Tuesday, May 9, 2017

Kasihan...Merah Padam Muka Pemimpin. Penyokong Najib Razak

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada 3 April lalu memberi bayangan kemungkinan akan berlaku peralihan kuasa pemerintahan di Selangor.

Ia dibuat ketika desas-desus mengenai usaha ke arah itu makin kencang kedengaran.

Masa ramailah penyokong UMNO termasuk cytro yang dibiayai oleh Najib Razak dan Dr Ahmad Zahid Hamidi berteriak dan melalak terutamanya di Facebook bahawa kerajaan Selangor akan bertukar.

Malah tanpa segan silu mereka mengatakan Istana Selangor turut bersedia menerima calon Menteri Besar baru daripada UMNO.

Portal Utusan Malaysia Online turut menghangatkan keadaan apabila memetik Hadi mengenai kemungkinan peralihan kuasa susulan perkembangan terbaru setelah Muktamar PAS ke-63 di Alor Setar, Kedah, minggu lalu yang  bersetuju meminta Majlis Syura Ulama membuat ketetapan memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR yang menerajui negeri itu, ia bagaikan isyarat untuk menggulingkan kerajaan campuran PKR, DAP, PAS dan AMANAH itu.

"Biasalah, kemungkinan (boleh) berlaku," katanya yang dipetik portal milik UMNO itu.

Juak-juak Najib begitu teruja bahawa Selangor akan kembali kepada kerajaan bukan Pakatan Harapan (PH) dengan kononnya UMNO dan PAS bergabung.

Bagi mereka, ia boleh dilakukan dengan bantuan beberapa ADUN PKR dan Bebas yang menyertai mereka.

Malah, pada 3 Mei lalu Malaysiakini melaporkan, empat ADUN PKR dan dua ADUN Bebas menghadap Sultan Selangor kononnya menarik balik sokongan terhadap Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali.

Bagaimanapun seorang daripada nama yang disebut-sebut itu, Rodziah Ismail, menafikan spekulasi berkenaan.

Namun apa yang diramalkan oleh juak Najib berasaskan kenyataan Hadi,  tidak menjadi.

PH  kekal menguasai 29 kerusi Dewan Undangan Negeri Selangor dengan 14 daripadanya adalah wakil DAP, 13 PKR dan dua Parti Amanah Negara (AMANAH).

PAS pula menguasai 13 kerusi manakala UMNO 12.
              
Jika Hadi benar-benar  mahu menggulingkan kerajaan negeri dan jika PAS berpakat dengan UMNO, PAS dan UMNO sudah mempunyai 25 kerusi yang tersedia dan memerlukan beberapa ADUN PKR sahaja untuk melompat dan menterbalikkan pemerintahan PKR di Selangor

Namun sedikit pelik ialah kenapa jika benar PAS mahu merobohkan kerajaan pembangkang Selangor kerana marahkan AMANAH dan DAP, ‘arahan Hadi’ tidak dipatuhi oleh ADUN PAS sendiri?

Mengejutkan lagi,  walaupun Hadi mengatakan semua pemimpin PAS Selangor akan patuh pada arahan Pusat PAS, semuanya kini sejuk kembali.

Patuh apa yang dimaksudkan Hadi? Patuh gulingkan kerajaan PH sekarang atau ‘guling hajat UMNO Selangor yang berkobar-kobar”?

Kenyataan Hadi itu dibaca dalam berbagai sudut dan ada pihak mengatakan Hadi turut memasang cita-cita tinggi untuk melingkupkan kerajaan campuran di Selangor yag diterajui oleh pakatan harapan dan PAS sendiri.

Malah, Hadi yang bertanggungjawab untuk membolehkan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjadi Menteri Besar selepas ‘menolak Wan Azizah’ memainkan kata-kata dan wajahnya yang asyik bertukar rupa.

Apabila PAS bermain politik sebelum ini dengan sebulat suara meluluskan usul untuk menggesa agar Majlis Syura Ulama PAS memutuskan hubungan dengan PKR, jelas Hadi mempunyai perancangan tertentu untuk Selangor.

Namun, apa yang diharapkan oleh UMNO Selangor nyata  tidak menjadi.

Maka ramai yang muka merah padam dan kenyataan Hadi jelas tidak ‘boleh dipakai’ dan menjadi harapan palsu kepada penyokong Najib dan Zahid.


Ketua Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar mungkin orang paling kecewa!!!

Harapan mereka tidak menjadi apabila beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri PAS yang dilantik EXCO tidak mahu meninggalkan kerajaan negeri.

Lebih mengejutkan kelmarin, selepas gagal menumbangkan kerajaan pembangkang di Selangor, UMNO negeri itu menuduh kononnya ada wakil rakyat PKR akan berpaling tadah beberapa hari lalu sengaja direka parti itu untuk mengalih perhatian ramai daripada masalah yang melanda mereka.

Tan Sri Noh Omar mendakwa helah itu memang menjadi kegemaran PKR sebagai cara untuk melupakan sementara kemelut yang melanda ketika ini.

Noh menegaskan, khabar angin empat wakil rakyat PKR bercadang melompat parti itu adalah salah satu contoh bagaimana parti terbabit sengaja mencipta isu.

Selepas gagal untuk menumbangkan kerajaan pakatan pembangkang itu, Noh meletakkan kesalahan di bahu PKR dan sama sekali membebaskan PAS daripada kemelut berkenaan.

"Siapa yang mulakan (khabar angin itu)? (Ia dimulakan) sesama mereka. Akhirnya di Selangor - dari dulu - lebih banyak politik," katanya.

Noh jelas melepaskan kekecewaannya dengan mengatakan  memang menjadi rahsia umum wujud dua kem berbeza dalam PKR ketika ini. Antara lain, katanya, disebabkan penahanan dan pendakwaan pemimpin pemuda parti itu, Datuk Adam Rosly Abdullah baru-baru ini.

"Dalam PKR tidak dapat dinafikan, ada dua kem. Mereka sesama mereka bertelagah, lepas tu mereka cipta satu masalah baru," katanya.

Lebih memalkan Noh dan penyokong Najib dan Dr Ahmad Zahid ialah apabila semalam, Exco kerajaan Selangor daripada PAS menegaskan bahawa mereka masih bersama pentadbiran negeri itu kerana ia adalah mandat yang diberi rakyat pada Pilihan Raya Umum 2013.


Exco Kanan PAS Datuk Iskandar Abdul Samad berkata, langkah itu adalah demi memastikan kestabilan kerajaan Selangor susulan timbul banyak khabar angin mengenai kedudukan parti Islam berkenaan dalam pentadbiran pimpinan Azmin..

Beliau berkata exco PAS juga akan menjalankan tugas seperti biasa dan memastikan semua program kerajaan negeri seperti Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) terlaksana dengan jayanya.

"Barisan exco PAS akan terus memainkan peranan aktif dan berkesan selari dengan komitmen yang telah diberikan untuk mendukung prinsip serta dasar kerajaan negeri sejak Mac 2008.

"Dengan itu, kami memberi sokongan kepada kerjasama serta persefahaman kepada kepimpinan sedia ada untuk memastikan rakyat Selangor dapat menikmati kestabilan dan pembelaan yang berterusan," katanya dalam kenyataan, semalam.

Nyata sekali kerajaan Selangor  yang dipimpin Mohamed Azmin, yang juga Timbalan Presiden PKR dengan komposisi tiga exco daripada PKR, tiga DAP dan tiga PAS terus berkuasa hingga pilihan raya umum akan datang.

Kedudukan ini turut melenyapkan haraan UMNO Selangor yang mengharapkan bantuan PAS dan beberapa ADUN PKR dan Bebas yang diharapkan berpihak kepada mereka.

Apakah pengekalan kerajaan PH yang ada ini sebagai isyarat bahawa di Selangor, PAS sama sekali tidak akan mengkhianati perjanjian dengan PH, walaupun ada DAP dan AMANAH?


Atau dengan kata lain Hadi tidak akan menggangu Selangor dan biarkan kerajaan PH terus kekal>

Juga tidakkah ini menunjukkan bahawa PAS sama sekali tidak rela untuk hilang kuasa yang ada padanya – walaupun terpaksa berkongsi dengan musuhnya, DAP dan AMANAH – agar ADUNnya turut mendapat kedudukan dalam pentadbiran negeri.


Jadi janganlah UMNO berharap sangat kepada PAS untuk membentuk kerajaan campuran kerana seperti juga UMNO, PAS juga melihat kuasa dan kedudukan dalam sesebuah kerajaan, sama ada peringkat negeri, apa lagi jika Putrajaya, sebagai caranya kekal wujud dan turut bekuasa.

1 comment:

allif said...

Jadi pengundi2 Selangor kene ingat terutama org yg kerja dipbt Selangor hati hati bg undi ke PAS..jgn bg PAS miliki lebih dpd 3 kerusi dlm pru14,jika lebih je ameno akn ajak masuk selimut dia,hancus lah PH dirosakkan oleh parti bulan penuh dlm hutan