Sunday, March 14, 2010

FAIL CERAI TALAK TIGA OLEH PIHAK KETIGA TIDAK DIBENARKAN

Daripada www.hambali1.blogspot.com

Makin kusut!

Cik Puan Elia Suhana Ahmad boleh bantah permohonan kes lafaz cerai talak tiga terhadapnya.

Peguam yang mewakili Elia – isteri kedua Sultan Kelantan - boleh membuat bantahan di mahkamah terhadap lafaz cerai yang dikatakan difailkan oleh seorang wanita mewakili Sultan Kelantan.

Seperti yang telah dinyatakan dalam akhbar hari sejak beberapa hari lalu, permohonan tersebut memang sah dari segi prosedur, namun peguam yang mewakili Elia boleh membuat bantahan terhadap permohonan itu di mahkamah.

Pandangan ini diberikan oleh Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Mohd Isa Abdul Ralip.

Biarpun beliau enggan mengulas lanjut mengenai kes yang melibatkan Sultan Kelantan itu tetapi nyata Elia mempunyai ruang untuk membuat bantahan.

Akhbar semalam melaporkan permohonan pengesahan lafaz cerai talak tiga oleh Sultan Kelantan difailkan oleh Nik Rorhana Wan Abdul Rahman, 60.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pendaftar Mahkamah Tinggi Rayuan Syariah Kelantan, Abu Bakar Abdullah Kutty ketika mengulas mengenai permohonan lafaz cerai itu.

Kata Mohd Isa, dalam kes pihak ketiga menfailkan permohonan, adalah menjadi masalah apabila pihak tersebut perlu membuat pengakuan sumpah terhadap permohonan yang dibuat.

"Bagaimana pihak ketiga ini nak bersumpah jika individu tersebut tidak ada kena mengenai dengan pasangan tersebut.

"Apa bukti yang boleh dikemukan oleh pihak ketiga untuk mengesahkan telah mendengar lafaz cerai tersebut?," ujarnya.

Kelmarin peguam syarie, Zainul Rijal mengeluarkan kenyataan media kepada Bernama mengesahkan pihaknya telah menfailkan permohonan pengesahan cerai talak tiga terhadap isteri kedua Sultan Kelantan, Elia di Mahkamah Tinggi Syariah Kelantan.

Dalam laporan tersebut, Zainul Rijal berkata, beliau telah dititahkan oleh Tuanku Ismail Petra supaya menfailkan permohonan pengesahan cerai tersebut.

Berdasarkan apa yang dinyatakan Mohd Isa, biarpun prosedur, pendaftaran dan permohonan pengesahan cerai adalah sah jika difailkan oleh pihak namun mereka tidak dibenarkan untuk menfailkan permohonan pengesahan lafaz cerai mengikut berdasarkan hukum syarak dan undang-undang yang telah ditetapkan.

Mohd Isa menjelaskan, hukum syarak telah menetapkan hanya suami atau isteri sahaja yang boleh menfaikan tuntutan tersebut bagi memudahkan proses seterusnya.

"Walaupun dari segi prosedur ia sah, tetapi akan menimbulkan masalah semasa prosiding mahkamah.

"Ini kerana pihak yang menfailkan tuntutan tersebut perlu bersumpah kepada hakim mengenai tuntutan yang dibuat," katanya kepada mStar online semalam.

Kita tunggu perkembangan terbaru kes ini.

No comments: