Friday, October 13, 2017

UMNO Rapat, Bertahaluf Dengan Parti Komunis China Yang Menentang Islam?


“Komunisme bermula daripada permulaan ateisme”, demikian fahaman yang diterapkan oleh Parti Komunis China (CPC).

Apa itu ateisme? Kepercayaan tiada atau menolak kewujudan Tuhan. Kepada Islam ateisme itu menolak kewujudan Allah!

Banyak hairannya apabila UMNO, parti Melayu yang dikatakan memperjuangkan Islam boleh berdamping rapat serta bertahaluf dengan CPC.

Sedangkan CPC sendiri memberi amaran kepada ahlinya tidak “berdoa kepada Tuhan dan menyembah Buddha”.

Apakah pemimpin UMNO di peringkat Bahagian dan Cawangan sedar mengenai tindak-tanduk pemimpin atasan mereka berbaik-baik dengan CPC yang menentang Islam?

Lagipun komunisme adalah tentang ateisme, dan kepercayaan kepada agama dianggap karut yang menjadi punca pemimpin korup mengalami kejatuhan.

Malah disebutkan juga pemimpin yang diturunkan pangkat atau dipecat oleh CPC kerana rasuah adalah mereka yang menyertai “aktiviti karut feudal.

Apakah UMNO rapat dengan CPC kerana kepentingan lain, termasuk hubungan ekonomi dengan sanggup membelakangkan tegahan agama?

Begini terdesak sekalikah pemimpin UMNO sehingga sanggup berbgiat demikian hingga sanggup ‘menggadaikan perjuangan menegakkan Islam’?

Atau UMNO mampu untuk berdakwah kepada CPC agar berlembut atau kerana kepentingan hubungan budaya? Jika demikian, budaya apa yang boleh diambil pengajaran daripada CPC?

Benar China menjamin kebebasan agama untuk agama utama seperti Kristian, Buddha dan Islam, tetapi ahli Parti Komunis sepatutnya diseru berfahaman ateisme dan dilarang daripada menyertai apa yang digelar sebagai amalan karut di negara itu seperti meminta bantuan tukang tilik.

Sebuah Sebuah akhbar China yang menjadi lidah Parti CPC yang memerintah negara itu memberi amaran kepada ahlinya tidak “berdoa kepada Tuhan dan menyembah Buddha” kerana komunisme adalah tentang ateisme, dan kepercayaan karut menjadi punca pemimpin korup mengalami kejatuhan.

Apakah maknanya ini?

Nyata sekali, UMNO sudah berkawan dengan parti yang menentang amalan beragama, termasuk Islam.

Apakah layak UMNO berbuat demikian?

Akhbar People’s Daily dalam komentarnya berkata sudah menjadi kebiasaan dalam beberapa tahun ini, pemimpin yang diturunkan kerana rasuah adalah mereka yang menyertai “aktiviti karut feudal”.

“Malahan, sesetengah pemimpin biasanya akan ke biara, berdoa kepada Tuhan dan menyembah Buddha,” kata akhbar itu.


FMT yang memetik akhbar berkenaan semalam menyebut: “Sesetengah pemimpin terlalu memikirkan untuk berbaik dengan mahaguru, mahu bersaudara dengan mereka dan menjadi penurut dan sumber duit mereka.”

Laporan menyebut Setiausaha Agung UMNO  Datuk Seri Tengku Adnan Mansor berkata beliau menghargai kerjasama rapat antara UMNO dan CPC tersebut. Kemesraan makin menyerlah di antara dua pihak berkenaan.

Katanya, walaupun parti pemerintah China itu mengamalkan sistem satu parti, namun ia bukan bermakna tiada demokrasi dalam pentadbiran mereka dan penghalang untuk kedua-dua negara bertukar pandangan.

“Lihatlah China hari ini apabila menjadi antara negara yang memiliki sistem jaringan pengangkutan tercanggih, komunikasi terkini, industri dalaman yang berkembang dan dalam masa yang sama masih mampu mengekalkan budaya dan tradisi mereka sendiri,” katanya.

Hakikatnya, kerjasama antara kerajaan Malaysia dan negara China adalah perkara biasa tetapi kerjasama di antara UMNO dan  CPC, adalah perkara yang berbeza dan bukan kebiasaan.

Tetapi jika tahaluf diadakan antara UMNO dan CPC, ia janggal dan membimbangkan.

Penduduk China terutama pemimpin negara, diketahui mempunyai tradisi lama untuk meletakkan kepercayaan mereka dalam tilikan dan ramalan untuk mencari jawapan dalam masa keraguan, terdesak dan celaru.


Namun, amalan itu berdepan ancaman apabila Presiden Xi Jinping yang memerintah pada akhir 2012 mengenakan tindakan keras ke atas rasuah yang sudah lama berakar umbi, di mana ramai pemimpin kanan dipenjara waktu itu.

People’s Daily menyebut contoh Li Chuncheng, bekas timbalan ketua parti di Sichuan yang dipenjara 13 tahun pada 2015 kerana rasuah dan salah guna kuasa, dan menurut akhbar itu, beliau adalah seorang penggemar amalan Fengshui dan tilikan Cina tradisional.

Seorang pemimpin lebih muda di wilayah selatan negara iaitu Jiangxi, memakai tangkal untuk menghalau nasib malang, menurut akhbar itu.

“Sebagai seorang pemimpin, jika kamu habiskan masa memikirkan perkara yang tidak jujur, kamu pasti akan jatuh akhirnya,” kata akhbar itu.

Pengasas China moden, Mao Zedong, melarang ramalan nasib dan kepercayaan karut di China yang mengamalkan komunisme, tetapi kepercayaan demikian mula kembali sejak negara itu menerima perubahan ekonomi dan mula lebih terbuka pada akhir 1970an.

Dalam salah satu kes terbaru yang terkenal, bekas ketua keselamatan China Zhou Yongkang dipenjara seumur hidup disebabkan tuduhan mengatakan beliau membocorkan rahsia negara yang tidak diketahui kepada seorang tukang tilik dan bomoh bernama Cao Yongzheng, yang terkenal sebagai “pendeta Xinjiang” sempena nama tempat beliau dibesarkan.

Akhbar People’s Daily berkata pemimpin mestilah ingat kata-kata Marx, “Komunisme bermula daripada permulaan ateisme”.

“Kepercayaan karut adalah pencemaran pemikiran dan mengebaskan kerohanian yang tidak boleh dipandang lekeh dan mestilah diusir sehabisnya,” tambah akhbar itu.

Rugi besarkah UMNO jika tidak berkawan rapat dengan CPC?