Saturday, November 8, 2008

MANA ‘NEGARA KEBAJIKAN’ PAKATAN RAKYAT?

Antara perkara ditekankan Pakatan Rakyat ketika berdepan pilihan raya umum Mac lalu ialah ‘Negara Kebajikan’.

Rakyat dipujuk supaya memilih Pakatan Rakyat kerana ia lebih baik daripada Barisan Nasional (BN)

Namun semalam, ‘negeri kebajikan; Selangor berdepan dengan tunjuk perasaan oleh lebih 3,000 penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kota Damansara dan Lembah Subang.
Mereka kecewa dengan tindakan Kerajaan Negeri Selangor menaikkan kadar sewa kediaman mereka daripada RM124 kepada RM250 sebulan.

Berikutan itu lebih 100 orang mewakili penduduk berkenaan mengadakan demonstrasi di hadapan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam semalam membantah tindakan tidak munasabah itu yang berkuat kuasa sejak Ogos lepas.

Mereka juga menyifatkan kenaikan berkenaan sebagai menambah beban kewangan dan tidak selari dengan konsep negeri berkebajikan yang diuar-uarkan oleh pimpinan pembangkang.
Utusan Malaysia memetik Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Bantahan Kenaikan Sewa PPR Kota Damansara dan Lembah Subang, Johari Nander sebagai berkata, tindakan kerajaan negeri itu tidak wajar kerana majoriti penduduk di dua kawasan berkenaan berpendapatan kurang daripada RM600 sebulan.

Jumlah pendapatan itu, katanya, di bawah garis kemiskinan seperti yang ditetapkan oleh kerajaan negeri iaitu RM1,500.

"Kami bantah kenaikan kadar sewa ini kerana penduduk di kedua-dua PPR ini terdiri daripada golongan miskin, ibu tunggal, warga emas dan sebagainya.

"Malah, di antara kami menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Lembaga Zakat Selangor untuk meneruskan kehidupan.

"Namun, tindakan kerajaan negeri ini (naikkan kadar sewa) dilihat sebagai tidak prihatin dan tidak mengambil kira bebanan yang ditanggung oleh rakyat terutamanya ketika berhadapan dengan kenaikan kos hidup ketika ini," katanya.

Beliau ditemui pemberita di hadapan pintu masuk utama pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini, tempat demonstrasi itu diadakan.

Selain mengadakan demonstrasi, Johari turut menyerahkan memorandum bantahan kepada kerajaan negeri yang diterima oleh Ketua Setiausaha Sulit Menteri Besar, Norzatun Aini Mohd. Kassim pada pukul 10.30 pagi ini.

"Kita mahu kerajaan negeri memikirkan masalah yang kami hadapi dan kekalkan kadar sewa seperti sebelum ini,'' tegas beliau.

Sementara itu, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri, Iskandar Abdul Samad ketika dihubungi berkata, lebih 2,000 keluarga berpendapatan kurang RM1,000 sebulan yang tinggal di PPR Selangor mungkin akan dikecualikan daripada kenaikan kadar sewa rumah berkenaan.

Beliau menambah, selain keluarga miskin, orang kurang upaya (OKU) dan warga emas juga mungkin dikecualikan daripada membayar kadar baru sewa rumah itu.

"Adalah tidak adil untuk kita mengenakan kenaikan ini kepada semua keluarga yang mendiami PPR kerana ada yang tidak mampu dan benar-benar memerlukan bantuan kerajaan negeri.

"Saya telah mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) mendapatkan maklumat terperinci mengenai PPR ini untuk menentukan status ekonomi mereka sebelum membuat keputusan,'' katanya.

SIAPA BUAT HAL DI HUTAN SIMPAN SG LEBIR?

Kejadian pencerobohan kawasan hutan berhampiran Hutan Simpan Sungai Lebir yang bersempadan dengan Taman Negara Kuala Koh untuk tujuan pembalakan angkara siapa?

Wujud pertelagahan antara Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Jabatan Perhutanan Kelantan (JPK) apabila isu kawasan tidak melebihi 500 hektar perlu mendapat kelulusan Jabatan Alam Sekitar.
JAS memandang serius kawasan terbabit kerana berhampiran Taman Negara seperti larangan yang disebut dalam Aktan Kualiti Alam Sekeliling.

Dua hari lepas, Pengarah Perhutanan Kelantan, Wan Yusoff Wan Ahmad, dalam kenyataannya menyebut kelulusan JAS tidak perlu bagi menjalankan aktiviti pembalakan di kawasan itu kerana keluasannya tidak melebihi 500 hektar.

Tambah Wan Yusoff, kawasan itu yang dibenarkan untuk tujuan kegiatan pembalakan dan lesennya akan dikeluarkan nanti kerana membabitkan tanah rizab milik kerajaan negeri serta keluasanya pula hanya 60 hektar sahaja.

Bagaimana kerja sudah dimulakan sedangkan lesen belum ada?

Oleh kerana JAS Kelantan memandang serius pencerobohan itu dan rakyat mengharapkan perbuatan itu dihentikan segera dan pihak yang membuat onar dikenakan tindakan serius.
Menurut Penolong Pengarah JAS, Rohimi Harun: “Kita bukan hendak mempersoalkan kawasan tidak melebihi 500 hektar perlu mendapat kelulusan JAS tetapi yang kita pandang serius kawasan terbabit berhampiran Taman Negara seperti larangan yang disebut dalam Aktan Kualiti Alam Sekeliling.

"Jabatan Perhutanan Kelantan perlu meneliti semula perkara 6(B) akta itu supaya tidak menimbulkan sebarang kekeliruan bagi menyelesaikan isu berkenaan kerana kita ingin mencari jalan penyelesaian terbaik," katanya.

Kegiatan pencerobohan disifatkan seabagai melanggar Akta Kualiti Alam Sekeliling kerana membabitkan kawasan hutan bersempadan Taman Negara dan belum memperolehi kelulusan Kesan Penilaian Alam Sekitar (EIA) untuk sebarang kerja berkaitan.

Rohimi menjelaskan pihaknya sudah menjalankan siasatan rapi selepas menerima aduan berhubung kejadian pencerobohan itu seminggu lalu dan mendapati kerja peringkat awalnya sudah dimulakan termasuk membina jalan dalam hutan dan rumah kongsi pekerja.

Bagaimanapun, beliau mengakui ketika siasatan dijalankan tidak menemui sebarang jentera di kawasan hutan terbabit kerana dipercayai sudah dibawa keluar selepas mengetahui kedatangan pegawai JAS untuk melakukan siasatan.

"Kita menjalankan siasatan perkara itu mengikut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dibawah Perintah Kualiti Alam Sekeliling 1987 perkara 6(B) yang menetapkan larangan sebarang kerja di kawasan terbabit sebelum mendapat kelulusan EIA," katanya kepada pemberita selepas melakukan siasatan berhubung pencerobohan kawasan hutan berhampiran Hutan Simpan Sungai Lebir, Mukim Relai Daerah Ciku di Taman Negara Kuala Koh, dekat sini semalam.

Bernama memetik Rohimi berkata perkara itu dirujuk kepada sebutan dalam perkara 6(B) yang menyebut kawasan berhampiran Taman Negara, Taman Laut, negeri, hidro elektrik dan kawasan tadahan air yang perlu terlebih dahulu mendapat kelulusan EIA untuk sebarang kerjanya.

Friday, November 7, 2008

3,000 PEMILIK PREMIS HADAPI SITA

Pada pilihan raya umum lalu, Barisan Nasional (BN) berjanji untuk membantu penduduk dalam kawasan perbandaran seluruh Kelantan, khususnya Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB) yang sukar membayar hasil tanah dan cukai pintu.

Namun mereka menolak tawaran itu semua dengan memberikan undi kemenangan kepada Pas.
Semalam, kira-kira 3,000 pemilik premis yang gagal jelas cukai dalam MPKB sedang diburu.
Nak kata ‘padan muka’ kesian kerana bukan semuanya pangkah Pas.

Sejak kelmarin, MPKB melancarkan gerakan pada bangunan sekitar bandar ini kerana gagal menjelaskan tunggakan cukai pintu bernilai hampir RM7.5 juta.

Tindakan sita dilakukan mengikut Seksyen 148 Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171 yang memberi kuasa kepada pihak berkuasa itu menyita aset bangunan selepas notis yang dihantar gagal dipatuhi.

Pengarah Kewangan MPKB, Zulkefli Ibrahim, berkata mereka dikenal pasti mempunyai tunggakan cukai pintu dengan MPKB sejak sejak dua tahun lalu dengan nilai antara RM1,000 hingga RM10,000.

Zulkefli berkata, sehingga kini MPKB terpaksa menanggung kerugian kira-kira RM19 juta berikutan kegagalan pemilik bangunan termasuk rumah kediaman dan perniagaan menjelaskan tunggakan cukai pintu sejak beberapa tahun lalu.

"Sejak dua tahun lalu, kita hanya mampu mengutip kira-kira 13 peratus daripada keseluruhan jumlah tunggakan itu sehingga terpaksa MPKB menjalankan operasi menyita.

Tindakan sita ini adalah langkah akhir selepas beberapa kali notis dan ruang perbincangan disediakan MPKB tidak diendahkan.

"Kita boleh bertolak ansur dengan penduduk yang memiliki tunggakan hutang cukai pintu menerusi bayaran ansuran, tetapi peluang itu tidak digunakan sepenuhnya oleh pemilik bangunan," katanya.

Katanya, pihaknya sudah menghantar tiga kali notis kepada pemilik bangunan itu sama ada penyewa premis atau penama asal supaya menjelaskan tunggakan bagi mengelak aset masing-masing disita.

"Mulai semalam, MPKB melancarkan gerakan menyita premis yang mempunyai tunggakan cukai bernilai hampir RM40,000 menerusi operasi dari pintu ke pintu premis yang tersenarai.

"Dalam operasi ini, anggota penguat kuasa yang dibantu pegawai kewangan dan undang-undang membuat serbuan bagi mengambil tindakan sita jika pemiliknya masih enggan menjelaskan hutang masing-masing," katanya pada sidang media sebelum pelancaran operasi itu di pejabatnya, semalam.

Sementara itu, dalam operasi bermula jam 9.30 pagi semalam, sepasukan anggota penguatkuasa MPKB menyita sebuah bangunan rumah kediaman di Jalan Dusun Muda, di samping pealatan elektrik dan pejabat.

Monday, November 3, 2008

HADI TIDAK PUAS HATI, KHALID TIDAK CEKAP

Oleh Yusoff Taib

Mazli Saring, Ketua Penerangan AMK Selangor berkata perlantikan Puan Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar PKNS tidak akan timbul sekiranya isu persaraan Dato' Harun sebagai Pengurus Besar dapat ditangani dengan menyediakan calon-calon yang berkarisma dan sesuai dicari sebelum tibanya saat-saat akhir beliau bersara pada hari semalam.

Beliau bertanya: “Mengapakah pengganti Pengurus Besar PKNS ini tidak dicari sekurang-kurangnya 3 atau 4 bulan sebelum 30hb Oktober 2008?”

Tidakkah ini menggambarkan cara pentadbiran Selanbgor kini bercelaru dan membuat keputusan mengatasi masalah secara segera dan sementera?

Sementara Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan negeri Selangor melantik Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor itu.

Kata Abdul Hadi, sebagai sebuah negeri yang majoriti penduduknya orang Melayu dan beragama Islam, sistem pentadbiran sepatutnya diterajui oleh kaum tersebut.

Khalid sebagai seorang ahli korporat Melayu yang bukan calang-calang pemikirannya, keputusan bijak diperlukan, bukan tergopoh-gapah seperti ini.

Memanglah harapan besar diletakkan kepada Khalid dapat menyelesaikan masalah ini dengan sebaiknya tetapi adalah baik jika tidak diumumkan keputusan berkenaan dahulu sebaliknya mencari pengganti sebagai priority.

