawa Berkat, akhirnya diterjemah oleh pengundi dengan mengurangkan majoriti yang diperolehi oleh PAS kepada 65 undi sahaja.

Walaupun menang, di tempat pengumuman rasmi, suasana tidak seperti sepatutnya. Tiada laungan takbir mahupun sorakan para penyokong pembangkang yang berada di situ.

Lebih memeritkan, kemenangan PAS itu disifatkan sebagai isyarat yang jelas sudah ada tanda-tanda rakyat mula menyerlahkan warna serta sikap sebenar mereka. Mereka sudah berani menyatakan ‘tidak’ kepada kepimpinan Tok Guru yang dijadikan simbol kempen.
Nik Aziz dijadikan ‘pembesar suara’ PAS sepanjang tempoh kempen. Sebutlah apa yang tidak dikatakan oleh Nik Aziz dalam membangkitkan kemarahan rakyat kepada BN dan UMNO. Namun pada akhirnya, rakyat memberikan kata putus mereka.

Paling menarik empat peti undi di Manek Urai Baru dan Manek Urai Lama yang dijanjikan pembinaan jambatan baru jika memilih BN, telah menyahut tawaran BN dengan memberikan kekalahan kepada PAS di semua peti undi di kedua-dua kawasan tersebut.

Sedangkan semua tahu Manek Urai Baru dan Manek Urai Lama adalah kubu kuat PAS selama ini. Malah kediaman bekas wakil rakyat sebelum ini Allahyarham Ismail Yaakob berada di Manek Urai Lama.

Isyarat jelas rakyat juga boleh ditafsir jika dilihat perbandingan jumlah undi yang diperolehi kedua-dua parti pada pilihan raya kecil kali ini berbanding dengan pilihan raya umum Mac 2008.

Bagi UMNO, parti itu memperolehi sokongan tambahan 919 undi. Ini berdasarkan undi yang diperolehi parti itu pada Mac 2008 ialah sebanyak 4,364 undi sedangkan pada pilihan raya kecil ini BN memperolehi 5,283 undi.

Berbanding dengan PAS, parti itu mengalami kemerosotan perolehan undi sebanyak 398. Pada pilihan raya umum 2008 PAS memperolehi 5,746 undi tetapi pada pilihan raya kecil ini, undi yang diperolehi hanya 5,348.

Namun dalam pada isyarat tersebut amat jelas sekali, orang kuat Nik Aziz yang juga Exco Kerajaan Negeri, Husam Musa masih lagi ‘angkuh’ dengan kemenangan 65 undi tersebut kerana bersandarkan alasan, ia tetap satu kemenangan.

Malah bagi menutup ‘malu’ atas kemerosotan prestasi PAS itu, Husam sebaliknya seperti mana biasa terus menuduh UMNO mencapai prestasi yang baik itu kerana menggunakan wang untuk mempengaruhi pengundi. Satu alasan atau tuduhan yang sudah lali didengar.

Sedangkan Husam tidak boleh menutup hakikat kenyataan Nik Aziz yang jelas boleh memesongkan akidah umat Islam dengan menjanjikan syurga kepada mereka yang menyokong PAS. Sedangkan urusan syurga neraka adalah urusan Allah.

Namun hakikatnya, tidak dapat dinafikan suasana di pusat pengumuman keputusan, kemenangan PAS itu tidak dirasai seperti apa yang ‘dibanggakan’ oleh Husam. Muram, sepi dan longlai sahaja suasananya. Kira-kira hanya 1,000 orang sahaja berkumpul di luar dewan itu pun para penyokong dari luar yang telah siap sedia untuk balik ke tempat masing-masing.

Mungkinkah kemerosotan prestasi PAS di Manek Urai merupakan lanjutan kepada penolakan kepada kepimpinan Nik Aziz sejak Muktamar parti itu di Shah Alam yang menolak semua calon dari Kelantan untuk memegang jawatan dalam parti itu kecuali Datuk Kamruddin Jaafar yang lebih dilihat sebagai orang KL.

PAS MENYEBABKAN ISLAM DILABEL MUNDUR - KELANTAN SEBAGAI MODELNYA

Daripada http://tamingsari.blogspot.com/

Pada Pilihan Raya Umum 1990, rakyat dipujuk untuk menukar kerajaan negeri Kelantan daripada Barisan Nasional (BN) kepada PAS supaya negeri itu "membangun bersama Islam".

Rakyat Kelantan akhirnya setuju menukar kerajaan. Oleh itu, BN tewas pada PRU tersebut. PAS pula memerintah Kelantan hingga ke hari ini.

Mandat itu diberikan kerana manifesto "membangun bersama Islam" yang bererti PAS akan membangunkan Kelantan selaras dengan prinsip dan tuntutan Islam. Agama suci itu sememangnya menggalakkan ekonomi umat, keluarga dan negara atau negeri diperkasakan.

Ini juga kerana satu daripada prinsip utama politik Islam adalah mengenai keadilan sosial yang perlu diwujudkan menerusi sistem sosial dan ekonomi Islam.

Rakyat Kelantan melakukan perubahan itu kerana Islam mempunyai prinsip-prinsip pembangunan ekonomi dan masyarakat seperti yang ditentukan oleh al-Quran dan diperjelaskan lagi oleh para sarjana termasuklah Abu Yusof, Tusi, Ibn Taimiya dan Ibn Khaldun yang diiktiraf secara universal sebagai Bapa Sains Sosial.

Antara lain, Ibn Taimiya menitikberatkan aspek tanggungjawab negara (pemerintah) untuk memenuhi keperluan asas rakyat. Tusi memfokus kepada kebajikan masyarakat. Ibn Khaldun pula menghuraikan pertalian antara faktor-faktor ekonomi, politik, sosial, etika dan pendidikan.

Ini bermakna pertukaran kerajaan BN kepada PAS di Kelantan pada 1990 adalah kerana rakyat mengharapkan "pembangunan ekonomi Kelantan secara Islam akan menjadi agenda penting kerajaan PAS".

Walaupun hampir 20 tahun berlalu, janji PAS untuk membolehkan rakyat dan negeri Kelantan "membangun bersama Islam" masih dinanti-nantikan. Sepanjang tempoh itu, majoriti hasil Kelantan bergantung kepada tanah, balak dan lombong. Hasil perindustrian yang besar hanya sekadar impian.

Contohnya, kerajaan negeri menjangka hasil sebanyak RM401 juta menerusi Belanjawan 2008. Perbelanjaan mengurusnya pula melebihi perolehan hasil, iaitu sebanyak RM424.73 juta. Ini bermakna ia adalah belanjawan defisit.

Anggaran hasil bagi 2008 sebanyak RM401 juta itu, majoritinya daripada hasil tanah dan perhutanan. Hasil tanah sebanyak RM166.68 juta atau 41.57 peratus, dan hasil perhutanan sebanyak RM90.97 juta atau 22.69 peratus daripada jumlah seluruhnya.

Lain-lain sumber hasil adalah daripada penjualan batu kuari, fee Mahkamah Syariah, fee untuk Laporan Cadangan Pemajuan di bawah Jabatan Perancang Bandar dan Desa, serta pungutan fee pendaftaran nikah melalui e-nikah.

Ini bermakna kerajaan negeri hanya bergantung sepenuhnya kepada tanah, hutan, batu kuari, Mahkamah Syariah dan pernikahan rakyatnya untuk mendapatkan hasil negeri.

Kedudukan kewangan seperti ini sebenarnya sangat mengecewakan rakyat Kelantan kerana hasil sebuah syarikat yang tersenarai di Papan Kedua BSKL pun lebih besar daripada itu.

Jika ramai rakyat Kelantan tidak bayar cukai tanah, kayu balak makin pupus, batu kuari tidak ada pembeli, kes-kes Mahkamah Syariah berkurangan dan pernikahan juga kian merosot, maka akan kosonglah kocek kerajaan negeri.

Sekiranya Kerajaan Pusat memberhentikan terus pembiayaan projek-projek pembangunan di Kelantan yang bernilai berbilion ringgit, rakyat negeri berkenaan PASti hanya mampu menghisap jari kerana kempunan.

Hakikatnya ia tidak harus berlaku. Kerajaan negeri sepatutnya memajukan sektor perindustrian. Tetapi, mengapakah ia gagal dilakukan? Kenapa kilang-kilang yang sedia ada memberhentikan operasinya?

Ekonomi Kelantan sepatutnya sudah menjadi lebih kukuh daripada sewaktu pemerintahan BN. Di Kelantan ada banyak pantai yang indah dan menarik. Ada air terjun dan ada gua. Sungai Kelantan pun patut penuh dengan restoran terapung seperti di Sungai Nil di Mesir.

Anehnya, mengapakah potensi pelancongan seperti ini tidak dibangunkan? Kenapa tidak dieksploitasi wang pelabur dari dunia Islam? Tempoh 20 tahun adalah terlalu lama untuk berdepan dengan kegagalan!

Beribu-ribu anak Kelantan telah lulus universiti, menjadi tenaga professional dan warga korporat di luar Kelantan. Sumber intelek dan tenaga insan seperti ini juga mengapa tidak digembleng untuk membangunkan negeri?

Kelantan mempunyai beraneka jenis kuih- muih yang unik dan lazat. Ada jala emas, ada tahi itik, ada akuk dan lain-lainnya. Ini pun tidak mampu untuk dikomersialkan?
Begitu juga Kelantan mempunyai budaya yang tersohor. Ada mak yong dan menora. Ada dikir barat, ada wayang kulit. Ini semua tidak boleh dijadikan sumber pendapatan negeri? Kelantan cukup masyhur dengan kraf, batik dan songket. Itu pun tidak mampu untuk diperkasakan oleh kerajaan PAS?

Kalau ini semua sukar untuk dilaksanakan, industri serban, kopiah dan jubah seperti dibangunkan oleh masyarakat Islam di China, pun susah untuk dimajukan?

Kerajaan Kelantan sepatutnya sudah menganjurkan seminar untuk menarik pelaburan negara-negara Islam. Kerajaan negeri juga sepatutnya sudah menganjurkan misi perdagangan ke Arab Saudi, Kuwait, Qatar, Iran dan lain-lain negara di Asia Barat.
Namun semua ini hanya tinggal harapan. Ia belum jadi kenyataan. Malangnya bila rakyat bersuara, kerajaan negeri mula menuding ke arah kerajaan pusat sebagai punca kegagalannya.

Berdasarkan seluruh hakikat di atas, rakyat Kelantan perlu berani bangkit dan mempersoalkan kegagalan PAS dalam melaksanakan manifesto "membangun bersama Islam" yang dijanjikan pada 1990. Tindakan ini diizinkan oleh Islam.

Kerajaan Kelantan perlu menjelaskan kepada rakyat, apakah punca yang menggagalkan pelaksanaan manifesto itu.

Saya memang menghuraikan seluruh perkara di atas sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai.

Pilihan raya kecil itu adalah pentas terbaik untuk rakyat memulakan gerakan mengaudit kerajaan Kelantan yang gagal melaksanakan manifesto itu.

Rakyat perlu insaf, pembangunan bukan setakat mengharamkan kedai empat nombor ekor. Pembangunan bukan hanya membuka PASar raya besar. Pembangunan bererti mampu menjana peluang pekerjaan yang besar untuk rakyat.

Oleh itu, isu pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat perlu mengatasi seluruh retorik politik dalam kempen di Manek Urai.

Pihak BN perlu menggunakan isu-isu ini sebagai "serangan ke tahap maksimum". Jangan asyik bersikap defensif dan akhirnya terjebak dengan retorik PAS.
Jika BN juga masih belum mengotakan apa-apa janji, tunaikan segera sebagai bukti BN bersikap budiman dan tetap mengotakan janjinya.

PAS pula perlu menggunakan Manek Urai sebagai pentas utama untuk memberitahu rakyat mengapakah ia gagal melaksanakan manifesto PRU 1990.

PAS jangan asyik salahkan pihak lain. Jangan enggan bermuhasabah diri. Jangan marah bila ditegur. Dan janganlah pihak yang menegur secara ikhlas pula didesak untuk meletak jawatan atau keluar parti.

Para pengundi Manek Urai akan berkesempatan menilai parti manakah yang mampu menunaikan janji dan mampu pula membawa pembangunan.

Menerusi kaedah ini, calon yang wajar diberikan sokongan dan kemenangan hendaklah dikaji daripada sudut kemampuan partinya untuk membawa pembangunan fizikal kepada rakyat.

Rakyat Kelantan perlu bertindak sekarang. Kalau dalam PRU 12, rakyat bertindak menyedarkan BN supaya jangan asyik terlena, di Manek Urai kita sedarkan PAS bahawa mandat rakyat jangan dipersia-siakan.

Tindakan ini perlu terutamanya bila situasi mutakhir ini menyaksikan agama Islam, bahasa Melayu, Raja-Raja Melayu dan keistimewaan Melayu sedang diganggu-gugat oleh sesetengah pihak.

Rakyat perlu diberitahu dan dididik untuk memilih kail, bukannya ikan.

Akhir sekali, rakyat perlu insaf bahawa Kelantan boleh jadi maju jika pemimpin PAS bersikap berani, jujur dan penuh kreativiti.

Sejak 20 tahun lalu, semuanya hanya retorik bukannya realiti. Bertindaklah sekarang demi kemajuan bersama!

Friday, July 17, 2009

PENOLAKAN RAKYAT TERHADAP NIK AZIZ..

Oleh Manek Urai 2009 (http://manekurai2009.blogspot.com)

Kegagalan Pas menambah majoriti selesa 1352 yang dibekalkan oleh Arwah Pak Su Weil sejak pilihanraya umum 2008 mengundang persoalan di kalangan penyokong Pas sendiri yang tidak menjangka penolakan rakyat terhadap Pas secara terbuka. Parti-parti pembangkang sekutu Pas juga melahirkan rasa terkejut dengan keputusan ini tetapi bagi rakyat Manek Urai, tiada apa yang luar biasa.

Kelebihan 65 undi yang dimiliki oleh Pas dengan sendirinya menolak sama sekali tanggapan Manek Urai sebagai kubu kuat Pas.

Majoriti 65 undi walaupun menjadikan YB Fauzi secara rasmi sebagai ADUN tetapi kekalahan Pas di 5 daripada 9 Peti Undi mungkin menjadikan Fauzi akan 'segan silu' memakai gelaran ADUN Manek Urai.

Nik Aziz dalam memberikan alasan penolakan rakyat antara lain mendakwa pengundi terpengaruh dengan janji pembangunan oleh BN. Sememangnya manifesto BN cukup menarik dan diyakini akan membawa pembangunan ketara di Manek Urai. Tetapi ianya tidak boleh sama sekali dijadikan alasan terhadap keputusan pengundi..

Apa yang jelas piliharaya kecil Manek Urai ini bukan sekadar menemukan antara Tuan Aziz dari BN dan Mohd Fauzi dari Pas tetapi lebih besar lagi ianya merupakan pertarungan antara 2 jeneral di Kelantan ini.

Pilihanraya kecil Manek Urai telah menjadi medan mengukur penerimaan rakyat terhadap Dato' Mustapa Mohamad, Pengerusi BN Kelantan dan Dato' Nik Aziz Nik Mat, Pesuruhjaya Pas Kelantan.

Keputusan di peti undi yang dibuat oleh pengundi menunjukkan sokongan rakyat di Manek Urai terhadap Nik Aziz sebagai Menteri Besar Kelantan mengalami kemerosotan yang sangat besar. Ia mencerminkan penolakan rakyat terhadap kepimpinan Nik Aziz. Sebahagian rakyat Manek Urai mengundi BN lantaran merasakan kegagalan pemerintahan Nik Aziz selama 20 tahun yang terbukti tidak mampu mengubah wajah Manek Urai.

Manek Urai hari ini tiada bezanya dengan Manek Urai pada hari pertama Nik Aziz mengangkat sumpah pada tahun 1990. Sekolah-sekolah dan bangunan asrama yang ada di Manek Urai sedikit pun tidak ada kena mengena dengan pemerintahan Nik Aziz. Sedikit sebanyak pembangunan yang ada di sini, hasil sumbangan BN. Ia hakikat yang Nik Aziz sendiri tidak dapat dinafikan.

Nik Aziz sewajarnya memohon maaf kepada penduduk Manek Urai atas kegagalannya membela nasib rakyat di sini. Nik Aziz harus sedar beliau berdosa kerana gagal melaksanakan amanah Allah yang telah memberikan tanggungjawab kepadanya selama 20 tahun sebagai Menteri Besar tetapi kerana kelemahan dalam kepimpinannya, Nik Aziz telah gagal membawa perubahan kepada rakyat Manek Urai.

Rakyat Manek Urai tidak mampu lagi bersabar dengan alasan-alasan yang diberikan ekoran kegagalan Nik Aziz ini. Justeru, keputusan di peti undi menjadi cara terbaik untuk memberikan isyarat kepada Nik Aziz agar berundur secara terhormat.

Rakyat Manek Urai telah memberikan isyarat kepada seluruh rakyat Kelantan agar menukar kepimpinan Menteri Besar daripada Nik Aziz kepada orang yang lebih terbukti berkebolehan memimpin negeri ini.

Dan pengundi Manek Urai melihat Dato' Mustapa Mohamad sebagai orang paling layak memikul amanah Allah itu.

MANEK URAI - SIMBOL KEBANGKITAN "GELOMBANG BIRU" - TPM

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan semua parti komponen Barisan Nasional (BN) untuk bekerja lebih keras lagi untuk rakyat kerana sudah terdapat petanda kebangkitan semula "gelombang biru" melanda seluruh negara ketika ini.

Katanya kebijaksanaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melaksanakan pembaharuan mesra rakyat serta diperkuatkan dengan kemenangan moral BN di Manik Urai baru-baru ini, kecekalan hati dan sikap tidak putus asa anggota perlu diperkuatkan lagi untuk mengekalkan mandat BN pada masa akan datang.

"Kita masih berkerajaan dengan mempunyai kuasa majoriti di peringkat negara meskipun di beberapa negeri menghadapi masalah. Dari Manik Urai, kita tidak pernah berputus asa dan saya yakin ada kebangkitan semula gelombang biru melanda seluruh negara.

Oleh itu kita perlu berjuang dan kena kerja keras lagi, itu pokoknya," kata Muhyiddin yang juga pengarah jentera pilihan raya BN.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran ditemui pemberita selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2008 kementerian itu di Putrajaya semalam.

Pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Manik Urai di Kelantan Selasa lalu, BN tewas tipis 65 undi kepada PAS dalam satu pertarungan yang disifatkan penganalisis sebagai sengit berikutan impak pembaharuan-pembaharuan untuk rakyat yang dilaksanakan pentadbiran Najib sejak mengambil alih kepimpinan kerajaan 3 April lalu.

Muhyiddin yang turut mengulas kemelut politik di Selangor yang menyaksikan lima anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) BN termasuk bekas Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo digantung menghadiri sidang dewan, berkata itu adalah kesannya jika BN lemah atau kehilangan majoriti dalam sesebuah negeri.

"Kita memang tahu cara politik mereka (pembangkang), mungkin mereka tidak tahan dengan hujah-hujah dan serangan bertubi-tubi yang datang dari BN sekaligus cuba menidakkan keberkesanan kita (BN) dalam dewan," katanya.

Beliau berkata walau apa pun, BN terima keputusan itu kerana sistem yang diamalkan "adalah majoriti jadi penentu".

Dewan Undangan Negeri Selangor semalam menggantung Dr Mohamad Khir selama setahun manakala empat Adun BN digantung selama enam bulan kerana kesalahan menghina Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) dalam media.

Semua keistimewaan mereka sebagai wakil rakyat juga ditarik balik sepanjang tempoh penggantungan itu.

Mengulas mengenai pilihan raya kecil Manik Urai, Muhyiddin berkata, beliau sebenarnya kecewa dengan sikap Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang tetap enggan menyahut cabaran beliau supaya mengutarakan bukti-bukti keupayaan PAS membangunkan Kelantan selama hampir 20 tahun.

"Datuk Nik Aziz sendiri tak dapat menjawab saya punya cabaran, saya kata kalau PAS membangun bersama Islam selama 20 tahun mentadbir Kelantan, apa yang telah mereka buat.

"Sampai habis pilihan raya (kecil Manik Urai) pun beliau tidak dapat jawab, sebab kalau jawab mereka akan kalah dengan bukti-bukti yang tidak meyakinkan pengundi...terbukti PAS telah gagal dan cuma gunakan Islam sebagai sandaran meraih sokongan," katanya.

Thursday, July 16, 2009

KERAJAAN TERUSKAN RANCANGAN BINA INFRASTRUKTUR DI MANIK URAI

Kerajaan pusat akan meneruskan rancangan membina infrastruktur di Manik Urai meskipun tewas pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri itu semalam, kata Pengarah Pilihan raya Barisan Nasional (BN) Kelantan Datuk Mustapa Mohamed.

Beliau berkata kerajaan tidak akan mengabaikan kebajikan penduduk kawasan itu dan akan melaksanakan pembinaan infrastruktur berkenaan mengikut kemampuan kewangan yang dimiliki.

“Memanglah kerajaan membuat beberapa janji semasa pilihan raya. Ini kerana banyak permintaan diminta oleh rakyat kerana Manik Urai ini kawasan pedalaman dan kebanyakan mereka memerlukan bantuan kerajaan seperti bantuan membina dan memperbaiki rumah serta bantuan kebajikan masyarakat,” katanya pada sidang akhbar di hari ini.

Keputusan pilihan raya kecil DUN Manik Urai memihak kepada calon PAS Mohd Fauzi Abdullah yang meraih 5,348 undi berbanding calon BN Tuan Aziz Tuan Mat iaitu 5,283 dengan majoriti 65 undi.

Sepanjang lapan hari berkempen, BN berjanji akan membawa pembangunan di kawasan itu, antara lain membina jambatan baru di Manik Urai Lama dan Masjid di Temalir selain berhasrat menjadikan Manik Urai sebagai Kota Agropolitan.

“Kita bercadang untuk meneruskan memberi perkhidmatan kepada kawasan ini dan kawasan-kawasan lain di Kelantan sebab kita rasa perubahan sudah berlaku. Kita buat ini sebagai tugas kerajaan pusat dan harap pilihan raya umum ke-13 rakyat Kelantan akan menilai kesungguhan dan komitmen kita untuk membantu menyelesaikan masalah yang mereka hadapi,” katanya.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata kemenangan tipis PAS juga membuktikan rakyat Kelantan sudah merasa terlalu lama di bawah pemerintahan Menteri Besar Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat dan mula menunjukkan sokongan kepada BN.

“Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sudah lebih 100 hari jadi PM.

Ini adalah satu undi keyakinan kepada PM yang telah melaksanakan beberapa pembaharuan dalam dasar,” katanya.

Katanya post-mortem pilihan raya kecil itu akan diadakan pada Mesyuarat Majlis Tertinggi BN bulan depan.

Sementara itu Mustapa turut menyokong cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengkaji semula undang-undang berkempen pada mana-mana pilihan raya akan datang berikutan berlakunya pelanggaran syarat berkempen antaranya mengadakan sebarang kempen pada hari pengundian sedangkan perkara itu dilarang.

“Kita harap dipertimbangkan tidak membenarkan kempen selepas pukul 12 tengah malam. Tiada sebarang kempen dalam erti kata mengibarkan bendera, penyokong-penyokong berada di tempat mengundi untuk melaungkan slogan menghina pemimpin-pemimpin,” kata beliau.

Mustapa berkata cadangan itu juga bertujuan untuk mengurangkan ketegangan di kalangan penyokong parti yang bertanding, menjimatkan perbelanjaan kerajaan dan mengelakkan kesesakan lalu lintas.

Tuesday, July 14, 2009

POLIS - JANGAN ADAKAN PERARAKAN KEMENANGAN

(Sumber:Bernama)

Bermula pukul 8 pagi ini, 12,293 pengundi Manik Urai akan memilih wakil rakyat pilihan mereka, berikutan kematian Ismail Yaakob daripada Pas, pada 22 Mei lalu, akibat sakit jantung.

BN diwakili Tuan Aziz Tuan Mat, 39, manakala Pas, Mohd Fauzi Abdullah, 50.

Semalam BN mengadakan majlis solat hajat di semua sembilan peti undi di Manik Urai menjelang hari pengundian pilihan raya kecil kawasan itu hari ini.

Majlis solat hajat di Bilik Operasi Induk BN di Sungai Sok Luar, Manik Urai, diimamkan Datuk Mustapa Taib disertai kira-kira 200 jemaah termasuk Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Timbalan Presiden UMNO.

Solat hajat yang bertujuan memohon kemenangan calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat, 39, itu diadakan selepas solat Maghrib sebelum diteruskan dengan majlis tahlil dan solat Isyak berjemaah.

Ia diadakan selepas jentera parti bekerja keras sejak penamaan 6 Julai lalu.

Turut sama dalam solat hajat berjemaah itu ialah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamed, timbalannya Datuk Dr Awang Adek Hussin dan Ketua Umno Bahagian Kuala Krai Datuk Ramzi Abdul Rahman.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) memberi amaran kepada parti politik yang bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, supaya tidak mengadakan perarakan untuk meraikan kemenangan selepas keputusan diumumkan malam ini.

Ketua Polis Kelantan Senior Asisten Komisioner 1, Datuk Abdul Rahim Hanafi, berkata tindakan itu bagi memastikan ketenteraman awam dipelihara dan menegaskan bahawa polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas kepada pihak yang ingkar.

"Pihak polis akan hadapi sebarang kemungkinan. Kita akan bertindak tegas," katanya pada sidang media di Markas Taktikal PDRM di Laloh, Manek Urai, semalam.
Beliau berkata, kempen pilihan raya DUN Manek Urai setakat ini berlangsung tanpa sebarang insiden yang tidak diingini.

Sebanyak 74 ceramah iaitu 39 ceramah Pas, 34 ceramah Barisan Nasional (BN) dan satu ceramah bebas diadakan sepanjang kempen berlangsung sejak hari penamaan calon pada 6 Julai lepas hingga malam tadi, katanya.

Mengulas hari pengundian esok, Abdul Rahim berkata, tiada jalan utama akan ditutup tetapi PDRM akan menempatkan 70 anggota trafik di tempat-tempat strategik bagi mengawal lalu lintas.

"Ini bagi memastikan keselamatan dan lalu lintas di sepanjang 27 kilometer Jalan Kuala Krai-Gua Musang teratur," katanya menambah PDRM sentiasa siap sedia berdepan dengan sebarang kemungkinan.

Beliau berkata, sebanyak 17 laporan polis dibuat oleh anggota polis pemantau dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai beberapa kesalahan sepanjang kempen berlangsung seperti ceramah tanpa permit.

Tindakan susulan akan diambil berhubung laporan itu, katanya.

‘MANEK URAI DIUTAMAKAN’

(Utusan Malaysia)

PILIHAN Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Manek Urai berlangsung ketika Datuk Mustapa Mohamed baru kembali mengambil alih kepimpinan UMNO Kelantan dan diberi tanggungjawab menerajui jentera parti.

Anak kampung yang berwajah tipikal Kelantan ini, dengan kesederhanaan wataknya - disegani kawan dan lawan bukan kerana kedudukan tetapi keikhlasan dalam memikul tanggungjawab dan amanah.

Beliau kembali memberi nafas baru yang menyegarkan, melonjakkan keyakinan kepada perjuangan parti yang seolah-olah lesu, diselaputi pelbagai persepsi.
Manek Urai merupakan ujian awal buatnya untuk membantu menunjukkan arah baru ketika landskap politik berubah ke arah yang kian membimbangkan, terutama masa depan orang Melayu dan Islam.

Beliau yang memburu waktu untuk meyakinkan pengundi di sini, sempat diwawancara oleh wartawan Utusan Malaysia, WAN ZULKIFLI WAN YAACOB semasa berkereta menuju ke rumah-rumah pengundi yang tidak menduga beliau menjengah dengan tiba-tiba.

UTUSAN MALAYSIA: Datuk merupakan satu-satunya pemimpin negeri yang diberi tanggungjawab mengepalai jentera parti dalam pilihan raya. Tidakkah ini suatu bebanan?

MUSTAPA: Terima kasih atas kepercayaan pucuk pimpinan. Ia suatu penghormatan dan pada masa yang sama menggalas amanah yang begitu besar. Biarpun begitu, saya dipantau secara dekat oleh Timbalan Presiden parti. Tan Sri Muhyiddin Yassin membimbing saya.

Ini memberi keyakinan kepada saya untuk merencana strategi yang terbaik bagi menawan hati pengundi Manek Urai. Tugas saya diringankan oleh sokongan daripada Ahli-ahli Badan Perhubungan serta Ketua dan AJK 4 Peringkat Kuala Krai.

