Thursday, October 30, 2008

SILAT HUSAM SUMBANG & TERSASAR?

Kerajaan negeri pimpinan Pas membayar RM204 juta hutang kepada kerajaan pusat sejak 1990, persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) diberitahu.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa, berkata hutang pada 1990 adalah sebanyak RM718 juta.

“Kerajaan negeri membayar kira-kira RM11 juta hutang setiap tahun dan kini jumlah hutang yang tinggal adalah RM514 juta sahaja lagi.

“Ini adalah satu prestasi yang sangat membanggakan,” katanya menjawab soalan Datuk Noor Zahidi Omar (BN-Pengkalan Kubor).

Itulah sikap Husam. Asyik bangga saja. Kira mahu bandingkan dengan hutang ketika kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah!

Ini jelas apabila beliau mengatakan hutang badan berkanun kerajaan negeri pula kini adalah sebanyak RM208 juta berbanding RM572 juta pada 1990.

Fakta mengenai hutang pada 1990 kerana banyaknya pembangunan dan kerancakan pembinaan termasuklah bangunan-banganan yang ‘ditakluki’ oleh Pas sekarang.
Tidak payah hendak dijelaskan satu persatu, lagipun memang sudah ‘terang lagi bersuluh’.

Di sebalik jawapan Husam itu, dia sebenarnya cuba bersilat apabila mengatakan jumlah hutang kerajaan negeri itu bagaimanapun tidak termasuk pinjaman bekalan air yang diterima sebanyak RM331 juta.

Jadi kalau campur RM514 juta dengan RM331 juta. Agak-agak berapa ya?

Kijang tak reti, tak sekolah tinggi macam Husam yang lulus luar negara.

Hutang sebenar berapa?

1. Perbezaan Angka. Jabatan Audit Negara Silap?

Menurut laporan Ketua Audit Negara, pada akhir tahun 2007baki hutang Kerajaan Negeri adalah berjumlah RM958.67 juta berbanding RM940.06 juta pada tahun 2006 iaitu meningkat sejumlah RM18.61 juta. Peningkatan hutang ini adalah disebabkan Kerajaan Negeri menerima sejumlah RM23.35 juta pinjaman baru daripada Kerajaan Persekutuan iaitu sejumlah RM9 juta Projek Bekalan Air yang baru dan RM14.35 juta bagi menggenapkan baki pinjaman 3 Projek Bekalan Air yang telah diluluskan sebelumnya.

Pada tahun 2007, Kerajaan Negeri telah menjelaskan hutang kepada Kerajaan Persekutuan berjumlah RM4.86 juta.

Dua perbezaan angka di sini, iaitu jumlah hutang dan jumlah bayaran balik.
2. Prestasi Membanggakan?

Analisis Audit mendapati bayaran balik pinjaman yang telah matang tidak mengikut Jadual Bayaran Balik atau anuiti tahunan yang ditetapkan menyebabkan tunggakan bayaran balik agensi tersebut terus meningkat. Keadaan ini lebih ketara lagi apabila dasar Kerajaan Persekutuan tidak lagi menyalurkan geran keseimbangan Pihak Berkuasa Tempatan melalui Kerajaan Negeri.

Pada tahun 2007 Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan gagal menjelaskan anuiti tahunannya melalui sumber Persekutuan berjumlah RM9.36 juta menyebabkan tunggakan bayaran balik terkumpul mencecah RM40.88 juta. Manakala Majlis Perbandaran Kota Bharu gagal menjelaskan anuiti tahunannya berjumlah RM0.96 juta melalui pinjaman sumber Negeri dan sejumlah RM1.06 juta melalui sumber Persekutuan menyebabkan tunggakan bayaran balik pinjaman menjadi RM9.48 juta.

Berdasarkan kedua-dua perkara di atas, nyata sekali penjelasan atau silat Husam bukan sekadar sumbang tetapi juga tersasar!

Selain itu, Husam turut menjawab soalan mengenai kemiskinan tegar.
Husam berkata jumlah penduduk miskin tegar di seluruh Kelantan kini mengikut Jabatan Perangkaan adalah seramai 3,864 orang.

Beliau menyatakannya menjawab soalan ketua pembangkang Datuk Md Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas),

Husam mengakui jumlahnya mungkin lebih ramai berikutan kenaikan kos sara hidup ketika ini.
Kos sara hidup kerana semata-mata faktor minyak naik atau kerajaan negeri gagal mewujudkan peluang pekerjaan dan sebagainya?

Perkara lain turut dijelaskan oleh Husam ialah kerajaan negeri menerima permohonan daripada Syarikat Trans Nusantara Petroleum bagi membina laluan paip gas dari Bagan Serai, Perak ke Bachok.

Menjawab soalan Abdullah Ya'kub (PAS-Air Lanas), beliau berkata syarikat itu berminat untuk menjadikan Jeli dan Bachok sebagai tempat penyimpanan dan pendaratan gas.

Kerajaan negeri masih mengkaji permohonan syarikat berkenaan.

No comments: