Friday, May 29, 2009

JAMBATAN SULTAN YAHYA2 TERBENGKALAI – MENCARI JAWAPAN

Ada sebuah blog mengatakan ada Pemimpin UMNO Sapu RM 20 juta menyebabkan projek Jambatan Sultan Yahya Petra 2 Terbengkalai.

Malah menurut blog itu, gejala rasuah yang berlaku dikalangan pemimpin UMNO mengakibatkan kebocoran dan ketirisan berlaku dalam projek kerajaan.

Projek besar dan kecil ditipu oleh pemimpin UMNO menyebabkan ia menelan belanja lebih besar dari yang sepatutnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri Melor, Kelantan, Ustaz Wan Ismail Wan Jusoh menyatakan demikian ketika menyampaikan ceramah di Maahad Tahfidz Wal Tarbiyah Tok Jiring baru-baru ini.
Pemimpin UMNO kena jawab isu ini. Jika tidak malu dan haru dibuatnya. Bagaimana kalau isu ini dikemukakan pada kempen pilihan raya kecil Manek Urai nanti?

Kesan dengan rakyat Pasir Mas, Tumpat, Kota Bharu dan seluruh Kelantan, jika benar ini terjadi.

Wan Ismail mendedahkan penyelewengan pemimpin UMNO Kelantan dalam projek pembinaan Jambatan Sultan Yahya Petra 2 (JSYP2) telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 2 Ogos tahun 2007.

Beliau berkata projek tersebut tidak ditender dan diberi kepada syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu, Rosmadi Ismail.

”Kementerian Kewangan melalui Kementerian Kerja Raya di peringkat pusat telah memberi kontrak membina jambatan ini kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu dengan harga RM 150 juta,

”Kita (PAS) bila tahu, kita tanya JKR berapa harga sepatutnya sebenarnya mengikut penilaian JKR,

”JKR kata harga sebenar jambatan ini, kalau diberi secara tender (terbuka) paling mahal berharga RM 110 juta,”katanya.

Katanya kelulusan projek JSYP2 hampir kepada waktu pilihanraya umum yang lalu dimana perasmian pecah tapak projek tersebut dilakukan oleh Perdana Menteri tanpa menjemput Menteri Besar Kelantan.

Oleh itu, setelah perasmian tapak tersebut, katanya, syarikat berkenaan telah menuntut bayaran daripada kerajaan pusat lebih dari RM 20 juta.

Beliau berkata apabila mendapat bayaran dari kerajaan persekutuan, syarikat tersebut tidak meneruskan pembinaan JSYP2 dan terbengkalai sehingga kini.

”Akhirnya dia telah tuntut sebanyak lebih dari RM 20 juta, lepas itu dia pun tinggal (projek), tidak buat, sampai ke hari ini tidak buat, pitih RM 20 juta dia kebas,

”Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu beli kereta Porsche sebuah, nombor plate DBH1, yang harganya lebih sejuta ringgit,”dedah Ustaz Wan Ismail.

Katanya projek pembinaan JSYP2 yang terbengkalai adalah satu bukti bagaimana pemimpin UMNO menipu kontrak kerajaan.

”Dahlah boleh (mendapat) kontrak dengan harga yang mahal, tipu kerajaan pula, ambil pitih tapi tak buat kerja,”tambahnya.

Beliau berkata, kerajaan (rakyat) terpaksa menanggung kerugian bepuluh juta ringgit kerana terpaksa melantik kontraktor lain bagi melaksanakan projek itu dan wang lebih RM 20 juta yang telah diberikan kepada syarikat tersebut tidak dapat dituntut semula.

Hmm tunggu apa lagi? Kalau tidak benar sama saja Wan Ismail.
Tapi kalau benar, hancusss....

Tuesday, May 26, 2009

TIDAK BERBALOI AHMAD SAID TANGGUNG PROJEK IDRIS JUSOH?

(Sumber: www.buletinonline.blogspot.com, 26 Mei 2009)

KUALA TERENGGANU: Hampir RM 1 bilion projek-projek yang dicurahkan ke dalam daerah Besut semasa pemerintahan bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh, kini menjadi beban kewangan kepada kerajaan negeri Terengganu.

Perkara tersebut telah di dedahkan oleh Menteri Besar Terengganu Dato’ Ahmad Said semasa sesi dialog selama sejam dengan pihak media, sempena genap setahun beliau menjadi Menteri Besar, April lalu.

“(Perbelanjaan) projek sambung (dalam) bajet tahun 2009, kalau saya tidak sambung projek itu, ia akan terhenti.

“Saya kena belanja bajet (kerajaan negeri sebanyak) RM500 hingga RM600 juta untuk meneruskan projek itu,”katanya ketika menafikan tuduhan sesetengah pihak yang mendakwa Ahmad telah mengenepikan daerah Besut dalam rancangan pembangunan negeri Terengganu.

Katanya, projek pembinaan Universiti Darul Iman (UDM) sebanyak RM 250 juta, Taman Ilmu sebanyak RM410 juta, Sekolah Menengah Imtiaz RM145 juta, Jerteh Souq RM75 juta.

Perbelanjaan tersebut katanya belum termasuk kos-kos tambahan yang timbul seperti projek Taman Ilmu yang akan ditambah lagi sebanyak RM160 juta.

“(Pembinaan) Taman Ilmu (kos) RM250 juta sedang berjalan dan tambah, ia tak cukup tambah lagi sebanyak RM160 juta, adalah nak suruh saya ‘stop’ (hentikan) projek itu,

“Saya boleh ‘stop’, tapi kalau ‘stop’, cerita lain (pula jadinya), Masjid Hdhari berapa juta (pula) yang diperlukan untuk tambahan”jelasnya.

Beliau mencabar pihak media membuat perbandingan projek-projek yang dilaksanakan dalam daerah Kemaman, Bahagian yang diketuainya.

“Bandingkan dengan Kemaman, apa saya buat (di) Kemaman, berapa juta saya belanja, mana projek Kemaman?,”soal beliau.

Pertelingkahan antara Ahmad Said dan Idris Jusoh begitu nyata sehingga Ahmad dituduh takut untuk ‘turun’ ke daerah Besut.

“Tak takut apa, apa benda saya nak takut, saya tak perlu takut, takut apa, ‘you’ aja yang kata saya takut atau orang Besut,”tegas Ahmad yang berkata, bagaimana beliau boleh hadir ke daerah Besut sekiranya tidak ada program yang diaturkan untuk beliau.

Pada 1 April 2009, Ahmad dan Exconya telah bermesyuarat dan mengadakan beberapa program di daerah Besut, bagi meredakan pertelingkahan di antara kumpulan yang menyokong Idris dan kumpulan yang menyokongnya.

Namun, program tersebut ternyata tidak menurunkan ‘amarah’ kedua-dua kumpulan tersebut.

Dua minggu selepas itu, pada 14 April, Datuk Rosol Wahid mengetuai 10 ADUN lain dari kumpulan yang menyokong Idris telah memboikot yang sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu.

Rosol terus-terang dalam sidang media yang diadakan pada hari itu mendesak supaya Ahmad meletakkan jawatan !

Monday, May 25, 2009

MANIK URAI: MAMPUKAH TOK PA MEMBURAI KUBU PAS

Oleh FAUZI IRWAN SHAH (bypass308.blogspot.com)

Adun manik Urai, Ismail Yaacob selamat dikebumikan. al Fatihah.
Yang hidup masih ada perjuangan, satu perjuangan yang bukan seperti biasa kerana ia lebih bermakna ketika senario politik agak bercelaru.

Perjuangan, yakni PRK yang lazimnya untuk rakyat beroleh seorang YB baru untuk terus membela nasib mereka, kini mempunyai nilai tambah (1)yang menggambarkan sokongan rakyat kepada parti yang menang,(2)menjadi modal besar untuk menang di PRK lain, (3)tiada respon semangat terhadap 1Malaysia, (4)kewibawaan Najib sebagai PM masih dipersoal.

Apa penting sangat dengan Manik Urai? Ia memang penting kerana inilah satu-satu PRK tahun ini yang bakal menjelaskan arah pemikiran Melayu dalam situasi politik Pakatan rakyat yang mencanangkan "kuasa perpaduan", manakala BN yang dilabel menjunjung kuasa bertunjangkan monopoli Umno.

Dengan jumlah 99.3% daripada 12,292 pengundi berdaftar merupakan Melayu, maka tiada sebab BN tidak turun main bersama, sekali pun BN tahu ia kawasan "keras", malah majoriti PRU 2008(1,352) jauh melebihi majoriti PRU 2004 yang cuma 53 undi.

BN (lebih tepat sebut Umno) ada alasan untuk beradu kali ini, kalau kalah sekali pun, ia sekurang-kurang mahu mengecilkan jumlah majoriti sebagai signal Umno mampu bernafas semula dalam degup yang yakin di bawah kepimpinan baru Tok Pa, selepas Umno dan BN dijahamankan oleh Annuar Musa.

Jangan lupa, Tok Pa merupakan hulubalang yang hampir membawa Umno memerintah Kelantan pada PRU2004, jumlah adun Pas dalam dewan negeri tinggal nyawa ikan. Cuma, kedudukannya tidak kekal sehingga saat akhir PRU tersebut kerana Pak Lah lebih yakin kepada Annuar. Pendek kata, ketika itu Annuar hanya duduk kerusi Pengerusi Umno Kelantan berbantalkan perancangan strategi serta kerja-kerja yang telah disiapkan oleh Tok Pa.

Kali ini, Tok Pa mempunyai peluang untuk buktikan bahawa beliau merupakan kemudi sebenar Umno Kelantan. Memang peluang untuk menang ada, tapi peluang untuk kalah pun agak besar juga. Seperti yang saya kata, jika kalah sekali pun, Tok Pa tidak mengecewakan Umno andai mampu kurangkan jumlah majoriti.

Percayalah, Umno tetap lawan dan usahlah langkah tersebut disamakan dengan PRK Penanti. Latarannya berbeza, yang di Penanti kerana letak jawatan, manakala Manik Urai adalah sebab "semula jadi". Sebagai pemerhati, seharusnya Penanti juga jadi gelanggang buat Umno, tetapi mereka ada alasan sendiri untuk tidak ikut, pandangan rakyat bukan urusan mereka.

Apakah Pas yakin menang mudah di manik Urai? Ia belum selesa sepenuhnya kerana beberapa faktor, termasuk kesan daripada pemilihan dalam Pas sendiri, akan ada yang suara yang bermacam rasa. Imej Tok Pa sendiri tidak menampakkan sangat dia "menentang" Pas, beliau adalah antara pemimpin Umno yang masih boleh "dibuat kira" dan dilayani dengan baik oleh kalangan pemimpin dan penyokong Pas.

Sentimen pengundi di kelantan yang sering dilihat sebagai "tegas" (boleh tukar kerajaan bila-bila masa)juga merupakan satu kelebihan kepada parti bertanding, mereka benar-benar manfaatkan kuasa di tangan mereka. kalau isu yang dibawa menyelerakan mereka,atau calon yang ditampilkan "belaga angin", maka Umno masih ada harapan. (tapi ingat, pemimpin Umno yang siang-siang lagi ditolak oleh rakyat tu diharap janganlah diturunkan untuk berkempen, takut harapkan tolong, tolong yang menumbangkan.)

Kalau media arus perdana menganggap Pas tidak kuat mana, cuma Umno sendiri bercakaran, maka apa persoalan yang amat wajar sekarang ialah adakah Umno sudah sembuh dari luka akibat bercakaran. Sudah bersatukah?

Umno lemah bukan setakat berlaga sesama mereka, malah yang jadi ketua pula tidak ambil peduli sangat, masing-masing jaga kawasan sendiri, jaga orang sendiri. Ada desir khabar mengatakan Annuar Musa ketika jadi Pengerusi Umno dan BN Kelantan lebih banyak buat program DUN Kok Lanas, pergerakan dan masalah kepimpinan dun lain buat dono je.

Dengar khabar juga, BN Kelantan duduk semeja bermesyuarat pun tidak sampai 3 kali sepanjang 2004 hingga PRU 13. Betul ke ni, sapa yang ada maklumat tolong perbetulkan kalau ini silap.

Yang agak menarik juga pada manik Urai ini ialah, tiada apa yang istimewa tentang kuasa undi orang Cina, sebab jumlah mereka hanya 50 orang, yang India tak payahlah kira. Bukan tidak penting, cuma jumlah tersebut jauh sekali untuk disifatkan sebagai undi penentu. Jadi, usahkan mereka harapkan "apa-apa janji" daripada kerajaan BN atau Pas sebagaimana PRK di tempat lain yang jumlah orang Cina agak ramai.

Apa pun, tugas MCA dan Gerakan tidaklah enteng, mereka tiada pilihan untuk memastikan pengundi Cina yang 50 orang ini mesti pangkah BN. Nyata dan jelas, kerja mereka belum tentu mudah kerana ada orang Pas yang lebih berprestij dan dihormati oleh sebahagian besar orang Cina kelantan - Datuk Anuar Tan, Ahli Exco Negeri Kelantan.