Baru dua bulan Datuk mengambil alih kepimpinan dan baru memulakan penyusunan semula parti, ujian di Manek Urai yang dianggap kubu kuat parti lawan tentunya mencabar kewibawaan. Bagaimana Datuk menghadapinya?

Memang ia ujian pertama bagi saya, namun tanggungjawab besar ini tidak saya anggap sebagai tekanan tetapi peluang untuk merubah senario politik yang tidak menentu dan kebekuan di Kelantan sejak Pilihan Raya Umum 2008.

Ini peluang untuk saya membina kekuatan UMNO Kelantan dan insya-Allah UMNO Malaysia. Kemenangan di Manek Urai akan memberi limpahan faedah kepada seluruh penduduk Manek Urai.

Pancaran syiar Islam akan dilihat lebih mulia dengan umatnya yang hidup dalam suasana lebih maju dan bahagia. Memang Pas ada kekuatan di Manek Urai, tetapi dengan slogan kita “Rakyat Didahulukan” ‘Manek Urai Diutamakan’ semakin hari rakyat menerima mesej kita.

Ada yang melihat pilihan raya kecil ini sebagai pertandingan antara Datuk selaku pemimpin berlatar profesional dengan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berlatarkan agama. Apa pandangan Datuk?

Saya tidak gentar dalam memperjuangkan kebenaran, berjuang untuk orang Islam, Melayu, rakyat keseluruhannya dan negara, biarpun mungkin dicela. Ini adalah perjuangan besar. Ini perkara biasa, saya akan jalankan tugas untuk yakinkan rakyat bahawa UMNO tetap lebih mampu daripada Pas memperjuangkan Islam dan orang Melayu.

Di Kelantan sejak 19 tahun lalu, wajah negeri dan kehidupan rakyat berubah sedikit sangat. Itu pun kerana ehsan dari Kerajaan Pusat. Ya, saya tahu ada orang melihat pertandingan ini adalah antara saya dan MB Kelantan.

Saya pun ada kemampuan dan kebolehan juga untuk memimpin setelah 35 tahun berkhidmat dengan kerajaan membela rakyat dan merancang serta melaksanakan dasar. Saya juga ada sumbangan kepada rakyat Kelantan.

Tetapi ada yang menuduh Kelantan dianaktirikan?

Tidak benar tuduhan itu. Kita mendapatkan peruntukan terbesar dalam sejarah untuk Kelantan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan sebanyak RM7.6 bilion.

Saya Menteri dari Kelantan yang ketika itu terlibat dalam perancangan ekonomi. Kami usulkan kepada Perdana Menteri agar Kelantan terus diberi perhatian walaupun di bawah pembangkang. Pak Lah, Perdana Menteri pada masa itu setuju.

Kini kita ada universiti, lapangan terbang baru, kemudahan prasarana luar bandar yang lebih baik. Tetapi masih banyak yang perlu dilakukan agar rakyat dapat bergerak seiring dengan pembangunan global.

Datuk jarang menjadi serangan pemimpin Pas namun di Manek Urai Datuk cuba digambarkan sebagai menyekat hak untuk Kelantan. Sejauh mana kecintaan Datuk terhadap negeri dan rakyat?

Selaku anak Kelantan kenapa mesti saya menyekat perkembangan. Kalaulah mereka tahu, betapa saya berhempas pulas bersama rakan-rakan lain untuk melakukan apa yang terbaik untuk negeri yang saya cintai.

Biar apa pun mereka kata, yang penting niat dan ketulusan kita.

Rakyat yang celik dapat menilai usaha saya untuk negeri Kelantan di mana jua saya bertugas. Saya sudah bertugas di tujuh Kementerian dan sebagai satu-satunya Menteri dari negeri Kelantan, saya berbangga dapat memberi sumbangan kepada rakyat Kelantan.

Isu mengkafirkan UMNO bagi menjauhkan sokongan kepada parti itu muncul semula di Manek Urai dan kali ini paling lantang disuarakan oleh Nik Abdul Aziz sendiri. Tidakkah ini halangan yang paling besar?

Memang ini persoalan utama yang terus meretakkan hubungan sesama Islam yang menguntungkan mereka yang berkepentingan untuk melemahkan perpaduan Melayu, Islam.

Ini perjuangan besar bagi UMNO iaitu untuk menangkis fitnah dan tuduhan amat berat, kononnya menolak Islam membawa akibat cukup buruk. Kita perlu beri penjelasan. Yang kita tolak bukannya Islam, tetapi parti yang bertopengkan Islam.

Kita perlu terus bangkit dengan hujah, dasar dan pelaksanaan dengan penuh sabar. Saya percaya akhirnya rakyat akan insaf bahawa syurga dan neraka tidak boleh dijaja seperti mana yang dilakukan oleh Pas. Kita akan terus tegakkan perjuangan Islam yang sebenar, ukhrawi dan duniawi, fardu ain dan fardu kifayah.

Apa signifikannya pilihan raya kecil Manek Urai terhadap diri Datuk, UMNO dan politik negeri?

Ini bukan untuk diri saya, namun sebagai Pengerusi Perhubungan, tentunya ia memberikan makna tersendiri. Kalau berjaya di sini, ia satu petanda rakyat Kelantan sudah berubah.

19 tahun di bawah Pas tidak banyak perubahan, cuma retorik.

Walaupun sekadar tambah satu kerusi, ia akan memberi impak yang besar bagi politik Kelantan malah negara. Insya-Allah UMNO dan BN akan bangkit semula setelah sokongan terhakis dalam Pilihan Raya Umum 2008.

Apa yang ingin Datuk segerakan jika kemenangan dicapai?

Kita akan susun kaedah bagaimana kita boleh laksanakan segala keperluan rakyat dengan mengambil kira kehendak mereka. Kita akan adakan jentera pelaksanaan yang berkesan - Rakyat Didahulukan, Manek Urai Diutamakan.

Setiap yang dijanjikan akan ditunaikan. Kita buat kerja bukan sahaja untuk pilihan raya Kecil ini tetapi untuk PRU ke-13 dan seterusnya. Kita bekerja untuk kesejahteraan rakyat lebih-lebih lagi kawasan luar bandar seperti Manek Urai.

Monday, July 13, 2009

'PEMIMPIN GOMOL BALOK, RAKYAT MAKIN SELOK'

Kain rentang bertulis dalam dialek Kelantan, 'pemimpin gomol balok, rakyat makin selok' menarik perhatian ramai di Manik Urai, kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang akan berdepan dengan pilihan raya kecil Selasa ini.

Bagi penduduk Kelantan, ramai yang tersenyum apabila membaca ayat dua baris itu namun kebanyakan 'orang luar' yang tidak faham maksud tersiratnya, mungkin langsung tidak faham apa yang dimaksudkan.

Bagi yang tidak tahu, ayat itu membawa maksud 'pemimpin makan hasil balak, tetapi rakyat semakin susah' banyak dapat dilihat sekitar kawasan Manik Urai sepanjang kempen bermula 6 Julai lalu berlangsung.

Mungkin deretan puluhan lori membawa kayu balak di Jalan Gua Musang-Machang-Kota Baharu, yang menunggu giliran untuk diperiksa di balai pemeriksaan Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan di Laloh di sini menarik perhatian pengguna jalan berkenaan.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata kain rentang itu membayangkan realiti sebenar apa yang berlaku di Kelantan.

Katanya kerajaan negeri itu yang ditadbir PAS sejak hampir 20 tahun lalu, bergantung kepada balak sebagai hasil utama negeri.

Kelantan tidak ada sumber lain selain daripada balak dan kebergantungan itu menyebabkan sumber balak di Kelantan semakin berkurangan, katanya.

"Tahun lalu, Kelantan dapat RM400 juta hasil balak, tahun depan ia dijangka makin berkurangan, begitu juga tahun-tahun akan datang," katanya.

Pengarah Perhutanan Kelantan, Datuk Abdullah Sani Shaffie ketika dihubungi Bernama berkata sektor pembalakan menyumbang sebanyak 30 peratus hingga 40 peratus kepada pendapatan kerajaan negeri Kelantan.

Katanya kebanyakan lori itu membawa kayu balak pelbagai jenis dari kawasan pembalakan utama di Kelantan, Gua Musang, Kuala Krai dan Machang.

Anggaran RM2 juta hingga RM3 juta cukai dikutip di Balai Pemeriksa Hutan itu setiap bulan, bergantung kepada jenis dan saiz kayu yang dibawa.

"Ada kalanya cukai yang dikutip mencecah RM4 juta, bergantung kepada keadaan cuaca. Kadang-kadang kerja-kerja penebangan kayu tidak dapat dijalankan semasa hujan," katanya.

Menurut beliau, pegawai perhutanan di situ dapat mengenalpasti lori-lori yang membawa kayu balak yang ditebang di kawasan yang dibenarkan berdasarkan tanda yang diletak pada kayu-kayu berkenaan.

Setiap lori dianggarkan membawa sehingga 10 tan kayu balak yang terdiri dari pelbagai jenis dan saiz.

Katanya untuk tahun ini lapan lesen dikeluarkan kepada syarikat tempatan untuk menjalankan aktiviti pembalakan di lokasi yang ditetapkan dan menurutnya jumlah itu akan dikurangkan sedikit demi sedikit bagi memastikan kawasan hutan di Kelantan tidak terjejas.

Katanya kayu balak itu dibawa ke kilang-kilang papan di Tanah Merah dan 70 peratus daripadanya untuk kegunaan tempatan.

Seramai lapan pegawai perhutanan bertugas di balai berkenaan yang dibahagikan kepada dua kumpulan. Pasukan itu hanya bertugas pada hari bekerja di Kelantan, iaitu Ahad hingga Khamis.

PAS TERGUGAT DI MANIK URAI?

Sumber: Bernama

Lagi 24 jam, lebih 12,000 pengundi di Manik Urai akan menentukan wakil rakyat dan parti pilihan mereka Selasa ini selepas berada di bawah PAS.

Kalau sebelum penamaan calon, PAS mendahului dengan 60 peratus sokongan manakala 40 peratus pengundi memihak kepada Barisan Nasional (BN), namun jurang itu kini semakin rapat sehinggakan ada yang berpendapat BN boleh menggugat kedudukan PAS.

Ini kerana beberapa kawasan kubu kuat PAS misalnya di Chuchoh Puteri, Sungai Sok dan Lata Rek kini boleh dimasuki jentera BN. Perkara itu adalah mustahil sebelum ini.

Faktor generasi muda yang dahagakan pembangunan juga menyumbang ke arah itu.

Tumpuan juga diberi kepada kawasan peti undi yang mempunyai populasi pengundi yang tinggi seperti di Sungai Perial dengan 2,019 pengundi, yang juga peti undi tertinggi daripada sembilan peti undi di Manik Urai.

Pemerhati politik melihat keadaan itu sebagai pengukur kepada kematangan politik pengundi selain tiada isu tempatan yang mendesak dibangkitkan kecuali kedua-dua pihak cuba memainkan isu yang dekat dengan pemikiran "Melayu Pantai Timur".

PAS masih bersandar pada isu Islam dan dakwaan kerajaan persekutuan menganaktiri rakyat negeri itu melalui tuntutan royalti minyak, manakala BN pula berjanji untuk membawa pembangunan dan menjadikan kawasan itu "anak emas" kerajaan persekutuan.

Sentimen pengundi pula dikatakan tidak "sehebat" ketika pilihan raya kecil Bukit Gantang sebelum ini yang "panas" dengan isu krisis perlembagaan selain demografi pengundinya yang berbilang bangsa.

Demografi pengundi yang bersifat "homogenus" dengan 99.2 peratus pengundi adalah Melayu, kebanyakannya daripada kelas bawahan seperti pekebun kecil dan penoreh getah menghadkan spektrum isu yang boleh dimanipulasikan di Manik Urai.

Anggota Parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli mengakui persaingan sengit di Chuchoh Puteri, Laloh dan Manik Urai Lama, kawasan yang dipercayai mempunyai pengundi di atas pagar.

"Tough fight (persaingan sengit)," kata Bendahari PAS itu walaupun optimis partinya mampu mengekalkan Manik Urai yang dimenangi sejak 1959.
Kawasan itu pernah jatuh ke tangan BN pada 2004 ketika Ismail Yaakob, yang meninggal dunia 22 Mei lepas, tidak bertanding.

Di atas kertas PAS hanya mempunyai kira-kira 700 ahli di Manik Urai dengan Umno mempunyai lebih 4,000 ahli, namun angka itu tidak menjanjikan laluan mudah buat calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat, 39, bekas pegawai Kesedar.

"Ahli kita sikit tapi penyokong kita ramai," kata seorang pemimpin PAS tempatan yang optimis pengundi luar kawasan, dianggar lebih 1,000 orang, akan mengundi Mohd Fauzi Abdullah, 50, seorang pemborong ikan.

Sungguhpun bilangan pengundi Cina dan India kecil, masing-masing 52 dan 28 orang, kedua-dua parti yang bertanding turut bersaha mendapatkan sokongan mereka melalui parti komponen serta kelab penyokong parti.

Kempen kedua pihak dilihat semakin intensif dengan beberapa kejutan diumum. BN hari ini mengumum akan membina jambatan baru di Manik Urai Lama jika parti itu menang selain mahu menjadikan kawasan yang didominasi pekebun kecil, penoreh getah dan peneroka itu sebagai "kota agropolitan".

"Kejutan" PAS dijangka diumumkan esok, kata pengarah pilihan raya PAS Kelantan Abdul Fattah Harun.
Semalam menyaksikan penceramah "heavyweight" pembangkang, termasuk Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan turun berkempen.

Persoalannya, mampukan kejutan PAS itu mengekalkan "status quo" di Manik Urai, 14 Julai ini, atau pengundi membuat pilihan sebaliknya selepas menjadi saksi kepada apa dilakukan parti itu yang memerintah Kelantan, sejak 19 tahun lepas.

Sunday, July 12, 2009

Kematangan Berpolitik Terserlah Di Manik Urai

Sumber: Bernama Online

Kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manik Urai yang berlangsung selama enam hari sejak 6 Julai lepas menunjukkan perbezaan ketara berbanding beberapa pilihan raya kecil sebelum ini, yang dicemari pelbagai insiden seperti pergaduhan.

Beberapa pihak yang ditemui menyifatkan keadaan ini sebagai kematangan berpolitik oleh parti politik dan pengundi di Manik Urai.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamed berkata keadaan ini membolehkan parti-parti politik yang bertanding dapat berkempen dengan penuh selesa tanpa rasa takut.

"Saya sangat gembira bila melihat keadaan tenang berpolitik seperti ini. Saya pergi ke rumah (anggota) PAS pun disambut dengan begitu baik.

"Ini patut menjadi contoh terbaik bukan sahaja di sini tetapi juga kepada seluruh negara bahawa inilah kempen pilihan raya yang paling selamat," katanya kepada Bernama selepas melawat Klinik Kesihatan Manik Urai Baru.

Mustapa menaruh keyakinan bahawa keadaan tenang seperti itu akan berterusan sehingga tamat pilihan raya kecil itu.

Bagi Pengerusi Pengajian Ketahanan Nasional Institut Pemikiran Tun Dr Mahathir Mohamad Universiti Utara Malaysia Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani juga mempunyai pandangan sama dengan Mustapa.

Beliau yang telah pergi ke semua kempen pilihan raya kecil sebelum ini memuji sikap pengundi dan parti politik yang sedang hangat berkempen ketika ini.

"Saya berpendapat keadaan ini berlaku kerana sebahagian besar pengundi adalah penduduk berbangsa Melayu yang mungkin jiran sesama jiran menyebabkan keadaan di sini nampak begitu harmoni," katanya.

Dr Mohd Azizuddin berkata dalam pemerhatiannya pada kempen pilihan raya kecil yang lain, keadaan menjadi panas disebabkan isu perkauman yang dimainkan pihak tertentu.

"Tetapi tidak di Manik Urai apabila hanya isu agama dan pembangunan sahaja yang banyak diutarakan dua parti politik di sini," katanya.

Beliau berharap keadaan di Manik Urai akan berterusan aman sehingga pada hari pengundian Selasa ini.

"Keadaan ini perlu menjadi contoh kepada pilihan raya kecil yang akan datang," katanya.

Pensyarah Komunikasi dan Media Kolej Sastera dan Sosial UUM, Azahar Kassim berkata situasi di Manik Urai menggambarkan budaya sebenar bangsa Melayu yang tidak terbawa-bawa kepada pergaduhan.

"Saya kagum dengan dengan keadaan ini dan rasa selamat bagi pengundi membuat pemilihan dengan hati yang lapang Selasa ini (hari pengundian)," katanya.

Azahar berkata kempen aggresif daripada pihak luar juga kurang mendapat perhatian penduduk setempat menyebabkan penduduk tidak banyak terpengaruh.

Hari pengundian Selasa ini menyaksikan 12,293 pengundi membuat perhitungan akhir sama ada kekal memilih PAS yang menampilkan Mohd Fauzi Abdullah sebagai calon atau membuat perubahan dengan memilih Barisan Nasional yang mengetengahkan Tuan Aziz Tuan Mat sebagai calonnya.