Saturday, December 11, 2010

SAIFUL BERSERAH KEPADA ALLAH, ANWAR BERSERAH KEPADA SIAPA?

Daripada www.hambali1.blogspot.com

Ramai mempertikaikan sumpah Mohd Saiful Bukhari Azlan apabila dia bersumpah dalam Masjid Wilayah Persekutuan pada 15 Ogos 2008 bahawa dia diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penyokong Anwar termasuk pemimpin PAS menuduh Mohd Saiful berbuat demikian kononnya kerana agenda politik yang bertujuan menjatuhkan bekas timbalan perdana menteri itu.
Namun apabila dia mengaku di Mekah mengenai kejadian liwat berkenaan, nampaknya tidak ada yang berani mempertikaikannya.

Apakah akan ada orang yang akan mempertikaikan sumpah Mohd Saiful di tanah suci dan mungkin di hadapan Baitullah?

Angkat sumpah yang dibuat Mohd Saiful berlangsung sehari sebelum Anwar umum diri bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Permatang Pauh dilihat dan dinilai secara politik oleh banyak pihak.

Malah kata Agendaily, pemimpin PAS yang sudah bersekongkol dalam pakatan rakyat turut mempertikai kaedah sumpah laknat yang dilakukan Mohd Saiful.

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi macam-macam alasan termasuk kaedah sumpah Mohd Saiful memegang al-Quran juga tidak tepat, bahkan Mohd Saiful dianggap bodoh berbuat demikian.

Hadi yang membuat dakwaan itu turut menghina pegawai agama yang terbabit dalam sumpah laknat itu.

“Ia suatu kebodohan dan lebih malang lagi melibatkan golongan yang memakai jenama Islam,” katanya pada sidang media di Muktamar Tahunan PAS ke-54 sebelum ini.

Ada menganggap kes itu menyamai zina dan perlu diadili di Mahkamah Syariah.

Kerana kes itu juga, pegawai Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Porigi diusung PKR berkempen ketika pilihan raya kecil Permatang Pauh dengan kenyataan beliau hanya diarah hadir ke majlis itu bagi menyempurnakan angkat sumpah Mohd Saiful di hadapannya.

Justeru itu semakin ramai terutama mereka yang taksub kepada Anwar tidak mempercayai kebenaran sumpah laknat Mohd Saiful

Tetapi amat jelas akhir-akhir ini pemimpin PAS seperti Presiden, Musyridum Am dan beberapa pemimpin yang lain nampaknya ‘tidak berani; membuat komen apabila Mohd Saiful mengatakan beliau menggunakan sepenuh peluang di tanah suci untuk mencurah dan mengadu perasaan dan kekesalahannya mengenai kejadian liwat yang berlaku.

Dalam satu entri Zulkifli Nordin dalam blognya mengatakan beliau masih ingat ada di kalangan ‘pak jangoat’ dok bawak cerita Saiful dah lumpuh. Saiful dah kena sopak. Saiful dah tak boleh berjalan. Saiful badan penuh kudis buta. Saiful dah terbaring dengan mulut berbuih. Saiful dok terbaring menyebut-nyebut nama Bang Non..Bang Non. Saiful dok berjalan macam orang tak waras nak mintak ampun dengan pemimpin anugerah tuhan. Semuanya berpunca daripada tohmahan konon Saiful telah terkena laknat ALLAH akibat sumpah muhabbalah yang dibuat Saiful.

Menurut Zulkifli: “Pelbagai cerita dongeng dibawa. Malah pemimpin anugerah tuhan sendiri pernah memberitahu bahawa Saiful ini tinggal masa saja untuk hancur dilaknat, begitu pemimpin anugerah tuhan ceritakan bagaimana golongan agamawan mengkhabarkan kapada pemimpin anugerah tuhan yang menyampaikannya pula kepada teman. Maka ramailah para pak jangoat yang dengan bodoh mengangguk dan mena'amkan patwa pemimpin anugerah tuhan itu; dan menunggulah para pak jangoat untuk laknat itu turun.”

Zulkifli bertanya: “Di mana pemimpin anugerah tuhan? Dengan wajah yang semakin keruh dan kerut. Parti yang semakin hancur. Penyokong yang makin menjauhkan diri. Rakyat yang mula menyedari pembohongannya. Umat yang insaf tembelangnya. Kawan yang makin tersedar kelentongnya. Hanya golongan kafir yang makin merapati. Hanya penyokong antarabangsa termasuk dari golongan gay terus menyokong. Dan hari ini diisytihar oleh bini sendiri sebagai pemimpin anugerah tuhan. Apakah kelak nanti akan mengikut jejak Fir'aun, "ana robbukumul a'laa!!"? Na'uzubillah min zalik!!”

Bagi Mohd Saiful pula, berdoa di dua tanah suci iaitu Mekah dan Madinah menyebabkan beliau tidak melepaskan peluang berdoa dengan harapan Allah akan menunjukkan siapa yang benar!

Bukan mudah untuk seseorang untuk ‘menjatuhkan maruah dirinya sendiri’ dengan mengakui diliwat kerana isu ini mendapat perhatian seluruh dunia.

Berapa ramai yang berani tampil mengatakan perkara yang sebenar tanpa berlindung seperti Mohd Saiful?

Menurut beliau, kesempatan dan peluang berada di tanah suci digunakan secukup-cukupnya untuk beribadah, berdoa dan memohon pada Allah SWT.

Antara tempat-tempat mustajab yang beliau ambil peluang untuk berdoa termasuklah - Wukuf di Arafah, Mina, Makam Rasulullah, Raudah, Multazam, Rukun Yamani, Gua Hira' Jabal Nur dan banyak lagi.

Bagi Saiful, sudah dua tahun setengah dia menanti agar kebenaran dan keadilan dapat ditegakkan dan beliau tabah menghadapinya. Biarpun belum selesai, beliau redha dan bersyukur dengan segala bantuan yang Allah berikan. Banyak hikmah di sebalik kelewatan, penangguhan demi penangguhan, katanya.

“Mungkin ramai yang telah dapat lihat hikmah di sebaliknya. Itulah kebesaran Allah. Dia Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui.”

Ujar Saiful, dia tidak mempunyai apa-apa kekuatan, kuasa, pengaruh, wang untuk berjuang, hanya Allah SWT tempat beliau mohon dan mengadu.

“Walaubagaimanapun, saya akan terus berdoa, istiqamah dan bersabar, tidak sesekali saya akan menyerah kalah! Kebenaran pasti akan bangkit jua akhirnya,”katanya.

Menurut laporan Agendadailylagi, Saiful yang mengalami berbagai-bagai tekanan berikutan tindakan Anwar suka membuat permohonan tangguh perbicaraan kes liwatnya berkata antara doa yang dipohon - agar terus diberi kekuatan untuk istiqamah dalam menegakkan kebenaran, diampuni dosa-dosa, kesejahteraan dan keselamatan keluarga, agama, umat, bangsa dan tanah air tercinta.
“Juga, mohon rakyat dibukakan Hijjab agar diperlihatkan yang HAQ dan dilenyapkan segala yang batil!,” katanya.
Mendengar dan mengambil pengajaran daripada tindakan Mohd Saiful bermuhabalah atau sumpah laknat di Masjid Wilayah Persekutuan, keyakinan semakin menyerlah di hati kita bahawa apanya yang diperkata dan diakui Saiful itu memang menimpannya.

Peliknya, sehingga ke hari ini Anwar masih tidak berani melakukan tindakan serupa sebaliknya membawa kes itu ke Mahkamah Syariah supaya Mohd Saiful dikenakan Hukum Qazaf kerana membuat dakwaan diliwat tanpa bukti dan saksi menurut Islam.

Mungkin ada kebenarnya apabila Zulkifli menasihatkan: “Cukuplah para pak jangoat menghina ALLAH dengan memartabatkan manusia yang dituduh meliwat sebagai pemimpin anugerah tuhan. Cukuplah menggadaikan anak isteri untuk dagangan politik. Cukuplah menghina dan meludah bangsa sendiri. Cukuplah dengan menjual nama ALLAH Maha Esa untuk disyirikkan…Beban yang pemimpin anugerah tuhan pun tidak akan dapat menolong kamu. Bertaubatlah sebelum terlambat!

Tuesday, December 7, 2010

MAHKAMAH - ANTARA KELAKIAN & KEBACULAN


Daripada mykmu (Monday, December 6th, 2010)

Hari ini negara gempar apabila mantan Menteri Besar Selangor merangkap Ketua Pembangkang DUN Selangor, Datuk Seri Mohd Khir Toyo (DSKT) dihadapkan di Mahkamah Seksyen Shah Alam atas tuduhan rasuah membabitkan jual beli tanah yang kononnya berada dibawah nilai sebenar.

Dalam masa yang hampir sama, disatu sudut mahkamah yang lain pula, manusia sejawatan DSKT tapi di Parlimen, Anwar Ibrahim gagal dalam permohonannya untuk menyingkirkan hakim bicara dalam perbicaraan liwatnya yang sudah mencatat rekod dunia sebagai kes yang paling banyak ditangguhkan. Berita gembira buat Anwar, perbicaraan ini ditangguhkan lagi ke 21 Januari 2011 bagi membolehkannya membuat rayuan.

Penangguhan kali ini berbeza kerana Anwar tidak terlibat secara langsung sebaliknya alasan untuk menyingkirkan hakim bicara kerana peguam OKUnya dikatakan diugut oleh hakim yang berkenaan. Tapi yang penting pada Anwar ialah penangguhan, apa yang menyebabkan itu tidak penting asal boleh tangguh.

Memang secara realistiknya kedua kes yang disebutkan di atas ini berbeza dari segi fakta dan situasinya tetapi yang kita patut ambil peduli ialah cara bagaimana kedua lelaki ini dalam menghadapi proses mahkamah yang sedang berjalan.

Di satu pihak, iltizam DSKT untuk menyelesaikan perbicaraannya dapat dilihat dari kenyataannya yang menjunjung tinggi sistem keadilan negara dan keinginan untuk menjadikan proses perbicaraan ini sebagai platform untuk membersihkan namanya daripada fitnah yang asalnya dirangka pembangkang.

Perlu diketahui bahawa asal usul kes ini ialah apabila ADUN Sekinchan Ng Suee Lim menyebarkan fitnah konon nilai hartanah tersebut ialah RM 24 juta!! Jelas daripada pertuduhan yang dikenakan ke atas DSKT, nilai RM 24 juta itu ialah fitnah pihak pembangkang bagi menjatuhkan imej DSKT yang aktif mendedahkan penyelewengan kerajaan Selangor terutama dalam isu pasir.

Di satu pihak yang lain pula, Anwar Ibrahim tidak henti-henti berusaha untuk menangguhkan perbicaraan liwatnya yang berlaku pada 2008. Sudah banyak yang disebut mengenai kebaculan Anwar ini dan satu lagi ulasan panjang lebar mengenainya hanya membuang masa.

Kita tidak kenal DSKT dengan slogan ‘lawan tetap lawan’ seperti mana Anwar Ibrahim tapi kita kagum dengan ’kelakian’ beliau untuk menyelesaikan proses perundangan yang sedang dihadapinya dalam kadar segera. Kalau diikutkan, kes dihadapi DSKT lebih kepada fitnah yang dimulakan pembangkang tetapi DSKT tidak mahu ke arah itu sebaliknya bersedia menghadapi kes ini tanpa ada lengah lagi.

Walaupun masih diperingkat awal, keyakinan DSKT ini memberikan gambaran bahawa beliau sebenarnya berada di pihak yang benar dan tidak ada apa yang perlu ditakutkan.

Berbeza dengan Anwar, dari kes liwat pertama sehingga sekarang, ‘penghakiman’ awal telah diberikan kepadanya oleh penyokongnya dengan Anwar dikatakan difitnah dan dianiaya. Mahkamah tidak digunakan untuk membersihkan namanya seperti mana yang ditunjukkan dalam kes DSKT sebaliknya keseluruhan proses mahkamah diperalatkan Anwar dan barisan manipulator undang-undang upahannya demi satu penangguhan.

Kami yakin bahawa DSKT berada di pihak yang benar dan keazaman DSKT untuk menghadapi kes ini dalam jangka masa segera membuktikan keyakinan tersebut.

DR KHIR SERAH SURAT LETAK JAWATAN KETUA PEMBANGKANG ESOK

Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo akan menyerahkan surat peletakan jawatannya sebagai Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor kepada Badan Perhubungan Umno negeri, esok.

Katanya beliau menyerahkan kepada Badan Perhubungan Umno negeri untuk melantik Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk mengisi jawatan itu.

"Saya akan menyerahkan surat peletakan jawatan saya kepada Badan Perhubungan Umno Selangor sebagaimana yang diumumkan menerusi laman blog saya, http://www.drkhir.com/ semalam," katanya.

Semalam, bekas Menteri Besar Selangor itu menerusi laman blognya mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Ketua Pembangkang Selangor berkuatkuasa serta-merta.

Beliau yang juga ADUN Sungai Panjang dan anggota jawatankuasa Badan Perhubungan Umno Negeri, turut berkata beliau menyerahkan kepada pucuk pimpinan berhubung jawatannya dalam parti.

Semalam Dr Mohamad Khir, 45 didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam berhubung pemilikan dua lot tanah dan sebuah banglo di No 8 dan No 10, Jalan Suasa 7 /1L, Seksyen 7, Shah Alam bernilai RM6.5 juta yang dibeli dengan harga hanya RM3.5 juta.

Selain beliau, pengarah syarikat Ditamas Sdn Bhd, Datuk Shamsuddin Haryoni, 52, yang menjual hartanah tersebut turut didakwa atas tuduhan bersubahat melakukan kesalahan itu dengan Dr Mohamad Khir pada 29 Mei 2007.

Kedua-duanya mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Azhaniz Teh Azman Teh.

Dr Mohamad Khir yang menjadi Menteri Besar Selangor ke-13 menggantikan Tan Sri Abu Hassan Omar, dari Ogos 2000 hingga Februri 2008, berkata beliau memutuskan meletak jawatan demi kebaikan parti dan juga taraf jawatan tersebut.

Katanya, adalah lebih baik beliau melepaskan jawatan tersebut sementara menunggu proses mahkamah yang akan menentukan sama ada beliau bersalah ataupun tidak mengikut pertuduhan itu.

Beliau berkata keputusan itu diambil kerana khuatir kemungkinan akan wujudnya pelbagai andaian serta spekulasi daripada pihak luar khususnya pembangkang yang akan mengaitkan tuduhan itu dengan parti dan jawatan Ketua Pembangkang Selangor.

DAKWAAN TERHADAP DR KHIR GIMIK POLITIK

PAS sudah mula permainkan isu dakwaan terhadap Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo sebagai gimik pilihan raya.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, ia hanya gimik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang kelihatan sedang mencari-cari waktu yang memberi kelebihan kepadanya untuk mengadakan pilihan raya.

Beliau mendakwa dakwaan ke atas Dr Khir membuktikan keengganan kerajaan memerangi rasuah.

"Walaupun bekas Menteri Besar Selangor didakwa atas tuduhan rasuah, ia hakikatnya membuktikan keengganan kerajaan memerangi rasuah.

"Tuduhan ke atas Khir adalah yang paling lemah dari begitu banyak pendedahan kes rasuah ke atasnya.

"Ia hanya gimik (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) yang kelihatan sedang mencari-cari waktu yang memberi kelebihan kepadanya untuk mengadakan pilihan raya," kata Mahfuz.

Menurut Ahli Parlimen Pokok Sena itu, keengganan kerajaan Najib memberi jalan supaya siasatan dapat dibuat ke atas pelbagai kes lain menguatkan lagi keyakinan bahawa ia bukan sahaja tidak mahu memerangi rasuah malah begitu selesa dengan rasuah.

"Sekatan apa yang dibuat oleh pihak kerajaan sehingga tidak boleh disiasat kes-kes seperti penyalahgunaan kuasa dalam pembunuhan Altantuya Shaariibuu, penyerahan medan minyak Blok L dan M, pembelian senjata dengan harga yang luar biasa mahal di Kementerian Pertahanan, penggunaan wang ihsan kepada Terengganu dari 2004 hingga 2008 dan terlalu banyak kes lain kalau disenaraikan sepenuhnya," kata Mahfuz.

Malah, katanya, ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, beliau lebih berani bertindak walaupun pemerintahannya disepakati sebagai paling buruk termasuk oleh sebahagian besar orang-orang Umno sendiri.

"Sekurang-kurangnya di zaman Abdullah, mata yang diperolehi Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) tidak merudum ke peringkat paling buruk dan beliau berani bertindak ke atas mereka yang masih berkuasa dan memegang jawatan tinggi seperti Tan Sri Kasitah Gadam.

"Najib hanya berani memperalatkan orang yang tidak ada kuasa seperti Khir untuk menunjuk-nunjuk kepada rakyat kononnya beliau juga bertindak ke atas kes rasuah.
"Setakat itu sahaja keberanian Najib untuk gimik pilihan raya," kata beliau.

Khir sendiri tidak menolak tindakan terhadapnya itu ada kaitan dengan pilihan raya.
"Saya tidak tahu, sebagai seorang ahli politik, saya mungkin berfikir begitu," kata bekas Menteri Besar Selangor itu.

Mahfuz juga mempersoalkan adakah sudah ada "kira-bicara" dibuat sebelum Khir didakwa di mahakmah memandangkan beliau begitu yakin perbicaraan di mahkamah nanti akan membersihkan namanya.

Khir berkata, kes mahkamah terhadapnya akan dapat membersihkan namanya berhubung isu kediaman mewahnya di Shah Alam.

TIDAK HALANG SELANGOR AMBIL ALIH SYARIKAT KONSESI AIR

Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), tidak pernah menghalang hasrat Kerajaan Negeri Selangor untuk mengambil alih Syabas dan tiga lagi syarikat konsesi air di negeri Selangor.

Menteri berkenaan Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata ia boleh dilakukan asalkan hasrat tersebut dibuat berasaskan prinsip "sedia beli sedia jual", menghormati perjanjian konsesi sedia ada yang masih sah dan berkuat kuasa serta kerajaan negeri membiayai sendiri pengambilalihan itu sepenuhnya.

Persetujuan ini diberikan sejak cadangan penstrukturan semula industri bekalan air di negeri Selangor dikemukakan kepada Kerajaan pada awal 2008, katanya.

Chin berkata perkara ini telah banyak kali dijelaskan menerusi surat-surat kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, kenyataan media selain penjelasan di Parlimen.

Kali terakhir penjelasan dibuat oleh Menteri kepada Menteri Besar Selangor ialah melalui surat bertarikh 24 Nov, kata Chin.

"Berdasarkan persetujuan yang telah diberikan kepada Kerajaan Negeri Selangor untuk mengambil alih empat syarikat konsesi secara "willing buyer, willing seller" yang disampaikan melalui surat oleh Menteri, yang terbaharu bertarikh 24 Nov 2010, sepatutnya sudah tiada ada keperluan bagi Kerajaan Negeri Selangor untuk menyerahkan memorandum (kepada Yang di-Pertuan Agong) semalam, ataupun mengajak penyokong-penyokongnya berdemonstrasi.

Apa yang perlu dilakukan secepat yang mungkin oleh Kerajaan Negeri ialah mengemukakan tawaran pengambilalihan kepada empat syarikat konsesi seperti yang dihasratkan oleh Abdul Khalid, kata KeTTHA.

Chin membuat kenyataan itu sebagai reaksi kepada pengumuman Abdul Khalid yang hari Isnin mengumumkan Kerajaan Selangor sudah memperoleh kebenaran bertulis pada 3 Dis daripada KeTTHA untuk membeli kesemua empat konsesi syarikat air di negeri itu.

Berikutan itu, kerajaan negeri akan mengemukakan permohonan tawaran terbuka untuk membeli kempat-empat syarikat konsesi air berkenaan bagi melaksanakan plan penstrukturan semula industri bekalan air di negeri itu dalam tempoh tiga minggu mulai sekarang.

"Kita akan kemukakan tawaran terbuka mengikut syarat yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti bagi tujuan pembelian dalam tempoh antara dua atau tiga minggu," katanya Abdul Khalid di Shah Alam semalam.

Empat syarikat konsesi air di Selangor itu ialah Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd, (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Syarikat Pengeluaran Air Sungai Selangor Sdn. Bhd (Splash) and Konsortium ABASS.

Abdul Khalid berkata langkah untuk membeli syarikat-syarikat konsesi itu serta pendirian kerajaan negeri berhubung isu air, akan dimaklumkan kepada kementerian berkenaan.

Menurutnya beliau berpendapat keputusan Kerajaan Persekutuan memberi sedikit kelonggaran dalam isu air itu untuk mempercepatkan projek Penyaluran Air Mentah dari Pahang ke Selangor bagi membekalkan sebanyak 1,890 juta liter air mentah sehari ke Lembah Klang.

Sebelum ini, wujud masalah antara kerajaan Selangor dengan Syabas, yang merupakan syarikat pengurusan air di negeri itu, termasuk pertikaian mengenai kenaikan kadar tarif air.

November lepas, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri mahu menaikkan tarif air sebanyak 15 peratus untuk pengguna air di Selangor menerusi proses penstrukturan industri air di Selangor yang masih dalam rundingan.

Mengikut perjanjian penswastaan industri air Selangor yang ditandatangani oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) pada 2004, kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri menetapkan kenaikan tarif air pada kadar 37 peratus pada 2009, 25 peratus pada 2012 dan 20 peratus lagi pada 2015, katanya.

Pada masa ini, kadar tarif air domestik di Selangor ialah 57 sen bagi setiap 20 meter padu pertama, dan berdasarkan perjanjian konsesi itu, tarif air itu akan meningkat sehingga RM1.17 bagi setiap meter padu pada 2015.

Beliau bagaimanapun berkata kerajaan negeri tidak bersetuju kadar tarif air dinaikkan kerana mendakwa SYABAS tidak mematuhi syarat-syarat perjanjian konsesi air itu.

Jika konsesi industri air disusun semula, kenaikan tarif air dapat dikurangkan dan harga bekalan itu dapat distabilkan, katanya.

ISU AIR – KHALID IBRAHIM BELAKANGKAN SULTAN SELANGOR

Sultan Selangor sudah menulis beberapa surat kepada pemimpin Pusat dan negeri agar isu air ini diselesaikan. Baginda mahukan kepentingan negeri dan rakyat diberikan keutamaan.Baginda bimbang jika politik menguasai isu ini, Selangor terpaksa membayar harga yang mahal akibat daripada pertelingkahan ini.

Daripada http://hambali1.blogspot.com

Isu air di Selangor kini sudah sampai ke peringkat menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Kerajaan Selangor melalui Menteri Besarnya, Tan Sri Khalid Ibrahim semalam menyerahkan memorandum itu pada ketika dua pihak – Baju Merah dan Baju Hitam - mengadakan demonstrasi mengenai isu air dan isu penyelewengan kerajaan Selangor.

Persoalannya, pada ketika Sultan Selangor turut mengambil berat isu ini kenapa Menteri Besar Selangor tidak menghadap atau memohon perkenan Baginda membantu mengatasi masalah ini - sebaliknya terus kepada Yang di-Pertuan Agong?

Apakah Khalid merasakan Sultan Selangor tidak mengambil berat isu ini? Atau apakah Khalid merasakan Sultan Selangor tidak mempunyai ‘pengaruh’ dalam membantu mengatasi isu air di Selangor?

Semalam dalam temubual yang disiarkan The Star, Sultan Selangor memberi amaran negeri Selangor akan berdepan masalah air yang serius jika krisis air yang diakibatkan pertelingkahan antara kerajaan negeri dan Persekutuan (Pusat) berlanjutan.

Baginda bukan sekadar bimbang air paip ‘akan kering’ tetapi juga akan melibatkan bekalan kepada kilang. Jika keadaan ini berlaku apa jadi dengan industri di Selangor?

Apakah Selangor akan menerima nasib seperti Kelantan apabila pelabur enggan melabur di negeri berkenaan yang antara puncanya kerana beberapa kemudahan asas seperti bekalan air sentiasa tergencat

Rasional yang dinyatakan Sultan Selangor itu ada logiknya ketika kerajaan pimpinan Khalid merasakan bekalan air di negeri itu cukup sehingga 2019.

Sultan Sharafuddin Idris Shah kecewa kerana isu ini dipolitikkan, sedangkan Baginda tidak mahu rakyat Selangor menjadi mangsa jika ‘paip tidak lagi menitiskan airnya’.

“Isu ini sudah berlanjutan. Halangan perlu diatasi, “ titah Baginda dan menurut pembantu Sultan Selangor, Baginda begitu risau dengan masalah ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sumber istana, menurut The Star memaklumkan bahawa Sultan Selangor sudah menulis beberapa surat kepada pemimpin Pusat dan negeri agar isu air ini diselesaikan. Baginda mahukan kepentingan negeri dan rakyat diberikan keutamaan.

“Beta bimbang, jika politik menguasai isu ini, Selangor terpaksa membayar harga yang mahal kerana pertelingkahan ini,” titah Baginda.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam berkata kepentingan rakyat merupakan keutamaan pokok apabila menyelesaikan masalah penstrukturan semula industri perkhidmatan air di Selangor.

Dalam hal itu, katanya, semua pihak perlu mengenepikan kepentingan politik masing-masing kerana isu air merupakan masalah serius. "Kita perlu kerana masalahnya ialah kerajaan negeri dan ia mengambil pendirian berbeza mengenai masalah air. Ianya masalah amat serius," kata Najib.

"Kita harus mengenepikan isu-isu politik dan melihat lebih kepada
kepentingan rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan akhbar bahawa Sultan Sharafuddin melahirkan kekecewaan dengan isu air di
negeri itu dipolitikkan.

Laporan Kajian Sumber Air Kebangsaan 2000-2050 meramalkan Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya akan menghadapi masalah kekurangan bekalan air menjelang akhir 2014. Laporan diterbitkan oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU).

Pertelingkahan membabitkan cadangan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor iaitu bekalan air yang belum dirawat oleh Pahang kepada Selangor. Baca di sini untuk lebih jelas.

Di pihak Kerajaan Pahang, negeri itu sudah memulakan projek bagi kerja menghantar air sejak April. Apabila siap pada 2014, 1,890 juta liter air yang belum dibersihkan akan dipam dari Sungai Semantan ke pusat merawat (loji) air di Hulu Langat.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin Fah Kui berkata Julai lalu, Kerajaan Pusat meminta Selangor memberikan kebenaran untuk membina loji merawat air Projek Langat 2 bernilai RM8.65 bilion.

Khalid dalam kenyataannya September lalu mengatakan Selangor tidak pernah menentang kepada projek Langat 2 sebaliknya mengatakan tidak perlu tergesa-gesa kerana Selangor meramalkan cukup air untuk memenuhi permintaan di negeri itu sehingga 2019.

Banyak pihak tertanya-tanya dengan sikap Khalid ini (baca di sini).

Pada 26 November lalu,Presiden Gabungan Persatuan- Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Datuk N. Marimuthu meminta Kerajaan Selangor dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) berbincang dan mencapai kata sepakat secepat mungkin bagi memastikan negeri itu tidak berdepan dengan krisis air pada masa depan.

Katanya, pertikaian demi pertikaian yang berlaku sejak akhir-akhir ini tidak menguntungkan sesiapa, sebaliknya merugikan rakyat.

"Ini bukan isu siapa menang siapa kalah dalam perlawanan melibatkan Menteri Besar dengan Pengerusi Syabas. Ini isu rakyat Selangor sebagai pengguna air di negeri ini. Ia juga tentang kepercayaan. Jika kita tidak percaya kepada orang sendiri, kepada siapa kita hendak percaya," katanya.

Marimuthu menambah, cadangan Syabas untuk menaikkan tarif air tidak perlu dipolitikkan kerana ia merupakan satu keperluan yang harus disegerakan.

Kenaikan kadar tarif air ini, jelasnya, perlu dilaksanakan demi menampung kos operasi untuk menjamin pembekalan air yang berkualiti serta berterusan di Selangor.

"Jika benar kerajaan negeri pentingkan rakyat, selesaikan masalah ini secepat mungkin supaya krisis air yang dijangka berlaku pada 2012 tidak akan berlaku," katanya.

Pada demonstrasi baju merah semalam, polis terpaksa melepaskan tembakan gas pemedih mata dan meriam air ketika penyokong Kerajaan Selangor berarak ke Istana Negara.

Ini kerana beberapa orang dikatakan bertindak ganas terhadap anggota polis ketika cuba melepasi kawalan pihak keselamatan.

Khalid menyerahkan memorandum membantah kenaikan bayaran air di Selangor kepada Yang di-Pertuan Agong. Difahamkan juga, Menteri Besar Selangor itu menaiki kereta yang diiringi oleh pihak polis menuju ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum tersebut.

Sebelum itu, Khalid membaca kandungan memorandum yang dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong.

Antara kandungan memorandum itu memohon Tuanku Mizan menitahkan hak air, yang kini dikendali Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), dikembalikan kepada kerajaan negeri Selangor.

"Saya akan membuat offer-document menawarkan pembelian tersebut yang bernilai melebihi RM6 bilion kepada konsesi-konsesi yang menguruskan air," katanya.

Selain itu, memorandum berkenaan turut memohon Tuanku Mizan meneliti semula matlamat Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 bagi memahami keperluan untuk penstrukturan semula Industri Perkhidmatan Air secara holistik.

Penyelaras perhimpunan tersebut, Badrul Amin memberitahu yang menteri besar Selangor itu akan diiringi polis ke Istana Negara.

Khalid kemudiannya menyerahkan memorandum serta 150,000 tandatangan kepada wakil Istana Negara. Menurut exco kerajaan Selangor, Teresa Kok, pihak polis tidak membenarkan mereka mengambil gambar.

Pada kira-kira jam 2.45 petang, polis mengarahkan kira-kira 2,000 penyokong baju merah yang masih berhimpun di Masjid Negara supaya bersurai. Apabila mereka tidak bergerak, kira-kira 300 anggota polis bergerak ke arah masjid untuk menyuraikan mereka.

Sebelum itu, penyokong baju merah mula berhimpun di Masjid Negara mulai jam 11 pagi dan sehingga jam 1 tengahari tadi, lebih 1,000 orang yang memakai baju merah di lihat di sekitar kawasan masjid.

Turut kelihatan ialah beberapa pemimpin Pakatan, antaranya timbalan presiden PKR, Azmin Ali; pengarah strategik PKR, Tian Chua dan pemimpn PAS, Dr Zulkefly Ahmad serta timbalan ketua AMK, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin.

Pada satu lagi perhimpunan oleh kira-kira 200 penyokong Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) atau kumpulan baju hitam bagi menyerahkan memorandum mengenai penyelewengan kerajaan Selangor di Stadium Merdeka, berakhir dengan suasana aman.

Perhimpunan bermula jam 11.40 pagi Dan berakhir kira-kira jam 12.15 tengah hari tanpa kejadian tidak diingini berlaku.

Polis yang mengawal keadaan sehinggalah wakil kumpulan terbabit menyerahkan memorandum itu ke pejabat Istana Negara sebelum bersurai. Mereka yang berkumpul itu kebanyakannya wanita dan golongan muda dengan berbaju hitam sambil melaungkan `1Malaysia' dan 'Daulat Tuanku'.

Namun rancangan awal mereka untuk bersama ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum mengandungi dakwaan penyelewengan oleh kerajaan Selangor dibatalkan dipercayai atas nasihat polis.

Pengerusi Gaps, Hamidzun Khairuddin pada sidang akhbarnya berkata pihaknya menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong meminta supaya dapat dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja agar kepincangan itu dapat diatasi.

Apakah Yang di-Pertuan Agong akan melayani memorandum Khalid itu tanpa merujuk kepada Sultan Selangor?

Juga apakah Sultan Selangor akan membiarkan Khalid bertindak tanpa merujuk kepada Baginda dalam isu ini sedangkan Baginda amat prihatin terhadap masalah air ini?

SELANGOR ABAIKAN ORANG MISKIN

Kemiskinan di Selangor membimbangkan apa lagi kerajaan negeri membelanjakan sedikit sekali wangnya untuk orang miskin.

Berikutan itu kerajaan negeri pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor sewajarnya digesa meningkatkan bantuan kepada rakyat miskin dan golongan kurang bernasib baik di negeri itu.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (gambar) bimbang golongan itu tidak mendapat pembelaan serta bantuan sewajarnya berdasarkan jumlah peruntukan yang dikeluarkan kerajaan negeri.

Menurutnya, setakat ini Kerajaan PKR Selangor hanya membelanjakan RM14.6 juta untuk membantu 8,007 penduduk miskin berbanding RM98.7 juta yang dibelanjakan oleh Kerajaan Persekutuan untuk membantu 35,342 keluarga miskin termasuk orang kurang upaya (OKU), warga emas dan kanak-kanak di negeri itu.

