Friday, November 18, 2016

Mahfuz Ini Siapa – Dedah Rahsia PAS Cari Pasal Atau 'Ejen Parti'?


Hari ini kita tertanya-tanya seperti ahli dan kebanyakan pemimpin PAS - siapa Datuk Mahfuz Omar ini sebenarnya?

Apakah beliau ‘dipasang oleh PAS’ untuk menyelinap masuk ke Pakatan Pembangkang untuk mengambil rahsia gerakan PKR, DAP, AMANAH dan juga Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) atau apa?

Apakah Mahfuz menyampaikan banyak rahsia kepada partinya – PAS – memandangkan sejauh ini sungguh menghairankan apabila PAS tidak mengenakan apa-apa tindakan terhadapnya.

Ketika PAS semakin menjauhkan diri dengan parti pembangkang, Mahfuz nampaknya bersaorangan bebas dengan pemimpin pembangkang ke sana ke mari.

Mengejutkan juga kerana pada ketika PAS membuat ketetapan melarang semua ahlinya menyertai BERSIH5, Mahfuz hadir pada himpunan BERSIH5 di Kedah baru-baru ini.

Malah tidak hairan jika Mahfuz muncul pada perhimpunan BERSIH5 di ibu negara esok.

Semua  orang tahu bahawa Mahfuz merupakan penyokong tegar Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Selain itu beliau bebas ke program parti AMANAH dan DAP yang kini menjadi musuh ketat PAS. Apa tujuan dan peranannya?

Atau apakah Mahfuz sebenarnya menunggu untuk dipecat oleh PAS?

Beliau antara pemimpin PAS yang bertindak keluar Dewan Rakyat membantah Bajet 2017 bersama Ahli Parlimen pakatan pembangkang yang lain pada ketika Ahli PAS lain kekal dalam Dewan Rakyat.

Malah semalam amat mengejutkan apabila beliau meminta Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang diminta menjelaskan sama ada beliau terlibat atau tidak dalam perjanjian melombong bijih mangan di Gua Musang, Kelantan.

Anggaran jumlah sumbangan Vigorous Global Sdn Bhd kepada Pejabat Presiden PAS yang viral di media sosial.
Bekas Naib Presiden itu  berkata, sepanjang dirinya memegang jawatan berkenaan, beliau tidak pernah dimaklumkan tentang adanya agihan daripada projek tersebut kepada parti.

"Sejak saya menjadi Ketua Penerangan PAS Pusat juga saya tidak pernah mendengar adanya pembahagian hasil galian milik kerajaan negeri kepada parti.

"Tak tahulah selePAS saya tidak lagi berada dalam kedua-dua jawatan itu, hal sebegini berlaku pula. Jadi, elok kiranya Presiden segera buat kenyataan rasmi.

"Kalau tidak betul apa yang sedang viral sekarang boleh nafikan," ujarnya.

Beliau membuat komen kepada Malaysia Dateline semalam dalam keadaan sedar bahawa beliau melakukan sesuatu yang besar terhadap presiden partinya.

Pertanyaan itu dibuat Mahfuz  mengulas dokumen surat akujanji antara syarikat Vigorous Global Sdn Bhd dengan Pejabat Presiden PAS  beralamat di Taman Melewar, Gombak, Selangor yang berlaku pada 10 Oktober 2013 menjadi viral di media sosial.

Turut tersebar beberapa foto menyerupai Abdul Hadi sedang melihat pelan lokasi serta dikatakan melakukan solat hajat ketika lawatan ke tapak projek.

"Pihak syarikat bersetuju dan berjanji memberi sumbangan kepada Pejabat Presiden PAS sebanyak RM10 per metrik tan jika syarikat mendapat kelulusan dari kerajaan negeri," dipetik daripada dokumen tersebut.

Menurut laporan Malaysia Dateline semalam, dokumen itu juga menyenaraikan anggaran jumlah sumbangan syarikat terbabit kepada Pejabat Presiden PAS yang mencecah RM200,000 sebulan dengan anggaran jumlah sebanyak RM10 juta bagi tempoh 50 bulan.
Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, Abdul Hadi tentu sekali perlu memberitahu apa yang sebenarnya berlaku agar pendedahan perjanjian itu tidak mencalarkan imej parti.

"Saya tidak fikir tandatangan bagi 'Pemegang Amanah Pejabat Presiden PAS' lengkap dengan saksi dibuat tanpa pengetahuannya.

"Jika sekarang baru tahu, Presiden harus ambil tindakan terhadap nama-nama yang memperakui mewakili dirinya.

"Ini juga berkait dengan imej, maruah dan integriti PAS itu sendiri. Sudah tentu rakyat Kelantan khasnya akan marah bagaimana hasil bumi negeri boleh diagih kepada pejabat presiden," tegasnya.

Tidak jelas apakah Mahfuz sengaja membuat kenyataan untuk mempersoalkan sumbangan syarikat berkenaan kepada PAS atau untuk ‘mempersoalkan kredibiliti’ Presiden PAS itu.

Surat Akujanji antara Vigorous Global Sdn Bhd dengan Pejabat Presiden PAS

Malah beliau turut mempersoalkan Kerajaan PAS dengan mengatakan mereka tidak harus berdiam diri terhadap projek melombong mineral itu yang terletak di Lot PT6728 Mukim Relai di Daerah Chiku dengan anggaran kawasan diluluskan seluas 600 hingga 800 ekar itu.

"Ini dalam negeri Kelantan. Agihan kepada kerajaan negeri yang hanya RM5 per metrik tan yang lebih rendah berbanding untuk parti politik akan dilihat ramai pihak sebagai tidak adil.

"Tentu rakyat Kelantan akan marah. Sepatutnya, kerajaan negeri yang mendapat hasil yang lebih bukan pihak lain.

"Bahkan, rakyat melihat ada unsur-unsur rasuah apabila seolah-olah pihak PAS yang menolong mendapatkan projek melombong itu dengan syarat beri RM10 per tan metrik kepada parti.

Malah dengan sinis beliau mengingatkan pemimpin PAS, “Jangan nanti orang kata oh inilah budaya politik matang dan sejahtera."

Persoalannya kalau bukan ‘spy PAS” apakah Mahfuz akan mendedahkan banyak lagi rahsia PAS selePAS ini?


Tidakkah Mahfuz kini semakin jelas juga menjadi ‘gunting dalam lipatan’ kepada PAS?

No comments: