Thursday, May 6, 2010

SULTAN KELANTAN, RAJA PEREMPUAN KENA CULIK?

Daripada mStar

Dua peguam yang mendakwa mewakili Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra dan Raja Perempuan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid berkata semalam, polis telah menghalang mereka daripada bertemu dengan anak guam mereka.

Pada satu sidang media yang diadakan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Datuk Mohd Haaziq Pillay dan Gobind Singh Deo mendakwa mereka telah tiba di hospital berkenaan pada pukul 4.35 petang namun mereka tidak dibenarkan masuk ke wad diraja selepas mengadakan perbincangan dengan pihak polis selama 15 minit.

Kedua-dua peguam berkenaan mendakwa mereka mempunyai bukti bahawa Baginda Sultan dan Raja Perempuan telah ditempatkan di Wad Diraja berkenaan tanpa kerelaan Baginda.

Gobind berkata pertemuan dengan anak guamnya itu penting bagi mendapatkan fakta dan mengumpulkan bukti sebelum membawa kes itu ke mahkamah.
Beliau menjelaskan bahawa butiran mengenai tindakan susulan yang akan diambil akan didedahkan pada satu sidang media yang akan diadakan di Kuala Lumpur hari ini.

“Saya tidak faham mengapa pihak polis menolak permintaan kami. Apa yang kami mahukan ialah hanya mahu bertemu dengan anak guam kami,” katanya.
Gobind mendakwa pihak polis juga tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku kepada pasangan diraja itu.

Tambahnya, mereka difahamkan bahawa tiada sesiapa pun yang dibenarkan bertemu dengan Sultan Kelantan dan Raja Perempuan kecuali mereka mendapat lampu hijau daripada pihak atasan istana.

Semalam, pesawat yang disewa khas untuk membawa Sultan Kelantan ke Singapura telah tidak diberikan kebenaran untuk mendarat oleh pihak berkuasa Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Pengkalan Chepa.

Sebaliknya, Sultan yang sedang menunggu di lapangan terbang itu telah dibawa olehpasukan keselamatan untuk menjalani rawatan susulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian.

Bagaimanapun tiada siapa yang mengetahui pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan arahan supaya Baginda Sultan tidak boleh meninggalkan Kelantan.
Jabatan Penerbangan Awam ketika dihubungi hari ini bagaimanapun enggan mengulas mengenai arahan yang tidak membenarkan jet persendirian untuk membawa Sultan Kelantan ke Singapura mendarat di lapangan terbang di sini semalam.

Rombongan yang membawa Sultan Kelantan dan Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Hamid bersama-sama doktor peribadi Baginda dijadualkan berlepas ke Singapura pada pukul 11.30 pagi kelmarin.
Bagaimanapun, cubaan kedua untuk membawa Baginda meninggalkan Kelantan pada pukul 7.30 malam juga tidak berjaya kerana Baginda diletakkan di bawah kawalan keselamatan yang ketat di Hospital Kubang Kerian.

Difahamkan, Baginda Sultan sepatutnya mendapatkan rawatan susulan selama sepuluh hari di Singapura.

Sultan Kelantan sebelum ini dirawat di Hospital Mount Elizabeth selama sembilan bulan sejak 24 Mei tahun lalu dan baru sahaja kembali ke Kelantan sejak 4 Mac lepas.

Gobind menanmbah, tindakan polis menghalang beliau berjumpa dengan anak guamnya akan di bawa ke mahkamah atas kesalahan melanggar hak asasi manusia yang mahu mempertahankan dirinya sendiri.

“Perkara pokok dalam isu ini ialah menjadi hak seseorang individu untuk membawa perkara itu ke mahkamah dan tujuan kami datang adalah untuk mendapatkan dokumen-dokumen berkaitan untuk memulakan proses menuntut keadilan.

“Oleh kerana kami dihalang bertemu dengan anak guam, kami akan menggunakan cara lain untuk berbuat demikian dan ada kemungkinan kami akan memfailkan kes ini dalam tempoh beberapa hari lagi,” katanya.

Tambah Gobind, mereka akan menyerahkan perkara itu kepada mahkamah untuk menentukan sama ada pihak polis mempunyai hak untuk menghalang peguam daripada berjumpa dengan anak guamnya.

Ketika ditanya sama ada kes itu boleh diklasifikasikan sebagai kes penculikan, Gobind berkata: “ Saya tidak mempunyai kuasa untuk mengulas mengenainya tetapi sekiranya siasatan dijalankan tidak sukar untuk membuat kesimpulan berdasarkan penilaian dan pemerhatian yang dijalankan.”

“Kamu (wartawan) tahu faktanya dan seperti yang saya katakan sebelum ini, biarlah mahkamah yang menentukannya,” kata beliau.

Gobind berkata, beliau dan Hazziq akan mencari jalan untuk membawa Baginda Sultan dan pengiringnya pulang ke Istana Mahkota dengan menggunakan cara yang sah.

KRISIS ISTANA - NIK AZIZ ENGGAN ULAS


ZULKIFLI menunjukkan salinan risalah yang mencemarkan nama penjawat awam yang diletakkan dalam peti surat rumahnya di IPD Kota Bharu, semalam.


Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, mengambil pendirian untuk mendiamkan diri daripada memberi sebarang ulasan berhubung perkembangan terkini Istana Kelantan.

Pendirian Nik Aziz itu disampaikan Setiausaha Akhbarnya, Ahmad Fadhli Shaari, kepada wakil media yang menunggu, ketika beliau mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri, semalam.

“Buat masa ini, Tok Guru (Nik Aziz) tidak bercadang untuk mengulas apa-apa pun, termasuk mengenai keadaan Tuanku (Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra).

Tuanku Ismail Petra kini dalam rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian. Baginda berada dalam rawatan di situ sejak malam kelmarin dengan diiringi sepasukan anggota polis ke situ, yang memintas kenderaan dinaikinya sejurus keluar dari Istana Mahkota, kira-kira jam 7.15 malam.

Sementara itu, Majlis Belia Kelantan semalam, membuat laporan polis berhubung sebaran risalah menggambarkan lapan penjawat kerajaan dan orang awam di sini, yang digambarkan sebagai Penderhaka Sultan.

Laporan itu dibuat oleh Setiausaha Kerjanya, Zulkifli Mat Hassan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu, kira-kira jam 10 pagi.

Dalam laporannya, Zulkifli mendakwa, menerima risalah bertajuk ‘Penderhaka Sultan? (Lapan Jahanam)’ dalam peti surat rumahnya di Kampung Tok Sadang dekat Badang, kira-kira jam 7.30 pagi semalam. Risalah itu menyiarkan lima kenamaan negeri ini terdiri Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias; Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad dan Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri (SPN), Datuk Ismail Mohd Noor serta peguam, Datuk Shukri Mohamed.

Tiga lagi individu yang terdiri daripada ahli perniagaan sekadar disenaraikan nama mereka tanpa gambar.

Zulkifli berkata, beliau mendapati kandungan risalah itu berniat jahat serta mempunyai unsur fitnah yang boleh mengakibatkan kekeliruan di kalangan rakyat, sekali gus menjejaskan kewibawaan mereka.

Katanya, penyebaran risalah itu bertujuan mengheret penjawat awam ke dalam kancah pergolakan Istana Kelantan dengan niat melagakan mereka dengan kerabat diraja yang mana ia tidak seharusnya berlaku.
“Mereka semua menjalankan tugas seperti yang diamanahkan. Tuduhan dilemparkan terhadap mereka terlalu berat seperti salah guna kuasa, rasuah dan derhaka kepada Sultan.

“Ia boleh dianggap sebagai menghina penjawat awam,” katanya yang berharap polis dapat menjalankan siasatan bagi memastikan pihak bertanggungjawab dikenakan tindakan sewajarnya.

SULTAN DILETAKKAN DIBAWAH KAWALAN KETAT

Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra bertitah bahawa ayahandanya, Sultan Ismail Petra telah diletakkan di bawah pengawasan polis yang sangat ketat kerana bimbang akan tahap keselamatan baginda berikutan kejadian pengawal istana ditembak di Tumpat, Sabtu lepas.

Tambah Tengku Faris, Ketua Polis Kelantan, Datuk Rahim Hanafi telah diminta supaya menyediakan kawalan keselamatan 24 jam kepada ayahanda Baginda yang sedang menjalani rawatan susulan masalah jantung di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian sejak kelmarin.

Jumaat lalu, Ramli Mohd seorang pengawal istana parah apabila ditembak oleh empat individu yang tidak dikenali dalam satu kejadian dekat Kampung Sungai Nyior, Palekbang, Tumpat, pada jam 12.25 pagi, selepas selesai bertugas di Istana Negeri, Kubang Kerian.

Mangsa adalah pesara tentera yang berkhidmat secara kontrak sebagai pengawal keselamatan di Istana Mahkota dan Istana Negeri sejak 17 tahun lalu telah dikejarkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab III dan masih berada dalam keadaan koma selepas doktor yang merawatnya gagal mengeluarkan peluru yang tertanam di dadanya.

Tengku Muhammad Faris telah mengarahkan Ketua Polis Kelantan segera menyiasat punca berlakunya insiden tersebut.

Tengku Muhammad Faris yang juga Tengku Mahkota Kelantan menambah, sejak kelmarin ayahanda dan bondanya, Tengku Anis Tengku Hamid telah dibawa ke Wad Diraja HUSM dengan iringan ketat polis supaya doktor pakar dapat memeriksa dan memberi pandangan kepada kerajaan negeri untuk rawatan susulan dan tindakan lanjut.

Kenyataan Pemangku Raja Kelantan itu dibacakan oleh Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad di Istana Balai Besar di sini semalam.

Beliau turut meminta orang ramai supaya tidak mendengar khabar angin dan laporan dalam blog-blog, sebaliknya membaca kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Sultan Kelantan atau pihak yang bertanggungjawab.

"Sebelum pada ini pihak-pihak tertentu juga telah menghalang doktor-doktor pakar dari membuat rawatan susulan dan terapi untuk pemulihan ke bawah Duli Tuanku Al-Sultan," katanya.

Mohd Halim berkata, Tengku Muhammad Faris amat prihatin dan menyayangi ayahanda baginda dan akan berusaha untuk membuat yang terbaik bagi kebahagiaan Sultan yang masih gering dan makanan masih diambil menggunakan tiub untuk makan.

"Kita perlu faham apa yang berlaku adalah urusan keluarga Diraja Kelantan dan segala-galanya adalah takdir Allah dan kita terima seadanya," katanya.

Petang kelmarin, anakanda ketiga Sultan Kelantan, Tengku Temenggong Tengku Muhammad Fakhry Petra pada sidang akhbar di sini berkata beliau bercadang membawa ayahandanya menjalani rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura.

Bagaimanapun penerbangan itu tidak dibenarkan mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra.

Sultan Kelantan pada 14 Mei 2009 dimasukkan ke HUSM di Kubang Kerian kerana gering, dan pada 24 Mei 2009 dimasukkan ke Hospital Mount Elizabeth, Singapura bagi menerima rawatan lanjutan masalah jantungnya dan hanya kembali ke Kelantan pada 3 Mac lepas setelah hampir setahun berada di hospital itu.

Abdul Halim berkata Sultan Kelantan telah dibawa ke HUSM semalam dengan iringan ketat polis dan ditempatkan di Wad DiRaja supaya doktor pakar dapat memeriksa dan memberi pandangan kepada Pemangku Raja dan kerajaan negeri untuk rawatan susulan dan tindakan lanjut.

"Sebelum pada ini pihak-pihak tertentu juga telah menghalang doktor-doktor pakar dari membuat rawatan susulan dan terapi untuk pemulihan ke bawah Duli Tuanku Al-Sultan," katanya.

Menurut pegawai-pegawai Istana, Sultan Kelantan akan dibawa ke Hospital Kuala Lumpur petang esok dengan pesawat kerajaan untuk menerima rawatan susulan.

Sunday, May 2, 2010

ISU KICKDEFELLA – UMNO JANGAN TERJERUMUS…

Oleh Hambali Abdul Latiff (www.hambali1.blogspot.com)

RM4 juta bukan untuk menjatuhkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi.

Wang itu digunakan untuk mempertahankan kerajaan PAS Kelantan. Caranya ialah menyebarkan maklumat mengenai kebaikan kerajaan pimpinan Musyridul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat disamping memburuk-burukkan pentadbiran Pak Lah.

Saya ulangi, ia digunakan untuk mempertahankan kerajaan PAS Kelantan.

Caranya sama ada gerak saraf atau perang saraf tidak penting. Yang penting, wang digunakan untuk menjamin PAS terus memerintah Kelantan.

Melihat cara PAS Kelantan menjalankan publisiti, ia bukan sekadar gerak saraf - ajak orang sokong kita atas kebaikan kita – tetapi juga menyerang habis-habis Islam Hadhari dan kepimpinan Pak Lah.

Rasanya, inilah juga kerja yang dilakukan oleh blogger yang dipecat dari Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) ekoran pertelagahan beliau dengan CEOnya, Ariffahmi, yang juga menantu Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz.

Saya amat bersetuju dengan pandangan Mohd Sayuti Omar bahawa untuk tujuan publisiti, gerak saraf dan perang saraf, perbelanjaan RM4 juta dalam tempoh tiga tahun tidak banyak. Ia hanya kira-kira RM1.3 juta setahun.

Untuk membeli peralatan sahaja, khususnya yang membabitkan IT sekarang bukan murah. Apalagi kerja itu dibuat oleh satu pasukan. Gaji blogger yang membuat aduan itu sahaja berapa sebulan?

Saya pelik apabila membaca tulisan Datuk Husam Musa semalam yang jauh melalot apabila mengaitkan RM4 juta bagi menjatuhkan Perdana Menteri.

Apabila didesak dari mana datangnya wang itu beliau melalot tidak tentu pasal dan menimbulkan pertanyaan baru dengan membuat teori kemungkinan wang itu disumbangkan oleh UMNO.

Saya tidak hairan kalau Husam yang menjadi pencetus idea itu kerana beliau memang pakar strategis. Kalau tidak masakan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengangung-agungkan beliau berbanding Exco lain.

Husam dikenali sebagai pemikir dan perancang dan jumlah RM4 juta bukan besar sangat.
Tetapi kenapa Husam sampai bermain teori pelik-pelik dengan mengatakan kemungkinan orang UMNO menaja untuk menjatuhkan Pak Lah.

Dalam tulisannya semalam Husam memberikan andaian, duit RM4 juta yang dinyatakan diterima oleh seorang blogger, Kickdefella adalah datang dari Umno untuk menjatuh bekas Perdana Menteri itu.

Beliau juga berkata, wang itu masih ada RM4 juta lagi untuk dibelanjakan untuk jatuhkan PM yang ada sekarang (Datuk Seri Najib Razak) yang juga ditaja oleh orang Umno yang tidak puas hati kerana Pak Lah dijatuhkan.

Kata Husam: "Apa kata kalau saya kata empat juta itu memang ada dan empat juta itu ditaja oleh kumpulan Umno tertentu? Mereka nak jatuhkan Pak Lah kerana mereka sama tak suka.mUntuk jatuhkan PM sekarang pun dah ada empat juta lagi yang juga ditaja oleh orang Umno yang tak puas hati Pak Lah dijatuhkan. Lepas saya kata, nak tahu betul tak betul kena siasat tapi yang penting saya dah kata. Nasib elok keluar muka depan Utusan esok lusa, tenggelam cerita telaga minyak berharga tak kurang RM 340 billion yang hilang, gara-gara empat juta!"

Bagi saya, Husam tidak perlu membuat andaian serta mengaitkan RM4 juta dengan kerja-kerja menjatuhkan Pak Lah.

Tidak perlu Husam mengatakan betapa mudahnya untuk menjatuhkan seorang PM jika hanya memerlukan RM4 juta sahaja untuk berbuat demikian sebagaimana yang didakwa Kickdefella, beliau diamanahkan RM4 juta untuk jatuhkan Pak Lah dan terbukti lepas itu Pak Lah jatuh dan digantikan denga Najib.

Husam juga tidak perlu menyebut :"Kalau ada seorang blogger yang hebat dan kita ada RM4 juta, kita sudah boleh jatuhkan seorang PM - nampaknya kerja menjatuhkan PM tidaklah begitu sukar. Setengah orang mungkin kata 4 juta terlalu mahal dan setengah pula akan kata, kalau 4 juta PM boleh jatuh, ia cukup murah,"

Jelas Husam cuba lari daripada menjawab soalan oleh blogger berkenaan yang pada saya itu adalah ‘permainan politik’ mereka berdua yang cuba menjerat pihak-pihak tertentu dalam PAS.

Blogger berkenaan berkata: “"Wang RM4 juta ini disalurkan secara tunai kepada sebuah syarikat, GMC tetapi tidak dimasukkan ke dalam akaun kerana ia adalah wang yang tidak boleh dijelaskan dari mana wang ia datang. Sesiapa yang tidak terlibat dalam menyumbangkan duit ini tidak perlu takut. Saya tidak kata kita lahirkan pembohongan atau fitnah tetapi ia untuk gerak saraf supaya kita dapat timbulkan persepsi buruk terhadap kerajaan Pak Lah, dalam sudut ini Husam amat faham apa sebenar operasinya,"

Walaupun Husam cuba berteori dengan mengaitkannya dengan pemimpin UMNO, blogger berkenaan berkata kekalutan yang berlaku sekarang bukannya berpunca daripada kerja-kerja UMNO tetapi adalah hasad dengki, tamak haloba beberapa pihak di dalam PAS Kelantan.

Husam mungkin mencipta teori membabitkan pemimpin UMNO untuk ‘mengkelam-kabutkan’ serta untuk neutralisekan apa yang diperkatakan oleh blogger berkenaan.

Melalui cara ini, Husam menggunakan perang saraf agar orang UMNO akan tertanya-tanya pula siapa kalangan mereka yang mendermakan RM4 juta itu.

Jangan terpedaya dengan permainan Husam kerana blogger berkenaan dengan jelas mengatakan UMNO tidak wajar dikaitkan.

Blogger berkenaan sebaliknya menuding jari kepada pemimpin PAS Kelantan yang menurutnya, mereka sengaja menciptanya supaya Husam terjerumus ke dalam 'permainan' tersebut dan pelbagai perkara akan didedahkan.

Kerana itu saya sekali lagi meminta pemimpin UMNO jangan terlajak – breklah sikit supaya nanti isu ini tidak terpercik ke muka sendiri.

Lagipun pendedahan demi pendedahan yang dibuat blogger berkenaan ialah selepas beliau dipecat daripada bekerja dengan kerajaan PAS Kelantan. Kenapa pendedahan dibuat sekarang?

Yang pasti, PAS akan mempertahankan dirinya daripada dikaitkan dengan kerja-kerja propaganda ini kerana parti itu yakin setiap jentera Kerajaan Kelantan telah berkerja bersungguh-sungguh untuk membina imej Kerajaan PAS Kelantan.

PAS Kelantan boleh mengatakan ia tidak pernah mengarahkan mana-mana pihak untuk menaburkan fitnah dan pembohongan. Hatta bagi jentera penerangan parti sekalipun, PAS hanya membuat pendedahan yang mempunyai fakta dan kebenaran. Dan sekiranya terdapat fitnah dan pembohongan yang dibuat oleh blogger itu, jelas beliau sengaja menciptanya dan berbohong kepada semua termasuk kepada orang yang membayar gajinya.

Kerana itu, blogger berkenaan perlu membuktikan siapakah yang mencipta pembohongan itu, adakah pimpinan PAS atau dia sendiri yang merekanya demi untuk membodek Kerajaan PAS selama ini.

Idris Ahmad dalam Harakahdaily semalam sudah mula melontarkan pandangan yang menurutnya PAS tidak terkejut dengan dakwaan penulis blog Syed Azizi Syed Abdul Aziz berhubung isu RM 4 juta yang digunakannya bagi melawan Kerajaan BN selama ini.

Kata Idris : “Beliau kini terdesak untuk kembali bersama Umno-BN yang baru-baru ini sanggup membayar RM 77 juta kepada APCO Worldwide untuk mencita Slogan 1 Malaysia dan menjadi perunding kepada Kerajaan BN bagi melawan kebangkitan Pakatan Rakyat.”

Tidakkah nanti aka nada perbandingan dibuat oleh PAS antara RM4 juta mempertahankan Kelantan dengan RM77 juta mempopularkan slogan 1Malaysia?

TOK PA, TOLONG BREK SIKIT…

Oleh Hambali Abdul Latiff (www.hambali1.blogspot.com)

Jangan marah kepada PAS kerana membelanjakan RM4 juta bagi memburuk-burukkan pentadbiran bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dan memastikan PAS kekal memerintah Kelantan.

Tapi UMNO Kelantan sepatutnya bertanya kepada diri sendiri berapa banyak pula dibelanjakan untuk tujuan publisiti dan perang saraf bagi memenangkan UMNO Kelantan dan pertahankan kepimpinan Perdana Menteri.


Antara poster Nik Aziz yang dipasang di perhentian bas sekitar Kota Bharu pada 2007

Saya berharap pada musim ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd najib Razak tidak diberikan ‘kepercayaan palsu’ lagi mengenai politik Kelantan.

Najib perlu diberikan gambaran jelas apakah boleh menang atau kalah di kerusi negeri dan Parlimen.

Benar, kekalahan Barisan Nasional dan UMNO Kelantan tidak boleh disalahkan kepada Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri ketika itu, Tan Sri Annuar Musa semata-mata tetapi kerja-kerja seperti yang dilakukan PAS Kelantan sepatutnya dilakukan oleh UMNO, malah lebih daripada itu.

Lagi-lagilah pada masa ini ketika tidak lama lagi pilihan raya umum ke 13 akan diadakan, apakah persiapan UMNO Kelantan bagi tujuan publisiti dan perang saraf ini?

Apakah UMNO Kelantan memperuntukan lebih banyak daripada PAS kerana UMNO Kelantan mendapat sokongan UMNO Pusat. Siapa bertanggungjawab terhadapnya?

Kerana itu saya minta Datuk Seri Mustapa Mohamed jangan cepat melatah dan tolonglah brek sikit dalam mengulas hal ehwal orang lain.

Biarlah penulis blog Kickdefella nak tulis apa pun. Syed Azidi mendakwa beliau membelanjakan wang itu bagi membiayai pelbagai aktiviti termasuk membeli aset, peralatan, pembayaran upah operatif dan lain-lain yang bertujuan menggerakkan satu Operasi Gerak Saraf bgi mewujudkan persepsi buruk ke atas Abdullah dan memudahkan PAS kekal memerintah Kelantan.

Penulis blog itu turut mencabar pihak-pihak terbabit supaya menjalankan siasatan berhubung pendedahan itu dan dari mana sumber peruntukan yang disalurkan kepadanya diperoleh.

Malah semalam penulis blog berkenaan menyahut cabaran Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari untuk mendedahkan individu yang memberikan wang lebih RM 4juta itu.

Bekas Pegawai Perhubungan Awam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) turut menempelak Ahmad Fadhli yang juga Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan kerana membuat kenyataan mendahului kepimpinan parti tersebut.

Tok Pa atau pemimpin UMNO Kelantan lain jangan terjerat dengan isu dalaman PAS ini kerana jelas Kickdefella mengatakan "Isu pokok di sini ialah golongan ini mempertikaikan sumbangan saya selepas tiga tahun berkhidmat dengan kerajaan Kelantan dan saya akan dedahkan siapa yang memberi dan bagaimana wang ini digunakan apabila tiba masanya nanti."

Kenyataan yang jelas dan bersuluh itu tidak wajar disahut oleh UMNO kerana silap haribulan ia terpalit ke muka sendiri.

Bagi yang yang penting ialah bukan kenyataan ‘menangguk di air keruh’ seperti kenyataan Mustapa bahawa pihaknya juga kesal dengan sikap kerajaan negeri yang sanggup menggunakan RM4 juta semata-mata untuk menaburkan fitnah tanpa bukti kepada BN sedangkan wang sebanyak itu dapat disalurkan kepada rakyat yang lebih memerlukan.

Walau apa juga pendapat Mustapa, sepatutnya, kita tanya berapa duit diperuntukkan untuk tujuan perang saraf daripada UMNO Kelantan antara misalnya 2005 – Mac 2008 dan ketika ini?
Kalau saya katakan kosong atau zero, nanti kata melampau. Lihatlah bagaimana UMNO Kelantan menyediakan peralatan untuk tujuan ‘perang saraf’ berkenaan dan apa kesannya?

Rasanya malu untuk mengatakan di sini. Menurut maklumat, UMNO Kelantan tidak meletakkan sebarang bajet untuk tujuan publisiti dan perang saraf pada pilihan raya umum lalu.

Sehingga beberapa hari dekat pilihan raya umum pun, peruntukan itu tetap zero.

Peruntukan diberikan kepada Penyelaras dan calon untuk mereka ‘pandai-pandailah buat kerja’, bukannya satu koordinasi UMNO Kelantan menyusun dan menggerakan usaha itu.

Yang banyak dibelanjakan ialah untuk tujuan ‘gegak gumpita’ atau ‘perang banner’ dan sebagainya yang kurang mendatangkan kesan besar.

Kebanyakan peruntukan lalu diberikan keutamaan kepada menyediakan poster, backdrop, banner besar dan bunting yang dipasang di tiang-tiang elektrik dan lampu.

Ia lebih kepada bersaing dengan PAS. Kemudian kita tanya pula siapa dapat kontrak untuk tujuan itu?

Ada antara pemimpin UMNO Kelantan termasuk Penyeleras DUN yang jelas hidup atas kerja-kerja seperti ini dan tidak kisah kalau kalah bertanding pilihan raya pun.

Apakah pemimpin seperti ini boleh membawa kesan besar kepada UMNO Kelantan?

Tidak payahlah ikut rentak Kickdefella agar mendesak kerajaan negeri mendedahkan sumber peruntukan RM4 juta selama tiga tahun yang didedahkan blog berkenaan.

Tok Pa boleh menyifatkan tindakan itu sebagai keji, dan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan beliau boleh mengatakan Umno Kelantan kesal.

Tetapi apa yang dibuat oleh UMNO Kelantan untuk menentang usaha itu?

PAS bijak untuk memburuk-burukkan BN melalui pelbagai kaedah termasuk laman blog semata-mata untuk kekal berkuasa di Kelantan.

Isunya, berapa banyak UMNO Kelantan berbelanja untuk mewujudkan blog-blog menentang PAS?
Secara ikhlas, untuk mewujudkan blog ‘Guanodemo’ pun, difahamkan penggendalinya bagai ‘minta sedekah’ dengan UMNO Kelantan.

Ada sahaja halangan dan ada beberapa pemimpin UMNO Kelantan yang mengatakan blog sebagai tidak berkesan. “Siapa nak baca?’ tanya mereka.

Malah lebih teruk, beberapa pemimpin berkenaan lebih berminat dan kadang kala memaksa Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan sebelum Tok Pa supaya bersetuju dengan cadangan mereka menaikkan beberapa banner besar untuk tujuan ‘poket sendiri’.

Tok Pa yang juga Menteri Perdagangan Antabangsa dan Industri tidak usah mempersoalkan moral kepimpinan PAS dalam usaha menjatuhkan BN itu kerana itu memang strategi politik.

Yang penting, apa moral pemimpin UMNO Kelantan yang merasakan ‘lebih baik kalah’ daripada menang kerana kalau kalah pun ‘duit mencurah-curah juga’ ke Kelantan untuk UMNO Kelantan.
Dengan kata lain – kalah demi kalah dan kalah seterusnya – UMNO Kelantan tetap mendapat perhatian UMNO Pusat. Wang tetap mencurah turun.

Persoalan, apakah semua duit yang ‘mencurah turun’ itu diaudit kerana ada cakap-cakap mengatakan lepas pilihan raya umum Mac 2008 ada kalangan pemimpin Kelantan yang boleh beli Mercedes, langsai hutang dan sebagainya.

Tidak payah cerita siapa, pemimpin UMNO Kelantan yang makan cili akan rasa pedas dan di kalangan pemimpin UMNO Kelantan sendiri mereka tahu antara satu sama lain siapa yang mendapat untung daripada peruntukan parti.

Tok Pa juga meminta kerajaan negeri supaya mendedahkan dari mana sumber kewangan RM4 juta itu kerana rakyat Kelantan berhak untuk mengetahuinya.

"Ini satu perbuatan yang keji. PAS perlu dedahkan dari mana sumber kewangan mereka sama ada mereka daripada hasil balak, atau hasil lain mahupun daripada sumbangan individu tertentu. Rakyat berhak tahu," katanya.

Tanya diri kita kembali – apakah ahli UMNO Kelantan yang juga rakyat Kelantan tidak wajar diberitahu bagaimana duit parti dibelanjakan?

Duit parti tidak sama dengan peruntukan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) yang antara 2004-2009 ditadbirkan oleh Datuk Shukri Salleh yang kini menjadi Pengarah Unit Penyelarasan dan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri.

Juga jangan cepat meminta supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat siasatan terhadap dakwaan laporan blog Kickdefella itu.

Silap haribulan kalau UMNO Kelantan disiasat, mungkin ada pemimpin yang tidak boleh tidur malam!

COME ONLAH NIK AZIZ, JANGAN BUKAN-BUKAN

Daripada www.hambali1.blogspot.com.

Mungkin ramai akan marah kepada saya kerana kenyataan ini.

Tapi tolonglah Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat - jangan bercakap yang bukan-bukan.

Jagalah imej Tok Guru dan sebagai Musyridul Am PAS. Banyak sangat auta dan alasan tidak masuk akal mendatangkan imej buruk kepada PAS sendiri.

Pada ketika pemimpin tertinggi PAS lain seakan menerima hakikat bahawa ketentuan Allah sedemikian, Nik Aziz mengeluarkan kenyataan yang bukan –bukan.

Betul juga kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin: "Kalau dah kalah, terima sajalah, jangan buat andaian-andaian begitu."

Muhyiddin menyatakan demikian sebagai reaksi berhubung dakwaan kononnya Barisan Nasional (BN) membeli undi untuk mencapai kemenangan pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor kelmarin. Tuduhan itu bagi Muhyiddin sebagai untuk memburukkan nama baik BN.

"Pokoknya kita (BN) dah menang. Bagi saya pilihan raya kecil itu telah berjalan dengan baik dan SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) telah menjalankan kerja mereka dengan baik. Kita dah terima keputusan dan BN dah menang.

Pihak yang terlibat sepatutnya terima hakikat dan kenyataan itu, tak sewajarnya bangkitkan sebab-musabab kerana mereka tak puas hati dengan apa yang telah berlaku," tegasnya
Mursyidul Am PAS itu kini semakin tidak laku. Dia tidak lagi seperti sebelum ini yang sering mendapat perhatian.

Kehadirannya berkempen di Hulu Selagor dikatakan tidak mendatangkan kesan sokongan besar kepada pembangkang. Laporan Malaysiakini – portal berita yang menyokong pembangkang pada 24 April 2010 menyebut seperti berikut:

“Tidak seperti dijangka, kehadiran menteri besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilihat kurang berjaya merancakkan sokongan masyarakat Melayu di Hulu Selangor terhadap calon PKR. Hanya sekitar 400 orang hadir ketika Nik Abdul Aziz merasmikan program Konvensyen Anak Felda di rancangan Felda Sungai Tengi hari ini.”

Program hari ini, yang menyediakan pentas ucapan kepada Nik Abdul Aziz, berkenaan diuar-uarkan sebagai satu saluran untuk menarik sehingga enam peratus lagi sokongan daripada golongan pengundi muda di kawasan tersebut. Beliau juga hadir untuk menyelamatkan Datuk Zaid Ibrahim, calon PKR daripada serangan berbentuk peribadi yang dilancarkan BN hinggalah ke saat akhir kempen hari ini.

Tinjauan Malaysiakini ke atas beberapa orang pengundi bagaimanapun menunjukkan Nik Abdul Aziz gagal memainkan peranan itu.

Selain itu Nik Aziz kini cakap berbelit-belit.

Kata Nik Aziz, kelemahan jentera parti yang kurang berkesan serta cetek pengalaman adalah faktor kekalahan Pakatan Rakyat (PR) pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, kelmarin.

Menurutnya, jentera berkempen PR, terutama PAS, kurang berpengalaman dalam menghadapi PRK, sebaliknya mereka lebih bersedia di dalam pilihan raya umum.

“Kita tidak biasa dan kurang pengalaman. PAS pun tidak biasa dengan pilihan raya kecil,” katanya.

Apa yang dicakap dan dimaksudkan oleh Menteri Besar Kelantan ini. Apakah PAS tidak terlibat dengan pilihan raya seperti berikut ini?

Hanya kalah sekali sudah tidak dapat menerima hakikat. Cuba ingat balik wahai Tok Guru!
Selepas pilihanraya umum 8 Mac 2008, ada sembilan PRK berlangsung, sebelum di Hulu Selangor. Senarainya seperti berikut.

1. Permatang Pauh,
2. Kuala Terengganu,
3. Bukit Gantang,
4. Bukit Selambau,
5. Batang Ai,
6. Penanti,
7. Manek Urai,
8. Permatang Pasir, dan
9. Bagan Pinang (Port Dickson)

Tidak mengapalah kalaupun PAS tidak menyertai semua. Tetapi bagaimana di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Manek Urai, Permatang Pasir dan Bagan Pinang?

Lihat dulu calon siapa menang dalam pilihan raya itu. Di Kuala Terengganu (calon PAS menang), Bukit Gantang (calon PAS menang), Manek Urai (calon PAS menang), Permatang Pasir (calon PAS menang) dan Bagan Pinang (calon UMNO kalahkan PAS).
Apakah Nik Aziz boleh mengatakan PAS tidak ada pengalaman?
Tolonglah penasihat Nik Aziz ini nasihatkannya sikit. Jangan cakap pakai mulut kerana sebagai orang yang dihormati sebagai Tok Guru kalau ‘belawok’ buruk padahnya!
Juga mengejutkan apabila Nik Aziz mengakui bahawa beliau tidak mengetahui titah Sultan Selangor, Sultan Sharifuddin Idris Shah mengenai larangan mengguna institusi masjid untuk tujuan politik sebelum mengeluarkan kenyataan berhubung perkara tersebut di Hulu Selangor Jumaat lalu.

Menurutnya, kenyataannya yang membenarkan penggunaan masjid untuk tujuan politik dijawab mengikut soalan yang diajukan wartawan dan ia tidak berkaitan dengan titah yang dibuat oleh Sultan Sharifuddin.

Berikutan kenyataannya, kelmarin Perdana Menteri berkata bahawa Nik Aziz telah melakukan pengingkaran yang serius apabila mempertikaikan titah Sultan Sharifuddin supaya tidak menggunakan masjid sebagai pentas politik.

Hairan sungguh, sudahlah bercakap di Selangor, tak kanlah Nik Aziz tidak perasan atau tahu kenyataan itu dibuat.

Ketika Sultan Selangor membuat pengumuman itu, Menteri Besar Selangor, Datuk Khalid Ibrahim berada di sebelahnya. Apakah Khalid tidak memaklumkan kepada pemimpin PAS yang datang berkempen untuk PKR di Selangor?

Atau itu hanya untuk cover selepas mengetahui beliau sudah ‘menderhaka’ kepada Sultan Selangor.

Selain itu Nik Aziz tetap mahu berdalih dalam soal kenyataannya mengenai ceramah politik dalam masjid.

Menteri Besar Kelantan itu berkata beliau sendiri tidak bersetuju sekiranya hal berkaitan parti disebut dalam masjid tetapi tidak salah untuk mengajar politik yang menurutnya turut digunakan oleh Nabi Muhammad SAW.

“UMNO parti yang memusnahkan ajaran akidah agama Islam, faham politik lain agama lain, siapa yang ajar, Nabi Muhammad SAW menjadi ahli agama, ahli politik, imam, panglima perang serta menteri kewangan, segala portfolio terlibat. Jadi bagaimana nak asingkan politik dan agama.

“Saya menjadi Menteri Besar berpuluh tahun, sangat tahu cara untuk menghormati institusi beraja, yang peliknya dia (UMNO) bagi subsidi di atas masjid, lebih teruk lagi, ini masalahnya,”katanya.

Isu yang diperkatakan oleh Sultan Selangor ialah yang boleh memecahbelahkan orang Islam bukan soal akidah.

Apakah orang Islam UMNO begitu cetek pemikiran seolah-olah tidak tahu peranan Nabi Muhamad s.a.w. yang berjuang untuk perpaduan sesama umat Islam.

Yang dimaksudkan Sultan Sharifuddin ialah berselindung di sebalik nama Islam dan masjid untuk tujuan meraih undi hingga sanggup menyalahgunakan masjid.

Isu sebenar bukan ‘Islam suku, politik suku’ tetapi Islam dipergunakan untuk meletakkan orang PAS sebagai lebih Islam dan orang UMNO kurang atau tidak Islam.

Siapa Nik Aziz untuk menentu atau mentakrifkan seseorang itu lebih Islam dari seorang Islam yang lain?