Monday, March 13, 2017

Indeks Rasuah - Kerajaan ‘Masih Bangga’ Walaupun Malaysia Terjerumus Lagi...


Terang dan nyata, kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah 2016 dunia terus terjerumus daripada tangga ke-55 berbanding 54 pada 2015.

Apakah ini berlaku kerana kekurangan kesungguhan pemimpin politik dalam menangani rasuah dengan hanya memberi janji kosong tetapi tidak memperjuangkannya? 

Transparency International (TI) dalam laporannya 25 Januari lalu, meletakkan Malaysia di belakang negara kecil seperti Brunei (41).

Di pihak kerajaan, kedudukan ini – walaupun jelas merosot dan bukan semakin baik – tetap dianggap masih dalam kelompok terbaik CPI.

Apakah kerajaan berbangga dengan kedudukan ini?

Apakah  CPI Malaysia yang  masih dalam kelompok satu pertiga terbaik daripada 176 negara yang terlibat dalam kajian itu - di peringkat ASEAN, Malaysia pada kedudukan ketiga terbaik (daripada 10 negara ASEAN) - seabagai sesuatu yang memuaskan di pihak kerajaan?

Akhbar (kiri)...kurang kesungguhan pemimpin
Presiden Transparency International - Malaysia (TI-M) Datuk Akhbar Satar berkata 25 Januari lalu, menganggap penurunan itu berikutan kekurangan kesungguhan pemimpin politik dalam menangani rasuah dengan hanya memberi janji kosong tetapi tidak memperjuangkannya.

Begitu juga dengan tindakan rasuah di peringkat atasan yang ditemui dalam simpanan mereka.

"Rasuah dalam perkhidmatan awam (kerajaan persekutuan, negeri dan kerajaan tempatan) yang berleluasa dimana mereka mengambil dan menyimpan dalam simpanan mereka," kata Akhbar.

Menjawab soalan di Dewan Rakyat hari ini,  Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim berkata, walaupun kedudukan negara merosot kepada satu anak tangga berbanding tahun lepas, namun ia tidak boleh dijadikan indikator perbandingan.

Ini  kerana CPI itu adalah bagi membantu kerajaan menambah baik pentadbiran dengan mengambil dapatan kajian berkenaan, katanya.

"CPI adalah satu kajian mengenai pandangan keadaan rasuah yang dikumpul daripada ahli perniagaan antarabangsa di Malaysia. Ia tidak boleh dijadikan indikator perbandingan, banding tahun ini dengan tahun lepas. CPI ialah untuk bantu kerajaan menambah baik pentadbiran dengan mengambil dapatan kajian tersebut," katanya.

Razali Ibrahim...CPI bukan petunjuk.
Menjawab soalan Lim Guang Eng (DAP-Bagan) mengenai adakah kerajaan berpuas hati dengan kemerosotan kedudukan negara dalam CPI dari kedudukan ke-54 pada tahun 2015 kepada 55 tahun lepas.

Razali berkata kedudukan itu juga terbukti tidak menjejaskan keadaan ekonomi dan dijadikan penilaian apabila Malaysia terus mendapat perhatian dan kepercayaan pelabur luar.

"Lawatan Raja Salman (Raja Arab Saudi Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud) berjaya membawa pelaburan sebanyak RM40 bilion baru-baru ini. Kalau negara ini teruk, maka sudah tentu orang tidak datang melabur,"

Walaupun demikian, Razali menegaskan, kerajaan akan tetap mengambil berat setiap hasil yang diperolehi daripada kajian itu dan akan terus menjalankan usaha menambah baik pentadbiran serta berharap pihak tertentu tidak mempolitikkan kedudukan berkenaan.

"Sudah tentu kita tidak gembira bila ada aduan mengenai rasuah dalam kalangan penjawat awam kita, sebab itu SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) menjalankan tugasnya bagi mencegah setiap salah laku rasuah yang berlaku," katanya.

Menurut TIM, skor atau mata negara juga jatuh daripada 49 mata pada tahun 2015 kepada 50 mata pada tahun lalu memasukkan Malaysia dalam senarai negara yang mempunyai skor menurun tetapi kedudukan itu masih ketiga tertinggi di Asia Tenggara.

Negara-negara lain yang skornya turut merosot di rantau ini ialah Singapura, Brunei dan Thailand.

Di tangga pertama di dunia adalah Denmark (90 mata) diikuti kedua, New Zealand (90 mata) dan ketiga, Finland (89) mata.

Negara jiran, Singapura di kedudukan ketujuh dengan (84 mata), Indonesia di kedudukan ke-90 (37 mata) manakala Thailand pada kedudukan 101 (35 mata).

Berdasarkan CPI, skor 0 bermakna “sangat rasuah” manakala 100 dianggap sangat bersih.

Indeks itu meletakkan ranking kepada negara berdasarkan tahap persepsi rasuah dalam sektor awam.


Ia berasaskan gabungan beberapa tinjauan dan penilaian rasuah yang dikumpul pelbagai institusi bereputasi.

Sunday, March 12, 2017

Sokongan Kepada RUU 355 Buka Jalan Ke Arah Rundingan PAS-PPBM?


Apakah faktor sokongan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) terhadap cadangan pindaan Rang Undang-undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah (ruu 355) yang dibawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang DI Dewan Rakyat akan menjadikan PAS semakin mesra dengan PPBM?

Dengan kedudukan di mana PAS melihat isu RUU 355 ini sebagai sesuatu yang ‘tersangat penting bagi mereka’, sokongan PPBM kepada perkara ini mungkin akan memudahkan kepada perbincangan agihan kerusi kedua-dua parti berkenaan.

Kemesaraan kedua-dua parti ini semakin jelas, apalagi jika benar PPBM menyokong RUU 355 berkenaan.

Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pada 8 Mac lalu bahawa PAS sudah menjemput PPBM  berbincang mengenai pembahagian kerusi menghadapi pilihan raya.

Ia dianggap sebagai satu kemajuan yang baik dan ia akan dibincangkan dalam satu pertemuan yang akan diadakan pada masa terdekat.

“ Kalau dulu awalnya tak ada. Sebagai parti baharu, memang minat kami untuk (bekerjasama) dengan semua pihak. Kami tak nak menolak minat sebegitu,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Majlis Presiden di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya.

Hari ini dilaporkan oleh FMT bajawa Timbalan presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai berkata berkata Presiden PPBM itu menyokong cadangan pindaan RUU 355 berkenaan.

RUU 355 yang dibawa presiden PAS itu bertujuan untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) dan ia dijadualkan dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat kali ini.

Ia dibaca kali kedua di Dewan Rakyat tahun lalu, tetapi Hadi menangguhkannya dan berkata beliau mahu memastikan masyarakat faham yang pindaan itu tidak terpakai kepada bukan Islam.

RUU 355 itu bertujuan meningkatkan hukuman sedia ada untuk kesalahan syariah tertentu, termasuk hukuman penjara kepada 30 tahun, denda RM100,000 dan 100 sebatan.

Muhyiddin, dikatakan dalam suatu mesyuarat bersama PAS, pernah  menyatakan PPBM akan memberikan komitmen sepenuhnya dalam isu yang berbangkit di Dewan Rakyat termasuk isu yang dikenali sebagai RUU 355 itu.


“Sebenarnya perkara kita bincang dan dia (Muhyiddin) secara prinsipnya bersetuju dengan RUU 355, tidak ada apa-apa masalah. Dalam perbincangan mesyuarat kami, kita sudah ada dan bicarakan isu ini.

“Apa-apa isu yang berbangkit di Dewan Rakyat, dia tidak ada masalah untuk sokong,” katanya kepada pemberita pada majlis makan malam dan dialog politik di Dewan Seri Iskandar, Setiawangsa malam tadi.

Tuan Ibrahim bagaimanapun berkata sehingga ke saat ini isu pembahagian kerusi dengan PPBM masih belum dibincangkan, malah dianggap sebagai belum tiba masanya lagi.

“Rundingan kerusi belum lagi. Cuma, jawatankuasa teknikal akan adakan perbincangan untuk lihat macam mana. Kita akan tengok, lagipun pilihan raya belum tahu bila lagi,” katanya.

Sebelum ini, PAS dan PPBM mengadakan beberapa pertemuan awal dalam usaha mencari serta memperhalus rangka kerjasama persefahaman politik antara kedua-dua parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14.

Tindakan PPBM itu sekali gus dilihat sebagai cubaan parti itu menjadi orang tengah dalam perbalahan yang wujud antara parti komponen Pakatan Harapan (PH) iaitu DAP dan AMANAH.

Muhyiddin pula merupakan satu-satunya ahli Parlimen yang mewakili PPBM.

Ahli Parlimen Pagoh itu berkata perbincangan mengenai kerusi pilihan raya dengan PAS adalah perkembangan yang baik tetapi pihaknya berpendapat kerangka kerjasama dengan parti Islam itu perlu jelas.

“Perlu juga mengambil kira hubungan kerjasama yang sudah kita jalinkan dengan Pakatan Harapan,” katanya.

Perbincangan antara PPBM dan PAS ini tidak melibatkan PK seperti dijelaskan oleh Muhyiddin sebelum ini bahawa: “Ini peringkat PPBM dan PAS saja.”

Muhyiddin mengakui hubungan parti itu dengan PAS semakin mesra dan parti itu juga hampir dijemput setiap hari untuk mengadakan ceramah bersama.

“Tahap makin mesra. Kami dijemput hampir setiap hari. Datuk Seri Mukhriz dijemput oleh Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob. Saya hadir majlis dengan Tuan Ibrahim, menyatakan kesediaan berunding di peringkat negeri,” katanya.