Tuesday, November 30, 2010

MELAYU - SULTAN SELANGOR SEDIH, DUKACITA

“Matlamat mereka supaya sistem Raja Berperlembagaan ini disemak dan dikaji semula atas alasan negara sudah menjalani arus pemodenan dan sistem yang diamalkan sekarang ini sudah tidak bersesuaian, amat tidak bertepatan...Sejarah ditulis oleh orang Inggeris ada menyatakan mengenai ‘Tanah Melayu’, ‘Negeri Melayu Bersekutu’ dan ‘Raja Melayu’, sekali gus membuktikan penulis Barat ketika itu mengiktiraf adanya Melayu yang memulakan sejarah negara ini." - Sultan Sharafuddin

Oleh Abdul Latiff Muda

Apabila Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam bercakap mengenai Melayu apakah beliau juga patut dikategorikan sebagai mengamalkan sikap perkauman?

Dengan jelas Baginda menegaskan: “Kepada rakyat Melayu, beta ingin menyedarkan bahawa rakyat Melayu tidak akan hilang begitu saja kerana negeri ini adalah tanah tempat tumpah darah kita, dan di tanah bertuah ini juga tempat kita dikuburkan.”

Baginda bertitah, sejarah yang tercatat sejak beratus-ratus tahun lalu menunjukkan bahawa Raja-Raja Melayu sudah membuka serta membangunkan negeri di Tanah Melayu sehingga menjadi sebuah negara maju, selain menempa peristiwa membanggakan sehingga mampu bersaing dengan negara lain di dunia.

Apakah Sultan Sharafuddin rasis kerana menyebut perkara ini sambil mempertahankan institusi beraja dan kepentingan Melayu?

Baginda menegaskan bukan tujuan baginda untuk menyalakan api perkauman, tetapi ingin menyatakan bahawa rakyat Selangor mesti berbangga dengan negeri ini membabitkan kaum Cina, India dan Melayu serta kaum lain.

Persoalannya di sini kenapa Sultan Selangor dengan tegas menyatakan perkara ini ketika individu seperti Presiden Keadilan, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mengatakan ketuanan Melayu tidak relevan sementara Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak lagi menganggap dirinya Melayu?

Apakah dengan mengatakan diri mereka Melayu ia memberikan implikasi bahawa Melayu itu dikaitkan dengan kemunduran, kemiskinan, lemah, Islam dan beraja?

Dan dengan tidak mengatakan diri mereka Melayu – orang Melayu akan menjadi ‘Melayu Bermaruah’, maju, bijak dan dihormati?

Siapakah tokoh orang Melayu yang menjadi ikon kepada Melayu yang maju , bijak dan dihormati itu?

Apakah manusia seperti Nik Aziz, Wan Azizah dan paling utama Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali sebagai mereka yang maju, bijak dan perlu dijadikan ‘manusia contoh yang terpilih’?

Nik Aziz kelmarin menyifatkan Anwar sebagai pemimpin yang menjadi teladan terbaik untuk rakyat. "Anwar adalah pemimpin yang dianugerahkan Tuhan kerana sanggup mengharungi pelbagai rintangan hidup," katanya.

Dan apakah manusia seperti Sultan Azlan Shah, Tuanku Mizan Zainal Abidin, Prof Ungku Aziz, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Azman Hashim, Datuk Seri Mohd Najib Razak, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary, Prof Mahmud Zuhdi, Datuk Seri Harussani Zakaria (sekadar menyebut beberapa orang ) bukan ikon dan tidak setaraf Nik Aziz, Anwar atau Azmin untuk dijadikan teladan?

Apakah mereka ini bukan ‘Melayu Bermaruah’ berbanding Anwar dan Azizah?

Persoalannya, apakah orang Melayu/ Islam dalam pakatan pembangkang – PAS, Parti Keadilan Rakyat dan DAP – tidak lagi berjiwa Melayu dan tidak sensitif dengan teguran-teguran yang dibuat oleh Raja-Raja Melayu?

Kalaupun ‘memekakkan telinga’ terhadap saranan pemimpin UMNO mengenai Melayu, setidak-tidaknya mereka akur dan sensitif dengan saranan dan perasaan Raja-Raja Melayu ketika ini.

Terbaru semalam, Sultan Sharafuddin melahirkan rasa sedih dan dukacita terhadap orang Melayu yang tidak lagi megah dan bangga sebagai orang Melayu sehingga sanggup menggadaikan perkataan ‘Melayu’ untuk dikuburkan serta lenyap dari dunia.

Malah, Baginda juga sedih kerana ada segelintir individu yang berhijrah ke negeri itu, terutama orang Melayu, sanggup mempersoalkan peranan institusi Raja Melayu serta kedudukan dan hak keistimewaan bangsa Melayu. Baginda juga sedih kerana generasi sekarang malu mengaku diri mereka seorang Melayu.

Sultan Selangor bertitah, golongan itu turut mempersoalkan kerelevanan institusi Raja Melayu serta peranannya dalam sistem pemerintahan negara ketika ini.

Amat jelas bahawa orang Melayu, termasuk di Selangor – negeri paling mahu di Malaysia – tidak lagi mengendahkan institusi berkenaan yang mungkin menurut mereka tidak lagi relevan dalam konteks kini.

Dan dengan kedudukan di mana parti pemerintah di beberapa negeri di Semenanjung meletakkan kepentingan persamaan hak dan taraf dalam semua perkara, institusi raja kini bukan lagi dilihat penting.

Apakah di negeri-negeri seperti Selangor khususnya orang Melayu sudah tidak melihat Raja dan institusinya sebagai penting untuk kerana kerana tidak lagi sesuai atau mereka sudah moden?

Menurut Sultan Sharafuddin: “Matlamat mereka supaya sistem Raja Berperlembagaan ini disemak dan dikaji semula atas alasan negara sudah menjalani arus pemodenan dan sistem yang diamalkan sekarang ini sudah tidak bersesuaian, amat tidak bertepatan,” titah baginda pada Wacana Raja Berperlembagaan-Perspektif Sejarah, Kini dan Masa Depan di Shah Alam semalam.

Lebih merisaukan apabila ada pemimpin Melayu yang lantang meminta perkataan ‘Melayu’ dihapuskan daripada ungkapan ‘Raja-Raja Melayu’, titah Baginda.

Mana tidak sedihnya bagi Sultan Sharafuddin apabila ada juga suara lantang di kalangan orang Melayu sendiri yang meminta perkataan ‘Melayu’ dihapuskan daripada ungkapan ‘Raja-Raja Melayu’.

Dengan tegas Baginda percaya perbuatan itu dilakukan untuk kepentingan diri atau politik mereka.


Nah terang lagi bersuluh. Siapakah yang lantang menentang pembelaan terhadap orang Melayu, termasuk hak istimewa dan ketuanannya?

Yang melakukannya ialah pemimpin PKR seperti Wan Azizah dan Anwar yang terdesak menarik sokongan bukan Melayu untuk menang pilihan raya. Kerana itu Anwar sanggup berjanji untuk melantik Lim Kit Siang sebagai timbalan perdana menteri.

Apakah DAP lebih besar kemenangannya berbanding sekutu PKR satu lagi – PAS – dan di mana mahu diletakkan Presiden PAS?

Jadi apakah UMNO atau Barisan Nasional yang membelakangkan orang Melayu?

Persoalan lain ialah apakah UMNO memperjuangkan hak Melayu kerana mahu mengekalkan kuasanya seperti yang disebut oleh Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar?

Yang nyata UMNO memperjuangkan Melayu kerana kedudukan orang Melayu dulu, kini dan masa akan datang. Selain itu yang menjadi ‘pelindung’ orang Melayu dan Islam ialah Raja-Raja Melayu.

Hakikatnya, seperti ditegaskan Sultan Selangor: “Sejarah ditulis oleh orang Inggeris ada menyatakan mengenai ‘Tanah Melayu’, ‘Negeri Melayu Bersekutu’ dan ‘Raja Melayu’, sekali gus membuktikan penulis Barat ketika itu mengiktiraf adanya Melayu yang memulakan sejarah negara ini.”

Dan hanya orang yang ‘membutakan sejarah’ kerana kepentingan ‘untuk ke Putrajaya’ sahaja seperti Wan Azizah, Anwar selain yang sewaktu dengannya tidak mengiktiraf pentingnya orang Melayu dan menafikan perjuangan orang Melayu menegakkan hak istimewa dan ketuannnya.

ELI 'BOGEL' WONG JUGA ANUGERAH TUHAN?

http://medan-info-kita.blogspot.com/ (30 Nov 2010)

Eli Lebih MULIA daripada Ustaz Badrul Amin Double Barrel..? Undi Tertinggi MPP PKR

Tahniah kepada Yb Bogel ADUN Bukit terLANJANg...! Walaupun pernah menggegar pentas politik tanahair kerana tersebar gambar bogel yang dirakam oleh teman lelakinya seorang anak muda melayu suatu ketika dahulu, namun masalah moral bukanlah kayu pengukur bagi ahli ahli PKR memilih dan menjulang seseorang pemimpin.

Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi..? Ketua Umum PKR sendiri mendepani masalah moral ditahap yang paling kritikal. Perbicaraan kes liwat masih belum selesai kerana Si Bangsat Anwar terlalu gerun untuk dibicarakan... Mimpi ngeri Si Bangsat Anwar dalam episod perbicaraan kes liwat benar benar disedari rakyat yang terbuka minda apabila si mangsa Saiful Bukhari Azlan berani bersumpah didalam masjid, berani juga mendedahkan banyak cerita yang selama tidak diketahui umum seperti ada password "Moktar" untuk menembusi kondo mewah tempat Si Bangsat Anwar, pertanyaan "can i fuck you today..?", "...are you okay..?" selepas meliwat, makan karipap daging setelah selesai meliwat..., hadiah seluar jeans dan bermacam macam lagi yang disimpan oleh si mangsa.

Begitulah hebatnya pendirian penjilat penjilat tegar Si Bangsat Anwar yang tidak pernah peduli latar belakang pemimpin yang mahu dijulang..! Oleh itu Eli Wong juga tidak menghadapi masalah untuk dijulang sebagai pemimpin mereka..!

Keputusan yang telah diumumkan dalam pemilihan 20 Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR menyaksikan Eli Bogel Wong menduduki tempat paling atas, nombor wahiidd..!!

Mungkin menyahut seruan Presiden yang mengatakan bahawa suaminya sebagai Anugerah Tuhan, maka berduyun duyun dan berbondong bondonglah ahli ahli PKR melihat Eli Bogel Wong sebagai Anugerah Tuhan juga....!

Mengikut rekod parti itu, bilangan ahli ahli melayu beragama islam adalah 65%, bangsa cina 20%, india 12% dan bangsa2 lain 3%.

Namun begitu, Eli Bogel Wong berjaya mendapat undi lebih banyak daripada Ustaz Badrul Amin yang menduduki tempat kedua senarai 20 MPP yang dipilih. Apakah ini bermakna umat islam dalam PKR lebih MULIAkan Eli Wong berbanding seorang Ustaz mereka sendiri..??

Lima Undi Tertinggi MPP PKR;

Elizabeth Wong - 10,897 undi [EXCO Selangor]
Dr Badrul Amin - 9,672 undi [Ketua Penerangan PKR Selangor]
Hee Loy San - 8,463 undi [Ahli Parlimen PJ Selatan]
Khalid Jaafar - 7,889 undi [Pengerusi PKR Melaka]
Abdul Rahman Yusof - 7,719 undi [Ketua Cabang Kemaman ]

selebihnya 15 MPP PKR yang dipilih;

Dato Johari Abdul - 7,719 undi [Ahli Parlimen Sungai Petani]
Haniza Talha - 7,588 undi [ADUN Taman Medan/Timb Speaker Selangor]
Fariz Musa - 7,511 undi [mantan Timbalan Ketua AMK Malaysia]
Zakaria Abd Hamid - 7,170 undi [mantan Pengerusi PKR Pahang]
Dr Roland Chia - 7,075 undi [Ketua Cabang PJU yang tewaskan Eli Wong]
Siti Asiah - 6,877 undi [Ketua Srikandi baru berusia 24 tahun...]
Ismail Yusuf - 6,322 undi [Ketua Cabang Bukit Gantang, mantan Pengerusi Tetap PKR]
Latheefah Koyak - 6,245 undi [Peguambela Si Bangsat Anwar, Pakar Akuan Bersumpah]
Kesavan - 6,139 undi [ ADUN Hutan Melintang, Ustaz tafsir ayat Quran suka hati dia..]
Shuhaimi Shafie - 6,097 undi [ADUN Sri Muda]
M R Shunmugam - 5,965 undi [ Ketua Cabang Teluk Intan]
Yusmadi Yusuf - 5,810 undi [ Ahli Parlimen Balik Pulau, coffee boy Si Bangsat Anwar yg baru]
S Manikumar - 5,789 undi [ADUN Bukit Selambau]
Dato Mustafa Kamal - 5,779 undi [proxy perniagaan Azmin Dayus]
Christina Liew - 5,707 undi [Naib Pengerusi PKR Sabah]

Blog ini pernah meramalkan bahawa Eli Bogel Wong akan diberikan sokongan padu untuk menang besar dalam perebutan mengisi 20 jawatan MPP PKR, sila klik SINI.

Sunday, November 28, 2010

ANWAR ANUGERAH TUHAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA?


pisau.net (27 Nov 2010)

Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ibrahim hari ini menyatakan bahawa Allah telah memilih suaminya, Anwar Ibrahim, untuk memimpin Malaysia menuju masa depan yang lebih baik, dan tidak ada orang lain yang boleh melebihi kekuatan kepemimpinannya.

Menurutnya lagi bahawa Anwar bukan orang biasa malah beliau lebih dari luar biasa.Sebenarnya Pisau mengakui Anwar memang luar biasa dari sifat tabii manusia yang normal. Masakan tidak lelaki tua ini lebih mengilai stor kunyit anak muda yang jambu daripada wanita.

Kurniaan Allah katanya?Sebenarnya perkataan paling sesuai Anwar hanyalah jelmaan DAJAL untuk memperlihatkan keburukan yang ada di dalam pakatan.Selama ini rakyat sudah terbiasa dengan BN.

Segala kebaikan mereka tidak nampak,maka Allah memberi satu contoh untuk dijadikan perbezaan.Yang buruk,pembohong,manipulatif dan kaki fitnah adalah dari pakatan ,barulah mereka sedar selama ini BN adalah yang terbaik.

Anwar berkali kali berbohong diseluruh negara mengenai 16 September,Tapi atas kehendak tuhan Perak jatuh kembali ke tangan BN adakan ini dikatakan kurniaan Allah kepada pakatan?

Anwar lebih berselera mengadai agama daripada mempertahankan agama.Beliau lebih berbohong bukan saja kepada orang luar malah paling utama beliau berani berbohong kepada penyokongnya sendiri.

Cadangan menetapkan kedudukan Anwar sebagai ketua umum PKR adalah salah satu langkah untuk mengelakkan daripad Anwar bertanding didalam parti PKR. Keputusan ini serupa dengan kedudukan wali selipar sebagai mursidul am PAS.

Suara kuasa presiden tidak releven berbanding ketua umum atau pun mursidul am. Inilah yang dikatakan kepimpinan autokratik dan diktaktor.

Ini baru cakap kurniaan tuhan,Pisau rasakan satu hari nanti Anwar pula dikatakan jelmaan tuhan oleh penyokong penyokongnya.

Pisau kata " Anwar sudah disamakan sebagai mursidul am PKR keh keh keh"

ANWAR ANUGERAH TUHAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA?

Anwar Anugerah Tuhan Kepada Rakyat Malaysia!
Filed Under ( anwar kantoi ) by pisau on 27.11.10

Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ibrahim hari ini menyatakan bahawa Allah telah memilih suaminya, Anwar Ibrahim, untuk memimpin Malaysia menuju masa depan yang lebih baik, dan tidak ada orang lain yang boleh melebihi kekuatan kepemimpinannya.

Menurutnya lagi bahawa Anwar bukan orang biasa malah beliau lebih dari luar biasa.Sebenarnya Pisau mengakui Anwar memang luar biasa dari sifat tabii manusia yang normal. Masakan tidak lelaki tua ini lebih mengilai stor kunyit anak muda yang jambu daripada wanita.

Kurniaan Allah katanya?Sebenarnya perkataan paling sesuai Anwar hanyalah jelmaan DAJAL untuk memperlihatkan keburukan yang ada di dalam pakatan.Selama ini rakyat sudah terbiasa dengan BN.

Segala kebaikan mereka tidak nampak,maka Allah memberi satu contoh untuk dijadikan perbezaan.Yang buruk,pembohong,manipulatif dan kaki fitnah adalah dari pakatan ,barulah mereka sedar selama ini BN adalah yang terbaik.


Anwar berkali kali berbohong diseluruh negara mengenai 16 September,Tapi atas kehendak tuhan Perak jatuh kembali ke tangan BN adakan ini dikatakan kurniaan Allah kepada pakatan?


Anwar lebih berselera mengadai agama daripada mempertahankan agama.Beliau lebih berbohong bukan saja kepada orang luar malah paling utama beliau berani berbohong kepada penyokongnya sendiri.


Cadangan menetapkan kedudukan Anwar sebagai ketua umum PKR adalah salah satu langkah untuk mengelakkan daripad Anwar bertanding didalam parti PKR. Keputusan ini serupa dengan kedudukan wali selipar sebagai mursidul am PAS.


Suara kuasa presiden tidak releven berbanding ketua umum atau pun mursidul am. Inilah yang dikatakan kepimpinan autokratik dan diktaktor.


Ini baru cakap kurniaan tuhan,Pisau rasakan satu hari nanti Anwar pula dikatakan jelmaan tuhan oleh penyokong penyokongnya.


Pisau kata " Anwar sudah disamakan sebagai mursidul am PKR keh keh keh"