Saturday, November 19, 2016

BERSIH 5.0 ‘Haram’ Kerana 'Tempat Untuk Diadakan Perhimpunan'?


Apa makna  ‘perhimpunan haram’ seperti ditegaskan oleh Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh?

Apakah ia ‘haram’ memang kerana perhimpuan seperti BERSIH 5.0  itu menyalahi perlembagaan atau ‘haram’ kerana tidak mematuhi peraturan atau akta tertentu.

Walaupun ada penjelasan malam semalam, namun ternyata banyak perkara masih kabur.

Ia bergantung kepada interpretasi dan pemahaman terhadap akta yang diperkatakan itu.

Tujuan penulisan ini bukan mencabar tindakan polis, sekadar mencari penjelasan atau penjernihan mengenai ‘haram’ yang dimaksudkan oleh Amar Singh itu.

Kata Amar Singh melalui kenyataan semalam, perhimpunan Bersih 5.0 dan badan bukan kerajaan (NGO) Gabungan Gerakan Merah Malaysia (GNGMM) gagal memenuhi syarat di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012.

Beliau mengakui menerima notis daripada Bersih 5.0 pada 28 Oktober  untuk membuat perhimpunan di Dataran Merdeka manakala GNGMM pada 1 November untuk mengadakan perhimpunan di Padang Merbok.

Amar Singh menjelaskan, kedua-dua notis kumpulan ini tidak diproses kerana mereka gagal mendapatkan kebenaran daripada tuan punya tanah/tapak di mana perhimpunan diadakan iaitu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur seperti yang telah disyaratkan di bawah Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736).

Menurut beliau malangnya sampai semalam kedua-dua kumpulan itu tidak dapat mengemukakan cadangan alternatif yang sesuai.

Mengenai perkara yang sama, Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim turut mengakui telah menerima notis perhimpunan daripada kedua-dua kumpulan namun notis tersebut tidak disertakan dengan kebenaran daripada pemilik premis.


Oleh sebab itu, kita tidak dapat memberi kebenaran untuk mengadakan perhimpunan, tegasnya.

Apakah yang dimaksudkan dengan ‘kebenaran daripada pemilik premis’?

Jika menurut keterangan Amar Singh, “ tuan punya tanah/tapak di mana perhimpunan bakal diadakan ialah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur seperti yang telah disyaratkan di bawah Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736).”

Ini bermakna bahawa Dataran Merdeka dan Padang Merbok itu merupakan tanah/tapak yang dimiliki oleh DBKL.
Dan bagaimana pula dengan cadangan “tempat yang sesuai dan mendapat kebenaran daripada tuan punya” seperti mana kehendak Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012?

Jika di kawasan lain tetapi masih di Bandaraya Kuala Lumpur, apakah ia juga di bawah DBKL atau sebaliknya?

Untuk mengadakan perhimpunan mesti mendapat kebenaran DBKL.

Persoalannya, apakah memang BERIH 5.0 serta Baju Merah diberitahu lebih awal dan memahami perkara ini?

Jawapannya ‘ya’ jika menurut Amar Singh, sampai hari ini kedua-dua kumpulan itu tidak dapat mengemukakan cadangan alternatif yang sesuai.

Malah, dua lagi kumpulan lain yang  dijangka akan turut serta dalam perhimpunan hari ini iaitu kumpulan Baju Putih dan kumpulan Baju Hitam juga gagal mengemukakan sebarang permohonan/notis.

Berikutan itu, polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas termasuk melaksanakan tangkapan terhadap peserta Bersih 5.0 dan Baju Merah yang melanggar undang-undang ketika menyertai perhimpunan yang dijadualkan berlangsung di ibu negara hari ini.

Kini semakin nyata, ‘haram’ yang dimaksudkan itu bukan perhimpunan itu sendiri tetapi TEMPAT PERHIMPUNAN yang akan diadakan berdasarkan kepada  Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736).

Berikutan itu, bagi polis, dengan adanya keempat-empat kumpulan ini mengadakan perhimpunan di tempat yang sama, tarikh yang sama dan fahaman berbeza ada kemungkinan besar akan berlaku selisih faham.

Ini akan akan menimbulkan kekacauan pada masa perhimpunan itu bertembung.

"Jadi,kita nasihatkan agar himpunan ini tidak diteruskan setelah mengambil kira isu keselamatan dan ketenteraman awam," kata Amar Singh.

Beliau berkata, polis dengan kekuatan mencukupi akan tetap mengadakan kawalan bagi memastikan keselamatan terus terkawal.

Katanya, pihaknya tidak teragak-agak untuk melaksanakan tangkapan bagi mereka yang menimbulkan kekecohan dan melanggar undang-undang semasa himpunan itu.

Selain itu,  polis turut menegaskan dan melarang penggunaan dron sepanjang perhimpunan itu. Pihaknya sudah menghantar surat kepada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) untuk tindakan susulan.


Polis menasihati orang ramai supaya tidak terlibat dengan perhimpunan haram dan mana-mana kumpulan ini baik kuning, merah, putih dan hitam.

Friday, November 18, 2016

Mahfuz Ini Siapa – Dedah Rahsia PAS Cari Pasal Atau 'Ejen Parti'?


Hari ini kita tertanya-tanya seperti ahli dan kebanyakan pemimpin PAS - siapa Datuk Mahfuz Omar ini sebenarnya?

Apakah beliau ‘dipasang oleh PAS’ untuk menyelinap masuk ke Pakatan Pembangkang untuk mengambil rahsia gerakan PKR, DAP, AMANAH dan juga Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) atau apa?

Apakah Mahfuz menyampaikan banyak rahsia kepada partinya – PAS – memandangkan sejauh ini sungguh menghairankan apabila PAS tidak mengenakan apa-apa tindakan terhadapnya.

Ketika PAS semakin menjauhkan diri dengan parti pembangkang, Mahfuz nampaknya bersaorangan bebas dengan pemimpin pembangkang ke sana ke mari.

Mengejutkan juga kerana pada ketika PAS membuat ketetapan melarang semua ahlinya menyertai BERSIH5, Mahfuz hadir pada himpunan BERSIH5 di Kedah baru-baru ini.

Malah tidak hairan jika Mahfuz muncul pada perhimpunan BERSIH5 di ibu negara esok.

Semua  orang tahu bahawa Mahfuz merupakan penyokong tegar Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Selain itu beliau bebas ke program parti AMANAH dan DAP yang kini menjadi musuh ketat PAS. Apa tujuan dan peranannya?

Atau apakah Mahfuz sebenarnya menunggu untuk dipecat oleh PAS?

Beliau antara pemimpin PAS yang bertindak keluar Dewan Rakyat membantah Bajet 2017 bersama Ahli Parlimen pakatan pembangkang yang lain pada ketika Ahli PAS lain kekal dalam Dewan Rakyat.

Malah semalam amat mengejutkan apabila beliau meminta Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang diminta menjelaskan sama ada beliau terlibat atau tidak dalam perjanjian melombong bijih mangan di Gua Musang, Kelantan.

Anggaran jumlah sumbangan Vigorous Global Sdn Bhd kepada Pejabat Presiden PAS yang viral di media sosial.
Bekas Naib Presiden itu  berkata, sepanjang dirinya memegang jawatan berkenaan, beliau tidak pernah dimaklumkan tentang adanya agihan daripada projek tersebut kepada parti.

"Sejak saya menjadi Ketua Penerangan PAS Pusat juga saya tidak pernah mendengar adanya pembahagian hasil galian milik kerajaan negeri kepada parti.

"Tak tahulah selePAS saya tidak lagi berada dalam kedua-dua jawatan itu, hal sebegini berlaku pula. Jadi, elok kiranya Presiden segera buat kenyataan rasmi.

"Kalau tidak betul apa yang sedang viral sekarang boleh nafikan," ujarnya.

Beliau membuat komen kepada Malaysia Dateline semalam dalam keadaan sedar bahawa beliau melakukan sesuatu yang besar terhadap presiden partinya.

Pertanyaan itu dibuat Mahfuz  mengulas dokumen surat akujanji antara syarikat Vigorous Global Sdn Bhd dengan Pejabat Presiden PAS  beralamat di Taman Melewar, Gombak, Selangor yang berlaku pada 10 Oktober 2013 menjadi viral di media sosial.

Turut tersebar beberapa foto menyerupai Abdul Hadi sedang melihat pelan lokasi serta dikatakan melakukan solat hajat ketika lawatan ke tapak projek.

"Pihak syarikat bersetuju dan berjanji memberi sumbangan kepada Pejabat Presiden PAS sebanyak RM10 per metrik tan jika syarikat mendapat kelulusan dari kerajaan negeri," dipetik daripada dokumen tersebut.

Menurut laporan Malaysia Dateline semalam, dokumen itu juga menyenaraikan anggaran jumlah sumbangan syarikat terbabit kepada Pejabat Presiden PAS yang mencecah RM200,000 sebulan dengan anggaran jumlah sebanyak RM10 juta bagi tempoh 50 bulan.
Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, Abdul Hadi tentu sekali perlu memberitahu apa yang sebenarnya berlaku agar pendedahan perjanjian itu tidak mencalarkan imej parti.

"Saya tidak fikir tandatangan bagi 'Pemegang Amanah Pejabat Presiden PAS' lengkap dengan saksi dibuat tanpa pengetahuannya.

"Jika sekarang baru tahu, Presiden harus ambil tindakan terhadap nama-nama yang memperakui mewakili dirinya.

"Ini juga berkait dengan imej, maruah dan integriti PAS itu sendiri. Sudah tentu rakyat Kelantan khasnya akan marah bagaimana hasil bumi negeri boleh diagih kepada pejabat presiden," tegasnya.

Tidak jelas apakah Mahfuz sengaja membuat kenyataan untuk mempersoalkan sumbangan syarikat berkenaan kepada PAS atau untuk ‘mempersoalkan kredibiliti’ Presiden PAS itu.

Surat Akujanji antara Vigorous Global Sdn Bhd dengan Pejabat Presiden PAS

Malah beliau turut mempersoalkan Kerajaan PAS dengan mengatakan mereka tidak harus berdiam diri terhadap projek melombong mineral itu yang terletak di Lot PT6728 Mukim Relai di Daerah Chiku dengan anggaran kawasan diluluskan seluas 600 hingga 800 ekar itu.

"Ini dalam negeri Kelantan. Agihan kepada kerajaan negeri yang hanya RM5 per metrik tan yang lebih rendah berbanding untuk parti politik akan dilihat ramai pihak sebagai tidak adil.

"Tentu rakyat Kelantan akan marah. Sepatutnya, kerajaan negeri yang mendapat hasil yang lebih bukan pihak lain.

"Bahkan, rakyat melihat ada unsur-unsur rasuah apabila seolah-olah pihak PAS yang menolong mendapatkan projek melombong itu dengan syarat beri RM10 per tan metrik kepada parti.

Malah dengan sinis beliau mengingatkan pemimpin PAS, “Jangan nanti orang kata oh inilah budaya politik matang dan sejahtera."

Persoalannya kalau bukan ‘spy PAS” apakah Mahfuz akan mendedahkan banyak lagi rahsia PAS selePAS ini?


Tidakkah Mahfuz kini semakin jelas juga menjadi ‘gunting dalam lipatan’ kepada PAS?

Thursday, November 17, 2016

MLA 1MDB – Mungkinkah Malaysia Berdepan Tindakan Sekatan Antarabangsa?


Apakah Malaysia boleh dikenakan tindakan umpamanya sekatan tertentu kerana enggan membantu Switzerland dalam siasat terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB)?

Walaupun Malaysia tidak boleh dihukum kerana enggan membantu Switzerland (Swiss)  di bawah bantuan undang-undang bersama (MLA) berhubung siasatan ke atas 1MDB, namun negara dan Pejabat Peguam Negara Malaysia mengundang pelbagai pertanyaan dan tindakan.

MLA adalah perjanjian persendirian antara dua negara berdaulat sama ada mereka boleh bersikap memilih apabila menghulurkan bantuan, atau menolak, tanpa memberi sebarang sebab.

Menghairankan ialah ketika Malaysia sebelum ini berdolak-dalik mengenai MLA dan kini enggan bekerjasama, kerajaan Republik Singapura menyatakan mahu bekerjasama dalam kadar yang amat segera ('expeditiously) bagi tujuan itu.

Pada 12 April lalu, Pejabat AG Singapura (AGC) berkata pihaknya menerima permintaan AG Switzerland (OAG) bagi kerjasama MLA dalam siasatan 1MDB dan menyatakan kesediaan untuk bekerjasama.

Peguam S N Nair,  mengulas keengganan Pejabat Peguam Negara melayan permintaan Switzerland itu, menjelaskan  secara diplomatiknya tidak betul kerana tidak menawarkan bantuan apabila diminta kerana terdapat perjanjian bersama antara dua  kerajaan.


Menurutnya,  di mana perjanjian antarabangsa atau konvensyen Pertubuhan Bangsa Bersatu  (PBB) terlibat, Malaysia boleh menghadapi sekatan antarabangsa jika pihak berkuasa di negara ini gagal menghormatinya.

“Dalam kes itu, Malaysia perlu mematuhi kepada mereka kerana kita menandatangani dan mengesahkan perjanjian tersebut,” kata Nair.

Beliau hanya merujuk  kepada kedudukan undang-undang dalam perkara 1MDB.

Beliau menyatakannya mengulas kenyataan Peguam Negara Switzerland,  Michael Lauber (gambar atas) minggu lepas yang pihak berkuasa Malaysia tidak akan membalas permintaan negara itu untuk menyiasat penyelewengan dan pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan 1MDB.

Mengulas keengganan Pejabat AG  bekerjasama dalam isu MLA dengan Swiss ini, bekas Hakim Mahkamah Rayuan hairan dengan keputusan Malaysia yang menolak permohonan perjanjian MLA  daripada OAG dalam siasatan ke atas 1MDB itu.

Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus, yang berkhidmat dengan Mahkamah Rayuan sepanjang tempoh 2009-2015, mengakui beliau tidak berkongsi maklumat sulit yang mungkin dimiliki Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali, berkaitan dengan siasatan 1MDB di negara ini.

Namun, Mohd Hishamudin mendapati sukar untuk memahami bagaimana bantuan kepada pihak berkuasa Switzerland boleh "menjejaskan" siasatan jenayah yang dijalankan oleh pihak berkuasa negara ini seperti yang didakwa oleh Apandi.


"Apa yang 'prejudis' bagi siasatan pihak berkuasa? Sebaliknya, Malaysia harus bersemangat memberi apa jua bantuan kepada pihak berkuasa Swiss, terutama sekali apabila pihak berkuasa Swiss berkata penyelewengan dana 1MDB mungkin melangkaui AS$4.8 bilion yang diumumkan (oleh pihak berkuasa Swiss) awal tahun ini.

"Sudah pasti pemberian bantuan oleh Malaysia, seperti yang diminta oleh pihak berkuasa Swiss, akan dilakukan dengan penuh rahsia.

"Kita juga seharusnya menyambut tawaran pihak berkuasa Swiss untuk berkongsi hasil siasatan ke atas 1MDB dengan pihak berkuasa Malaysia," kata Mohd Hishamudin kepada Malaysiakini ketika dihubungi14 Nov 2016 lalu.

Pada 11 November lalu, secara rasmi Malaysia sekali lagi menolak permintaan Switzerland mendapatkan MLA bagi menyiasat dakwaan rasuah berkaitan 1MDB.

Penolakan itu diumumkan oleh Peguam Negara Switzerland, Michael Lauber, malah berkata keputusan Kuala Lumpur itu tidak akan menghalang siasatan terbabit kerana mereka turut bekerjasama dengan negara lain dalam kes berkenaan.

“Kami hormat keputusan bebas Malaysia berhubung perkara ini. Bagaimanapun, pihak berkuasa Malaysia kekal bebas menggunakan maklumat yang diberikan dalam permohonan bantuan Switzerland untuk siasatan mereka,” kata Lauber yang mengesahkan laporan Financial Times (FT).

“Apa yang pasti ialah prosiding jenayah kami sendiri untuk mengekalkan integriti sistem kewangan Swiss akan diteruskan. Kami akan meminta bantuan negara-negara lain, contohnya Singapura yang kita sudah kerjasama dengan baik, bidang kuasa Eropah lain dan Amerika Syarikat.”

FT memetik Jabatan Peguam Negara Malaysia sebagai berkata, ia tidak boleh menerima permohonan Switzerland kerana siasatan jenayah berterusan Polis Diraja Malaysia ke atas perkara berkaitan 1MDB.

Malaysia komited bekerjasama dengan rakan kongsi antarabangsa dan “tiada isu Malaysia menyekat siasatan jenayah Switzerland,” kata jabatan itu kepada FT.

Pejabat Lauber berkata, Januari lalu ia mengesyaki penyelewengan daripada 1MDB berjumlah kira-kira AS$4 bilion dan bulan lalu mendakwa skim Ponzi mungkin ditubuhkan untuk menyembunyikan dakwaan penipuan AS$800 juta.

Pendakwa raya persekutuan Swiss membuka siasatan jenayah terhadap duA bank swasta Switzerland dan empat individu tidak dikenali berhubung kaitan mereka dengan 1MDB.

S N Nair mengulas lanjut mengenai keengganan Pejabat AG Malaysia itu menjelaskan, walaupun berdepan risiko tindakan diplomatic, ia adalah budi bicara Malaysia dalam kes 1MDB untuk tidak melanjutkan bantuan kepada pihak Switzerland.

“Mereka hanya berkata di bawah rangka kerja undang-undang, mereka tidak dapat membalasnya,” Lauber memberitahu Financial Times UK (FT) dalam satu temu bual.

FT melaporkan Pejabat Peguam Negara Malaysia menafikan ia cuba menggagalkan siasatan Switzerland tetapi berkata negara “polis Malaysia meneruskan siasatan jenayah berhubung perkara berkaitan 1MDB”.

FT memetik Pejabat Peguam Negara sebagai berkata “Peguam negara berpendapat permintaan ini boleh menjejaskan perkara jenayah di Malaysia”, sambil menambah “tiada isu Malaysia menyekat siasatan jenayah Switzerland”.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada 28 Oktober, mulanya mengatakan pihaknya dalam proses menjawab permintaan ked-2 MLA oleh Switzerland.


Ini berlaku selepas Apandi berkata beliau tidak menerima permohonan pertama.

Sunday, November 13, 2016

Konvensyen Pakatan Harapan Memulakan Langkah Jitu, Semangat Tinggi Lawan BN


Semalam berbagai momen dan ucapan menarik berlaku  sempena konvensyen Pakatan Harapan 2016.

Antaranya, Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad yang dilihat memakai lencana 'bebas Anwar sekarang' di bahagian  poket kirinya.

Mahathir yang ditemani isterinya Tun Dr Hasmah Mohd Ali dilihat duduk sebelah menyebelah sepanjang konvensyen berlangsung.

Terdahulu, Dr Mahathir dalam ucapannya mengesahkan hasrat parti itu untuk  menjadi sebahagian daripada parti komponen Pakatan Harapan.

Menurutnya, tidak ada sebab PPBM tidak bersetuju dengan perjuangan Pakatan Harapan memandangkan ia berpegang kepada dasar-dasar yang termaktub di dalam Perlembagaan Negara. 
 
Malah, dilaporkan Sinar Harian, Suasana panas menyelubungi Konvensyen Pakatan Harapan 2016 hari ini apabila sesetengah peserta konvensyen berteriak melahirkan rasa tidak puas hati.

Ini kerana pandangan mereka terhadap Pengerusi PPBM  yang tiba tepat jam 11.47 pagi semalam dihalang oleh petugas media dan peserta ketika menyambut kehadiran bekas Perdana Menteri itu.


