Monday, October 27, 2008

KERAJAAN PAS MEMANG TIDAK MAMPU

Cakap memang senang tetapi mahu melaksanakannya bagaimana?

Itulah janji Kerajaan Pas Kelantan kepada rakyat.
Semalam pada persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan, dua kes jelas menunjukkan bagaimana Kerajaan Kelantan tidak mampu melaksanakan janji dan amanah yang diberikan.
Tidak usah pergi jauh. Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat sebelum mini sana-sana mencanang cadangannya untuk memberikan cuti bersalin selama 90 hari berbanding 60 hari sekarang.

Kononnya kerajaan negeri prihatin kepada wanita yang melahirkan anak. Selain itu ia bagi membolehkan kakitangan terbabit menguruskan diri dan menjaga anak dengan sempurna semasa bersalin.

Ketika ini kerajaan negeri melaksanakan pemberian cuti bersalin selama dua bulan yang terhad kepada lima kali bersalin bagi setiap kakitangan wanita.
Untuk kempen pilihan raya dan memenangi hati rakyat supaya mengundi Pas memang mudah dilakukan.

Ternyata ia sukar dilaksanakan.

Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob mengakuinya apabila berkata Kerajaan Negeri Kelantan masih mengkaji cadangan pemberian cuti bersalin selama 90 hari berbanding 60 hari sekarang.

Ini kerana perkara itu memerlukan perancangan teliti kerana ia membabitkan prosedur Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Akta Pencen 1980.

"Kerajaan negeri mendapati melalui Akta Pencen itu akan menjejaskan skim tersebut kepada kakitangan terbabit jika dilaksanakan," katanya ketika menjawab soalan Mat Yusoff Abd Ghani (BN-Nenggiri) di persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.

Pada persidangan DUN Kelantan kali ini, isu penjualan Hotel Perdana oleh Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) kepada Perbadanan Nasional Berhad (PNB) juga dipersoalkan.

Penjualan itu pernah dibangkitkan pada sidang lepas seolah-olah Pas mahu menggunakan mudah tunai dengan cepat dan jalan paling baik ialah menjual ‘harta kerajaan negeri’.
Nasib baik ia dijual kepada syarikat milik kerajaan Barisan Nasional. Bagaimana kalau jatuh ke tangan orang asing?

Namun dalam jawapannya kerajaan negeri berkata, ia menjual hotel berkenaan untuk menjadikan industri perhotelan di negeri itu terus berkembang pesat.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa berkata PNB mempunyai kemampuan untuk membangunkan industri perhotelan seperti yang dilakukan syarikat itu sebelum ini.

"PKINK memerlukan suntikan besar untuk membangunkan Hotel Perdana yang bidang perhotelan ini bukan merupakan perniagaan teras PKINK dan sebab itu kita yakin dengan PNB untuk membangunkannya.

"Kita telah meletakkan syarat hotel baru itu nanti mestilah berimej Islam," katanya ketika menjawab soalan Mohd Adhan Kechik (BN-Bukit Bunga).

Hotel itu telah dijual kepada PNB membabitkan kos sebanyak RM24 juta dan telah membayar pampasan sebanyak RM4.1 juta kepada 130 kakitangan hotel itu dan kakitangan terbabit telah diberikan jaminan akan diambil bekerja semula selepas kembali beroperasi yang dijangka pada penghujung tahun depan.

No comments: