Thursday, January 12, 2017

Penajaan MARA & UniKL Untuk TRW Suatu ‘Pertindihan Kepentingan’?‘Hujah bodoh’ tetapi jawab juga hujah berkenaan?

Apakah hujah pemilik kelab bola sepak JDT Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga Tengku Mahkota Johor (TMJ) memang 'bodoh', tidak ada daya ‘intellectual’ dan hanya kutip daripada percakapan orang?

Apapun isu penajaan MARA kepada pasukan boleasepak Kelantan  sudah menjadi kes polis apabila satu laporan polis berkenaan dakwaan salahguna kuasa dan penggunaan dana MARA  dan UniKL dibuat oleh Ketua Syed Saddiq di Balai Polis Shah Alam.

Syed Saddiq yang juga Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) berkata laporan tersebut dibuat kerana mendakwa berlaku pertindihan kepentingan sekali gus tindakan yang salah.


Tetapi yang nyata, TMJ jelas membuat gesaan supaya Pengerusi MARA, Tann Sri Annuar Musa menjelaskan ke mana hala tuju pelaburan MARA dan UniKL tersebut yang merupakan wang rakyat.

Annuar sebaliknya membalas kenyataan TMJ dengan berkata: “Ada pula yang kata saya pakai duit Mara, duit biasiswa Mara untuk taja TRW. Saya rasa tak rugi kalau kita belajar menyelidik sikit supaya kita kelihatan ada daya ‘intellectual’ dan ada ‘substance’ daripada pungut saja semua ‘hear say’.

Dan untuk Annuar mudah menjawab, beliau mengemukakan beberpa perkara yang sebaliknya disifatkan oleh Annuar sebagai tuduhan. Itu sahaja.

Apakah itu tindakan bodoh atau memang Annuar tertekan dan terpaksa mengatakan kenyataan TMJ itu  bodoh? Tidak betul cara itu.

Untuk rekod, Annuar telah meletak jawatan sebagai pengerusi KAFA pada November lalu tetapi masih membantu kelab itu.

Perkara yang disuarakan oleh TMJ ialah:

1.    Annuar perlu menjelaskan ke mana hala tuju pelaburan MARA dan UniKL tersebut yang merupakan wang rakyat.

2.    Annuar perlu beri  keterangan mengenai duit tajaan daripada Pelaburan MARA Berhad (PMB) dan UniKL yang ‘dipaksa’ untuk menaja pasukan The Red Warriors (TRW).

3.      Tidak cukup dengan pelaburan MARA, UniKL juga turut menjadi mangsa. Menurut TMJ, UniMARA.


Memperkukuhkan hujahnya TMJ menganggap “UniKL terpaksa mengurangkan biasiswa pelajar-pelajar Malaysia dari RM2 billion kepada RM1.3 billion bagi tahun 2016.

Semua ini terkandung dalam kenyataan TMJ di Facebook rasmi JDT, hari ini.

Tunku Ismail turut mendedahkan beberapa dokumen berkaitan penyaluran wang tajaan PMB  dan UniKL kepada pasukan Kelantan. 

Dalam konteks menggunakan kejayaan Faiz Subri untuk populariti Annuar, itu tanggapan TMJ sahaja. menyedapkan hujah sahaja. Jika benar akauilah, jika tidak benar lupakan saja. Tak kan sampai saman?

Isu yang cuba ditekankan TMJ ialah ‘sewaktu ekonomi negara tidak begitu baik dan banyak pemotongan di sana sini, masih tergamak Tan Sri menggunakan duit rakyat untuk pasukan TRW yang mana Tan Sri sendiri merupakan pengerusi MARA.’

Reaksi  Annuar terhadap kenyataan TMJ ialah:

1.      Mara tidak pernah menaja TRW, walau satu sen -  logo MARA 50th dipamerkan di lengan jersi TRW 2016 diberi percuma kepada MARA, walaupun ruangan itu bernilai RM250,000;
.
2.      Pengerusi Mara itu dalam kenyataan di Facebook hari ini berkata penjelasan itu tidak merujuk kepada individu tertentu saja, sebaliknya bersifat umum.

