Friday, November 14, 2008

BUDAK KOPI ANWAR YANG BARU!Kenapa Anwar suka jejaka muda…?
Kenapa mesti jejaka muda yang handsome…?
Kenapa mahu yang stylo…?

Inilah dia Setiausaha Peribadi terbaru Anwar Ibrahim. Nama jejaka ini ialah Rahimi Osman. Mengikut cerita dari sebuah laman blog, Rahimi kini adalah pembancuh kopi terbaru Anwar atau istilahnya, Anwar’s Coffee Boy…..

Rahimi juga merupakan pengendali blog Anwar Ibrahim [Harapan Baru Malaysia] dan sebuah lagi blog, AIC [Anwar Ibrahim Club]

Memang beginilah ‘selera’ Anwar, dahulunya Saiful Bukhari Azlan juga tinggi dan handsome.

Pelik juga ya, Blogmaster masih lagi dengar keluhan ramai teman teman dikalangan Angkatan Muda PKR yang berterusan dibelenggu dengan masalah ekonomi, tiada pendapatan tetap dan sebagainya, tetapi Anwar mahu memilih ‘orang baru’ untuk mendampinginya memikul tugasan yang penting dan eksklusif.
Sumber dari http://www.masterdedah.com, http://www.mykmu.net

Tuesday, November 11, 2008

PUSAT LATIH KESEDAR UNTUK BELIA

Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) akan membina sebuah pusat latihannya yang serba lengkap di Taman Etnobotani Gua Musang bernilai RM7 juta awal tahun depan.

Pengerusinya Datuk Ramzi Ab Rahman berkata pembinaan pusat latihan itu bukan sahaja untuk kakitangan agensi berkenaan mengadakan kursus, tetapi juga untuk kemudahan bagi belia dan peneroka Kesedar mengikuti pelbagai latihan serta kem motivasi.

“Langkah itu sekali gus menjimatkan perbelanjaan Kesedar kerana selama ini kami mengadakan program berkenaan di merata tempat termasuk luar Kelantan,” katanya di Kuala Krai semalam.

Sementara itu Ramzi yang berjaya mempertahankan jawatan Ketua UMNO Bahagian Kuala Krai semalam, berkata Kesedar mengatur pelbagai program bagi membaiki tahap hidup golongan sasar di Kelantan Selatan termasuk penduduk kampung tradisional dan peneroka di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT).

Katanya program-program berkenaan bertujuan membantu golongan itu menambahkan pendapatan selepas harga komoditi seperti getah dan kelapa sawit jatuh semula sejak beberapa bulan lepas.

“Peluang terbaik bagi golongan itu mengatasi masalah tersebut ialah dengan menceburi di bidang ternakan dan perniagaan yang mampu mengembalikan pulangan lumayan.

“Kami menyediakan peruntukan untuk membantu golongan terbabit menceburi bidang-bidang itu seperti di Kuala Krai, kami menyediakan RM1.4 juta untuk tujuan itu dengan kadar RM10,000 seorang,” katanya.

Sementara itu Kesedar juga mengeluarkan bantuan sebanyak RM2.22 juta kepada 232 orang peserta Program Kesejahteraan Rakyat (SPKR) pada tahun ini.

Ramzi berkata, bantuan tersebut diagihkan mengikut jenis permohonan dan aktiviti ekonomi peserta yang telah dikenal pasti dalam usaha meningkatkan pendapatan sekali gus mengeluarkan mereka dari belenggu kemiskinan.

Katanya, bantuan tersebut diberikan mengikut jenis aktiviti ekonomi yang dipohon oleh peserta seperti pertanian, ternakan, kedai runcit, kedai jahit dan sebagainya.

''Kesedar akan terus menyalurkan bantuan ini bagi memastikan ia dapat membantu hasrat kerajaan untuk membasmi kemiskinan sepenuhnya menjelang tahun 2010 nanti," katanya kepada Utusan Malaysia, semalam.

Pada masa ini, Wilayah Kuala Krai mempunyai 965 peserta SPKR yang masih berada di bawah garis kemiskinan dan usaha dilakukan secara berterusan bagi meningkatkan taraf kehidupan mereka.
Ramzi berkata, bagi memastikan bantuan tersebut digunakan sebaik mungkin oleh peserta, Kesedar sentiasa membuat pengawasan dan pemantauan berterusan terhadap setiap peserta.

Katanya, pemantauan tersebut dilakukan untuk memastikan peserta menggunakan bantuan untuk tujuan memula atau mengembangkan perniagaan masing-masing dan bukannya untuk tujuan lain.

''Kita amat berharap segala usaha ini akan dapat dicapai dan mendapat kerjasama serta komitmen daripada peserta SPKR itu sendiri," katanya.

Seorang peserta SPKR yang menerima bantuan di bawah Program Peningkatan Pendapatan (PPP), Siti Khaziah Jusoh, 51, melahirkan rasa syukur dan terima kasih kepada berpeluang mengembangkan perniagaan kedai runcitnya di kampung Manjor, dekat Kuala Krai.

Sebelum ini, Siti Khaziah hanya menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan keluarga selain menoreh.

Siti Khaziah memberitahu, dia merupakan seorang ibu tunggal dan telah memohon bantuan berkenaan pada 2006 lalu dan menerima sebanyak RM5,000.

''Sebahagian kecil daripada bantuan saya gunakan untuk membaiki kedai yang sudah uzur dan selebihnya untuk menambahkan modal pusingan iaitu membeli barangan," katanya.

Sunday, November 9, 2008

ANNUAR YAKIN KEMAMPUAN NAJIB

Negara memerlukan seorang pemimpin yang berkaliber untuk memerintah, yang mempunyai halatuju dan prinsip untuk memastikan negara terus makmur dan aman.

Umno Kelantan yakin kepimpinan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan dapat mengembalikan kekuatan parti dan mampu mengambil alih kepimpinan lima negeri yang kini diperintah pembangkang.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Tan Sri Annuar Musa berkata kepimpinan Najib bukan sahaja dapat menguatkan perpaduan di dalam parti malahan dapat menyatukan kembali perpaduan pelbagai kaum dalam negara.

"Saya percaya dengan kepimpinan Najib nanti bukan sahaja beliau akan menguatkan parti tetapi dapat merampas kembali negeri yang diperintah oleh pembangkang," katanya.
Berucap merasmikan mesyuarat perwakilan Umno bahagian Ketereh dekat Kota Bharu semalam, Annuar berkata, "Semua pihak perlu memberi sokongan kepada Najib sebagai pemimpin negara selepas ini".
Seramai 390 perwakilan hadir pada pemilihan kali ini dan Annuar berjaya mengekalkan jawatannya sebagai Ketua Umno Bahagian Ketereh yang disandang beliau sejak 1987.

Di Pekan semalam, Najib melahirkan rasa syukur apabila mengekalkan rekod bersih menang tanpa bertanding semua jawatan yang disandangnya dalam UMNO sepanjang karier politiknya bermula pada 1976.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kemenangan tanpa bertanding bagi jawatan Presiden UMNO setelah melepasi 133 pencalonan minggu lalu merupakan kemuncak kepada rekod bersih tersebut.

Menurutnya, beliau sebelum ini sentiasa berdoa agar tidak berlaku pertandingan bagi jawatan tertinggi UMNO dan mengharapkan proses peralihan kuasa antaranya dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berjalan mengikut tradisi UMNO secara tertib, sopan dan tersusun.

''Saya tidak mahu parti berpecah-belah dan saya tidak mahu hubungan saya dengan Pak Lah yang saya begitu hargai, tercalar," katanya ketika merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Pekan di Dewan Konvensyen Sultan Haji Ahmad Shah di Pekan.

Seramai 597 perwakilan hadir pada persidangan tersebut yang turut dihadiri isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menjadi wakil Badan Perhubungan UMNO Pahang.

Dalam ucapannya, Najib yang juga Timbalan Presiden UMNO melahirkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana sanggup berkorban dengan tidak mempertahankan jawatan serta menamakan beliau sebagai pengganti.

Ketua UMNO Bahagian Pekan itu juga sempat menarik perhatian perwakilan apabila mengimbas kembali karier politiknya sebelum menang tanpa bertanding jawatan Presiden minggu lalu.
Menurutnya, karier politiknya bermula selepas beliau kehilangan ayahandanya, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein yang juga Perdana Menteri kedua pada 14 Januari 1976.

''Saya diselubungi rasa sedih dan pada umur belum cukup 23 tahun, saya berdepan dengan persimpangan jalan yang amat besar, sama ada memilih jalan menawarkan diri untuk dipilih mengisi tempat ayah saya atau menunggu beberapa tahun akan datang, baru menawarkan diri," katanya.

Beliau bagaimanapun mengambil keputusan nekad untuk mengadu nasib sebagai ahli politik walaupun terpaksa melupakan zaman mudanya.

Najib memberitahu, beliau bermula dari bawah dengan memegang jawatan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pekan selepas memenanginya tanpa bertanding apabila penyandang jawatan melepaskannya atas faktor usia.

''Saya berasa bertuah kerana melalui semua peringkat tanpa pertandingan, saya tidak pernah mencabar sesiapa sehingga menjadi calon Presiden parti," katanya.
Beliau juga merakamkan penghargaan kepada bekas-bekas pemimpin UMNO bahagian itu yang juga teman seperjuangan arwah bapanya yang banyak memberi tunjuk ajar sepanjang karier politiknya selama tiga dekad.

Sambil berjenaka, Najib menyifatkan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Pekan kali ini berlainan berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Misalnya, kata beliau, persidangan bahagian itu kali ini mendapat liputan meluas daripada media cetak dan elektronik selain menjadi tumpuan seluruh negara.

''Dulu, kalau kita bermesyuarat, kita minta sesuatu pun belum tentu dapat tetapi sekarang, tidak minta pun dapat.

''Sekarang ini teman-teman dari luar pun datang, barangkali hendak tumpang gembira atau hendak pastikan nama masuk dalam buku," katanya.