Saturday, May 14, 2016

Wakil Rakyat DAP Bangkit Kelemahan Pentadbiran Kerajaan Pulau Pinang


Slogan 'Pulau Pinang Bersih, Hijau dan Selamat' serta 'Cekap, Amanah, Telus' yang sering dilaungkan kerajaan DAP Pulau Pinang hari ini dipersoalkan oleh anggota Dewan Undangan Negeri daripada DAP.

Ong Kok Fooi (DAP-Bukit Berapit) mempersoalkan adakah Pulau Pinang mencapai apa yang dilaungkan dalam dasar itu sedangkan dakwanya pelbagai kemudahan dan infrastruktur antara pulau dan seberang tidak serata.

"Soalan saya adakah Pulau Pinang mencapai polisi CAT (Cekap, Amanah, Telus) kerana jika dibandingkan antara pulau dan Seberang Perai, ternyata kerajaan tempatan di Seberang Perai tidak berprestasi seperti yang diharapkan.

"Penduduk banyak (buat) aduan kepada saya ... saya perlu perjelaskan isu ini kepada rakyat di kawasan (Dewan Undangan Negeri) saya," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri di Georgetown semalam.

Ong yang jelas kelihatan tidak berpuas hati dengan prestasi penjawat awam di kawasan Seberang Perai, berkata agensi kerajaan negeri seperti Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) tidak menunjukkan prestasi seperti yang diharapkan rakyat.

"Kebersihan di kawasan itu juga tidak dijaga," katanya.

Menjawab persoalan yang ditimbulkan itu, Timbalan Ketua Menteri I Datuk Mohd Rashid Hasnon hanya berkata kerajaan negeri akan mengambil maklum mengenai perkara itu dan penambahbaikan akan dibuat di Bukit Berapit.


Sementara itu, Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang Datuk Jahara Hamid menyarankan kerajaan DAP Pulau Pinang mewujudkan satu dasar bagi memastikan kampung tradisi yang mempunyai sejarah di negeri ini tidak boleh dibangunkan.

Beliau berkata kampung-kampung tradisi itu perlu dikekalkan untuk generasi akan datang, selain dapat mengekalkan identiti Pulau Pinang yang sebenar.

Katanya, daripada keseluruhan 662 buah kampung yang terdapat di negeri ini, hanya 48 kampung disenaraikan dalam Rancangan Struktur Negeri (RSN) Pulau Pinang.

"Kumpulan kampung-kampung ini perlu kita kategorikan, ada kampung-kampung merupakan kampung tradisional yang mempunyai sejarah yang perlu dikekalkan dan ditambah baik dengan kemudahan infrastruktur.

"Hanya 48 kampung yang disenaraikan, bagaimana dengan kampung-kampung yang lain. Perkara ini harus dipertimbangkan. Kita bimbang jika tidak dipelihara akan menghapuskan kampung-kampung itu semua," katanya ketika membahaskan usul terima kasih ucapan perasmian Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas pada persidangan DUN, di sini hari ini.

Jahara yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Air Tawar berkata pembangunan yang dilaksanakan juga tidak seharusnya bersifat 'eurocentric' sehingga menenggelamkan warisan negeri ini.

"Kita nak asaskan nama-nama jalan, kampung, bangunan mesti ada asal usul, tak boleh ambil sahaja dan bubuh ... ambil kira persekitaran. Seperti Seberang Perai, ambil nama-nama ikan begitu juga dengan Bukit Mertajam menggunakan nama buah-buahan," katanya.

Dalam pada itu, persidangan DUN kecoh apabila Datuk Roslan Saidin (BN-Pinang Tunggal) membangkitkan isu tindakan yang diambil oleh Pihak Berkuasa Tempatan terhadap penjaja kecil kaum tertentu yang berniaga di tepi jalan termasuk di kawasan diwakilinya.

Kenyataan itu menimbulkan rasa kurang senang RSN Rayer (DAP-Seri Delima) yang tidak bersetuju bahawa tindakan hanya dikenakan terhadap kaum tertentu.

"Saya rasa kenyataan tidak tepat (tindakan) hanya kepada kaum tertentu... tak adil membuat kenyataan sebegitu," katanya.

Speaker Datuk Law Choo Kiang kemudiannya mengarahkan kedua-dua wakil rakyat itu duduk.

Wednesday, May 11, 2016

Isu Tambakan Tanah Di DUN Pulau Pinang - Adun Pakatan Kini Berpecah


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR Pulau Pinang berpecah dalam menyatakan pendirian berhubung usul penambakan tanah yang akan dibentangkan oleh wakil rakyat Barisan Nasional (BN) pada persidangan Dewan Undangan Negeri yang sedang berlangsung.

Lima wakil rakyat yang memegang jawatan dalam kerajaan negeri mahu usul itu ditolak manakala baki lima lagi penyokong kerajaan menegaskan bahawa mereka akan berkecuali walaupun menyedari ia akan menimbulkan kemarahan Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Sumber berkata, lima Adun yang berkecuali daripada mengundi berhubung usul yang sama pada persidangan November tahun lalu menegaskan bahawa mereka tidak akan menolak usul itu.


Mereka adalah Ong Chin Wen (Bukit Tengah), Dr Norlela Ariffin (Penanti), Cheah Kah Peng (Kebun Bunga), Dr T. Jayabalan (Batu Uban) dan Lee Khai Loon (Machang Bubuk).

Kumpulan itu mendakwa mereka bertindak mengikut suara hati pada pengundian lepas.

Difahamkan kumpulan wakil rakyat ini mengadakan mesyuarat di antara mereka berhubung isu berkenaan pada Isnin lalu.

Pada Selasa, Lim mempengerusikan mesyuarat pra-majlis Pakatan Harapan di pejabatnya di Komtar untuk membincangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan persidangan itu, termasuk usul penambakan tanah.

Bagaimanapun tidak diketahui mengenai kandungan mesyuarat itu.

Sumber berkata PKR Pulau Pinang akan menyerahkan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail atau Timbalan Presiden, Datuk Seri Azmin Ali untuk membuat keputusan muktamad.

Dilaporkan bahawa Adun BN Pulau Betong, Muhammad Farid Saad akan membentangkan usul menggesa kerajaan negeri membatalkan penambakan tanah.

Pendapatan daripada penambakan tanah itu akan digunakan untuk membiayai cadangan Penang Transport Master bernilai RM27 juta yang melibatkan beberapa projek mega termasuk tiga projek jalan raya utama dan terowong yang menghubungkan pulau itu ke tanah besar.

Selain isu ini, sidang DUN kali ini akan turut dipanaskan oleh isu pembelian banglo oleh Ketua Menteri dan penjualan tanah Taman Manggis.

Dua isu yang mempunyai kaitan dengan ketua menteri iaitu penjualan tanah di Taman Manggis dan pembelian banglo dengan harga RM2.8 juta oleh Lim di Jalan Pinhorn, di George Town,  dijangka tetap akan dibangkitkan oleh anggota-anggota dewan.

Pembelian banglo pada harga RM2.8 juta oleh ketua menteri Pulau Pinang itu menjadi kontroversi apabila Anggota Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shabudin Yahaya membangkitkan isu itu pada persidangan Dewan Rakyat, Mac lepas bahawa ia dibeli pada harga di bawah nilai pasaran.