Mazli mengakui pentadbiran PKNS dan Kerajaan negeri Selangor kurang kemas dan tidak membuat perancangan yang rapi dalam menyelenggarakan permasalahan ini. Ini diumpamakan seperti mengambil pepatah Melayu yang bertajuk "Rumah Siap Pahat Berbunyi". Menteri Besar disaran agar melaksanakan perancangan seperti konsep "Plan, Do, Check, Action (PDCA)" dalam membuat semua perancangan-perancangan yang melibatkan kepentingan rakyat dan pentadbiran.

Permasalahan seperti ini tidak akan berlaku sekiranya Kerajaan negeri Selangor sekarang dapat memahami dan mempraktikkan konsep "Effective Change Process Management" dengan baik dalam menguruskan perkara-perkara yang memerlukan pertukaran di dalam pengurusan tertinggi syarikat "GLC" @ syarikat berkepentingan negeri.

Tindakan Menteri Besar Selangor, YAB Tan Sri Khalid Ibrahim dalam perkara ini sememangnya menjadi persoalan berbagai pihak samada dari rakyat negeri Selangor sendiri, parti-parti komponen Pakatan Rakyat mahupun juga pihak pembangkang, UMNO dan Barisan Nasional.

Cara menangani masalah ini secara adhoc pastinya mengundang banyak persoalan yang akhirnya melantun kepada Menteri Besar yang lemah pentadbirannya.

Menurut Mazli, AMK Selangor berkeyakinan bahawa Tan Sri Khalid mempunyai alasan yang amat kukuh dan agenda yang tersendiri dan tersembunyi yang berfaedah kepada rakyat negeri Selangor dalam membuat keputusan itu.

Di Kemaman semalam (1 November 2007), Abdul Hadi memang tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan negeri Selangor melantik Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor.

Mingguan Malaysia memetik Abdul Hadi sebagai berkata, sebagai sebuah negeri yang majoriti penduduknya orang Melayu dan beragama Islam, sistem pentadbiran sepatutnya diterajui oleh kaum tersebut.

Sehubungan itu, beliau akan meminta penjelasan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor berhubung pelantikan Siew Moi itu.

‘‘Secara umum nya yang saya dapat katakan pemerintahan dan pentadbiran negara mestilah diterajui oleh orang Melayu yang beragama Islam.

“Saya tidak boleh komen lebih-lebih kerana perlu meminta penjelasan daripada rakan-rakan kami di Selangor terlebih dahulu,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis Ijtimak Kepimpinan Pas Terengganu di bandar Chukai di sini, hari ini.

Isnin lalu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan pelantikan Siew Moi yang sepatutnya bersara tahun ini tetapi dilanjutkan tempoh persaraannya sebagai Pemangku Pengurus Besar PKNS untuk tempoh setahun bagi mengambil alih tugas Pengurus Besar PKNS sekarang, Datuk Harun Salim yang akan bersara hujung bulan ini.

Ekoran keputusan itu, enam persatuan kakitangan PKNS menyerahkan memorandum kepada Abdul Khalid dan mendesaknya menarik balik pelantikan Siew Moi itu kerana dikatakan tidak memenuhi aspirasi penubuhan PKNS bagi membantu meningkatkan sosial dan ekonomi bumiputera.

Abdul Hadi berkata, Pas tidak boleh membuat sebarang pendirian berhubung keputusan yang dibuat oleh PKR di Selangor.

Menurutnya, pelantikan Siew Moi hanya sebagai Pemangku Pengurus Besar PKNS yang menjalankan tugas-tugas pengurus besar agensi itu.

“Jawatan Pengurus Besar itu masih belum sah dimiliki sepenuhnya oleh Siew Moi,'' jelasnya.
Beliau berkata, isu pelantikan orang bukan Melayu itu juga bukan merupakan perkara dasar pentadbiran di Selangor kerana ia hanya melibatkan sebuah organisasi.