Thursday, August 6, 2009

SAYA SYUKUR DENGAN LAYANAN LUAR BIASA PM

Walaupun mungkin ternama dan dihormati sebagai “Tok Guru”, Nik Aziz patut berguru dengan pemimpin Barisan Nasional (BN) menghormati tetamu.

Jelas pemimpin BN melayan beliau dengan baik walaupun sebelum ini apa yang tidak dikatakan oleh Menteri Besar itu terhadap UMNO dan BN.

Ternyata akhirnya “Tok Guru” mengakui betapa pemimpin nombor wahid BN dan UMNO melayannya dengan baik.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau amat bersyukur dengan layanan luar biasa Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak sepanjang lawatannya ke Zon Ekonomi Khas Wilayah Ekonomi Pantai Timur (SEZ-ECER) semalam.

Beliau berkata penghormatan yang tidak pernah dibuat oleh Perdana Menteri sebelum ini dilihat sungguh cantik, di samping senyuman pemimpin kerajaan pusat serta kehebatan kawasan itu yang tiada tolak bandingnya.

"Saya dilayan dengan baik (oleh Perdana Menteri), dengan senyum simpolnya, air muka yang jernih, saya dibawa melawat ke kawasan yang dianggap "corridor of power" untuk pelabur luar negara, sungguh hebat," katanya.

Beliau menyatakannya sejurus menyambut kumpulan seramai 50 orang penduduk Kelantan yang menyertai misi melawat pelantar minyak di kawasan 170 kilometer dari pantai Tumpat hari ini.

Nik Abdul Aziz diminta mengulas lawatannya ke perasmian SEZ-ECER oleh Perdana Menteri di Pekan, semalam.

SEZ-ECER adalah zon ekonomi khas pertama negara meliputi Kertih di Terengganu hingga ke Tanjung Agas di Pekan yang akan menyumbangkan 80 peratus kepada hasil keluaran ekonomi kawasan ECER.

Perdana Menteri berkata zon ekonomi khas mampu menarik pelaburan RM90 bilion dan menyediakan 220,000 peluang pekerjaan menjelang 2020 dan merupakan yang pertama di Malaysia.

Nik Aziz berkata beliau berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana sedia mengundangnya bersama pemimpin lain melawat kawasan itu yang dianggap memang luar biasa dari tempat-tempat lain.

Tuesday, August 4, 2009

NIK AZIZ : KEPIMPINAN GAYA NABI?

Oleh Kembara Di Perjalanan Ini

Melihat tajuk dari buku Penerbitan PTS ini membuatkan saya tersenyum dalam duka. Mengenangkan betapa mudahnya satu figur yang begitu kontroversi ini di TAKSUBI dan di samakan dengan kepimpinan nabi amatlah menyedihkan. Pathetic. Betapa rupanya kita semua ini sudah tidak kenal dengan kemuliaan akhlak RSAW san perjuangan RSAW sehinggakan satu figur yang amat jauh dengan keperibadian SRAW disamakan dengannya. Sungguh malang sekali, dan percayalah RSAW juga sedang menangisi kecelaruan iman dan taqwa kita semua di hari ini.

Betapa perlunya kita sebenarnya melatakkan RSAW selalu dihati dan merinduinya saban ketika, kerana kita sudah terlalu jauh dari mengenali baginda yang sangat mulia ini. Apa yang berlaku di dalam masyarakat kita hari ini, segala perpecahan di kalangan umat Islam, kehinaan dan penindasan adalah kerana kesalahan diri kita sendiri. Kita sudah terlalu jauh dengan Allah dan rasulNya..kita sudah kehilangan roh Islam itu di dalam diri sendiri..hanya sekadar ilmu yang mati dan tidak mampu menghidupkan jiwa dan roh iman dan taqwa dalam diri.

Ulamak di akhir zaman ini lebih ramai ulamak yang suk dari ulamak sejati. Ulamak suk ini hanya mendendangkan kepada kita perkara yang meragukan, memecahbelahkan perpaduan dan keharmonian, mengajak untuk berdakwah dengan keras, tunduk dan takut kepada orang kafir dan tidak berani berkata benar apabila ia tidak memberi keuntungan kepada dirinya, keluarganya, kaum atau puaknya. Perbezaan mereka ini dengan RSAW adalah ibarat langit dan bumi tetapi mengapa masih ada yang keliru dan tidak kenal siapa dan ciri ulamak suk ini? menyedihkan sekali..

Marilah kita sama-sama berdoa agar kita semua diberi oleh Allah SWT hidayah dan petunjuknya dan didatangkan kepada kita ulamak sejati yang keperibadiannya benar-benar menyerupai RSAW, mereka inilah sebenarnya ulamak pewaris nabi. Mereka bukanlah ulamak politik atau parti, tetapi mereka adalah ulamak yang memperjuangkan jemaah islam dan daulah islam dengan menurut seratus peratus perjuangan RSAW.

Catatan :

Gaya Kepimpinan Nik Aziz ulamak Melayu Islam Demokrat.

1. Pergi Jahanam dengan UMNO
- RSAW tidak mengajar bercakap kasar, kesat, dan mendoakan kejahanaman orang lain hatta kepada bukan sebangsa dan seagamapun, RSAW doakan.


2. Undi PAS dapat pahala.
- RSAW tidak mengajar bahwa manusia boleh mendahului Allah di dalam mengistiharkan sebarang kebajikan yang mendapat pahala, dan RSAW juga tidak mengajar bahawa mengundi menggunakan demokrasi ciptaan yahudi itu satu jihad.

3. Orang melayu selain dari PAS, yang tidak menyokong PAS itu sesat.
- Apakah PAS itu satu perwakilan Allah di dunia ini, sehinggakan jika tidak menyokongnya menjadi satu kesesatan? Pendapat dari mazhab manakah yang DIPLAGIAT oleh Nik Aziz untuk memenangkan calon partinya ini? Apakah keimanan dan akidah sudah ada aliran baru iatu PASYARIAH?