Sunday, December 11, 2016

Memalukan Apabila Najib Layan Surat Layang Dari ‘Jamban’...


Hanya sekeping surat layang boleh menggugat perpaduan dalam UMNO dan hubungan antara Perdana Menteri dan timbalannya?

Apakah surat seperti itu mempunyai kekuatan untuk menggugat UMNO dan kerajaan? 

Entahlah.

Anggota Majlis Tertinggi (AMT) UMNO, Tan Sri Noh Omar sudah menganggap  penyebaran viral itu tidak ubah seperti 'tindakan pelajar sekolah'.

Dengan kedudukan status seperti kata Noh itu, surat layang itu sewajarnya tidak diambil berat oleh seorang Perdana Menteri yang terbukti sudah mendapat sokongan lebih tiga juta ahli UMNO, selain penyokong parti komponen Barisan Nasional (BN).

Jika dilihat kepada ikrar serta walak pengikut UMNO pada Perhimpunan Agung UMNO 2016 baru-baru ini, tiada siapa boleh menggugat perpaduan dalam parti Melayu itu.

Pada Perhimpunan Agung UMNO 2016 baru-baru ini Dr Ahmad Zahid Hamidi dan hadirin sudah menyatakan ikrar taat setia mereka kepada Najib .

Malah Dr Ahmad Zahid turut meminta hubungan beliau dengan seorang lagi naib presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein tidak dilaga-lagakan.

Najib pula dalam ucapan penggulungannya menyatakan tidak pernah meragui kesetiaan Zahid, malah tidak risau sama sekali jika naib presiden UMNO itu 'berdiri' di belakangnya.

Namun tiba-tiba sahaja hanya dengan sekeping surat layang yang entah dari mana datangnnya, negara heboh bahawa  pembangkang kini begitu terdesak untuk menggugat hubungan mereka, termasuk dalam UMNO dam kepimpinan tertinggi parti utama BN  dan kerajaan.

Sekeping surat yang didakwa ditulis Timbalan Perdana Menteri dikatakan mendesak Najib  supaya meletak jawatan yang menjadi viral di laman media sosial kelmarin dan semalam.

Najib berkata beliau percaya surat itu sengaja direka pembangkang yang didakwa 'iri hati' dengan solidariti kukuh yang diperlihatkan pada PAU 2016  baru-baru ini.

Najib menuduh pembangkang kini begitu terdesak dan berada dalam keadaan kucar-kacir sehingga mereka terpaksa bersekutu dengan orang yang memenjarakan pemimpin mereka sendiri.


“Mereka mencuba pelbagai cara dalam bidang kuasa mereka untuk memecahbelahkan kita. Tetapi mereka tidak kenal UMNO dan kesetiaan ahlinya iaitu mereka yang berdiri di dalam senang mahupun susah bersama parti dan kepimpinan parti yang dipilih secara demokrasi.

“Oleh itu, tidaklah menghairankan apabila mereka menyebarkan khabar angin dalam usaha untuk merosakkan hubungan rapat saya dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi,” katanya dalam satu catatan di laman blog najibrazak.com, malam tadi.

Najib mengatakan  pembangkang mungkin tersalah anggap perwatakan timbalan perdana menteri dengan beberapa bekas pemimpin parti UMNO yang didorong oleh kepentingan peribadi dan bukannya kepentingan parti atau nasional.

Berikutan itu beliau menggesa  semua ahli parti UMNO untuk sentiasa berwaspada terhadap taktik kotor yang digunakan pihak lawan.

“Mereka mencemburui solidariti kukuh dalam UMNO dan Barisan Nasional,” tegas Najib.

Membaca reaksi Najib ini memperlihatkan betapa UMNO dan BN yang sebenarnya terdesak sangat untuk memulihkan perpecahan di kalangan mereka.

Betul juga kata Presiden Amanah, Mohamad Sabu bahawa Najib kini  dilihat keliru dengan kedudukannya sebagai Perdana Menteri berhubung pendekatannya dalam memberikan reaksi kepada desakan tertentu.

Sebelum ini beliau menuntut keganasan terhadap etnik Rohingya dihentikan dengan menyertai perhimpunan solidarity, sedangkan pemimpin negara itu harus menggunakan kuasanya yang lebih wajar berbanding sekadar himpunan.

"PM juga bertindak ajak demo sedangkan dia pimpinan kerajaan, “ kata Mohamad, dan kini beliau menjawab surat layang.

Bukan serius sangatpun surat itu sehingga memerlukan jawapan balas daripada beliau.

Pada ketika pembangkang sehari dua ini tidak melayan pun surat layang itu jelas mereka menganggap surat itu tidak ada nilai langsung untuk kepentingan politik mereka.


Berikutan itu, apakah surat itu dibuat pembangkang? Kalau daripada pembangkang, kenapa mereka tidak riuh malah tidak ambil kisah langsung.

Yang melalak sana sini ialah pemimpin UMNO sendiri, malah mengejutkan apabila Najib yang beria-ia menjawab isu ini sedangkan yang diserang ialah Dr Ahmad Zahid.

Apakah Najib cuba melindungi Dr Ahmad Zahid atau Najib sendiri mula mengesyaki sesuatu yang tidak kena dalam UMNO.

Malah isu surat palsu kononnya pemimpin UMNO mendesak Najib  supaya meletak jawatan bukanlah relevan sangat.

Tiada nilai langsung!

Ini kerana pembangkang dan rakyat sudah menyatakan kehendak mereka supaya Najib letak jawatan sebelum ini dan apa sangat ‘berpengfaruhnya’ dengan sekeping surat layang.

Pembangkang 'tak main' surat layang, mereka tunjukkan melalui himpunan BERSIH 5 yang dikecam oleh kerajaan.

Jelas, hakikatnya Najib yang takut kepada bayang-bayangnya sendiri.

Dengan ikrar Dr Ahmad Zahid yang tetap setia kepada Najib, apa lagi yang Najib bimbang dengan sekeping surat entah dari ‘jamban’.

Malah mengesyaki bahawa ia dibuat oleh pemimpin atau penyokong Parti Pribumi Persatu Malaysia (PPBM) mengeluarkan surat ini merupakan pendapat yang boleh dipertikaikan.

Najib menyatakan pendapatnya bahawa surat palsu itu mengandungi slogan "Demi Malaysia yang lebih baik".

“Ia merupakan slogan Parti Pribumi Persatu Malaysia (PPBM),” kata Najib.

Kenapa cepat menuduh sedemikian sedangkan siasatan belum dibuat.

Bagaimana jika pihak lain atau dalam UMNO sendiri yang melakukan ‘kerja bodoh’ menyediakan surat dari ‘jamban’ ini?