Saturday, September 12, 2009

BUKTI BN PERIHATIN - KELANTAN DAPAT PELABUHAN

Hadirlah ke Kelantan. Pastinya jiwa kita megah melihat negeri yang memiliki majoriti Melayu paling ramai ini memiliki rumah-rumah besar.

Kebanyakan dari mereka adalah penjawat awam yang berkerja dengan agensi kerajaan persekutuan atau kontraktor dan peniaga yang mendapat bantuan penuh kerajaan BN melalui agensi persekutuan.

Namun, disebalik tegaknya rumah-rumah besar, dicelahan rupanya masih banyak rumah-rumah orang miskin yang usang dan uzur serta menunggu masa untuk roboh.

Rakyat Kelantan tidaklah sehebat mana jika tiada bantuan penuh kerajaan persekutuan. Agensi kerajaan persekutuanlah yang banyak membantu rakyat Kelantan.

Gambar: Raih simpati berkali-kali, fitnah orang tidak henti-henti.
Inilah Nik Aziz tua tak sedar diri.


Nik Aziz dan konco-konconya langsung tidak bekerja. Yang dia dan orang-orangnya tahu, berceramah kosong di merata tempat mencanang kononnya dia sibuk membantu rakyat. Mulut mereka busuk memburukkan Kerajaan BN namun tangan mereka meminta-minta Kerajaan BN membantu mereka.

Nik Aziz langsung tidak pakar membangunkan ekonomi Kelantan dan mengunakan segala sumber bagi mengerakkan ekonominya.

Majoriti rakyat Kelantan bergantung hidup sepenuhnya kepada hasil pertanian dan kerajaan negeri langsung tidak bersungguh membawa pelabur asing masuk. Mereka rakus meratah hutan Kelantan kerana hasil balak itu akan mengenyangkan perut mereka. Rakyat, biar kerajaan BN yang memberi bantuan.

Hari ini, satu lagi bantuan kerajaan hadir.

Pembinaan sebuah pelabuhan memang satu idea yang baik. Kelantan adalah kawasan paling strategik adanya sebuah pelabuhan bertaraf antarabangsa.

Dan di bawah RMK-10 dan Koridor Ekonomi Pantai Timur, Kerajaan BN telah memperuntukan sebuah Pelabuhan untuk Kelantan.

Namun, kerajaan BN harus memantau setiap inci pergerakan pelabuhan itu nanti dan elakkan kerajaan negeri terbabit dalam menguruskan pelabuhan tersebut.

Infrastruktur di Kelantan terutamanya jalan raya perlu diambil kira kerana apabila pelabuhan itu siap kelak, mobiliti rakyat akan bersama dengan mobiliti barang dagangan dari pelabuhan dan ini memerlukan sebuah rangkaian lebuhraya yang dinamik.

Kemudahan air juga perlu diperbaiki segera supaya perindustrian yang mahu dibangunkan tidak terganggu dan pelabur asing pasti akan tertarik untuk mencurahkan modal melabur di sini.

Projek pelabuhan itu akan memberi impak positif kepada pembanguan ekonomi negeri Kelantan. Itulah hakikat yang perlu disedari oleh orang Kelantan. Mereka perlukan kerajaan BN bagi menyuap sesuap nasi dimulut mereka.

PAS langsung tidak berguna. Mencerca membuta tuli, menghina sesedap hati, akhirnya minta pula meraih simpati kepada orang yang mereka keji. Apakah jenis manusia mereka ini?

Wallahhualam.

Idea Asal

No comments: