Monday, May 10, 2010

TENGKU ANIS GUNA BOMOH RAWAT SULTAN KELANTAN?

Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid didakwa menggunakan bomoh untuk 'merawat' Sultan Kelantan - Tuanku Ismail Petra Tuanku Yahya Petra.

Keraguan ini timbul apabila "barang-barang yang diragui dari segi hukumnya" ditemui dekat baginda ketika dirawat di Singapura.

Tengku Rozan Almarhum Sultan Yahya Petra (kanan dalam foto) mendakwa semalam ada sebab-sebab untuk mempercayai bahawa Raja Perempuan telah menggunakan bomoh untuk 'merawat' sultan dengan "barang-barang yang diragui dari segi hukumnya" ditemui dekat baginda di Singapura.

Beliau menyatakan demikian bercakap dalam satu sidang akhbar di Rumah Kelantan di ibunegara semalam bersama adiknya Tengku Salwani Almarhum Sultan Yahya Petra (kanan dalam foto).

Laporan Malaysiakini menyebut, kedua-dua mereka mendakwa bahawa Raja Perempuan, Tengku Anis yang mengawal ketat sultan.

Mereka mendakwa, Tengku Anis yang mengawal siapa yang boleh menziarahi sultan, dan polis, doktor serta kakitangan hospital menjadi sasaran gangguan pembantunya.

Menurut Tengku Salwani, beliau difahamkan seorang kakitangan hospital telah membuat laporan polis berhubung perkara tersebut. Sidang akhbar tersebut merupakan perkembangan terbaru dalam pergolakan keluarga diraja Kelantan antara Tengku Fakhry Petra dengan abangnya, Tengku Faris Petra, berhubung takhta kerajaan negeri.

Tengku Rozan berkata, beliau dan Tengku Salwani dilarang Raja Perempuan daripada menziarahi sultan ketika baginda dirawat di Singapura sebelum ini.

Beliau mendakwa, mereka dilarang berbuat demikian selama sembilan bulan mereka berada di republik itu.

Pelawat lain, katanya, termasuk pakar perubatan dan pakar agama dari Malaysia, juga turut dilarang daripada menemui baginda.

Dakwanya lagi, hanya mereka yang menyokong Raja Perempuan dibenarkan melawat baginda.

Sementara itu, Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Sultan Yahya Petra dibawa pulang dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) pada jam 5.15 petang ini.
Baginda diiringi Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Hamid dan doktor peribadi, Dr Amir Ramli.


Tuanku Ismail Petra dibawa pulang ke Istana Mahkota selepas menjalani pemeriksaan kesihatan di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kota Bharu semalam. – Gambar Utusan

Semalam, Sultan Kelantan berangkat pulang ke Istana setelah tahap kesihatan Baginda di dalam keadaan stabil dan mendapat perkenan Pemangku Raja Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra.
Mereka bertolak dari kawasan hospital di Kubang Kerian, di tengah-tengah kawalan keselamatan yang ketat, menuju ke Istana Mahkota yang terletak kira-kira 900 meter dari situ.

Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad, berkata Sultan Kelantan dibawa pulang setelah lima hari menjalani rawatan susulan masalah jantung di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dan setelah panel 10 pakar perubatan menjalankan pemeriksaan ke atas status kesihatan baginda.

"Tuanku Al-Sultan dibawa keluar menerusi perkenaan Pemangku Raja Kelantan yang memberi titah membenarkan Tuanku Al-Sultan dibawa pulang ke Istana Mahkota.

"Titah itu dibuat selepas tahap kesihatan Tuanku Al-Sultan berada dalam keadaan
stabil.

"Tuanku Al-Sultan akan berehat di Istana Mahkota dan baginda kini dalam keadaan stabil serta berada di bawah pengawasan doktor," katanya ketika dihubungi wartawan di Kota Bharu.

Kelmarin, Dr Amir berkata penilaian tahap kesihatan Tuanku Ismail Petra yang sedang dilakukan oleh panel perubatan dikuatiri tidak tepat kerana ia dijalankan dalam keadaan tertekan.

Beliau mempertikaikan kewibawaan 10 pakar perubatan yang menggotai panel itu berkata, ini kerana pemeriksaan berkenaan dilakukan secara mengejut selepas beberapa insiden yang berlaku sejak Selasa lalu.

"Pemeriksaan yang dibuat secara mengejut itu tidak kena pada masanya ketika baginda masih berada dalam trauma.

"Dari segi etika memang tidak boleh buat laporan perubatan tanpa kerelaan dan keadaan pesakit yang tertekan, saya dapat tahu baginda tidak dapat rehat yang cukup sejak dua tiga hari lalu," katanya.

Dr. Amir yang juga pakar perubatan dalaman berkata, beliau tidak menolak kemungkinan pada masa ini tahap kesihatan Sultan Kelantan semakin menurun jika dibandingkan sebelum ini iaitu sejak pulang pulang menjalani rawatan di Singapura.

"Sebelum ini Tuanku okay, rasional, sentiasa senyum dan gelak.

"Sekarang pasukan pakar perubatan di Istana Mahkota mengajar tuanku untuk bangun dan berjalan, boleh saya katakan perubahan dalam peringkat 80 peratus," kata doktor peribadi Sultan Kelantan sejak baginda pulang dari Hospital Mount Elizabeth.

Menurut Dr. Amir, sebelum Sultan Kelantan dirawat di HUSM, seramai tujuh pakar perubatan menjalankan pemantauan kesihatan baginda.

Jelas beliau, empat daripada mereka ialah pakar dari Hospital Raja Perempuan Zainab II (HPRZ II) manakala selebihnya daripada Kuala Lumpur.

"Pemeriksaan pakar-pakar itu dilakukan seminggu sekali tetapi dalam keadaan kes-kes tertentu mereka akan dihubungi pada bila-bila masa. Bukan itu sahaja, pakar terbabit juga dibantu oleh lapan orang doktor perubatan lain yang bertugas secara bergilir selama 24 jam di Istana Mahkota, malah sebuah ambulan disediakan oleh HRPZ II" katanya.

Katanya lagi, rawatan yang dilakukan di Istana Mahkota adalah lebih baik dan tersusun jika dibandingkan dengan HUSM.

"Ia dilakukan dalam persekitaran yang relaks dan tenteram, ia lebih baik untuk proses penyembuhan Tuanku," katanya.

Sementara itu., peguam Gobind Singh Deo mengesahkannya dan berkata beliau akan berbincang dengan pasangan diraja itu sebelum memutuskan tindakan udang-undang selanjutnya.

Gobind adalah salah seorang peguam yang memfailkan writ habeas corpus di Mahkamah Khas Putrajaya Jumaat lalu untuk "membebaskan" sultan dan membolehkan baginda mendapatkan rawatan perubatan pilihannya.

Mahkamah akan mendengar permohonan tersebut hari ini.
Pada malam Selasa lalu, Sultan Kelantan dibawa ke HUSM atas pilihan Pemangku Raja Kelantan untuk baginda menjalani rawatan susulan di situ.

Kerajaan Negeri dan Kementerian Kesihatan telah melantik panel 10 pakar
perubatan untuk memeriksa tahap kesihatan Sultan Kelantan dan mereka menjalankan pemeriksaan itu sejak dua hari lalu.

PERMOHONAN HABEAS CORPUS SULTAN KELANTAN DITERUSKAN HARI INI

Daripada mStar

Barisan peguam Sultan Kelantan akan meneruskan proses mahkamah bagi mendengar permohonan habeas corpus Tuanku Ismail Petra walaupun baginda kini sudah kembali ke Istana Mahkota, Kubang Kerian dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM).

Salah seorang peguam yang mewakili Sultan Kelantan, Gobind Singh Deo berkata, proses berkenaan masih perlu diteruskan kerana terdapat beberapa isu penting yang perlu diselesaikan.

"Isu ini adalah lebih jauh daripada habis kerana ada beberapa tuduhan serius yang perlu dicari jalan penyelesaian," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai perkembangan terbaru Istana Kelantan apabila Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra memberi perkenan supaya Tuanku Ismail dipindahkan kembali ke Istana Mahkota.

Sultan Kelantan berangkat meninggalkan HUSM kira-kira pukul 5 petang semalam dan tiba di Istana Mahkota sepuluh minit kemudian.

Turut sama mengiringi baginda ialah Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Mahkamah Khas dijadualkan bersidang hari ini untuk mendengar permohonan habeas corpus Sultan Kelantan bagi mendapatkan kebenaran supaya dibawa keluar dari HUSM di mana baginda menerima rawatan sejak Selasa lepas.

Writ itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Khas di sini kira-kira 11.45 pagi tiga hari lalu menerusi tetuan J.S. Pillay & Mohd Haaziq.

Afidavit bagi menyokong writ itu dibuat oleh Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail, putera ketiga Sultan.

Sultan Kelantan dinamakan sebagai pemohon.

Writ itu menamakan lima responden iaitu Ketua Polis Kelantan, Ketua Polis Negara, Ketua Pengarah HUSM, Ketua Pengarah Kesihatan dan Kerajaan Malaysia.

Kata Gobind lagi, pihaknya akan berada di Mahkamah Persekutuan pada pukul 9 pagi hari ini bagi meneruskan prosedur berkenaan.

Pihaknya telah melakukan persediaan rapi bagi tujuan berkenaan.

"Kami bekerja siang dan malam untuk menyediakan proses perundangan ini," katanya.

DOKTOR PERIBADI SULTAN KELANTAN PERTIKAI KEWIBAWAAN PANEL PERUBATAN

Daripada mStar

Penilaian tahap kesihatan Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra yang sedang dilakukan oleh panel perubatan dikuatiri tidak tepat kerana ia dijalankan dalam keadaan tertekan.

Doktor peribadi Sultan Kelantan, Dr Amir Ramli yang mempertikaikan kewibawaan 10 pakar perubatan yang menggotai panel itu berkata, ini kerana pemeriksaan berkenaan dilakukan secara mengejut selepas beberapa insiden yang berlaku sejak Selasa lalu.

"Pemeriksaan yang dibuat secara mengejut itu tidak kena pada masanya ketika baginda masih berada dalam trauma.

"Dari segi etika memang tidak boleh buat laporan perubatan tanpa kerelaan dan keadaan pesakit yang tertekan, saya dapat tahu baginda tidak dapat rehat yang cukup sejak dua tiga hari lalu," katanya ketika dihubungi.

Bermula semalam, panel terdiri 10 pakar perubatan dilantik Kerajaan Negeri Kelantan dengan perkenan Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra buat pertama kali berpeluang melakukan pemeriksaan terhadap kesihatan Sultan Kelantan sejak dibawa pulang ke negeri ini pada 4 Mac lalu.

Sultan Kelantan dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian di sini Selasa lalu untuk rawatan susulan masalah jantung.

Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad, berkata panel pakar perubatan itu bertanggungjawab melakukan pemeriksaan rapi terhadap kesihatan Tuanku Ismail Petra.

Selain itu Dr. Amir yang juga pakar perubatan dalaman berkata, beliau tidak menolak kemungkinan pada masa ini tahap kesihatan Sultan Kelantan semakin menurun jika dibandingkan sebelum ini iaitu sejak pulang pulang menjalani rawatan di Singapura.

"Sebelum ini Tuanku okay, rasional, sentiasa senyum dan gelak.

"Sekarang pasukan pakar perubatan di Istana Mahkota mengajar tuanku untuk bangun dan berjalan, boleh saya katakan perubahan dalam peringkat 80 peratus," kata doktor peribadi Sultan Kelantan sejak baginda pulang dari Hospital Mount Elizabeth.

Menurut Dr. Amir, sebelum Sultan Kelantan dirawat di HUSM, seramai tujuh pakar perubatan menjalankan pemantauan kesihatan baginda.

Jelas beliau, empat daripada mereka ialah pakar dari Hospital Raja Perempuan Zainab II (HPRZ II) manakala selebihnya daripada Kuala Lumpur.

"Pemeriksaan pakar-pakar itu dilakukan seminggu sekali tetapi dalam keadaan kes-kes tertentu mereka akan dihubungi pada bila-bila masa.

"Bukan itu sahaja, pakar terbabit juga dibantu oleh lapan orang doktor perubatan lain yang bertugas secara bergilir selama 24 jam di Istana Mahkota, malah sebuah ambulan disediakan oleh HRPZ II" katanya.

Katanya lagi, rawatan yang dilakukan di Istana Mahkota adalah lebih baik dan tersusun jika dibandingkan dengan HUSM.

"Ia dilakukan dalam persekitaran yang relaks dan tenteram, ia lebih baik untuk proses penyembuhan Tuanku," katanya.

Sunday, May 9, 2010

KRISIS ISTANA KELANTAN SEMAKIN RUMIT

Daripada www.hambali1.blogspot.com

Krisis istana Kelantan kini mendapat perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selain pertama kali di dunia, permohonan habeas corpus difailkan untuk membebaskan pemerintah kerajaan negeri (sultan) daripada ditahan oleh polis.

Najib berharap kemelut yang dilihat semakin meruncing itu dapat diselesaikan dalam konteks keluarga diraja itu.
Kata Perdana Menteri, krisis itu tidak seharusnya menjadi pertikaian terbuka sehingga menimbulkan tuduh-menuduh yang membawa kepada tindakan undang-undang di kalangan kerabat diraja berkenaan.

Namun krisis itu kini bertambah rumit apabila ia membabitkan perundangan apabila peguam yang mewakili Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra pagi semalam memfailkan writ habeas corpus bagi memohon kebenaran untuk membawa baginda keluar dari HUSM di Kubang Kerian, Kelantan, di mana baginda menerima rawatan sejak Selasa lepas.

Langkah itu dilihat sebagai yang julung-julung kali dibuat oleh seorang sultan iaitu memfailkan permohonan habeas corpus untuk membawa baginda keluar dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan.

Kes ini akan didengar di Mahkamah Khas esok (Isnin).

Mahkamah Khas ditubuhkan pada 1993 untuk mendengar sebarang prosiding oleh atau terhadap Yang di-Pertuan Agong atau pemerintah sesebuah negeri atas sifat peribadi baginda.

Jelas peguam berpengalaman,Raja Aziz Addruse yang mewakili baginda, mengikut peruntukan undang-undang, Mahkamah Khas akan dianggotai oleh panel lima hakim yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara. Empat lagi hakim terdiri daripada Hakim Besar Malaya, Hakim Besar Sabah dan Sarawak serta dua hakim Mahkamah Persekutuan yang dilantik oleh Majlis Raja-Raja.

Dalam notis usul tersebut, Tuanku Ismail Petra selaku pemohon menuntut perintah agar satu writ habeas corpus dikeluarkan oleh Mahkamah Khas dan baginda dibebaskan dengan serta merta. Baginda menamakan Ketua Polis Kelantan; Ketua Polis Negara (KPN); Ketua Pengarah HUSM; Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan; dan Kerajaan Malaysia selaku responden pertama hingga kelima. Turut difailkan adalah afidavit yang diikrarkan oleh Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra, bagi menyokong permohonan ayahandanya.

Menurut Raja Aziz, permohonan habeas corpus itu difailkan bagi mendapatkan perintah Mahkamah Khas untuk membebaskan Sultan Kelantan yang kini berada di HUSM. ''Pada hemat kami Tuanku berada di bawah tahanan di hospital. Sebab itu kami menuntut pembebasan Tuanku melalui perintah ini (habeas corpus) di Mahkamah Khas,'' ujar beliau.