Rata-rata peserta teruja menyambut kedatangan beliau bersama isterinya, Dr Siti Hasmah. Kekecohan berterusan apabila peserta dan petugas media berterusan merakamkan foto Mahathir di bahagian tempat duduk VVIP.

Ia memaksa wakil Wanita Parti Amanah Negara (Amanah), Aiman Athirah Aljundi menghentikan pidatonya yang sedang berlangsung buat sementara waktu.

Selain itu, dalam ucapannya Dr Mahathir menuduh parti Islam itu makan “dedak”. Ini menyebabkan ada laporan bahawa sebarang kemungkinan PAS bergabung untuk menentang Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang musnah.

Berucap di hadapan lebih 1,000 orang di konvensyen Pakatan Harapan itu  bekas perdana menteri itu berkata mana-mana parti yang menghalang matlamat pembangkang untuk menewaskan BN – realitinya ia adalah penyokong kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Dr Mahathir tidak menamakan parti mana, namun PAS yang masih belum bersetuju untuk sekutu pilihan raya dengan DAP, PKR dan Amanah bagi menentang BN.


Bagaimapaun, menurut FMI, Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, selain bersama Pakatan Harapan, PPBM ) juga sedang menunggu untuk membentuk kerjasama secara rasmi dengan PAS.

Katanya, sebagai parti baharu, sudah menjadi dasar PPBM untuk menjalinkan kerjasama dengan semua parti politik.

Beliau berkata pertemuan pertama antara PPBM dengan PAS berjalan baik dengan pihaknya kini sedang menunggu untuk mengadakan perbincangan seterusnya.

“PAS juga menunjukkan kesanggupannya untuk berbincang dengan kita berhubung pilihan raya seterusnya, misalnya soal 1 lawan 1. Perbincangan pertama sudah diadakan.

“Sekarang (PPBM) menunggu isyarat bila kita akan dapat kembali duduk berbincang, sebelum memeterainya mungkin melalui perjanjian persefahaman. Saya akan menunggu respons mereka,” katanya pada sidang media selePAS konvensyen itu.


Pada 7 November lalu, Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz mengesahkan partinya memang berbincang dengan PPBM berhubung pilihan raya akan datang, namun perlu berbincang secara lebih lanjut.

Di sebalik kritikan terhadap PAS oleh Dr Mahathir itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menegaskan walaupun PAS tidak menyertai konvensyen Pakatan Harapan hari ini, namun beliau percaya bahawa parti itu 'bersama'  dengan  gabungan itu.

Ujarnya,  ini kerana menerusi kenyataan Mursyidul Amnya, Hashim Jasin yang sebelum ini telah menawarkan kerjasama politik dengan mana-mana parti dalam gabungan itu bagi menentang BN.

"Kita memang jemput PAS...mereka pilih tak datang  tapi saya baca kenyataan  akhbar Mursyidul Am PAS untuk pilih satu lawan satu," katanya dalam sidang media konvensyen berkenaan.

Beliau berkata demikian bagi mengulas ketidakhadiran PAS ke konvensyen itu.  Sebelum ini, PAS menerusi kenyataan Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang  bertegas PAS  tidak akan menghadiri konvensyen tersebut.


Apapun cadangan Dr Mahathir bahawa hanya satu cara saja untuk menewaskan BN  iaitu dengan bersatu – pakatan pembangkang perlu berdaftar sebagai satu parti, guna manifesto dan logo yang sama tetap sebagai langkah jitu dan bersemangat tinggi menentang BN.

Menurutnya, pakatan pembangkang perlu bersatu dan meletakkan seorang calon dalam pilihan raya tanpa mengira daripada DAP, PKR, Amanah atau PPBM.

“Dia adalah calon kita dan kita akan sokong (dalam pilihan raya). Dengan itu kita akan dapat kemenangan.

  “Kalau kita teragak, (kalau) guna (logo) mana-mana parti mungkin ada yang tak sanggup undi. Mungkin dia sokong pakatan tapi (kata) ‘undi parti tu kami tak sanggup’,” katanya ketika berucap di konvensyen pertama pembangkang itu.