Thursday, November 1, 2018

MPKK – Rina, KPLB Bincang Segera Jika Sayangkan HARAPAN Terengganu

 


Biarkan jika Kerajaan PAS Terengganu dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa Negeri, Dr Azman Ibrahim mahu meroyan sekali pun!

Dengan sikap pemimpin PAS yang mendahului pelantikan di 1044 MPKK di Terengganu (sejak Julai 2018), Menteri Kementerian Pembangunan Luar Bandar (LPLB) perlu proaktif, sensitif dan menerima suara pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) DI Terengganu.

Bayangkan berapa ramai jika 1044 MPKK dengan anggota 16 orang di setiap satu MPKK berkenaan.

Jangan kerana mahu tunjuk atau menggambarkan wujudnya kerjasama erat antara kerajaan PAS Terengganu dengan Kerajaan Pusat, menteri dan KPLB dianggap sebagai ‘enggan mendengar suara penyokong dan pengundi HARAPAN Terengganu’.

Fikir  balik, apa  tujuan sebenar kerjasama ini? Untuk buktikan Putrajaya ‘memahami aspirasi kerajaan PAS Terengganu’?

Apakah menteri dan kementerian di era Malaysia Baru hanya mahu buktikan kepada rakyat yang mereka ‘tidak menindas’ kerajaan PAS Terengganu?

Sedangkan pemimpin PAS setiap hari mengutuk, mencemuh, memali-hamun  dan mengata dalam berbagai isu mmengenai pemimpin dan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN)?

Beri peruntukan melalui MPKK sebaliknya sebagai balasan untuk caci maki kerajaan HARAPAN?

Kerana itu tidak hairanlah jika kerajaan PAS Terengganu dan Dr Azman tidak sabar-sabar mengatakan  pihaknya sudah melantik anggota MPKK.

Seperti disebut sebelum ini, apabila kerajaan negeri cepat-cepat melantik jawatankuasa MPKK di pihak mereka – tanpa menunggu cadangan KPLB – yang menggambarkan mempunyai niat untuk ‘merompak peruntukan dari Putrajaya di siang hari’, apa juga langkah mereka seterusnya boleh dibaca dengan nyata.

Bagi Menteri Besar dan  Dr Azman Ibrahim, mereka  munkin merasakan segala-galanya sudah selesai mengenai isu MPKK ini.

Benbarkah demikian?

Di pihak Pakatan Harapan (HARAPAN), amat nyata pendirian mereka menentang dan berbelah bahagi mengenai perkara ini.

Apakah ada mesyuarat khususnya diatur oleh sekretariat HARAPAN Terengganu membincangkan mengenai MPKK yang penting ini?

Difahamkan minggu lalu, isu ini ada dibangkitkan untuk mendapatkan persetujuan dengan cadangan Menteri KPLB, Datuk Seri Rina Mohd Harun mengenai perkara ini.

Mesyuarat itu khabarnya hanya dihadiri wakil daripada PKR dan AMANAH. Tiada wakil BERSATU walau seorang pun.

Ketua Pimpinan BERSATU Terengganu khabarnya sudah memaklumkan beliau tidak dapat hadir mesyuarat berkenaan kerana ada  mesyuarat kepimpinan tertinggi (MPT) parti itu di Kuala Lumpur.


Namun ahli lain seramai tiga orang tidak hadir tanpa sebab.

Empat wakil PKR ke mesyuarat itu tidak bersetuju dengan cadangan Rina dan kementerian yang bersetuju untuk menambahkan lima ahli MPKK selain 11 yang dilantik oleh kerajaan negeri.

Pengerusi HARAPAN, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah dilaporkan meminta supaya ahli mesyuarat bersetuju dengan cadangan Rina dan kementerian.

Apakah peranan Raja Bahrin pada mesyuarat itu sebagai wakil kerajaan Posit (kedudukannya sebagai Timbalan Menteri) atau Pengerusi HARAPAN yang cakna kepada bantahan kepimpinan parti dalam HARAPAN?

Walaupun tidak hadir ke mesyuarat itu dikatakan semua Ketua Bahagian BERSATU, kecuali seorang dua Ketua Bahagian yang nampaknya menyokong Rina dan kementerian.

(Ini boleh difahami kerana yang satu dua itu ada kepentingan tertentu dengan KPLB).

Apakah yang dibantah oleh PKR dan BERSATU?

Sewajarnya ada perundingan terlebih dahulu antara Rina serta kementerian dengan HARAPANJ Terengganu dalam cadangan pelantikan, bukan cara ‘kamu terima dan laksana sahaja perintah kami’.

Apa kepentingan cadangan melantik lima (5) anggota (sebagai wakil Pusat) dalam MPKK sebagai tambahan kepada 11 anggota yang dilantik oleh kerajaan negeri?

Apa hak mereka dalam MPKK Terengganu? Bidang kuasa siapa mengenai pembangunan di peringkat bawahan? Pengerusi dan Setiausaha sudah pasti dilantik oleh kerajaan PAS Terengganu?

Apa kuasa yang ada bagi lima (5 ahli) wakil Posit itu?

Siapa tentukan perbelanjaan untuk pembangunan sedangkan KPLB dijangka memperuntukkan RM22juta setahun bagi tujuan ini?

Siapa tentukan perbelanjaan geran sebanyak RM10,000 setahun untuk setiap 1044 MPKK di Terengganu?

Banyak lagi persoalan lain yang melibatkan perkara lain yang perlu diteliti apabila Rina dan KPLB mahu tunjuk ‘baik dan saksama’ dalam dalam isu pelantikan dan fungsi KPKK ini.

Masa masih ada dan KPLB serta menterinya perlu menilai semula.

Tidak mengapa jika kerajaan PAS Terengganu, Menteri Besar atau Dr Azman sendiri meroyan tidak tentu pasal kerana menunggu cadangan daripada HARAPAN Terengganu.

Ia baik untuk sokongan ahli parti komponen HARAPAN demi masa depan pakatan itu, apalagi BERSATU Terengganu yang imejnya ada pada Rina!

Persoalan asas juga, jika HARAPAN belumpun melantik Penyelaras Parlimen dan Dewan Unfangan Negeri (DUN) bagaimana mereka mahu mencalonkan anggota seramai lima orang itu ke kerajaan negeri?

Menteri dan pegawai kementerian akan turun ke Terengganu untuk memilih calon layak?

Sedangkan menteri sendiri enggan turun ke Terengganu membincangkan perkara ini dengan HARAPAN Terengganu.

Apakah Rina egois atau tidak tahu bidang tugasnya? Mentadbir secara ‘perintah’? Ini bukan ciri-ciri mentari di era Malaysia Baru.

Pemimpin HARAPAN Terengganu yang menentang cadangan Rina dan kementerian melihat Rina TIDAK PEKA dan PENAKUT untuk bertemu pemimpin Bahagian di semua Parlimen, tidak kiralah sama ada dari PKR, AMANAH atau BERSATU!

Sebelum terlambat baik Rina melakukan langkah segera.

Monday, October 29, 2018

MPKK - Kerajaan PAS Terengganu Berniat ‘Merompak Di Siang Hari’???


Gelojoh dan tamaknya pemimpin kerajaan PAS Terengganu berkaitan pelantikan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK).

Apakan tidak, selepas dua bulan membentuk kerajaan, PAS Terengganu terus melantik anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), juga dikenali dengan J3K.

Bagaimanapun, sebaik sahaja menerima maklum mesyuarat Mesyuarat Jemaah Menteri (Kabinet) pada 27 Jun 2018 lalu dan berikutan syor Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB), kerajaan Terengganu membuah kecoh dengan isu pelantikan dan perubahan nama Jawatan Kuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK), kerajaan PAS Terengganu tergesa-gesa mengatakan JKKK diyvah kepada MPKK.

Bagaikan dirasuk syaitan, kerajaan PAS Terengganu dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa Negeri, Dr Azman Ibrahim tidak sabar-sabar mengatakan  pihaknya sudah melantik anggota MPKK.

Jika sebelum ini (kenyataan Dr Azman pada 2 Ogos 2018 bahawa nama J3K sudah ditukarkan kepada MPKK untuk bersesuaian dengan hasrat KPLB, pada 22 Oktober 2018 Dr Azman anggap kenyataan Senator Datuk Husam Musa mengenai pelantikan MPKK di Kelantan sebagai ‘ketinggalan’.

Maknanya Dr Azman dan kerajaan Terengganu cuba mendahului KPLB.

Laporan Teganukita memetik Dr Azman sebagai menyifatkan bahawa Ahli Dewan Negara itu jauh ketinggalan dalam isu pelantikan MPKK sedangkan majlis itu  di bawah bidang kuasa pentadbiran Kerajaan Negeri.

Dr Azman menegaskan Kerajaan Pusat tidak campur tangan sedikit pun hal perlantikan MPKK, malah menurutnya di Terengganu dari bulan Julai 2018 lagi sudah diselesaikan pelantikan semua 1,700 MPKK.


Ia dibuat  tanpa campur tangan kerajaan pusat walaupun MPKK turut mendapat peruntukan Pusat, tegasnya.

Pelik tapi benar. Berniat ambil wang orang lain untuk kegunaan sendiri.

Tetapi sedarkah kerajaan PAS Terengganu bahawa mereka berniat tidak baik untuk ‘ merompak di siang hari’:

Tidakkah itu wang rakyat, yang bukan sahaja dimiliki oleh penyokong PAS tetapi juga penyokong .Pakatan Harapan (harapan) dan orang UMNO/Barisan Nasional Terengganu?

Dengan bangganya Exco berkenaan mengatakan Terengganu ialah negeri yang pertama menyelesaikan perlantikan MPKK.

Malah, beliau juga mengemukakan pertanyaan: "Kementerian yang bertanggungjawab dalam hal MPKK ialah Kementerian Pembangunan Luar Bandar. Siapa Husam dalam Kementerian ini untuk membuat kenyataan?”
  
Beliau mengulas kenyataan Husam yang menyebut seramai 12,672 individu akan dilantik menganggotai MPKK di  Kelantan yang diwujudkan di kesemua 792 kampung di seluruh negeri itu.

Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan itu menyebut, pemilihan bagi jawatan tersebut dibuat kedua-dua belah pihak iaitu kerajaan Persekutuan serta Kerajaan Pas Kelantan dan akan berkuat kuasa pada 1 Januari depan.

"Setiap MPKK di kampung-kampung mempunyai 16 anggota dan daripada jumlah itu, 11 anggota dilantik oleh kerajaan negeri manakala lima lagi dilantik oleh kerajaan Pusat.

"Setiap MPKK akan diberikan geran RM10,000 untuk melaksanakan pelbagai program-program kesejahteraan dan kecantikan kampung," katanya.

Persoalannya bagaimana Husam boleh berkata demikian jika tidak ada asas atau mengetahui kedudukan sebenar isu MPKK ini seperti yang diputuskan  oleh KPLB?

Bersambung:  MPKK – Meroyankah Dr Azman & PAS Terengganu?