Monday, June 22, 2009

TIADA POSTER HADI DI MANEK URAI

Kenapa sampai begitu sekali sikap orang PAS Kelantan?

PAS Kelantan dikatakan tidak menaikkan poster Abdul Hadi untuk digandingkan dengan poster Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai bahan kempen pada pilihanraya kecil kerusi negeri itu, 6 hingga 14 Julai.

Malaysiakini minggu lepas melaporkan, jentera pilihanraya PAS negeri berhasrat menonjolkan poster calon bersama Nik Aziz, yang juga menteri besar, sebagai sebahagian strategi "melokalisasi" kempen tersebut.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata hari ini beliau tidak tahu-menahu tentang ketiadaan poster presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam pilihanraya kecil Manek Urai, bulan depan.

"Saya sendiri tidak mendapat maklumat secara rasmi untuk mengatakan bahawa tidak ada poster (Abdul Hadi). Saya sendiri belum mendapat gambaran yang jelas soal gambar ini.

"Bagaimanapun, segala isu yang timbul itu kita akan selesaikan dengan cara terbaik, insya Allah," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PAS, Kuala Lumpur tengah hari ini.

Turut hadir, ketua penerangan baru PAS yang menggantikannya Idris Ahmad.

Mahfuz diminta mengulas tindakan PAS Kelantan tidak menaikkan poster Abdul Hadi untuk digandingkan dengan poster Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai bahan kempen pada pilihanraya kecil kerusi negeri itu, 6 hingga 14 Julai.

Sementara Harakahdaily pula melaporkan, penasihat jentera PAS bagi DUN tersebut Datuk Wan Rahim Wan Abdullah berkata poster Nik Aziz "mempunyai nilai komersil yang tinggi" dan hanya "hanya poster beliau sahaja mempunyai nilai untuk menarik pengundi".

PAS Kelantan bagaimanapun bertegas menafikan ketiadaan poster presiden mereka mempunyai kaitan dengan pergeseran Nik Aziz dan Abdul Hadi berhubung isu kerajaan perpaduan dengan Umno.

Dalam sidang media yang sama, Mahfuz menambah, keputusan tidak menaikkan poster Abdul Hadi bukan dibuat oleh mana-mana ahli jawatankuasa pusat PAS dan berada di luar pengetahuannya.

"(Perkara) itu saya akan dapatkan penjelasan daripada mereka (jawatankuasa pilihanraya PAS Kelantan).

"Saya juga tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan nilai komersil dan sebagainya," katanya, yang juga ahli parlimen Pokok Sena.

No comments: