Saturday, March 10, 2012

Najib Yakin BN Mampu Harungi Ujian Getir Dalam PRU-13

Datuk Seri Najib Tun Razak melambaikan tangan kepada ribuan rakyat yang hadir ketika Perdana Menteri bertemu penduduk setempat dan program walk-about di Taman Setia Indah, Johor Bahru, hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melahirkan keyakinan UMNO dan Barisan Nasional (BN) mampu mengharungi ujian yang dihadapi ketika ini sekali gus menjamin akan mengembalikan semula kekuatan politik pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Beliau berkata sejarah telah membuktikan UMNO dan BN sejak mula ditubuhkan lagi telah diuji pelbagai ujian, namun kesemuanya berjaya dihadapi sehingga BN mampu meneruskan kelangsungan pemerintahan sehingga kini.

Katanya, parti telah mengalami lima krisis besar sejak penubuhannya termasuk pengasasnya Datuk Onn Jaafar keluar dari UMNO dan penubuhan parti Negara, tragedi berdarah 13 Mei dan parti UMNO diharamkan.

Selain itu, gerakan reformasi dan demonstrasi jalanan pada tahun 1998 selepas pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim juga menguji kekuatan parti selain tsunami politik dalam PRU 2008 yang menyebabkan BN kehilangan lima negeri serta majoriti dua pertiga.

"Sejarah parti ada beberapa detik sebelum ini yang boleh dijadikan sebagai pengajaran setiap kali kita berdepan dengan krisis iaitu dengan kembali kepada asas kekuatan kita.

"Situasi ini hampir sama dengan keadaan pada 1999 di mana kita terpaksa melakukan pemulihan UMNO dan BN, jadi dalam situasi seperti itu kita kena melakukan sesuatu yang boleh menjamin kelangsungan kuasa kita kerana kita mempunyai banyak agenda besar untuk negara," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Program Jelajah Sayang 1Malaysia Wanita BN, di Stadium Perbandaran Pasir Gudang, di sini hari ini, yang dihadiri oleh hampir 20,000 orang terdiri daripada Wanita UMNO dari peringkat cawangan di seluruh negara serta sayap wanita BN.

Turut hadir isterinya Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Najib yakin BN akan melepasi ujian dalam PRU kali ini dan parti kini sedang melakukan pelbagai usaha untuk menambah kekuatan dalaman termasuk kekuatan hubungan dengan rakyat.

"Kekuatan kita dengan rakyat bergantung kepada keyakinan rakyat sebab itu kita buat pelbagai usaha yang patut dilakukan," katanya.

Sementara itu mengulas mengenai ucapan Shahrizat dalam majlis itu yang mahukan wanita diberikan lebih kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN), Najib berkata pemilihan calon bukan dilakukan atas faktor jantina.

Sebaliknya, katanya ia dilakukan dengan mengambil kira kesesuaian kawasan serta faktor calon yang dipilih itu mampu menang di kawasan yang ditandingi.

"Kita kena tengok keadaan, kena tengok mikro juga walaupun nak tambah kerusi (wanita), kena tengok kesesuaian kawasan berdasarkan calon yang boleh menang dan kena memastikan sesiapa saja yang jadi calon boleh menang," katanya.

Ditanya sama Menteri Besar dan Ketua Menteri dari BN telah diarahkan menyerahkan nama calon yang difikirkan layak bertanding pada PRU ke-13, Najib berkata ia merupakan rahsia parti.

Wednesday, March 7, 2012

Khalid Perlekeh Janjinya Sendiri Kepada Rakyat!

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu menjawab dakwaan Pengarang portal Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin bahawa kerajaan PKR negeri ini memberi projek secara rundingan terus dan bukan tender sejak pembangkang memerintah negeri ini pada 2008.

Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed berkata, Abdul Khalid perlu menjelaskan dakwaan itu bagi membuktikan janji yang dibuat olehnya pada April 2008.

Abdul Khalid berjanji untuk menghapuskan pemberian tender secara runding terus kepada kontraktor bumiputera bagi mengelak monopoli pihak tertentu adalah ditepati.

"Abdul Khalid perlu buktikan dakwaan ini jika tidak beliau ”cakap tidak serupa bikin”.

Perkara itu dinyatakan Abdul Khalid selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan ke-22 gabungan Iktisas dan Usahawan Bumiputera Anak Selangor di Shah Alam pada April 2008.

"Pada majlis itu, Abdul Khalid pernah berjanji untuk menghapuskan pemberian tender secara runding terus kepada kontraktor bumiputera dan jika ia perlu ini bermakna beliau melanggar aku janji yang dibuatnya sendiri,” kata Mohd Zain pada sidang akhbar di Shah Alam, semalam.

Jika tidak berani menafikannya, bermakna Abdul Khalid telah berbohong!

Ini adalah janji kepada rakyat bahawa pentadbirannya akan menghapuskan proses pemberian tender secara rundingan terus kerana menganggap amalan itu tidak telus.

''Suatu ketika parti pembangkang sering mengaitkan BN dengan amalan nepotisme dan kronisme seolah-olah mereka sempurna serta tidak pernah melakukan kesalahan, tetapi hari ini kita baca dalam tulisan Raja Petra, perkara sebaliknya pula yang berlaku.

''Ini menunjukkan Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor tidak konsisten meskipun setelah hampir empat tahun diberi peluang memerintah, malah sehingga hari ini masih banyak janji yang dibuat dalam pilihan raya umum lalu tidak terlaksana," katanya.

Raja Petra dipetik sebagai berkata, pada Ogos 2008, Abdul Khalid telah membuat pengumuman bahawa Selangor akan menamatkan amalan pemberian kontrak secara rundingan terus.

Namun, pada tahun sama juga kontrak berjumlah RM79 juta telah dianugerahkan kepada sebuah syarikat secara rundingan terus.

Pendedahan Raja Petra yang pernah menjadi 'rakan' dalam pakatan pembangkang itu seharusnya membuka mata rakyat bahawa Kerajaan PKR Selangor telah gagal mentadbir negeri dengan baik.

''Rakyat boleh menilai kelemahan kerajaan negeri termasuk dalam mengurus tadbir beberapa agensi mereka, antaranya kelemahan pihak berkuasa tempatan (PBT) menguruskan kutipan sampah sehingga menimbulkan rungutan rakyat di negeri ini," jelasnya.

Tambah Mohd. Zin, pihaknya turut menerima aduan daripada beberapa kontraktor bumiputera di negeri ini yang sukar memperoleh tender daripada Kerajaan PKR Selangor sekali gus membuatkan sumber pendapatan mereka terjejas.

"Beberapa kontraktor bumiputera mengadu kepada saya kerana berasa hairan apabila mereka sentiasa tidak diberi peluang untuk memperoleh tender daripada kerajaan negeri. Ini menimbulkan persoalan kepada kita, kepada siapa sebenarnya tender tersebut diberi dan apakah ia dibuat secara telus dan adil," katanya.