Friday, February 24, 2012

Curi Pasir Di Selangor - Dedah Jangan Tak Dedah


Dedah jangan tak dedah.

Biar terlondeh semua yang terbabit denganh curi pasir di Selangor.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Noh Omar berkata di Tanjung Karang hari ini, beberapa pihak lagi dijangka tampil mendedahkan isu penyelewengan pasir di Selangor dalam masa terdekat.

Peduli apa dengan kerajaan negeri, mereka kini semakin terspit dan berusaha untuk terus menafikannya.

Menurut Noh, kerajaan Selangor perlu berdepan dengan realiti bahawa berlakunya ketidaktelusan berhubung isu pasir di negeri ini dan tidak boleh menuding jari kepada pihak lain untuk menutup kelemahan mereka.

"Saya percaya akan ada lagi pendedahan yang dibuat mengenai isu pasir ini seperti yang dilaporkan oleh media hari ini.

"Kerajaan negeri pastinya akan mencari alasan termasuk terus menggunakan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) untuk menutup kelemahan pentadbiran mereka," katanya pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tiram Jaya hari ini.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata demikian ketika mengulas laporan sebuah akhbar hari ini yang mendedahkan aktiviti mencuri pasir berleluasa di Rawang, Hulu langat dan Semenyih.

Laporan itu turut mendedahkan aktiviti mencuri pasir di tiga kawasan terbabit mengaut keuntungan lumayan minimum RM30,000 sehari dan terus berleluasa serta diteruskan walaupun sudah dikenakan tindakan undang-undang ekoran tiada pemantauan oleh pihak berkuasa.

Mengulas lanjut, Noh berkata kerajaan Selangor akan terus menggunakan Selcat bagi menutup kelemahan mereka kononnya telus dalam menangani sesuatu isu yang didedahkan.

"Bagi saya Selcat hanyalah gimik politik kerajaan Selangor yang lebih berminat mencari kesalahan kerajaan persekutuan bukannya mendedahkan apa yang dibangkitkan terutamanya isu berhubung skandal pasir di negeri itu," katanya.

Beliau berkata mahkamah rakyat merupakan satu kaedah terbaik sekiranya kerajaan Selangor serius untuk menyelesaikan isu pasir yang dibangkitkan.

Terdahulu, Anggota Parlimen Tanjong Karang itu menyampaikan cek bernilai RM100,000 kepada tabung PIBG SMK Tiram Jaya dan merasmikan dewan terbuka sekolah berkenaan.

Thursday, February 23, 2012

Skandal Pasir: Mohd Zin Akan Dipanggil Beri Keterangan

Penyelaras Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Mohd Zin untuk akan dipanggil untuk memberi keterangan pada sesi pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) berhubung isu penyelewengan pasir melibatkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB).

“Sekiranya beliau mahu memperjuangkan hak dan kebenaran, beliau perlu hadir pada sesi pendengaran Selcat. Kemudian beliau boleh mengesahkan dakwaan tersebut dengan bertindak sebagai pemberi maklumat sekiranya KSSB telah memecat kakitangan mereka tanpa sebab,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Shah Alam, semalam.

Difahamkan terdapat sembilan kakitangan KSSB dipecat atau diberhentikan kerana melaporkan tidak puas hati terhadap pentadbiran syarikat bagaimanapun KSSB menafikan perkara tersebut dengan mengesahkan hanya empat daripada mereka diberhentikan kerana isu salah laku.

Khalid berkata beliau akan menyerahkan urusan tersebut kepada syarikat tersebut untuk menyelesaikannya kerana mereka mempunyai lembaga pengurusan masing-masing.

Pada masa yang sama, Khalid berkata di Malaysia terdapat Akta Pekerjaan yang melindungi hak pekerja.

"Mereka dilindungi oleh Akta ini dan jika mereka dianiaya mereka boleh membuat rayuan di bawah akta tersebut,” katanya.

Dalam perkembangan lain, berhubung ramapasa tanah seluas 234 hektar milik SAP Holdings Bhd di Gombak, Khalid berkata tanah tersebut kini dimiliki oleh kerajaan negeri.

SAP Holdings merupakan syarikat subsidiari yang dimiliki oleh Kumpulan Hartanah Sdn Bhd yang menjadikan pelaburan hartanah tersebut milik kerajaan negeri.

“Tanah yang dimaksudkan itu terletak di Lot 20034, Mukim Batu, Daerah Gombak. Ia telah disalah gunakan oleh SAP.

“Justeru, kerajaan negeri mempunyai hak untuk menarik balik kebenaran yang diberikan ke atas tanah tersebut.

"Biarkan KHSB atau kumpulannya (syarikat-syarikat) menjelaskan (berhubung kehilangan tanah) tersebut kepada pemegang saham mereka," katanya.

Khalid turut mengumumkan penubuhan jawatankuasa bebas untuk menyiasat salah guna tanah kurnia di Kampung Perepat di Kapar.

“Kami ada bukti prima facie berhubung salah guna tanah dalam pemberian tanah kepada bukan peneroka asal di Kampung Perepat di bawah Program Tanah Revolusi,” katanya.

Terdapat lebih kurang 300 peneroka dikurniakan tanah di kampung tersebut, bagaimanapun 40 lot tanah sedang dikenalpasti pemilik asalnya.

Khalid berkata jawatankuasa bebas tersebut telah menghantar surat kepada 40 peneroka terbabit dan mereka mempunyai pilihan sama ada memulangkan semula tanah tersebut atau mahu siasatan terus dijalankan.

"jawatankuasa ini akan bertindak sebagai moderator yang menilai siapa pemilik sebenar tanah berkenaan. Pemilik asal akan diberi keutamaan kerana 40 peneroka tersebut didapati bukan peneroka asal.

“Revolusi Tanah Hijau Kampung Perepat merupakan satu bukti kukuh wujudnya salah guna pemberian tanah oleh kerajaan negeri terdahulu (Barisan Nasional),” katanya.

Sunday, February 19, 2012

Isu Pasir...Tunggu Apa Lagi, Berdebatlah Jika Sudah Bersedia

"Kita sentiasa bersedia untuk berdebat pada bila-bila masa dalam isu ini, saya sebagai exco juga akan menerangkan kepada mereka tentang pelbagai persoalan dan perbandingan di antara pentadbiran dahulu dan sekarang...Antaranya, persoalan mengapakan ketika zaman pemerintahan BN, mereka dapat sedikit keuntungan iaitu sebanyak RM4.7 juta pada 2008, sedangkan zaman PR sebanyak 42 juta diperoleh pada 2011 lalu," - Exco Kerajaan Selangor, Yaakob Sapari.

Tunggu apa lagi…dah nak berdebat debatlah.

Kedua-dua pihak nampaknya sudah bersedia dan kita akan saksikan fakta-fakta mengenainya.

Perdebatan di antara Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung skandal pasir wajar diadakan.

Lagipun Kerajaan Negeri Selangor sudah menyatakan kesediaannya untuk berdebat.
Ketua Pembangkang Negeri, Datuk Satim Diman berkata, Umno Selangor akan memastikan segala bukti penyelewengan Kerajaan Negeri berjaya didedahkan sepanjang debat berlangsung.

“Saya tidak mempunyai masalah dengan berdebat, kami amat bersetuju jika ianya berjaya diadakan.

Namun, Kerajaan Negeri perlu selesaikan dahulu janji mereka dalam isu pasir ini, termasuk membersihkan diri dari tuduhan blogger Raja Petra Kamaruddin,” katanya.

Satim berkata, menteri besar perlu membuktikan terlebih dahulu janji untuk menjana keuntungan sebanyak RM150 juta setahun menerusi industri perlombongan pasir di Negeri Selangor.

“Ini adalah janji yang bukan sahaja diberikan kepada rakyat tetapi juga dibacakan oleh menteri besar di hadapan Sultan Selangor,” katanya.

Selain itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Serdang itu turut mencabar Kerajaan Negeri memfailkan saman terhadap Raja Petra atas dakwaan dua adun PR terlibat dalam penyelewengan pasir.

Menurutnya, Raja Petra adalah punca utama mengapa isu pasir ini timbul semula, oleh yang demikian, sekiranya dakwaan itu tidak benar, Kerajaan Negeri perlu membersihkan nama mereka.

Sementara itu, Exco Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, Yaakob Sapari berkata, Kerajaan Negeri juga bersedia menerima sebarang cabaran untuk berdebat dari mana-mana pemimpin Barisan Nasional (BN) Selangor dalam isu pasir.

Beliau berkata, kerajaan negeri tidak khuatir sekiranya pembangkang negeri mahu meletakkan Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar sebagai wakil.

Menurutnya, cabaran debat ini penting bagi membuka mata rakyat bagi membandingkan pengurusan kerajaan terdahulu dengan kerajaan sekarang.

“Kita sentiasa bersedia untuk berdebat pada bila-bila masa dalam isu ini, saya sebagai exco juga akan menerangkan kepada mereka tentang pelbagai persoalan dan perbandingan di antara pentadbiran dahulu dan sekarang.

“Antaranya, persoalan mengapakan ketika zaman pemerintahan BN, mereka dapat sedikit keuntungan iaitu sebanyak RM4.7 juta pada 2008, sedangkan zaman PR sebanyak 42 juta diperoleh pada 2011 lalu,” katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Anggerik itu turut mendakwa, ketika pentadbiran BN, hanya satu kontraktor pasir dilantik, manakala sebanyak 33 kontraktor berdaftar dilantik semasa pentadbiran PR.

“Kesemua 33 kontraktor ini dilantik menerusi proses tender, berbeza dari proses pelantikan kontraktor pada zaman BN,” katanya.

Yaakob berkata, sekiranya Noh mempunyai bukti penyelewengan pasir, beliau perlu menghantar bukti tersebut kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau Transparency International (TI).

“Beliau mempunyai dua saluran yang boleh digunakan sekiranya mempunyai bukti tersebut, jangan risau kredibiliti dua agensi ini,” katanya.

Perdebatan dalam isu pasir di antara Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan Noh telah bermula, apabila Ahli Parlimen Tanjung Karang itu mendakwa mempunyai bukti salah guna kuasa dalam Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB), sebelum ini.

Oleh yang demikian, pada 15 Februari lalu, Abdul Khalid meminta Noh memberi kerjasama bagi memastikan dakwaan itu benar-benar wujud atau hanya sekadar tuduhan politik.

Manakala, Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani pula mencabar Abdul Khalid agar mengadakan ‘perbicaraan’ secara terbuka kerana isu berkenaan melibatkan kepentingan rakyat di negeri ini.

Noh berkata, beliau bersedia untuk menghadiri perbicaraan itu dengan membawa segala bukti dan dokumen serta akuan bersumpah orang-orang terlibat.

Sumber - Sinar Harian