Friday, December 23, 2016

Jamal Buat ‘Gila’ Kerana Ramai Yang ‘Naik Gila’ Kerana Air…


"Apa yang Jamal lakukan ini sepatutnya berlaku juga di Kelantan. Namun di Kelantan, mungkin kerana rakyatnya ‘waras’, mereka sanggup untuk minum dan mandi air ‘berkarat’ selain terpaksa menggali telaga sendiri."

Penyanyi tersohor negara, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin menerusi laman Instagram miliknya dalam nada berseloroh menegur gelagat Pengerusi Gabungan NGO Melayu Malaysia, Datuk Seri Jamal Md Yunos.

Jamal ditegur kerana hadir ke Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor dengan hanya bertuala dan berjaya mencuri tumpuan.

Memang tindakan Jamal itu dilihat ‘gila’, namun gilanya bersebab kerana ‘ramai rakyat Selangor menjadi gila kerana air’.

Kerajaan Selangor mesti terbuka dan menginsafi bahawa soal terputusnya berkalan air membuatkan rakyat marah berbanding terputus bekalan elektrik.

Hakikatnya, apa yang Jamal lakukan ini sepatutnya berlaku juga di Kelantan. Namun di Kelantan, mungkin kerana semuanya ‘waras’, maka mereka sanggup untuk minum dan mandi air ‘berkarat’ selain terpaksa menggali telaga sendiri.

Lagipun mungkin di Kelantan ‘haram memakai ihram’ seperti yang dibuat oleh Jamal.

Di Kelantan, isu air sudah tidak payah disbut lagi. Rakyat dah lali, malah kerajaan PAS Kelantan tidak tergugat dengan masalah itu.

Kalau isu air penting bagi rakyat Kelantan, sudah bergantilah kerajaan negeri, jika diikutkan dengan kemarahan rakyat. Namun kemarahan antara rakyat Kelantan dan Selangor berlainan.

Kelantan tidak menjanjikan dengan rakyat untuk berikan kemudahan ‘air percuma’.


Sebalinya di Selangor, rakyat  tidak akan peduli peruntukan RM170 juta di bawah program Merakyatkan Ekonomi Selangor untuk membayar bekalan air percuma yang dinikmati 1.1 juta akaun meter individu dan 65,000 unit pangsapuri kos rendah setiap bulan.

Ingat kembali apa janji kerajaan negeri Selangor ketika bertukar tangan daripada UMNO/Barisan Nasional (BN) kepada gabungan PKR, DAP dan PAS pada tahun 2008?

Pakatan pembangkang berikrar untuk mengembalikan hak air kepada rakyat menjadi dasar yang paling popular dan menjadi bualan semua orang.

Dijaja di seluruh negeri  bagaimana rakyat Selangor mendapat 20m padu air percuma yang dibayar oleh kerajaan Pakatan Rakyat.

Setiap bulan, rakyat hanya perlu bayar RM6. Kadang-kadang enam bulan sekali baru bayar bil air.

Berikutan itu wujud konflik dan pertembungan antara kerajaan negeri dan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) tidak pernah berkesudahan.

Tidak sukar untuk dimengertikan wujudnya konflik sedemikian, lebih-lebih lagi kerana pertalian istimewa antara SYABAS dan dan UMNO Selangor. Kedua-dua  entiti ini saling bersimbiosis. Pengasas Syabas itu bendahari UMNO Selangor.

Jadi apabila sehari  atau dua hari terputus bekalan air, rakyat akan persoal dan marah ‘gila-gila’ serta salahkan kerajaan negeri.

Yang mereka tahu ialah, air hak mereka. Bukan sahaja kerana memang itu keperluan asas manusia tetapi juga akibat janji kerajaan negeri sebelum ini.

Itulah yang diulang sebut sejak 2008 dan ia telah menjadi sebahagian daripada kelaziman sehari-hari.

Jadi apabila berlakunya aksi gila Jamal yang juga Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, merangkap panglima utama angkatan Baju Merah yang dilihat ‘lagaak samseng’, rakyat mungkin dapat lupakan kegilaannya dan menyokongnya kerana beliau perjuangkan hak rakyat.

Memang Jamal ‘gila’ kerana buat gila, namun gelagatnya menarik perhatian seluruh negara dan di luar negara. Yang ditujukan .kegilaannya’ itu kepada pimpinan Datuk Seri Azmin Ali.

Jamal menggunakan kesempatan ini untuk pertikaikan kemampuan kepimpinan PKR, DAP dan PAS di Selangor,  selain menggugat kepercayaan rakyat bahawa air percuma negeri Selangor kini bukanlah kekuatan amat besar bagi kerajaan negeri.


Dengan terputusnya bekalan air ini, maka akan semakin ‘kering dan terhakislah’  sokongan rakyat Selangor terhadap kerajaan negeri. Pemimpin UMNO turut menjadi gembira dengan kegilaan Jamal itu.

Walaupun kini bekalan air di semua kawasan yang terjejas akibat kerja penyelenggaraan pencawang masuk utama Bukit Badong, Hulu Selangor pada 19 Dis lepas telah pulih sepenuhnya sejak 1 tengah hari semalam, apa yang dilakukan oleh Jamal beberapa hari lalu memang menarik.

Menurut Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), bekalan air kepada pengguna secara berjadual mengikut dua zon telah menyegerakan pemulihan bekalan air.

Namum demikian, Syabas berkata beberapa kawasan di Gombak seperti Taman TAR, Ampang Jaya, Kampung Dato Mufti, Menara Mutiara Taman TAR dan Taman Bukit Indah sedang mengalami gangguan bekalan air sementara berikutan kes paip pecah di kawasan berhampiran.

Jadi , jangan anggap ‘Jamal’ gila tidak bertempat. Jamal ‘gila’ agar pembangkang merempat seperti yang dialami UMNO/BN selama ini.

Jamal berjaya tonjolkan keupayaannya untuk berlawaan dengan hanya memakai tuala yang tidakpun dilakukan dilakukan rakyat Kelantan terhadaap kerajaan PAS Kelantan, biarpun masalah air di negeri Cik Siti Wan Kembang itu lebih kronik.

Yang bertanya kenapa Jamal jadi begitu ‘bodoh dan gila’ sepatutnya malu pada diri sendiri kerana Jamal lakukannya dengan bersebab iaitu membantu rakyat Selangor tidak naik ‘gila’ kerana ketiadaan air.

Sedangkan air itu hak rakyat, yang memang dijanjikan kerajaan negeri.

Dan apabila tiba-tiba hak itu lenyap, apakah gelagat Jamal itu ‘bukan suara dan protes’ bagi pihak rakyat dengan sindiran tajamnya  melalui ‘perbuatan gilanya’ yang tidak pernah dibayang atau difikir sebelum ini?

Gilapun gilalah Jamal, gila bertempat untuk mengelakkan rakyat Selangor berterusan’gila’ kerana masalah terputusnya bekalan ar.

Malah, bukan rakyat sahaja, malah pengusaha, peniaga dan industry turut berterima kasih kepada Jamal kerana gilanya itu.

Dan jika ada anugerah untuk siapa paling ‘gila’, Jamal sewajarnya diberikan penghargaan kerana gilanya itu untuk kemudahan dan kesenangan rakyat, bukan menyusahkan rakyat gara-gara kegagalan pengurusan air dengan baik oleh kerajaan negeri.


Pada ketika Jamal membantu rakyat, penyanyi tersohor yang menegur gelagat ‘gila’ Jamal itu membantu apa?

Sunday, December 18, 2016

UMNO, BN Lahirkan Empat Lagi Pemimpin Muda Menentangnya...


Jangan kata kerajaan pimpinan UMNO/Barisan Nasional (BN) tidak mempengaruhi penggantungan pengajian aktivis siswa, Anis Syafiqah Md Yusof dan rakan-rakannya.

Beliau digantung pengajian satu (1)  semester, diberi amaran dan dikenakan denda RM400 kerana pembabitannya dalam himpunan #TangkapMO1 di ibu negara, Ogos lepas.

Himpunan #TangkapMO1 diadakan bagi mendesak pihak berkuasa mengesan, menangkap dan mendakwa Malaysian Official 1, yang disebutkan dalam siasatan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat terhadap penggelapan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan sebelum ini mengakui  MO1 adalah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.


Selain Anis, Mohamad Luqman Nul Haqim Zul Razali dan Muhammad Luqman Hakim Mohd Fazli turut dikenakan hukuman yang sama, manakala Suhail Wan Azahar diberi amaran dan dikenakan denda RM400.

Tindakan menghukum ini secara tidak langsung melahirkan pemimpin muda yang akan menentang kerajaan berterusan, iaitu UMNO dan BN.

Mungkin keluarga mereka turut bersimpati dan ‘akan mengajar UMNO dan BN” dalam pilihan raya nanti.

Panel Tatatertib Universiti Malaya (UM) mendapati beliau bersalah kerana mengadakan tunjuk perasaan; merosakkan nama baik universiti dan memudaratkan keselamatan awam kerana menyertai himpunan tersebut.

Anis berkata, universiti yang telah dikawal oleh pihak berkepentingan melakukan sedemikian untuk terus menakut-nakutkan mahasiswa agar tidak lagi berani menyatakan suara dan pandangan terhadap isu dan masalah negara.

Yang nyata Anis dan rakan-rakannya itu tidak akan berhenti setakat ini. “Perjuangan kami sebagai mahasiswa dan rakyat perlu diteruskan,” katanya.

Anis akan merayu universiti agar membatalkan pertuduhan dan jika tiada sambutan, beliau dan rakan-rakannya tidak akan teragak-agak untuk bawa ke mahkamah.


Kalaupun tidak dapat melihat dengan nyata kesan tindakan ke atas mereka pada pilihan raya terdekat, pastinya gerakan mereka akan berpanjangan hingga ke pilihan raya umum akan datang dan memandangkan mereka masih muda, kesan jangka panjang akan dapat dilihat dengan jelas.

Berkaitan ini bekas Perdana Menteri yang berpengalaman sebagai Menteri Pelajaran, Tun Dr Mahathir Mohamad menulis surat kepada Anis serta  memuji keberanian beliau.

Dalam surat yang disiarkan di laman Facebook Anis, Dr Mahathir berkata beliau terganggu dengan tindakan tatatertib Universiti Malaya ke atas Anis kerana penglibatan beliau dalam perhimpunan #TangkapMalaysianOfficial1 (MO1).

“Seharusnya, pihak universiti tersohor di Malaysia menyokong keberanian dan keprihatinan saudari memperjuangkan masa depan negara dan anak bangsa.

Saya dapati saudari amat jelas di dalam tindakan yang saudari ambil iaitu saudari bimbang akan masa depan negara dan generasi akan datang akibat daripada salah laku MO1,” kata Dr Mahathir.

 “Saudari tidak bersendirian di dalam kebimbangan ini. Saya yang di penghujung usia mungkin akan terlepas menghadapi penderitaan angkara MO1.”

Beliau menyuarakan harapan agar Anis tabah menghadapi tindakan tatatertib yang dihadapi, sambil menambah perjuangan tanpa pengorbanan bukanlah perjuangan sebenar.


Dr Mahathir berkata beliau berharap belia lain mencontohi Anis dan UM akan menyedari penglibatan beliau dalam perhimpunan itu adalah demi tanggungjawab beliau terhadap masa depan negara, dan bukannya isu disiplin.

Pada 23 Ogos lalu, Majlis Presiden Pakatan Harapan menyuarakan sokongan penuh kepada program #TangkapMO1 anjuran anak muda dan mahasiswa yang akan berlangsung pada Sabtu 27 Ogos.

Dalam satu kenyataan media pada hari berkenaan,  badan tertinggi Pakatan Harapan itu menggesa seluruh rakyat Malaysia yang memegang teguh keadilan dan kebenaran untuk turut bersama-sama menyertai program berkenaan.

Menurut kenyataan Majlis tersebut, isu laporan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) berkaitan dakwaan kecurian berbilion ringgit wang rakyat oleh beberapa individu termasuk ‘Malaysian Official 1’ serta kemasukan AS$731 juta ke dalam akaun peribadi beliau mesti dipandang serius