Hanya kerana Annuar sebagai Pengerusi MARA dan kebetulan berkait rapat dengan TRW sebagai Presiden, Kelantan dapat ‘tajaan free’ MARA.

Kenapa syarikat lain tidak dapat ‘tajaan free’ ini kalau benar-benar mahu berterima kasih dan mempopularkan MARA?

Apa rasional di sebalik itu dan apa keputusan pengurusan MARA hanya beri penajaan percuma ini kepada Kelantan sahaja? Bukankah kerana kebetulan Annuar Pengerusi MARA?

Bukan suatu paksaan tetapi sebagai suatu bakti?

Mengenai UniKL, ia sebuah syarikat bernaung di bawah MARA dan Annuar mengatakan jangan samakan TRW dengan pasukan lain, TRW ada cara kami sendiri, kami tidak ‘pau’ duit tajaan menggunakan paksaan, ugutan, penyelewengan, titah perintah. TRW mempunyai pakej komersial sendiri.

Namun pertanyaan ialah tidakkah berlaku suatu ‘konflik of interest’ apabila UniKL menaja TRW yang Presidennya ialah Annuar yang juga Pengerusi MARA.

Apakah UniKL bersedia menaja pasukan bolasepak (diulangi BOLASEPAK) lain selain TRW sejumlah itu?

TMJ mengatakan Annuar sengaja 'mengejutkan harimau sedang tidur' sambil mendakwa, Annuar sentiasa tidak berpuas hati dengannya dan ini perlu diselesaikan.

Berkaitan politik ini, tiga parti pembangkang menggesa  Annuar menjelaskan dakwaan penggunaan duit tajaan PMB  dan UniKL untuk menaja pasukan Kelantan sehari sebelum pelancaran jersi pasukan itu di Dewan Konvensyen Pusat Dagangan Kota Bharu.

Tuntutan itu dibuat hari ini melalui pimpinan Pemuda mereka iaitu Fahmi Zainol, Shazni Munir Mohd Ithnin dan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Mereka menyifatkan kenyataan TMJ mengejutkan dan perlu diperjelaskan oleh Annuar yang juga bekas presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA).

“Bagaimana pengerusi MARA iaitu Annuar tergamak bertindak sedemikian? Sedangkan dalam masa yang sama, masa depan pelajar Melayu tergadai dek perbuatan beliau.

“Pemuda PKR yakin prestasi buruk pihak Mara mempunyai hubung kait dengan tindakan Annuar menaja pasukan bola sepak Kelantan dengan menggunakan duit Mara,” kata Fahmi yang juga pengerusi Biro Mahasiswa Pemuda PKR.

Naib Ketua Pemuda Amanah Shazni Munir berkata Annuar sebagai ahli politik yang bertanggungjawab kepada rakyat tidak boleh berdiam diri.

“Jumlah RM700,000 bukan sedikit. Adalah difahami kesukaran pasukan Kelantan bergelut mencari sumber kewangan bagi meneruskan saingan untuk musim 2017, ia tetap tidak menjadi jalan pintas untuk mana-mana agensi ‘dirompak’ sedemikian rupa,” katanya.

Annuar masih berpeluang memberikan justifikasi setiap tajaan yang dibuat dan sejauh mana kesemua tajaan tersebut benar-benar membantu Bumiputera atau penerimanya.

Jika gagal Annuar perlu bertanggungjawab untuk mengembalikan semula RM700,000 itu ke kantung asalnya.

Syed Saddiwpula berkata beliau  faham keperluan untuk menaja kelab bola sepak tetapi jika kita lihat cara untuk timbang keperluan tersebut pertama ada pertindihan kepentingan.


"Jika Tan Sri Annuar Musa yang ketika itu Presiden KAFA (Persatuan Bolasepak Kelantan) dan pada masa yang sama bertindak sebagai Pengerusi MARA dan UniKL menggunakan wang yang sepatutnya digunakan untuk anak Melayu yang bijak dan cerdik tetapi wang tersebut digunakan untuk selamatkan kelab bola sepak, saya rasa ini merupakan tindakan yang salah," kata Syed Saddiq.