Thursday, April 11, 2013

Khalid Tidak Kekal MB Selangor Akibat 'Lawan Azmin'


Tan Sri Khalid Ibrahim mungkin boleh fikir untuk kemas fail dan dokumen rahsia yang dimilikinya ketika menjadi Menteri Besar. Atau memang dia dah kemas awal-awal!

Jangka hayat politiknya di Selangor kini tinggal beberapa hari sahaja lagi.

Dia mungkin tidak bertanding di DUN Ijok gara-gara perbuatannya sendiri.

Apakah puncanya? Rasuah? Derhaka kepada Sultan Selangor? Pembangunan tidak seimbang? Krisis Air?

Bukan. Bukan. Bukan. Itu semua belum dibuktikan.

Abdul Khalid tidak akan dikekalkan sebagai menteri besar Selangor kerana melawan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali.

Itu dosa-dosanya. Pperselisihan pendapat yang dikatakan wujud antara beliau dan Azmin yang menjadi punca segala-gala.

Jangan sesiapa menentang Azmin, akan padah politik dan jawatan mereka.

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini turut membayangkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mungkin tidak akan dikekalkan sebagai menteri besar Selangor sekiranya pakatan PKR-DAP-PAS terus mentadbir negeri ini selepas pilihan raya umum Ke-13 (PRU13).

Beliau berkata PKR mempunyai beberapa calon berpotensi untuk menyandang jawatan itu, selain Abdul Khalid.

"Tak kisahlah siapa yang akan menjadi MB di Selangor, asalkan dia mempunyai dasar yang baik," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.

Dr Wan Azizah berkata demikian apabila diminta mengulas kedudukan Abdul Khalid berikutan pengumuman Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam bahawa Abdul Khalid akan hanya mempertahan kerusi parlimen Bandar Tun Razak pada pilihan raya umum 5 Mei ini.

Ditanya tentang calon yang berpotensi untuk menyandang jawatan tertinggi di Selangor itu, beliau hanya berkata: "Mereka yang bertanding bagi kerusi negeri di Selangor."

Azizah turut mengakui punca Khalid akan ditamatkan riwayatnya sebagai Menteri Besar kerana 'melawan Azmin'. Fullstop!

Sunday, April 7, 2013

Sudahlah Zaid Ibrahim....Dah Tenggelam, Tak Payah Cuba Timbul Kembali...

Kenyataan Zaid dalam Sinar Harian Online.
Kesian, orang yang diberi peluang begitu tinggi oleh bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, menjatuhkan dirinya sendiri.

Dia kononnya mahu bercakap dengan orang Melayu. Tapi dia cuba bohongi dan cuba selewengkan minda orang Melayu.

Kata Datuk Zaid Ibrahim, orang Melayu perlu buat untuk mereka sendiri iaitu untuk KESEJAHTERAAN - yang mereka tidak mempunyai dalam tempoh 50 tahun lepas. Orang Melayu tidak sejahtera? Zaid yang mengaku dia Melayu itu sejahtera atau tidak?

Dari mana dia kumpul kekayaan yang membolehkan dia berada di tempatnya? Memang rezeki datang daripada Allah tetapi siapa permudahkan untuknya? PAS, PKR, DAP? Sudah pasti UMNO dan BN… Apakah kita mahu dengar pendapat orang seperti ini?

Bekas Presiden KITA mengatakan perkata berikut:

1. Pemimpin Barisan Nasional Merasuah Untuk Undi – Katanya: “Wang / gaji bahawa pemimpin-pemimpin BN memberi dalam pertukaran untuk undi tidak tergolong kepada mereka, tetapi kepada orang-orang di negara ini. Ia adalah salah bagi pemimpin untuk merasuah anda untuk undi.”

2. Pemimpin BN Tidak Ikhlas – Katanya: “Mereka tidak pernah ikhlas kepada anda. Ia tidak salah untuk anda mengundi untuk pemimpin / parti pilihan anda dan masih menyimpan wang. Malah, jika anda mengundi untuk pembangkang, maka BN akan mempunyai alasan untuk memberi anda lebih banyak tahun depan.”

