Wednesday, June 22, 2016

Bantuan Khas, Kebajikan Penjawat Awam Ikut Telunjuk Najib?


“Tidak wajarlah sekadar ucapan terima kasih atas komitmen penjawat awam tanpa sebarang insentif. Maka, kita bersetuju memberikan tiga insentif termasuk bantuan kewangan aidilfitri, kenaikan gaji sebanyak dua kali bagi 2016 dan kenaikan imbuhan tetap perumahan.” 

Tahniah Selangor!

Pengumuman Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali kelmarin (20 Jun 2016) bahawa bantuan khas sempena Aidilfitri sebanyak 1.5 bulan gaji kepada seluruh penjawat awam negeri Selangor satu tindakan yang memang dinanti-nantikan.

Ia pasti disambut baik oleh penjawat awam negeri berkenaan.

Dan pastinya terngangga dan terloponglah  penjawat awam di negeri-negeri lain, termasuk Terengganu yang kononnya Baget Negeri selalunya melebihi RM2 bilion.

Kerajaan Negeri Selangor akan membuat pembayaran mulai  1 Julai 2016.


Ituah sebaik-baiknya jika mahu menghargai bakti dan jasa penjawat awam, bukan sekadar bercakap menghargai tetapi terpaksa mematuhi jumlah seperti yang diumumkan oleh Putrajaya.

Logiknya Putrajaya ialah kerana ia terpaksa membayar kerpada jumlah yang banyak di kalangan penjawat awam.

Namun di negeri-negeri yang ‘berduit’ mereka sepatutnya melakukan yang berbeza.


Kenapa Menteri-Menteri Besar di negeri-negeri yang agak ‘berduit’ seperti Johor, Terengganu, Pahang, Perak, Negeri Sembilan dan Melaka jelas  takut untuk mengumumkan bayaran yang lebih.

Kenapa mesti ikut Putrajaya? Takut kenapa Najib melebihi melakukan kebajikan kepada penjawat awam?

Atau sudah nyata negeri-negeri di bawah kepimpinan BN kini tidak berduit?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 6 Jun lalu  mengumumkan pemberian Bantuan Khas Kewangan RM500 kepada 1.6 juta penjawat awam sebagai persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Beliau berkata bantuan khas RM250 akan turut dinikmati 743,000 pesara kerajaan sebagai menghargai jasa perkhidmatan mereka.

“Pembayaran bagi bantuan khas ini dibuat pada 13 Jun lalu, melibatkan anggaran peruntukan kewangan RM1 bilion.

Jumlah itu adalah lebih kecil daripada permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) yang memohon kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus raya sebulan gaji.

Selain bantuan khas itu Perdana Menteri turut menarik perhatian bahawa penjawat awam akan menikmati satu kenaikan gaji tahunan (KGT) pada Julai ini yang melibatkan anggaran implikasi kewangan RM1.1 bilion.

Di Selangor pembayaran bantuan khas tersebut melibatkan seramai 17, 528 orang penjawat awam dengan peruntukan sebanyak RM45.6 juta.

Selain itu, bagi meringankan beban tanggungan di samping menghargai perkhidmatan penjawat awam, dua insentif lain turut diumumkan.

“Tidak wajarlah sekadar ucapan terima kasih atas komitmen penjawat awam tanpa sebarang insentif. Maka, kita bersetuju memberikan tiga insentif termasuk bantuan kewangan aidilfitri, kenaikan gaji sebanyak dua kali bagi 2016 dan kenaikan imbuhan tetap perumahan,” katanya di hadapan lebih 1,000 penjawat awam.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Rapat Ramadan Bersama Perkhidmatan Awam Selangor di SUK kelmarin.

Kerajaan negeri setuju beri dua kenaikan gaji tahun ini iaitu kenaikan biasa dan kenaikan khas yang melibatkan sebanyak RM6.83 juta bagi satu kenaikan.

Bayaran imbuhan tetap perumahan bagi penjawat awam Gred 41 ke bawah sebanyak RM180 turut dinaikkan hingga RM300 melibatkan peruntukan sebanyak RM11.2 juta.

Penjawat awam yang bijak akan bertanya diri sendiri, mana lebih baik pentadbiran antara Selangor dengan negeri mereka?

Kenapa Menteri-Menteri Besar sangat penakut dengan Najib sehingga membiarkan kebajikan mereka terbiar?


Kerajaan Pulau Pinang pula mengumumkan penjawat awam negeri akan menerima bonus 3/4 bulan atau minimum RM700 yang akan diberikan sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata, 'Insentif Bantuan Istimewa' itu adalah sebagai mengiktiraf sumbangan penjawat awam ke arah transformasi dalam pelaksanaan dan perkhidmatan yang disampaikan melalui tugas-tugas harian mereka.

"Insentif ini akan diberikan kepada 4,178 kakitangan Perkhidmatan Awam negeri dan akan dibayar sebelum Hari Raya Aidilfitri," kata Guan Eng. Beliau berkata jumlah pembayaran bonus melibatkan jumlah RM7.95 juta.

Adalah tidak keterlaluan utuk dikatakan, jika pembangkang memerintah di negeri-negeri lain, selain Selangor, kecuali Kelantan yang memang PAS tidak mampu melakukannya, kebajikan penjawat awam dijangka akan lebih baik.

Mereka sudah membuktikannya pada ketika kerajaan negeri lain yang berduit memberi alasan masalah ekonomi dan mengikut langkah Putrajaya.

Persoalannya kalau ada duitpun, siapa berani menongkah arus Najib?

No comments: