Monday, May 16, 2016

Kerajaan Pulau Pinang Dipersoal Kenapa Tidak Ambil Tindakan Terhadap KLIDC


Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dijangka terus hangat apabila disambung semula hari ini.

Beberapa isu dijangka akan diperkatakan sama ada dalam sesi soal jawab atau juga perbahasan sehingga 19 Mei nanti.

Seperti dijangka, Jumaat lalu (13 Mei 2016), isu tanah Taman Manggis yang disentuh pada sesi soal jawab persidangan Dewan Undangan Negeri Jumaat lalu menghangatkan sidang Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Pertikaian mengenai perkara itu bermula apabila Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Bandar, Desa dan Perumahan negeri Jagdeep Singh Deo mendakwa demonstrasi bantahan penjualan tanah Taman Manggis pada 25 Mac lepas berpunca daripada wakil rakyat Barisan Nasional (BN).

"Mereka ini (BN) telah menghasut dan menyebabkan rakyat di Pulau Pinang berpandangan serong terhadap kerajaan negeri," katanya.

Dakwaan Jagdeep itu menimbulkan kemarahan Ketua Pembangkang Datuk Jahara Hamid yang meminta wakil rakyat Datuk Keramat dari DAP itu mengemukakan bukti tuduhan itu.

"Saya mahu Yang Berhormat (YB) Datuk Keramat (Jagdeep) kemukakan bukti terhadap tuduhan tidak berasas ini. Semua kenyataan saya berhubung isu ini hanya bersifat komentar dan bukannya menghasut," katanya.

Jagdeep kemudian berkata beliau mempunyai bukti bahawa Jahara menipu rakyat berhubung Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Taman Manggis yang telah ditolak dalam Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri pada 28 Mac 2007 yang turut dihadiri wakil rakyat Teluk Air Tawar itu.

Jahara bagaimanapun menegaskan beliau mengingati keputusan-keputusan yang dibuat dalam mesyuarat berhubung projek itu semasa Pulau Pinang di bawah pentadbiran BN.

Sementara itu, RSN Rayer (DAP-Seri Delima) menayangkan video berkenaan kenyataan Jahara yang disiar stesen televisyen TV3 pada persidangan dewan bagi menunjukkan bukti berhubung apa yang dipinta Jahara.

Perbuatan Rayer itu mencetuskan kejutan dalam dewan dan Muhammad Farid Saad (BN-Pulau Betong) meminta penjelasan daripada Speaker Datuk Law Choo Kiang sama ada rakaman video dibenar ditunjukkan dalam dewan.

"Ia (tindakan menayangkan video itu) perlu diminta izin terlebih dahulu," jelas Law.

Pada 25 Mac lepas, sekumpulan badan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), mengadakan demonstrasi berhampiran Jalan Burmah menuntut tanah di Taman Manggis dibangunkan untuk perumahan awam bagi golongan miskin.

Jahara turut mempersoalkan mengapa kerajaan negeri tidak mengambil tindakan terhadap Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn Bhd (KLIDC) kerana tidak melaksanakan pembangunan di tanah Taman Manggis selepas memenangi tender pada 2010.

"Syarat-syarat di dalam surat tawaran itu menyatakan bahawa KLIDC kena buat permohonan merancang dalam masa setahun, siapkan projek dalam masa tiga tahun dan kena mohon kebenaran daripada Jabatan Kesihatan dalam masa satu tahun.

"Kalau syarat-syarat ini tidak dipatuhi, tawaran ini akan ditarik balik. Dimaklumkan juga pada 22 Julai 2010 perjanjian tawaran dikeluarkan tetapi KLIDC telah memajak tanah ini kepada bank dengan harga yang sama iatu lebih 11 juta. Perkara ini perlu dijawab oleh kerajaan negeri," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan ucapan perasmian Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas pada persidangan DUN berkenaan.

Jahara yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Air Tawar turut mempersoalkan sama ada tanah berkenaan masih lagi milik KLIDC kerana didakwa tanah itu telah dipajak kepada pihak bank.

"Tawaran kepada pajakan bermula dari tarikh perjanjian tawaran diterima, di sini pajakan 99 tahun bermula pada tahun 2015, setelah lima tahun tawaran itu diberi. Apabila digadai kepada bank adakah pindah milik telahpun dibuat. Kalau begitu siapa tanda tangan gadaian," katanya.

Menjawab pertanyaan itu, Ketua Menteri Lim Guan Eng menegaskan tanah berkenaan masih kepunyaan KLIDC dan menafikan tanah itu telah dipajak kepada pihak bank.

"Tanpa geran tak boleh pajak tanah, semua peguam harus tahu. Mana boleh PA (kuasa peguam) dikeluarkan kalau tak ada geran. Kami bersedia untuk berdepan dan jawab apa-apa soalan, janganlah buat kenyataan tak masuk akal.

"Saya ingin memaklumkan bahawa selepas surat tawaran dikeluarkan pada 2010 pembayaran penuh dibuat pada 2011 dan geran hanya dikeluarkan pada 2015. Jadi, tidak ada sebarang gadaian, cagaran, sehingga sekarang (tanah Taman Manggis) masih milik KLIDC," katanya.

KLIDC membeli tanah seluas 0.4 hektar itu dari kerajaan negeri bagi projek pembinaan hotel 19 tingkat, enam tingkat hospital persendirian dan lima tingkat tempat letak kereta.

Penjualan tanah Taman Manggis itu dibangkitkan selepas dikaitkan dengan pembelian banglo oleh Lim pada harga di bawah nilai pasaran.


No comments: