Saturday, September 18, 2010

PKR KINI PARAH, KRITIKAL

Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini nampaknya dalam keadaan cacamarba dan parah. Kenapa penulis katakan demikian?

Sebelum ini ia dilabelkan parti kaum keluarga. Namun kini sejak wujudnya Datuk Zaid Ibrahim, parti itu terserlah semakin berpecah.
Dalam keluarga Penasihat dan Presiden PKR sendiri, perpecahan semakin jelas gara-gara pemilihan PKR November depan.

Pada ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong Azmin Ali untuk bertanding Timbalan Presiden PKR, anak Anwar, Nurul Izzah (Ahli Parlimen Lembah Pantai) terang-terangan menyokong Zaid.

Apakah ini sendiriwara?

Penulis yakin tidak. Walaupun Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail tidak menjelaskan sokongan, namun Wan Azizah tidak akan menyebelahi Azmin.
Semua tahu rahsia apa yang menyebabkan Azizah tidak akan menyokong Azmin.

Rosli Ismail, dalam analisisnya bertajuk “Kenapa ni Nurul?” dalam Agendadaily berkata Pelik bukan mengenangkan pendirian Nurul Izzah,Ahli Parlimen Lembah Pantai anak kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam bab pemilihan jawatan PKR.

Tempoh hari bersungguh-sungguh kata tak memihak antara Azmin Ali dan Datuk Zaid Ibrahim yang dijangka berentap jawatan Timbalan Presiden.

Sebaliknya bila Senator Dr Syed Husein Ali secara rasmi umum undur diri dari jawatan Timbalan Presiden Rabu,beliau terus ubah nada dan ‘tunjuk belang’ sebenar.

Nurul secara terbuka istihar beliau sokong Zaid semasa sidang akhbar di Kuching Khamis sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur setelah mengadakan pertemuan dengan ahli-ahli PKR negeri itu.

Beliau tidak lagi berselindung dengan menilai Zaid sebagai pemimpin yang berwawasan dan PKR memerlukan pemimpin seperti ini.

Malah dalam ucapannya pada malam sebelumnya beliau mengingatkan ahli parti itu agar tidak memilih mereka yang musang berbulu ayam.

Siapa agaknya yang beliau maksudkan kerana dalam sidang akhbarnya Nurul menjelaskan beliau tidak merujuk kepada Zaid sebagai musang berkenaan?

Apakah ini bermakna Azmin adalah musang berbulu ayam. Berbulu ayam dalam konteks keluarga Anwar atau dalam konteks PKR?

Semuanya nanti akan terserlah kerana jika keluarga Anwar sendiri pun sudah tidak sehaluan, PKR kini berada dalam keadaan parah dan kritikal.