3. Pemimpin Pembangkang Lebih Melayu daripada BN - Katanya: “Anda perlu berani dan tidak membiarkan orang lain membuli anda dengan ketakutan dan ugutan. Pihak-pihak pembangkang mempunyai lebih Melayu daripada BN supaya mereka tidak akan memudaratkan anda. Mereka telah bekerja keras dan layak peluang. Untuk semua yang anda tahu, anda boleh mendapatkan lebih sekolah, guru-guru yang lebih baik untuk anak-anak anda (kerana mereka boleh menumpukan lebih banyak masa untuk pengajaran daripada politiking) dan keselamatan yang lebih baik daripada pihak polis dan tentera.”

4. UMNO Terdesak, Menakut-menakutkan Rakyat - Katanya: “Memberitahu anda bahawa Islam tidak lagi menjadi agama rasmi dan Raja-raja Melayu akan hilang jika pembangkang menang. Anda perlu bertanya kepada anak-anak dan cucu-cucu anda jika mana-mana ini boleh menjadi kenyataan. Malah, mereka akan memberitahu anda bahawa ini adalah tidak masuk akal, hanya takut mongering oleh mereka yang terdesak untuk berpaut kepada kuasa apabila segala-galanya telah gagal.”

5. Zaid yang ‘Tidak Berpendirian’ dan sering menukar haluan perjuangan. Mulanya berjuang melalui UMNO, kemudian PKR dan selepas kecewa pendapatnya ditolak pemimpin PKR, tubuh parti KITA yang tidak ke mana-mana, kini puji PAS - Katanya: “Orang Melayu perlu mengubah kesetiaan dan sokongan Pas sebagai pelindung mereka. Pas adalah parti Melayu seperti UMNO. Perbezaan adalah bahawa Pas tidak pernah diberi kepercayaan untuk memerintah negara ini. Jika orang Melayu boleh memberi UMNO 50 tahun memerintah, sudah tentu ia tidak terlalu banyak memberi Pas sekurang-kurangnya lima tahun. “

 6. Zaid Masih Ada Keyakinan Kepada UMNO - Katanya: “Peluang kepada Pas memerintah (dalam pakatan, sudah tentu, dengan PKR dan DAP) adalah detik bersejarah kepada orang Melayu untuk merampas. Jika Pas tidak dapat mentadbir dengan baik maka rakyat sentiasa boleh kembali kepada UMNO.”

7. Pembangkang Kuat Rakyat Lebih Banyak Wang - Katanya: “Wang dan projek-projek yang hanya diberikan kepada anda kerana pembangkang adalah kuat jika pembangkang telah lemah, anda tidak akan mendapat BR1M I dan BR1M 2. Ia tidak masuk akal untuk mengundi pembangkang jika anda mahu lebih daripada BN. Belajar untuk menghargai undian anda untuk meningkatkan kehidupan anda.”

Ada lagi perkara lain yang diperkatakan Zaid mengenai BN dan UMNO umpamanya mengajak rakyat untuk menolak UMNO dan BN dan mencuba pembangkang.

Katanya, mana kita boleh tahu jika Pakatan akan menjadi lebih teruk daripada UMNO jika kita tidak memberi mereka peluang?

Malah menurutnya, rakyat tidak kehilangan apa-apa jika mengundi pembangkang. Zaid bagai memperlekeh dan merendah-rendahkan orang Melayu dan rakyat bangs alain yang miskin dengan mengatakan: “Saya tahu adalah mudah untuk memujuk orang Melayu untuk menyokong pemimpin-pemimpin mereka dan tidak menentang mereka. MEREKA AKAN DIINGATKAN TUNAI DAN SEMUA BANTUAN YANG TELAH DIBERIKAN KEPADA MEREKA.

Benarkah orang Melayu dan bangsa lain yang miskin mudah dibeli begitu sahaja? Orang Melayu dibeli UMNO dan BN dengan ‘TUNAI dan SEMUA BANTUAN’?

Sudah-sudahlah Zaid...kalau dah hanyut dan tenggelam, tak payahlah cuba untuk timbul kembali.

Mungkin kali ini Zaid mahu menagih simpati daripada PAS, setidak-tidaknya mengajaknya berkempen untuk PRU-13 ini.

Tetapi latar belakang beliau yang semua orang ketahui tidak akan mampu dan membuka jalan untuknya MENUMPANG PAS untuk timbul semula.

Sedarlah Zaid, kamu sudah tenggelam dan berkubur dalam politik untuk selama-lamanya!!!