Jelas beliau, permohonan itu dibuat bukan untuk membolehkan Sultan Kelantan dihantar ke Singapura, sebaliknya ia bertujuan supaya baginda tidak disekat daripada bebas bergerak atau dihadkan pergerakan di hospital dengan kawalan polis. 'Apa yang diberi perhatian pada peringkat ini adalah tidak sepatutnya Tuanku ditahan dan sebaik sahaja Tuanku dibebaskan menerusi perintah mahkamah, sama ada baginda hendak pergi ke Singapura atau tidak, isu yang timbul itu tidak semestinya dibuat melalui permohonan ini.

''Tuanku berhak untuk pergi ke Singapura atau ke mana-mana dengan syarat Tuanku bebas,'' katanya sambil menyatakan pihaknya telah memohon kes itu dibicarakan secepat mungkin berikutan keadaan kesihatan baginda.

Raja Aziz mengetuai barisan enam peguam yang dilantik mewakili Tuanku Ismail Petra. Lima yang lain terdiri daripada Datuk Param Cumaraswamy, Gobind Singh Deo, Datuk Mohd. Haaziq Pillay, Malik Imtiaz Sarwar dan Abdul Rashid Ismail.

Tuanku Ismail Petra dibawa ke HUSM secara mengejut oleh sepasukan anggota polis ketika baginda dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra pada Selasa lalu untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut di Hospital Mount Elizabeth di Singapura.

Bagi Najib, perkara berhubung rawatan Sultan Kelantan itu sepatutnya dirunding secara kekeluargaan. "Perkara ini sepatutnya dapat dirundingkan antara anak beranak. Itu yang terbaik dan yang paling utama ialah meletakkan kepentingan kesihatan Sultan Kelantan," katanya.

Ditanya sama ada kerajaan Persekutuan akan campur tangan, Najib menjelaskan, pihaknya tidak berhasrat berbuat demikian kerana ia adalah masalah yang melibatkan kerajaan negeri dan Istana Kelantan.

Namun semalam, peguam yang mewakili Sultan Kelantan telah memfailkan writ habeas corpus bagi memohon kebenaran untuk membawa baginda keluar dari HUSM di Kubang Kerian.
Sultan Kelantan telah menerima rawatan di Wad Diraja HUSM sejak Selasa lepas dengan kawalan keselamatan yang ketat oleh polis dengan hanya ahli keluarga diraja tertentu dibenarkan bertemu baginda.

Putera ketiga Sultan Kelantan, Tengku Temenggong Tengku Muhammad Fakhry Petra mendakwa dalam afidavit berkenaan bahawa kereta baginda telah dikepung oleh 30 lelaki bertopeng yang bersenjatakan mesingan ketika mereka dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Pengkalan Chepa.

Beliau mendakwa lelaki berkenaan mengacukan senjata ke kepala pemandu Sultan, yang kemudiannya diseret keluar daripada kenderaan tersebut.

Sultan Kelantan dijadualkan berlepas ke Singapura untuk mendapatkan rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth Singapura.

Writ itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Khas kira-kira 11.45 pagi semalam menerusi tetuan J.S. Pillay & Mohd Haaziq.

Afidavit bagi menyokong writ itu dibuat oleh Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra, putera ketiga Sultan. Sultan Kelantan dinamakan sebagai pemohon.

Berikutan itu, Mahkamah Khas dijadualkan bersidang Isnin ini untuk mendengar permohonan habeas corpus Sultan Kelantan bagi mendapatkan kebenaran supaya dibawa keluar dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

Perkara itu dimaklumkan oleh salah seorang peguam baginda, Datuk Mohd. Haaziq Pillay pada sidang akhbar petang semalam.

Semalam, sebuah panel dengan 10 pakar perubatan yang dilantik oleh Kerajaan Negeri memulakan pemeriksaan kesihatan ke atas Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra, yang dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian di sini Selasa lepas untuk rawatan susulan masalah jantung.

Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad berkata, kesemua pakar perubatan itu tiba di pagi semalam untuk menjalankan pemeriksaan rapi ke atas Sultan Kelantan.

Beliau berkata, pasukan pakar perubatan itu akan berada di HUSM sehingga laporan status kesihatan baginda selesai dijalankan. Bagaimanapun, Abdul Halim berkata, pihaknya tidak pasti berapa lama pakar perubatan itu akan berada di HUSM.

Menurutnya, pakar-pakar perubatan itu tiba di HUSM kira-kira 3 petang dengan menaiki kenderaan kerajaan negeri.

"Mereka melakukan pemeriksaan untuk mengetahui status kesihatan baginda Al-Sultan Kelantan,” katanya.

Beliau berkata, setelah siap, laporan itu akan diserahkan kepada Pemangku Raja Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dijangka akan menjawab kandungan afidavit yang difailkan oleh sekumpulan peguam dalam permohonan habeas corpus untuk membawa Sultan Kelantan itu.

Walaupun enggan mengulas lanjut berhubung isu tersebut, beliau berkata: “Saya akan jawab permohonan habeas corpus itu di mahkamah,” katanya kepada mStar semalam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan juga enggan mengulas mengenai afidavit berkenaan.
“Saya serahkan perkara ini kepada Peguam Negara untuk mengambil tindakan selanjutnya,” jelas beliau.

POLIS NAFI BERTINDAK KASAR TERHADAP KERABAT DIRAJA KELANTAN

Polis menafikan berlakunya tindakan mengasari anggota kerabat diraja Kelantan yang ingin menziarahi Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di sini.

Timbalan Ketua Polis Kelantan Datuk Amir Hamzah Ibrahim berkata tidak ada kekasaran yang berlaku seperti yang didakwa oleh pihak-pihak tertentu.

Beliau diminta mengulas laporan media mengenai kekesalan anggota keluarga diraja kerana pihak polis bersikap kasar dan enggan membenarkan mereka masuk melawat Sultan Kelantan yang menjalani rawatan jantung di HUSM sejak Selasa.

Ayahanda saudara kepada Tuanku Ismail, Tengku Seri Utama Raja, Tengku Abdul Aziz Tengku Hamzah dilaporkan berasa dukacita apabila pegawai polis hanya membenarkan individu tertentu untuk melawat baginda.

Amir berkata sejak Sultan Kelantan dimasukkan ke HUSM Pemangku Raja Tengku Muhammad Faris Petra telah menitahkan agar kawalan keselamatan dipertingkatkan dan sesiapa yang ingin menziarahi Sultan perlu mendapat perkenan Pemangku Raja.

Sehubungan itu beliau berkata hanya lima pelawat sahaja yang dibenarkan melawat tanpa kelulusan daripada Pemangku Raja.

"Dalam senarai kami hanya lima sahaja yang dibenarkan melawat iaitu Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid; Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Faiz Petra dan Tengku Amalin A'ishah Puteri serta dua kerabat terdekat.

"Bagaimanapun itu tidak bermakna ahli keluarga diraja yang lain tidak dibenarkan melawat cuma mereka perlu mendapatkan kebenaran dan titah daripada Pemangku Raja terlebih dahulu sebelum dibenarkan melawat. Kalau sudah ada kebenaran pihak polis tidak akan menghalang," katanya.

Mengenai identiti lelaki yang telah menembak pengawal istana Kelantan pada 1 Mei lalu di Tumpat, Amir berkata lelaki itu adalah seorang warga tempatan dan berusia 40-an.

Polis masih menyoal siasat lelaki berkenaan setelah lelaki itu ditahan polis seminggu yang lalu, katanya.

Pada 1 Mei lepas, Ramli Mohamad, 50, cedera parah ditembak empat das tembakan oleh seorang suspek yang tidak dikenali di Kampung Kok Keli kira-kira 3 kilometer daripada rumah mangsa ketika menunggang motosikal dalam perjalanan pulang ke rumah.