Sunday, May 2, 2010

ISU KICKDEFELLA – UMNO JANGAN TERJERUMUS…

Oleh Hambali Abdul Latiff (www.hambali1.blogspot.com)

RM4 juta bukan untuk menjatuhkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi.

Wang itu digunakan untuk mempertahankan kerajaan PAS Kelantan. Caranya ialah menyebarkan maklumat mengenai kebaikan kerajaan pimpinan Musyridul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat disamping memburuk-burukkan pentadbiran Pak Lah.

Saya ulangi, ia digunakan untuk mempertahankan kerajaan PAS Kelantan.

Caranya sama ada gerak saraf atau perang saraf tidak penting. Yang penting, wang digunakan untuk menjamin PAS terus memerintah Kelantan.

Melihat cara PAS Kelantan menjalankan publisiti, ia bukan sekadar gerak saraf - ajak orang sokong kita atas kebaikan kita – tetapi juga menyerang habis-habis Islam Hadhari dan kepimpinan Pak Lah.

Rasanya, inilah juga kerja yang dilakukan oleh blogger yang dipecat dari Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) ekoran pertelagahan beliau dengan CEOnya, Ariffahmi, yang juga menantu Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz.

Saya amat bersetuju dengan pandangan Mohd Sayuti Omar bahawa untuk tujuan publisiti, gerak saraf dan perang saraf, perbelanjaan RM4 juta dalam tempoh tiga tahun tidak banyak. Ia hanya kira-kira RM1.3 juta setahun.

Untuk membeli peralatan sahaja, khususnya yang membabitkan IT sekarang bukan murah. Apalagi kerja itu dibuat oleh satu pasukan. Gaji blogger yang membuat aduan itu sahaja berapa sebulan?

Saya pelik apabila membaca tulisan Datuk Husam Musa semalam yang jauh melalot apabila mengaitkan RM4 juta bagi menjatuhkan Perdana Menteri.

Apabila didesak dari mana datangnya wang itu beliau melalot tidak tentu pasal dan menimbulkan pertanyaan baru dengan membuat teori kemungkinan wang itu disumbangkan oleh UMNO.

Saya tidak hairan kalau Husam yang menjadi pencetus idea itu kerana beliau memang pakar strategis. Kalau tidak masakan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengangung-agungkan beliau berbanding Exco lain.

Husam dikenali sebagai pemikir dan perancang dan jumlah RM4 juta bukan besar sangat.
Tetapi kenapa Husam sampai bermain teori pelik-pelik dengan mengatakan kemungkinan orang UMNO menaja untuk menjatuhkan Pak Lah.

Dalam tulisannya semalam Husam memberikan andaian, duit RM4 juta yang dinyatakan diterima oleh seorang blogger, Kickdefella adalah datang dari Umno untuk menjatuh bekas Perdana Menteri itu.

Beliau juga berkata, wang itu masih ada RM4 juta lagi untuk dibelanjakan untuk jatuhkan PM yang ada sekarang (Datuk Seri Najib Razak) yang juga ditaja oleh orang Umno yang tidak puas hati kerana Pak Lah dijatuhkan.

Kata Husam: "Apa kata kalau saya kata empat juta itu memang ada dan empat juta itu ditaja oleh kumpulan Umno tertentu? Mereka nak jatuhkan Pak Lah kerana mereka sama tak suka.mUntuk jatuhkan PM sekarang pun dah ada empat juta lagi yang juga ditaja oleh orang Umno yang tak puas hati Pak Lah dijatuhkan. Lepas saya kata, nak tahu betul tak betul kena siasat tapi yang penting saya dah kata. Nasib elok keluar muka depan Utusan esok lusa, tenggelam cerita telaga minyak berharga tak kurang RM 340 billion yang hilang, gara-gara empat juta!"

Bagi saya, Husam tidak perlu membuat andaian serta mengaitkan RM4 juta dengan kerja-kerja menjatuhkan Pak Lah.

Tidak perlu Husam mengatakan betapa mudahnya untuk menjatuhkan seorang PM jika hanya memerlukan RM4 juta sahaja untuk berbuat demikian sebagaimana yang didakwa Kickdefella, beliau diamanahkan RM4 juta untuk jatuhkan Pak Lah dan terbukti lepas itu Pak Lah jatuh dan digantikan denga Najib.

Husam juga tidak perlu menyebut :"Kalau ada seorang blogger yang hebat dan kita ada RM4 juta, kita sudah boleh jatuhkan seorang PM - nampaknya kerja menjatuhkan PM tidaklah begitu sukar. Setengah orang mungkin kata 4 juta terlalu mahal dan setengah pula akan kata, kalau 4 juta PM boleh jatuh, ia cukup murah,"

Jelas Husam cuba lari daripada menjawab soalan oleh blogger berkenaan yang pada saya itu adalah ‘permainan politik’ mereka berdua yang cuba menjerat pihak-pihak tertentu dalam PAS.

Blogger berkenaan berkata: “"Wang RM4 juta ini disalurkan secara tunai kepada sebuah syarikat, GMC tetapi tidak dimasukkan ke dalam akaun kerana ia adalah wang yang tidak boleh dijelaskan dari mana wang ia datang. Sesiapa yang tidak terlibat dalam menyumbangkan duit ini tidak perlu takut. Saya tidak kata kita lahirkan pembohongan atau fitnah tetapi ia untuk gerak saraf supaya kita dapat timbulkan persepsi buruk terhadap kerajaan Pak Lah, dalam sudut ini Husam amat faham apa sebenar operasinya,"

Walaupun Husam cuba berteori dengan mengaitkannya dengan pemimpin UMNO, blogger berkenaan berkata kekalutan yang berlaku sekarang bukannya berpunca daripada kerja-kerja UMNO tetapi adalah hasad dengki, tamak haloba beberapa pihak di dalam PAS Kelantan.

Husam mungkin mencipta teori membabitkan pemimpin UMNO untuk ‘mengkelam-kabutkan’ serta untuk neutralisekan apa yang diperkatakan oleh blogger berkenaan.

Melalui cara ini, Husam menggunakan perang saraf agar orang UMNO akan tertanya-tanya pula siapa kalangan mereka yang mendermakan RM4 juta itu.

Jangan terpedaya dengan permainan Husam kerana blogger berkenaan dengan jelas mengatakan UMNO tidak wajar dikaitkan.

Blogger berkenaan sebaliknya menuding jari kepada pemimpin PAS Kelantan yang menurutnya, mereka sengaja menciptanya supaya Husam terjerumus ke dalam 'permainan' tersebut dan pelbagai perkara akan didedahkan.

Kerana itu saya sekali lagi meminta pemimpin UMNO jangan terlajak – breklah sikit supaya nanti isu ini tidak terpercik ke muka sendiri.

Lagipun pendedahan demi pendedahan yang dibuat blogger berkenaan ialah selepas beliau dipecat daripada bekerja dengan kerajaan PAS Kelantan. Kenapa pendedahan dibuat sekarang?

Yang pasti, PAS akan mempertahankan dirinya daripada dikaitkan dengan kerja-kerja propaganda ini kerana parti itu yakin setiap jentera Kerajaan Kelantan telah berkerja bersungguh-sungguh untuk membina imej Kerajaan PAS Kelantan.

PAS Kelantan boleh mengatakan ia tidak pernah mengarahkan mana-mana pihak untuk menaburkan fitnah dan pembohongan. Hatta bagi jentera penerangan parti sekalipun, PAS hanya membuat pendedahan yang mempunyai fakta dan kebenaran. Dan sekiranya terdapat fitnah dan pembohongan yang dibuat oleh blogger itu, jelas beliau sengaja menciptanya dan berbohong kepada semua termasuk kepada orang yang membayar gajinya.

Kerana itu, blogger berkenaan perlu membuktikan siapakah yang mencipta pembohongan itu, adakah pimpinan PAS atau dia sendiri yang merekanya demi untuk membodek Kerajaan PAS selama ini.

Idris Ahmad dalam Harakahdaily semalam sudah mula melontarkan pandangan yang menurutnya PAS tidak terkejut dengan dakwaan penulis blog Syed Azizi Syed Abdul Aziz berhubung isu RM 4 juta yang digunakannya bagi melawan Kerajaan BN selama ini.

Kata Idris : “Beliau kini terdesak untuk kembali bersama Umno-BN yang baru-baru ini sanggup membayar RM 77 juta kepada APCO Worldwide untuk mencita Slogan 1 Malaysia dan menjadi perunding kepada Kerajaan BN bagi melawan kebangkitan Pakatan Rakyat.”

Tidakkah nanti aka nada perbandingan dibuat oleh PAS antara RM4 juta mempertahankan Kelantan dengan RM77 juta mempopularkan slogan 1Malaysia?

No comments: