Saturday, August 7, 2010

NOH - KERAJAAN SELANGOR BIADAP

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar, menyifatkan tindakan Kerajaan Selangor yang tidak memperdulikan keberangkatan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah, ke satu majlis di negeri itu pada bulan lalu sebagai biadab dan tidak menghormati institusi diraja.

Beliau berkata, kegagalan kerajaan negeri memohon maaf sehingga hari ini juga tidak wajar dan seolah-olah terlalu mengikut telunjuk sekutunya, DAP yang cenderung tidak menghormati kaum Melayu dan institusi diraja.

"Saya percaya perkara ini timbul bukannya salah kerajaan negeri, tetapi budaya yang dibawa oleh DAP, budaya yang tak hormati orang Melayu, institusi Diraja, kalau budaya orang Melayu, bila pemimpin datang kita akan hormat ada wakil kita.

"Kalau faham Perlembagaan negara, mesti hormatinya," katanya ketika mengulas insiden itu yang menyaksikan kerajaan negeri tidak membuat persediaan sewajarnya semasa menyambut keberangkatan Raja Permaisuri Agong ke Festival Lagu-Lagu Islam Antarabangsa di Stadium Tertutup Melawati, Shah Alam pada 4 Julai lalu.

Noh yang ditemui pemberita selepas ceramah Roadshow Selamatkan Selangor Darul Ehsan di Kuala Lumpur malam semalam juga berpendapat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, sepatutnya lebih arif tentang protokol dalam majlis yang dihadiri orang-orang kenamaan.

Friday, August 6, 2010

JAWAPAN ZAID IBRAHIM YANG KECEWA

"Mengapa takut sangat didengar keterangan pihak kami? Kalau pihak kami tak berjaya membuktikan selepas perbicaraan barulah sepatutnya permohonan ditolak. Apa perlu tolak awal awal lagi? Alasan sebenar ialah mereka perlu melindungi ‘The Great PM’ dari disoal oleh peguam kami. Mana boleh PM datang ke Mahkamah?" - Zaid Ibrahim

Daripada Harakahdaily

Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim hari ini berkata, pihaknya tidak akan membuat rayuan ekoran mahkamah menolak petisyen pilihan raya untuk pilihan raya kecil Hulu Selangor.

Dalam blognya, Zaid berkata, "Saya tidak akan berbuat demikian kerana kita akan mendapat keputusan yang sama. Saya tidak mahu membuang masa kawan kawan saya Malik Imtiaz Sarwar, Azhar Azizan Harun dan Ang Hean Leng yang menawarkan khidmat guaman secara percuma dalam mengejar keadilan."

Mahkamah Pilihan Raya semalam membenarkan permohonan ahli parlimen Hulu Selangor, P Kamalanathan bagi membatalkan petisyen yang difailkan oleh ahli majlis tertinggi PKR, Datuk Zaid Ibrahim.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Azahar Mohamed, yang bertindak sebagai Hakim Mahkamah Pilihan Raya berkata petisyen yang difailkan itu adalah cacat kerana tidak mematuhi keperluan mandatori.

Beliau sehubungan itu mengisytiharkan Kamalanathan sebagai ahli parlimen Hulu Selangor yang sah.

Zaid, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri memfailkan petisyen berkenaan pada 24 Mei lalu supaya keputusan pilihan raya kecil Hulu Selangor, 25 April lalu dibatalkan atas alasan ia dicemari rasuah.

Ini dalam bentuk sogokan dan janji kepada pengundi oleh pemimpin BN, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kepada pengundi sekiranya mereka menyokong Kamalanathan.

Petisyen terhadap Kamalanathan difailkan di bawah Seksyen 10(a), 10(c) dan 10(e) Akta Kesalahan-Kesalahan Pilihan Raya 1958.

Pada pilihan raya kecil itu, Zaid, pengerusi Majlis Pimpinan Negeri, PKR Wilayah Persekutuan, kalah kepada Kamalanathan dari MIC dengan majoriti 1,725 undi.

Zaid yang tidak pergi ke mahkamah semalam "kerana saya telah pun menjangka bahawa permohonan saya tidak akan dilayani."

"Bila seorang hakim membenarkan masa yang secukupnya (3 hari) kepada pihak yang mahu petisyen itu ditolak di atas alasan “teknikal” (supaya kes itu tidak dapat peluang ke peringkat perbicaran sepenohnya, di mana segala butiran dan keterangan yang kita ada dan saksi saksinya akan dibentang), maknanya saya tidak akan berjaya," tulis Zaid dalam blognya mengulas keputusan itu.

Menurut Zaid, alasan yang diberi hakim ialah dia tidak menyenaraikan nama mereka yang telah menerima rasuah ataupun “bribe” tersebut. Bagi Zaid, nama-nama mereka ada, dan akan ketengahkan saksi-saksi yang ada semasa perbicaraan.

"Tetapi mulakanlah perbicaraan itu. Mengapa takut sangat didengar keterangan pihak kami? Kalau pihak kami tak berjaya membuktikan selepas perbicaraan barulah sepatutnya permohonan ditolak. Apa perlu tolak awal awal lagi? Alasan sebenar ialah mereka perlu melindungi ‘The Great PM’ dari disoal oleh peguam kami. Mana boleh PM datang ke Mahkamah?" tulis Zaid lagi.

Bagi beliau, ada banyak jenis kes “rasuah pilihan raya.”

"Bila kita membuat aduan spesifik bahawa calon A menawarkan duit untuk B dan C mengundinya, memanglah kita patut senarai dalam petisyen nama B dan C.

"Tetapi inilah kali pertama kita ada PM yang membuat tawaran rasuah secara terbuka kepada orang ramai. Inilah kes “general bribery” yang mustahil dapat kita senarai semua nama-nama mereka yang ditawarkan wang tersebut
," katanya.

Mengikut keputusan ini, tulis Zaid, katakanlah kalau PM memberi ucapan melalui RTM1 pada kempen pilihanraya Sarawak nanti, dua hari sebelum mengundi, berucap kepada semua rakyat Sarawak bahawa mereka akan diberi Amanah Saham percuma sebanyak 1000 unit kalau BN menang, siapa-siapa yang mahu membawa kes itu ke Mahkamah mestilah menyenaraikan nama 2 juta penduduk Sarawak!

Mahkamah juga berkata kita yang membawa permohonan mesti membuktikan bahawa mereka yang menerima rasuah ini: rasuah yang ditawarkan meyakinkan mereka membuat undian untuk BN.

"Ini satu lagi syarat yang paling luar biasa dalam dunia ini," katanya.

"Bagaimanakah kami akan buktikan niat pengundi sebelum perbicaraan bermula? Lagipun soalan seperti “Kamu undi siapa semasa piliharaya? “ tidak dapat disoal semasa perbicaran kerana undi itu sulit. Akta Kesalahan Pilihanraya tidak membenarkan kita bertanya soalan itu. Tetapi Hakim terus menetapkan syarat sedemikian," katanya.

Zaid berkata, dia juga disalahkan kerana tidak mengeluarkan ucapan Najib sepenuhnya dalam petisyen.

"Kami bercadang untuk membentang rakaman ucapan itu semasa perbicaraan tetapi peluang tidak diberi. Inilah cara BN menang dalam segala hal," katanya.

Bagaimanapun, Zaid dengan penuh yakin berkata, "satu hari nanti, kita akan berjaya."

LAYAKKAH RATU BOGEL MENGADAP TUANKU PERMAISURI?

ADUN Bukit Lanjan yang pernah mengakui 'melenjan’ dengan laki orang (bukan satu malahan dikhabarkan beberapa orang ini) adalah sebenarnya satu manifestasi keaiban yang mencemar barisan Exco Selangor sekarang, dan jenis kurang bermoral inilah yang mahu dihantar oleh Khalid Gagap mengadap kebawah Duli Raja Permaisuri Agong, meminta maaf pulak tu?

Barang kangkang macam ni diarah jumpa Permaisuri Agong...nak mohon maaf atau nak hina Permaisuri negara ini?

Sikap kurang ajar terhadap institusi beraja yang ditunjukkan Kerajaan Negeri Selangor berhubung penganjuran majlis yang melibatkan kebawah DYMM Raja Permaisuri Agong baru-baru ini merupakan satu kesalahan yang asalnya disangka sebagai kesilapan pihak-pihak tertentu.

Bagaimana pun cadangan Khalid Gagap menghantar Ratu Bugilnyanya menghadap kebawah DYMM Raja Permaisuri untuk meminta maaf, mendedahkan maksud sebenar bahawa kejadian memalukan tersebut adalah sebenarnya dirancang secara halus bagi memalukan institusi beraja di Negara ini.

Keberadaan Khalid Gagap di kerusi MB hari ini adalah kerana sokongan DAP walaupun yang lebih layak adalah Azmin sebagai PesuruhJaya PKR Selangor.

Tanpa jawatan politik yang meletakkannya di kerusi sekarang dahulu, sudah tentu penggal ini lebih merupakan penggal terakhir Khalid Gagap sebagai MB - jika ditakdirkan pembangkang menang lagi di Selangor dalam PRU 13.

Tetapi dengan sokongan DAP, sudah tentu hasrat dan niat Khalid untuk kekal memerintah akan terlaksana.

Secara halus Khalid melaksanakan agenda jahat DAP ke atas institusi beraja di Malaysia dengan tindakan-tindakan yang disengajakan ini.

Takkanlah bahagian protocol istana gagal untuk memaklumkan kerajaan negeri dan pihak Istana Selangor mengenai kehadiran DYMM Raja Permaisuri Agong?

Sudah tentu ini tidak akan berlaku melainkan atas sebab-sebab yang disengajakan di pihak kerajaan negeri sebab belum pernah kita mendengar kegagalan sedemikian di negeri-negeri lain.

Kebencian DAP ke atas institusi beraja di Malaysia bukan lagi rahsia. Pengerusi OKU DAP mempunyai sejarah yang panjang terhadap institusi beraja ini dan ianya bukanlah sejarah yang baik.

Satu cubaan menyaman DYMM Agong pada tahun 80-an dan terbaru niat untuk menyaman Sultan Perak adalah bukti kepada kebencian tersebut.

Justeru itu bila Khalid Gagap atas kapasiti MB Boneka DAP bercadang menghantar Ratu Skandalnya menghadap ke bawah Duli Permaisuri, tidaklah sesukar mana menangkap maksud Khalid Gagap untuk mencemar institusi beraja di Negara ini.

ADUN Bukit Lanjan yang pernah mengakui 'melenjan’ dengan laki orang (bukan satu malahan dikhabarkan beberapa orang ini) adalah sebenarnya satu manifestasi keaiban yang mencemar barisan Exco Selangor sekarang, dan jenis kurang bermoral inilah yang mahu dihantar oleh Khalid Gagap mengadap kebawah Duli Raja Permaisuri Agong, meminta maaf pulak tu?

Bayangkanlah, tangan yang kotor bergelumang 'air air' yang jijik milik laki orang’s (plural) dibenar menyentuh tangan kebawah Duli Raja Permasuri?

Jika di kalangan bangsanya tidak kisah dengan skandal memalukan Elizabeth Wong ini, itu tidak bermaksud bangsa lain terutama orang melayu juga redha dengannya.

Jika Clinton boleh dikenakan tindakan atas skandalnya dengan Monica Lewenski, siapakah Eli yang seperti tidak boleh disentuh walaupun bergelumang dengan maksiat persetubuhan ini, dengan laki orang pulak tu?

Institusi beraja ini adalah lebih tinggi daripada politik.

DYMM Permaisuri Agong bukan setaraf dengan Nik Aziz yang sanggup menerima Ratu Bugil ini sehingga gambar mereka berdua dijadikan modal untuk menjustifikasikan keengganan kerajaan Selangor menerima perletakkan jawatanya sebagai ADUN dan Esco.

Insitusi beraja adalah institusi penuh keadaban dan tatatusila moral yang perlu dhormati semua rakyat Malaysia, tidak terkecuali Eli.

Kalau hanya samaran dan gossip oklah, masalahnya Eli telah mengakui perbuatannya itu di depan media.

Orang seperti ini jelas tidak bermoral, dan janganlah atas sebab pertimbangan pendek politik Khalid gagap yang menerima keaibannya itu dipanjang ke Istana Negara yang menjadi tempat keramat budaya melayu!

Usahlah Khalid Gagap hendak berselindung lagi, (kami dimaklumkan anda juga adalah antara laki orang yang pernah dilenjan oleh Ratu Bugil ini) terus terang sajalah bahawa kamu adalah pengikut sejati ajaran DAP dek ketaksuban kepada jawatan MB tu.

Sudahlah kurang ajar kerana gagal menyambut ketibaan kebawah Duli Raja Permaisuri, mahu kamu tambahkan kurang ajar itu dengan meminta Ratu Bugil bernama Eli meminta maaf bagi kerajaan negeri?

Bertaubatlah Khalid Gagap.

MyKMU

ELI KANGKANG NAK TUTUP MALU?

Dah mengadap ke Eli Kangkang dengan Raja Permaisuri Agung tu?

Tak ada berita apa-apa pun?

Atau gimik nak tutup malu dan bersalah?

ELI KANGKANG MEMANG KURANG AJAR! DIA TAK HORMAT PADA PERMAISURI LANGSUNG

www.parpukari.blogspot.com (Wednesday, August 4, 2010)

Kerajaan Negeri Selangor akan menghadap Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah bagi memohon maaf terhadap insiden memalukan yang berlaku ketika baginda hadir merasmikan acara Festival Lagu-Lagu Islamik Antarabangsa 4 Julai lalu.

Menurut laporan akhbar The Malay Mail 2 Mei 2010, antara insiden memalukan itu termasuk kegagalan pegawai-pegawai tertinggi kerajaan negeri termasuk Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menjemput ketibaan Seri Paduka pada acara tersebut.

Selain itu, hanya kira-kira 200 pengunjung hadir pada festival yang diadakan di Stadium Tertutup Melawati yang mampu memuatkan 5,000 orang penonton itu.

Lebih memburukkan keadaan apabila kerajaan negeri turut gagal memaklumkan kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengenai kehadiran Raja Permaisuri Agong ke acara tersebut.

Pengurus Besar Pelancongan Selangor, Noorul Ashikin Mohd. Din berkata, kerajaan negeri sedang menunggu pihak istana bagi memaklumkan tarikh untuk pihaknya menghadap Seri Paduka bagi menjelaskan perkara itu.

Beliau berkata, pihaknya yang diketuai Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong akan menghadap Tuanku Nur Zahirah nanti.

Noorul Ashikin berkata, pihaknya tidak dapat bertemu dengan baginda lebih awal memandangkan jadual ketat Raja Permaisuri Agong sebelum ini.

Dalam pada itu, Exco Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, Abdul Khalid sebelum ini telah mengemukakan permohonan maaf kepada Sultan Selangor ekoran insiden tersebut.

Katanya, kerajaan negeri telah membincangkan perkara tersebut dan akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak yang bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Sumber: Dunia Tiger

KOMEN: Sebenarnya yang berlaku adalah lahir dari sikap Eli Wong yang angkuh dan biadap yang ambil mudah dan lewa dalam urusan dengan istana. Eli yang ada perangai biadap anti Melayu tidak menghormati raja Melayu.

Sebelum ini, The Unspinners telah khabarkan Eli Wong sudah jadi angkuh hingga boleh pijak kepala Khalid dengan menolak balik kerja yang diarahkan kepadanya dari satu surat dari satu persatuan pengguna.

Eli Wong enggan melayan permintaan DYMM Permaisuri untuk datang kerana kononnya malas melayan protokol istana. Ini menunjukkan dirinya sebagai ahli politik jalanan yang tidak ada adab dan tamadun.

Cauvanis bersalut liberal ini rupanya tidak faham langsung adat istiadat Melayu dan tidak menghormati pun. Ini pula cara berurusan dengan protokol istana. Padahal ianya mudah sekali kerana semua diuruskan oleh pihak istana.

Khabarnya Eli Wong enggan mendengar nasihat pegawai-pegawai kerajaan lalu mereka biarkan dia lantak dengan keangkuhan dan kebiadapan. Apabila Majlis semuanya menjadi kelam kabut.

Inilah exco Selangor yang tidak ada moral, dan jelas memang tak ada adab sopan.

MACAMANA BETINA HINA MACAM SI ELI NI MASIH LAGI BELOH BERGELAR YB EK? LEPAS NI MANA-MANA PELACUR PUN BOLEH JADI YB KAN?