Sunday, October 18, 2009

INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PAS DAN PKR

Sebagai parti yang kononnya berlandaskan Islam, terimalah kekalahan sebagai ketentuan Ilahi, bukannya menimbulkan pelbagai tuduhan atau fitnah yang lain pula ke atas BN.


Kenapa mesti bising dan menuding jari ke arah orang lain apabila kalah.

Kata akan buat bedah siasat dan terima dengan hati yang terbuka.

Cuba buat muhasabah diri. Dr. Badrul Amin meminta diputuskan hubungan dengan keluarga yang menjadi polis atau yang menjadi ahli UMNO.

Kemudian Salahuddin Ayub (Ahli Parlimen Kubang Kerian) buat tuduhan palsu kononnya anggota PAS diserang dengan pedang samurai oleh Pemuda BN.

Kenapa mesti membawa Datuk Seri Dr Mod Nizar Jamaludin dari Perak yang dianggap penderhaka kepada raja untuk berceramah di Bagan Pinang? Kenapa Nizar tidak tumpukan kerja di Parlimen Bukit Gantang seperti yang sepatutnya?
Apa yang berlaku semuanya dinilai oleh rakyat sebagai pengundi.

Carilah salah sendiri dulu sebelum menyalahkan orang lain dan sistem sedia ada terutamanya pihak SPR. Mengapa masih gagal mengikut arahan SPR di hari mengundi.

Kalau semua ikut arahan, tidak timbul soal kekacauan pada hari mengundi. Bukankah taktik buruk ini telah digunakan dalam banyak PRK sebelum ini.

Paling menyedihkan ialah kita sesama bangsa dan sesama agama masih jauh untuk bersatu.
Di Bukit Gantang dan Bagan Pinang, tidakkah kita sesama Islam bertelagah kerana DAP membaca surah daripada al-Quran. Tidakkah kita sedar kita sedang dilagakan oleh kumpulan kiasu ini. Mengapa terlalu lambat untuk kita sedar, bahkan makin teruk.

Ada hikmahnya di sebalik kekalahan ini. Cara PAS salah dan perlu diperbetulkan. Beritahu DAP jangan sewenang-wenangnya guna ayat al-Quran. Ternyata ayat al-Quran hanya dibaca oleh DAP di atas pentas ceramah sahaja. Apa tujuannya kalau bukan untuk politik?

Dr. Badrul tidak boleh menyeru sebegitu rupa walaupun berbeza ideologi politik. Mengapa buat perkara yang menjadi kemurkaan Allah SWT? PAS perlu memikirkan semula bagaimana mereka dipergunakan oleh DAP.
Ulama dalam PAS perlu berfikir bagaimana bukan Islam mempermainkan ayat al-Quran selama ini dan yang mendengar hanya ketawa dan bertepuk tangan sahaja.

Kita bimbang setiap kali PRK. kita bergaduh sesama agama dan sesama bangsa, sedangkan DAP ketawa. Betapa bodohnya Melayu, sama agama, Tuhan yang sama, nabi yang sama, tetapi bergaduh sampai luka-luka.

Tidakkah ini menggambarkan betapa Islam itu ganas dan buruk. Jangan sampai Tuhan membalas tindakan kita, kerana keegoan terhadap parti kita selama ini.

lain pula dan hari mengundi, Tuhan menurunkan bala, tsunami melanda dan gempa bumi menggegar Malaysia.

Semuanya terlibat termasuk yang tidak berdosa. Semuanya sudah terlambat.

No comments: