Thursday, April 23, 2009

MUSUH MENJADI KAWAN

(hambali1.blogspot.com)

Bolasepak menjangkaui UMNO-PAS.

Bolasepak menolak ketepi fahaman politik. Bolasepak menolak ketepi ‘perselisihan’ agama.
Inilah permainan bolasepak. Ia memang menjadi ‘pendamai’.

Penyokong Kelantan yang terdiri daripada penyokong UMNO dan PAS boleh duduk beriringan dan bersatu hati menyokong pasukan mereka.

Lebih 40,000 penyokong Kelantan dijangka memenuhi ruang Stadium Nasional, Bukit Jalil untuk bersama menyaksikan sejarah bola sepak negeri itu tercipta dalam perlawanan akhir bola sepak Piala FA pada Sabtu ini.

Setiausaha Kelab Penyokong Bola Sepak Kelantan, Haron Ali berkata, keghairahan rakyat Kelantan begitu memuncak dan begitu ramai yang akan memberi sokongan padu bagi menjadikan impian menjadi juara suatu kenyataan.

Uniknya bolasepak, walau di mana juga ‘musuh menjadi kawan’ walau seketika.
Ketika Perang Dunia Pertama, bolasepak menjadi alat untuk meredakan ketegangan.
Jepun dan Korea Selatan yang menjadi penganjur Piala Dunia tujuh tahun lalu (2002) berjaya mendekatkan China dan Korea Utara dengan negara lain di dunia.

Di Kelantan, Stadium Sultan Mohamad Ke IV sebelum digantung, adalah medan berkumpulnya penyokong Kelantan yang terdiri daripada penyokong parti bertentangan UMNO-PAS.

Namun, kerana sebiji bola, mereka melupakan seketika ‘persengketaan’ mereka demi pasukan Kelantan.

Kerana kejayaan masuk final Piala FA Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) menjanjikan pasukan Kelantan ke Old Trafford.

Laporan Utusan Malaysia menyebut, beberapa siri perlawanan persahabatan di lubuk Manchester United dan beberapa insentif lain biarpun berdepan dengan kekangan kewangan setelah Kelantan tidak lagi dibenarkan menjadi tuan rumah.

Presidennya, Tan Sri Anuar Musa yang berhempas pulas memikul bebanan bagi menjayakan misi ini menyifatkan, kemenangan bakal menjadi satu kebangkitan baru dalam arena bola sepak Kelantan.

Yang menariknya, kerajaan negeri (ditadbir PAS) pula cuba menokok lagi semangat mereka dengan janji imbuhan kecemerlangan RM30,000 bagi membawa pulang piala kebanggaan itu untuk tontonan rakyat Kelantan.

Pengerusi Jawatakuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO, Abdul Fattah Mahmood menyatakan ia merupakan sebahagian daripada sumbangan kerajaan negeri bagi menghargai jasa pemain dan pengurusan mengharumkan nama negeri dalam sukan yang diminati umum ini.

Jadi, jangan anggap bolasepak permainan murahan dan untuk golongan bawahan. Kesannya besar.

Keghairahan penonton Kelantan yang berduyun-duyun memberi sokongan di stadium barangkali boleh dilihat dengan jualan tiket yang hampir mencecah 10,000 daripada 20,000 yang diperuntukkan kepada KAFA sepanjang dua hari lalu.

Berpuluh-puluh buah bas yang disediakan oleh pelbagai pihak, malah termasuk dari selatan Thai bagi kemudahan membawa mereka untuk memenuhi sebahagian daripada ruang stadium itu kelak.

Juga menarik ialah kerajaan negeri telah mengarahkan usaha menaik taraf tahap keselamatan Stadium Sultan Muhammed IV di sini, dilakukan segera.

Abdul Fattah berkata, ia bagi memastikan keadaan lebih terjamin.

Menurut beliau, arahan telah dikeluarkan oleh Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob supaya tahap keselamatan stadium yang telah berusia itu tidak lagi dipersoalkan terutama semasa perlawanan bola sepak.

"Kita berharap apabila keadaan di stadium menjadi lebih selamat pihak Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) akan menimbangkan semula larangan yang dikenakan kepada pasukan negeri mengadakan perlawanan di situ," katanya semalam.

Larangan yang dikenakan itu telah menjejaskan sumber kewangan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) bagi mengurus skuad negeri yang banyak bergantung kepada jualan tiket di gelanggang sendiri.

Menurut Abdul Fattah, antara yang akan diperkemaskan adalah pagar pemisah dan pintu keselamatan untuk pemain agar tidak mudah terdedah kepada tindak-tanduk penonton.
Ini bermakna dalam setiap perbincangan, kerajaan negeri perlu merujuk juga kepada Annuar selaku Presiden KAFA.

Ini kerana sumbangan Annuar dalam kancah bolasepak Kelantan sejak tahun lalu perlu diambil kira, walaupun Annuar adalah Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan.

No comments: