Thursday, October 28, 2010

KARPAL, DAP MEMANG SUDAH LAMA ANTI ISLAM

Menyebut pemimpin DAP, Karpal Singh sebagai ‘antiIslam, anti mewujudkan negara Islam serta Hudud’ seseorang boleh ditakrifkan sebagai rasis dan tidak demokratik?

Jadi bila merujuk Karpal Singh kita kena sebut dia pemimpin DAP yang menerima Hudud dan menyokong ke arah mewujudkan negara Islam?

Karpal juga membela orang Melayu dan Islam secara percuma di mahkamah apabila menjadi peguam mereka. Ini kena sebut ni!

Kalau sebut lain walaupun kita orang Islam akan berdosa besar, rasis dan tidak demokratik.

Sedangkan hakikatnya Karpal Singh konsisten menentang Hudud, negara Islam dan sikap antiMelayu dan antiIslamnya.

Sila tunjukkan bukti dia sokong pembentukan negara Islam dan pelaksanaan Hukum Hudud.

Mentang-mentang semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamudin Husein memberikan amaran supaya semua pihak tidak menggunakan isu agama dan kaum dalam kempen mereka, PAS dan DAP menganggap kenyataan di atas sebagai perkauman.

Yang tidak perkaumannya bagaimana?

Lihat kenyataan Karpal ini ini, apakah kenyataan ini tidak antiIslam dan Hudud?

Riuh rendah Malaysiakini memaparkan berita mengenai sehelai kain rentang dijumpai pagi isemalam tergantung di kawasan pekan Gua Musang dengan ayat berbunyi: “Kenapa PAS masih menyokong DAP (harbi)?”

Lapor Malaysiakini, Harbi merujuk kepada penduduk bukan Islam dan kafir yang berperang menentang Islam. Bukankah Karpal Singh dan beberapa pemimpin DAP boleh dikategorikan sedemikian? Pengerusi kebangsaan DAP, Karpal Singh sebagai pemimpin yang didakwa 'hina perjuangan Islam'.

Kain rentang ini merujuk kepada laporan akhbar yang dibuat oleh Karpal lebih 10 tahun lalu yang bertajuk "Mahu wujudkan negara Islam langkah mayat kami dulu - Karpal Singh".

Sudah pasti rakyat mempertikaikan PAS yang masih dan terus menyokong DAP yang memang anti Islam.

Kerana kepentingan kuasa, penasihat jentera pilihan raya Galas, PAS, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah sanggup bersekongkol dengan setiausaha publisiti DAP, Tony Pua membidas tindakan itu yang dianggap rasis dan tidak demokratik.

Menurut Rahim, mesej kain rentang itu juga bertentangan dengan Islam.

“Adalah perkauman bagi menuduh seseorang itu sebagai 'harbi', kerana 'harbi' melambangkan perang terbuka dengan Islam,” katanya yang juga ahli parlimen Kota Baru. Menurutnya tindakan itu cuba membuat orang Islam marah.

"Sebagai penasihat jentera pilihan raya PAS, saya ingin jelaskan di sini: ini adalah PAS lawan UMNO. Bukan DAP yang bertanding di Galas.

Habis yang Tony Pua datang Galas tu buat apa? Memanglah DAP tiudak bertanding tetapi kehadirannya untuk apa?

Apa makna perang yang Rahim faham? Perang senjata sahaja?

Rahim pun tidak tahu erti perang. Zaman sekarang bukan macam Perang Uhud pakai senjata lembing dan panah, gajah dan sebagainya.

Perang politik dan maklumat sekarang lagi bahaya dan jika DAP berkuasa, bukankah umat Islam akan tertindas?

Rahim tidak nampak apa yang berlaku di seberang Tambak Johor dan Pulau Pinang?

Kenapa butakan mata hanya kerana bercita-cta memang di Galas untuk membuka jalan ke Putrajaya?

Tuesday, October 26, 2010

MIMPI-MIMPI KE PUTRAJAYAM MOTIVASI UNTUK UMNO

Oleh Zulkefli Hamzah (Utusan Malaysia)
Saban tahun setiap kali Perhimpunan Agung UMNO, isu berpuak-puak sehingga mengelabui semangat dan kerja berpasukan disentuh oleh para perwakilan.

Tanpa jemu dan ragu pula, kepimpinan terus mengingatkan pentingnya mengukuhkan semangat persaudaraan.

Begitu juga setiap kali berakhir perhimpunan, para perwakilan akan memperbaharui tekad dan ikrar mereka untuk bersama-sama dalam satu pasukan UMNO bagi memperjuangkan bangsa, agama dan negara.

Hal berkaitan pentingnya ahli UMNO berfikir dan bertindak sebagai satu pasukan bukanlah perkara baru. Ia bukan elemen baru UMNO. Ia adalah asas perjuangan yang memungkinkan parti itu terus berkuasa dan menunjangi pemerintahan Barisan Nasional (BN).

Tetapi setiap kali itu juga, asas perjuangan parti dan semangat perhimpunan agung ini gagal memotivasi segelintir perwakilan.

Malangnya perwakilan itu adalah orang yang sama memegang jawatan penting di bahagian dan cawangan sehingga ia terus menjadi kudis kepada parti.

Lebih buruk, ia telah menjadi punca kegagalan memenangi pilihan raya. Tanyalah kepada mereka yang kalah atau menang tipis pada Pilihan Raya Umum 2008 mahupun pilihan raya kecil selepas itu.

Tiada semangat berpasukan sehingga kepada perbuatan sabotaj menjadi antara puncanya.

Mungkin atas alasan itu, pada perhimpunan kali ini, soal menjaga maruah dan kepentingan parti lebih daripada kepentingan diri serta bertindak bukan dalam kumpulan tetapi pasukan diangkat oleh Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai antara tujuh elemen utama untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 kelak.

Mementingkan pasukan dalam satu semangat mempertahankan Putrajaya - cawangan menghormati bahagian, bahagian mengutamakan negeri dan negeri mementingkan pusat - akan memungkinkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) melenyapkan mimpi-mimpi pakatan pembangkang.

Dalam keadaan BN yang umumnya belum terarah dan sempurna fokusnya, tidak boleh lagi ada kaki hantuk, ‘batu ronson’ mahupun tukang mandi dalam UMNO.

Jauhkan pula si kaki merajuk yang mengharapkan sokongan apabila dicalon tetapi sebaliknya membuat onar apabila orang lain dipilih.

Dalam keadaan pakatan pembangkang yang obses memburu kuasa, berhiruk-pikuk melempar dusta, sesama UMNO tidak harus bercakaran. Sesama UMNO tidak perlu ada perseteruan dek masalah dalaman.

Orang boleh berkata pembangkang tidak kuat. Mereka boleh menilai parti pembangkang caca marba. Benar, parti tiga kaki ini berbeza ideologi dan haluan yang tidak stabil kedudukannya. Ya, terlalu banyak kepincangan dalam perkongsian kuasa mereka.

Boleh dilihat buktinya di Selangor, Pulau Pinang dan dulunya di Perak. Jika dinilai perilaku-perilaku buruk di negeri-negeri ini, sukar sekali dibayangkan apabila kuasa Putrajaya nanti di tangan mereka.

Justeru, UMNO tidak boleh membiarkan penyakit rakus kuasa dan kepentingan diri yang subur dalam pakatan pembangkang ini turut melekat di tubuh UMNO dan BN. Bagaimana rakyat mahu dibela, bagaimana rakyat mahu diutamakan jika parti tidak kukuh, malah sesama pemimpin saling bercakaran berebut kekuasaan.

Waktunya semakin suntuk. Beberapa bulan lagi, penentuan kuasa Putrajaya akan dikembalikan kepada rakyat.

Jadikan obses pembangkang ke Putrajaya dan caca-marba mereka sebagai motivasi untuk memperbaiki komitmen parti sebagai organisasi yang sentiasa mendahulukan rakyat.

Tujuh elemen yang disebutkan oleh Najib semasa menggulung perbahasan ucapan dasar Presiden, ekonomi serta pendidikan dan agama berkait rapat dengan sikap ahli UMNO sendiri.

Ia disebut oleh Najib kerana diakui budaya pentingkan diri sendiri dan puak masih wujud dalam tubuh UMNO. Di cawangan mahupun bahagian tertentu, budaya seperti itu - dia orang ini dan itu - masih tebal.

Amalan menyisihkan ‘bukan orang saya’ masih menjadi strategi untuk memastikan kuasa tetap di tangan mahupun sebagai usaha merebut kekuasaan.

Amat malang, inti demokrasi yang bersandarkan suara ramai sering pula disaluti dengan taktik kotor ini. Taktik yang nantinya akan menjadikan mereka sebagai calon, dan akhirnya memegang kuasa.

Mungkin sebab itu, dalam pelan transformasi UMNO yang telah bermula tahun lalu, individu yang boleh menang pilihan raya menjadi elemen penting dalam pemilihan calon pilihan raya. Ke depan, mahu tidak mahu keputusan yang dibuat oleh pusat, bahagian mahupun cawangan akan terarah kepada pemimpin yang boleh menang bagi mempertahankan Putrajaya.

Belajarlah daripada kekecamukan pakatan pembangkang yang gagal dalam misi gelap 16 September. Ambillah iktibar kekusutan dalam kerajaan negeri yang mereka pimpin.

Tetapi janganlah sesekali memandang rendah keupayaan mereka. Misi menamatkan kekuasaan UMNO dan BN terus berkobar di hati mereka. Jangan lagi beri ruang seperti yang pernah diberikan pada pilihan raya umum 2008. Sikap berpuak dalam UMNO adalah kelebihan pembangkang.

Jika tujuh elemen itu terus dibudayakan dengan rakyat sentiasa diutamakan, misi pakatan pembangkang untuk menawan Putrajaya pastinya akan hanya tinggal mimpi. Dalam situasi sekarang, misi membudayakan semula asas perjuangan UMNO itu tidaklah sesukar daripada misi pembangkang untuk menawan Putrajaya. Maka, berubahlah sebelum terlambat.