"Kalau kementerian dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) tidak menampung kebajikan golongan miskin di Selangor, mereka akan berada pada tahap berbahaya kerana tidak mendapat pembelaan.

"Jumlah orang miskin di Selangor amat membimbangkan tetapi pembelaan daripada kerajaan negeri terlalu kecil. Justeru saya minta supaya jumlah bantuan itu ditingkatkan.

"Sewaktu parti pembangkang mengambil alih Selangor, banyak duit ditinggalkan oleh kerajaan BN di bawah bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo tetapi anehnya mengapa ia tidak diguna untuk menjaga kebajikan rakyatnya?" katanya baru-baru ini.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan Program Sambutan Hari Raya Aidiladha dan Majlis Ibadah Qurban di Surau At-Taufiqiah, Taman Medan Cahaya.

Sunday, December 5, 2010

THE ECONOMIST - DASAR PKR TIDAK DEMOKRATIK

Laman web The Economist yang mengulas mengenai PKR.Kedudukan Anwar, Wan Azizah, Nurul Izzah buktikan parti kini dikuasai dinasti.

Berita Minggu 5 Disember 2010

Langkah berani Parti Keadilan Rakyat (PKR) mewujudkan dasar 'satu ahli, satu undi' pada pemilihan parti bulan lalu kononnya untuk mengubah parti itu menjadi moden, terbuka dan membantu mendemokrasikan politik negara tidak mendatangkan hasil seperti diingini.

Artikel yang disiarkan dalam keluaran terbaru majalah The Economist menyatakan langkah itu menghuru-harakan keadaan dan melemahkan PKR pada pandangan pengundi, malah dari satu sudut ia menjadi kelihatan kurang demokratik.

Artikel itu menyebut tidak pernah sebelum ini dalam sejarah Asia Tenggara mempunyai sebuah parti politik yang berani mewujudkan dasar ‘satu ahli, satu undi’ dalam pemilihannya, dengan semua pemimpinnya dipilih oleh semua ahli parti, seperti didakwa parti yang dipimpin oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Sejak awal lagi, pemilihan itu sukar dilaksanakan menerusi pembabitan bilangan ahli yang ramai. Walaupun PKR mendakwa memiliki 450,000 ahli, hanya satu persepuluh ahli mengundi. Pemimpin PKR mendakwa masalah logistik menyebabkan ramai ahli tidak dapat mengundi atau gagal mendapatkan maklumat mengenai pengundian,” jelas artikel berkenaan.

Selain itu artikel berkenaan turut melaporkan mengenai tindakan bekas menteri, Datuk Zaid Ibrahim yang menarik diri daripada bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR pada 20 November lalu kerana mendakwa bahawa pemilihan itu dimanipulasi supaya beliau tewas dan calon kegemaran Anwar dipilih untuk jawatan berkenaan.

“Zaid berkata, wujud penipuan yang meluas ketika pemilihan dan dasar pemilihan itu direka untuk `menampakkan demokrasi’ dalam parti.

“Seharusnya pemilihan itu membuktikan bahawa PKR adalah sebuah institusi politik berbanding sebagai sebuah pentas untuk satu individu. Dakwaan pengkritik bahawa PKR kurang demokratik bertambah kukuh apabila pemenang terbesar dalam pemilihan itu ialah anak perempuan Anwar, Nurul Izzah.

“Dengan kedudukan bapanya sebagai Penasihat Umum PKR dan ibunya sebagai presiden parti itu, ia menunjukkan bahawa PKR sudah menjadi sebuah parti dinasti. Ia tidak sejajar dengan transformasi parti seperti yang diuar-uarkan oleh Anwar,” kata penulis artikel itu.

Laporan itu turut menyebut dakwaan Nurul Izzah bahawa beliau mengambil inisiatif sendiri untuk tampil bertanding dan ada laporan mengatakan bahawa bapanya tidak bersetuju dengan niatnya untuk bertanding.

Di samping itu, artikel berkenaan turut menyebut seorang lagi Naib Presiden, Tian Chua mengakui beliau tidak mengambil kira risiko yang bakal dihadapi akibat dasar pemilihan berkenaan.

Pakatan pembangkang yang berjaya mengurangkan majoriti 2/3 parti pemerintah pada Pilihan Raya Umum 2008 kini berdepan masalah berat sehingga menyebabkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dilihat bertambah kuat.

“Beberapa pihak juga mendesak supaya Najib mengambil peluang daripada masalah PKR untuk mengadakan pilihan raya. Bagaimanapun ia tidak mungkin berlaku.

“Tetapi dengan perbicaraan kes liwat kedua Anwar di mahkamah dan pada masa sekarang dengan masalah perpecahan dan dakwaan berlakunya penipuan ketika pemilihan PKR, menyebabkan kesan `tsunami politik’ menjadi semakin tidak dirasai lagi,” kata artikel berkenaan.