Thursday, September 19, 2013

Perkasa Desak Khalid Ibrahim Jelas Mesyuarat Exco, Pemukiman Di Bangkok


Dua NGO di Selangor mendesak Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim memberi penjelasan berhubung tindakan kerajaan negeri mengadakan mesyuarat exco dan permukiman di Bangkok, Thailand bermula semalam.

Yang Dipertua PERKASA Selangor Abu Bakar Yahya berkata Khalid perlu memberi penjelasan berhubung maksud tersirat program 'retreat' yang bermula semalam dan hari ini, lapor Berita Harian hari ini.

"Penjelasan itu penting bagi menafikan dakwaan mereka pergi ke sana juga bertujuan menziarahi mendiang Chin Peng, yang mati Isnin lalu.

"PERKASA Selangor berharap pemergian mereka ini tiada helah lain. Apapun biar rakyat menilai sama ada benar-benar untuk rakyat negeri ini atau sebaliknya," katanya seperti dilapor akhbar itu.

Dalam laporan yang sama, Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor Datuk Sohaimi Shahadan mempersoal keperluan tindakan kerajaan negeri itu dan menganggap tindakan tersebut langsung tiada keperluan.

"Abdul Khalid perlu perjelas kerana sebelum ini beliau mendabik dada kononnya menguruskan belanjawan berhemat.

Lawatan seperti itu pasti membabitkan implikasi kewangan kerana pegawai kerajaan negeri juga turut dibawa.

"Dimana punca kewangan untuk lawatan itu kerana jika tidak, ia pasti dianggap membazirkan wang rakyat," katanya. Sementara itu, akhbar itu juga memetik sumber di Pejabat Menteri Besar Selangor sebagai berkata permukiman itu telah diatur lebih dua minggu lalu dan menafikan lawatan berkenaan mempunyai kaitan dengan kematian Chin Peng.

"Ia sudah dirancang pejabat Dewan Undangan Negeri. Selain menteri besar dan exco, setiausaha kerajaan negeri Datuk Mohamed Khusrin Munawi, Penasihat Undang-undang Negeri Datin Paduka Zauyah T Loth Khan, dan Pegawai Kewangan Datuk Noordin Sulaiman turut menyertai program itu di sana.

"Mesyuarat MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri) serta mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) juga diadakan di sana hari ini (semalam) dan esok (hari ini). Abdul Khalid dijangka pulang ke tanah air esok," kata sumber dalam laporan itu.

No comments: