Thursday, July 2, 2009

Lima adik-beradik calon PAS Manek Urai pangkah BN?


Oleh Dr Novandri Hasan Basri


Apakah kena mengena status pelajaran dan pangkat adik beradik dengan kemampuan sebenar calon PAS di PK Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah menjadi ADUN?

Laman web rasmi PAS tidak menyentuh latar belakang pendidikan calon mereka? Siapakah yang bertanding, Mohd Fauzi Abdullah atau adik-beradik beliau?

Apakah pengundi tidak perlu tahu latarbelakang pendidikan calon pemimpin mereka kerana pendidikan sangat penting untuk memastikan pemimpin tersebut boleh berfikir secara matang, berilmiah dan bervisi jauh?

Apakah tujuan di atas untuk mengaburi rakyat daripada tidak menilai taraf pendidikan calon PAS tersebut yang dikatakan rendah iaitu hanya sekadar SRP sahaja?

Dan apakah jentera PAS malu dengan status 'pemborong ikan' calon mereka sendiri sehinggakan mereka tidak sanggup meletakkan 'pemborong ikan' di dalam berita mereka?

Apakah 'pemborong ikan' terlalu rendah di mata jentera PAS?

Persoalan-persoalan di atas timbul apabila kita membaca pengenalan calon PASdi dalam laman web rasmi PAS

Walaupun penulis bukan ahli PAS tetapi tindakan laman web berkenaan yang tidak konfiden dengan taraf pendidikan dan pekerjaan calon mereka sendiri adalah amat memalukan!

Di antara kenyataan di dalam laman web tersebut :-

KUALA KRAI 27 Jun (Harakah) - Seorang peniaga Haji Mohd Fauzi Abdullah, 50 diumumkan sebagai calon PAS bagi mempertahankan Dun Manek Urai malam tadi.

.......Beliau merupakan anak keenam daripada lapan adik-beradik. Empat daripadanya mendapat pendidikan tinggi sehingga ke luar negara.

Seorang lagi kakaknya, Prof Dr Aminah pensyarah kanan di UKM; ketiga, Ibrahim seorang peniaga buah-buahan; keempat, Sabariah ketua jururawat di Hospital Temerloh.

Kelima, Mohd Yazid, pengarah jabatan kerajaan di Putrajaya. Manakala dua adiknya iaitu Razali memiliki syarikat perunding di Pulau Pinang dan adik bongsu, Zaidi lePASan bidang IT di universiti, Australia - Harakahdaily.

Dan jika kita merujuk kepada adik-beradik calon PAS, empat di antara mereka berkemungkinan besar telah mendapat bantuan dari segi biasiswa atau pun pinjaman daripada kerajaan Barisan Nasional.

Kakak calon PAS, Prof Dr Aminah pula bekerja di universiti yang dibiayai oleh kerajaan Barisan Nasional manakala yang keempat, Sabariah bekerja di hospital tajaan kerajaan Barisan Nasional.

Dan Mohd Yazid pula mendapat gaji sebagai pengarah jabatan kerajaan yang ditadbir oleh parti Barisan Nasional di Putrajaya. Di manakah jabatan itu ya?

Maksud mudah, majoriti daripada keluarga calon PAS terhutang budi kepada kerajaan pusat BN. Dan jika mereka benar-benar faham, lima daripada adik-beradik Mohd Fauzi akan memangkah calon Barisan Nasional.

Dan jika jentera PAS sendiri tidak konfiden dengan kemampuan intelek Mohd Fauzi, apakah penduduk di Manek Urai masih mahu memperjudikan masa depan kawasan mereka dengan mengundi calon PAS tersebut?

No comments: