Friday, February 11, 2011

KHALID IBRAHIM MAHU POLIS SENDIRI UNTUK APA?

Penubuhan pasukan keselamatan sendiri bukanlah jalan penyelesaian untuk menangani isu jenayah sebaliknya kerajaan negeri perlu ikhlas bekerjasama dan memberi sokongan kepada polis untuk membendung masalah tersebut - Musa Hassan

Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor melakukan kesilapan besar jika menyangka penubuhan pasukan keselamatan sendiri mampu menangani isu jenayah serta mengurangkan kadar jenayah di negeri berkenaan. Ini kerana cadangan itu boleh menyebabkan keadaan keselamatan menjadi kelam-kabut apabila ada dua pihak mempunyai kuasa melaksanakan undang-undang mencegah jenayah dalam satu masa.

Selain itu, apa tujuan Khalid berbuat demikian? Untuk menutup kelemahan sendiri dan memperkecilkan keupayaan Polis Selangor dalam mengawal keselamatan di negeri itu?

Kerajaan negeri Selangor dilaporkan memohon untuk menubuhkan pasukan keselamatan sendiri bagi menangani isu jenayah serta mengurangkan kadar jenayah di negeri itu.

Beberapa akhbar dan portal berita sebelum ini melaporkan hasrat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim memohon untuk menubuhkan pasukan polis tambahan sendiri kerana mengikut dakwaannya kadar jenayah di negeri itu semakin meningkat.

Khalid dalam kenyataan medianya kelmarin mendakwa telah menghantar surat kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memohon supaya penubuhan pasukan polis tambahan itu dipertimbangkan.

Beberapa bekas pegawai kanan Polis Diraja Malaysia (PDRM) seperti dilaporkan Utusan Malaysia kelmarin berkata, tidak perlu bagi kerajaan Selangor menubuhkan pasukan polis tambahan sendiri memandangkan tiada keperluan untuk berbuat demikian, malah bakal menimbulkan masalah pada masa depan.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, tanggungjawab mengawal keselamatan dan mencegah jenayah terletak di bawah bidang kuasa PDRM seperti termaktub dalam undang-undang mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata, selain PDRM, beberapa syarikat kawalan keselamatan swasta turut diberi kuasa untuk mengawal keselamatan tetapi bidang kuasa mereka terhad dan tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

"Selain PDRM dan syarikat kawalan keselamatan swasta, tiada pihak lain diberi kuasa melaksanakan undang-undang mencegah jenayah. Sekiranya kerajaan Selangor mahu menubuhkan pasukan polis tambahan sendiri, ia dikhuatiri boleh menyebabkan keadaan keselamatan bertambah kelam-kabut apabila ada dua pihak melaksanakan tugas dan tanggungjawab secara bertindan," katanya.

Mengulas lanjut, Musa berkata, penubuhan pasukan keselamatan sendiri bukanlah jalan penyelesaian untuk menangani isu jenayah sebaliknya kerajaan negeri perlu ikhlas bekerjasama dan memberi sokongan kepada polis untuk membendung masalah tersebut.

Sementara itu, bekas Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Dell Akhbar Khan turut mempersoalkan tindakan kerajaan Selangor kerana ketika ini rakyat di negeri itu menikmati kehidupan aman apabila bebas keluar rumah pada setiap hari.

"Apakah agenda kerajaan Selangor mahu menubuhkan pasukan keselamatan sendiri?.
Adakah keadaan keselamatan di negeri itu betul-betul bergolak? Saya sendiri menetap di Shah Alam, Selangor. Setiap hari, saya bebas keluar rumah dan tidak melihat kegiatan jenayah berlaku dengan berleluasa," ujarnya.

Menurut Dell Akhbar, sebagai bekas pegawai kanan polis, beliau tahu bagaimana komited pasukan keselamatan itu menjaga keselamatan orang awam sehingga negara berjaya mengekalkan keamanan sehingga kini. Kerana itu rakyat harus yakin terhadap keupayaan PDRM, apatah lagi PDRM melalui kerajaan Pusat sentiasa menambah baik langkah-langkah pencegahan jenayah termasuk mengikut cara kerja inisiatif Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan penambahan keanggotaan.

Sementara itu, bekas Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Kamaruddin Mat Desa mendakwa, kerajaan Selangor sengaja mengemukakan permohonan mahu menubuhkan pasukan polis tambahan sendiri sebagai gimik politik bertujuan menutup kelemahan sendiri.

"Ia hanya gimik politik (kerajaan Selangor). Tujuannya hanya mahu menjatuhkan reputasi PDRM kononnya pasukan keselamatan di bawah kerajaan Pusat gagal melaksanakan tanggungjawab mencegah jenayah dan menjaga keselamatan rakyat. Selama ini, PDRM cukup cemerlang dalam melaksanakan tugas menjaga keselamatan negara termasuk negeri Selangor. Ini terbukti apabila ramai orang berhijrah untuk tinggal di negeri ini, manakala rumah dan peluang pekerjaan bertambah," ujarnya.

Beliau yang juga bekas Timbalan Ketua Polis Terengganu turut mempersoalkan apa kelebihan negeri Selangor berbanding negeri-negeri lain sehingga perlu mempunyai pasukan keselamatan sendiri.

Tambahnya, jika Selangor diberi keistimewaan tersebut, tidak hairan langkah itu menjadi ikutan negeri-negeri lain dan dikhuatiri akan menimbulkan suasana kelam-kabut apabila setiap negeri mempunyai pasukan polis sendiri.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata Khalid sepatutnya berasa malu kepada semua pihak khususnya polis Selangor apabila memohon untuk menubuhkan pasukan keselamatan sendiri bagi menangani isu jenayah di negeri itu.

Ini kerana, beliau (Abdul Khalid) sendiri sedar bahawa perkara yang dibangkitkan itu tidak akan berjaya atau diluluskan oleh kerajaan.

Beliau berkata, impian kerajaan Selangor untuk mempunyai pasukan keselamatan sendiri tidak mungkin tercapai kerana mengikut Jadual Kesembilan, Senarai 1 Perkara 74 dan 77 Perlembagaan Persekutuan, jelas menyatakan bahawa keselamatan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) adalah terletak di bawah tanggungjawab serta hak Kerajaan Persekutuan.

"Menteri Besar (Selangor) sepatutnya berasa malu kepada semua pihak khususnya polis di Selangor apabila membangkitkan perkara yang dia sudah tahu tidak akan berjaya (diluluskan).

"Apa yang dibuat sama macam usul pindaan kononnya mahu mengadakan sidang khas Dewan Undangan Negeri untuk meminda Undang-undang Tubuh Negeri Selangor bagi mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar dalam pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Datuk Mohammed Khusrin Munawi baru-baru ini," katanya.

Beberapa akhbar dan portal berita semalam, melaporkan hasrat Abdul Khalid memohon untuk menubuhkan pasukan polis tambahan sendiri kerana mengikut dakwaan, kadar jenayah di negeri itu semakin meningkat.

Khalid dalam kenyataan medianya kelmarin, mendakwa beliau telah menghantar surat kepada Hishammuddin memohon supaya penubuhan pasukan polis tambahan itu dipertimbangkan.

Menurut Hishammudin, alasan dinyatakan Khalid bahawa penubuhan pasukan polis tambahan itu penting disebabkan meningkatnya kadar jenayah di Selangor adalah tidak boleh diterima.

"Kadar jenayah di Selangor telah menurun, malah kerajaan negeri itu tidak pernah sekalipun tampil membantu polis melaksanakan program kepolisan masyarakat selama ini," ujarnya.

Beliau berkata, apa yang dilakukan oleh kerajaan Selangor sekarang hanya bertujuan untuk menidakkan kejayaan PDRM dan polis Selangor yang sudah banyak berkorban jiwa serta raga untuk menjayakan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

Hakikatnya, kerajaan Selangor tidak pernah membantu usaha kementerian dalam menurunkan indeks jenayah bagi mencapai Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

"Selama ini, saya tidak lihat kerajaan Selangor tampil membantu dalam mencapai NKRA termasuk membantu usaha PDRM menubuhkan komuniti polis dan menambah kehadiran anggota polis. Kenapa sekarang mahu timbulkan isu polis tambahan di saat indeks jenayah telah turun?," tanya Hishamuddin.

Inilah antara helah dan tindakan Kerajaan Pembangkang Selangor yang cuba mengalih pandangan rakyat terhadap kelemahannya.

Jangan layan dan tutup saja fail mengenai permintaan Khalid itu!

SELANGOR SALAH GUNA WANG NEGERI - TUN DRM

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tindakan Kerajaan Negeri Selangor menggunakan wang negeri itu bagi membiayai kos perundangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei yang dihadapkan ke mahkamah kerana dakwaan menghasut adalah salah.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, wang kerajaan negeri tidak boleh disalahgunakan kecuali mengikut kategori-kategori tertentu yang sudah diperuntukan.

"Kita tak boleh guna wang kerajaan dengan sewenang-wenangnya. Wang kerajaan boleh diguna mengikut kategori-kategori tertentu yang sudahpun ditentukan.

"Kalau kita guna wang kerajaan dengan tidak mengambil kira kategori yang boleh kita belanja, itu adalah perbuatan yang salah dan tidak harus kita lakukan," katanya di Shah Alam, hari ini.

Beliau mengulas mengenai bantahan banyak pihak termasuk rakyat negeri itu yang melahirkan perasaan tidak puas hati dengan keputusan kerajaan negeri yang bertegas mahu membiayai kos perundangan Shuhaimi.

Mereka berpendapat, masalah Shuhaimi bersifat peribadi dan tidak mewakili suara dan pandangan rakyat yang menjunjung tinggi institusi raja-raja terutama Sultan Selangor, Sultan Sharaffudin Idris Shah.

Bagaimanapun bantahan berkenaan tidak dipedulikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim malah menegaskan, pembiayaan itu akan diteruskan atas 'prinsip kebebasan bersuara' selain alasan bahawa Shuhaimi merupakan wakil rakyat di negeri itu.

Pada 7 Februari lalu, Shuhaimi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan menerbitkan artikel menghasut berhubung pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor dalam laman blognya, http://srimuda.blogspot.com pada 30 Disember tahun lalu.

Shuhaimi mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Latifah Mohd Tahar.

RAKYAT PERLU TOLAK KERAJAAN PKR SELANGOR KERANA BELA PENDERHAKA

Penunjuk perasaan desak Shuhaimi letak jawatan eskoran episod penderhakaannya.

Ada dua perkara penting yang perlu rakyat Selangor fikir masak-masak.

Pertama, demi seorang individu, Kerajaan Selangor sanggup biayai kos perundangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei.

Tindakan kerajaan Selangor itu amat pelik bin ajiab kerana Shuhaimi bukan penjawat awam tetapi orang politik.

Langkah itu bukan sahaja pelik kerana memilih Shuhaimi yang ‘menderhaka’ kepada Sultan Selangor tetapi dengan membiayai kos perundangan, ia adalah penyelewengan dan penyalahgunaan wang rakyat.

Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Yap Pian Hon berkata kelmarin, ini kerana membiayai kos perundangan Shuhaimi yang kini menghadapi pertuduhan di Mahkamah Sesyen Shah Alam kerana dakwaan menghasut, bukanlah satu urusan rasmi kerajaan negeri.

Shuhaimi sebelum ini dituduh membuat kenyataan menghasut dan juga menghina Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah melalui blognya.

"Sewajarnya, dana kerajaan negeri atau mana-mana dana awam tidak dibazirkan bagi tujuan seperti itu," katanya dalam satu kenyataan.

Pian Hon berkata, tindakan kerajaan pakatan pembangkang itu adalah tidak wajar dan tidak tepat untuk dilakukan dalam pengurusan sumber kewangan kerajaan negeri.

Kenapa Shuhaimi mesti dibantu? Sepatutnya menanggung sendiri kos perundangan tersebut tanpa melibatkan dana awam memandangkan perbuatannya itu dilakukan secara peribadi.

"Sekiranya ahli politik PKR itu tidak mampu mendapatkan khidmat peguam, beliau boleh memohon kepada Biro Bantuan Guaman. Dana wang kerajaan negeri tidak seharusnya digunakan bagi membiayai kos perundangan ahli politik yang membuat kenyataan peribadi seperti itu," jelas beliau.

Amatlah wajar kerajaan negeri perlu menarik balik keputusan membantu ADUN Sri Muda tersebut dan pada masa sama, memohon maaf kepada rakyat Selangor atas kesilapan berkenaan.

Perkara kedua ialah, pengumuman kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor membiayai kos perundangan Shuhaimi membuktikan mereka bersubahat sekali gus merestui perbuatan Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Muda itu.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, ia bukan satu tuduhan sebaliknya merupakan fakta yang tidak perlu dipertikaikan. Dan sekiranya Kerajaan PKR Selangor tidak mahu dilihat bersekongkol, sudah pasti mereka membiarkan sahaja Shuhaimi menanggung kos perundangan sendiri sepanjang kesnya dibicarakan di mahkamah.

"Jika ini keputusan Kerajaan PKR Selangor, kes yang melibatkan Shuhaimi bukan berbentuk peribadi sebaliknya ia turut membabitkan kerajaan negeri. Saya bercakap atas fakta. Sekiranya tiada kepentingan kerajaan negeri tidak mungkin membiayai segala kos perundangan Shuhaimi. Ini tidak, mereka bersungguh mahu membela Shuhaimi," kata Noh.

Pada 4 Februari lalu, Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar dalam satu kenyataan memberitahu, Kerajaan PKR Selangor akan memberi sokongan penuh kepada Shuhaimi yang didakwa atas tuduhan menghasut.

Bagaimanapun, langkah Selangor itu dibidas oleh beberapa pihak kerana peruntukan yang akan digunakan itu bakal membabitkan wang rakyat.

Noh sempat menceritakan pengalamannya apabila beliau disaman oleh seorang guru pada 1999. Pada masa itu beliau memegang jawatan Setiausaha Parlimen. Dalam kes itu Kerajaan Pusat tidak pula membiayai kos perbicaraannya. Ini kerana kes itu bersifat peribadi dan situasinya serupa dengan Shuhaimi.

"Segala kos perundangan pada masa itu ditanggung sepenuhnya oleh saya," kata Noh.
Berikutan itu, Noh meminta semua rakyat Selangor supaya menilai dengan bijak tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri itu.

Amat jelas kerajaan PKR Selangor menunjukkan pendiriannya (menyokong Shuhaili) dalam isu ini walaupun secara tidak rasmi.

Mereka jelas menyokong tindakan Shuhaimi yang kini berhadapan dengan dakwaan menghasut.