Friday, November 26, 2010

PEMIKIRAN SEMPIT PEMIMPIN PKR DISERLAHKAN MELALUI AMK

Naib Presiden PKR, Azmin Ali, bersama barisan tertinggi PKR yang lain semasa menghadiri majlis perasmian Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat di Dewan Sivik MBPJ, Petaling Jaya, 26 Nov 2010.

Angkatan Muda Keadilan (AMK) menyatakan hari ini ia meletakkan perjuangan bagi membebaskan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan liwat sebagai misi utama sayap parti itu.

Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin, berkata bagi tujuan itu pihaknya akan menghantar wakil ke luar negara untuk memberi penerangan kepada masyarakat dunia dalam usaha membebaskan Anwar Ibrahim daripada tuduhan itu.

Kenyataan Samsul ini menunjukkan betapa Anwar dan PKR begitu terdesak untuk membersihkan dirinya yang semakin buruk di mata pemimpin luar.

Kenyataan Shamsul dengan jelas menunjukkan bahawa agenda melonjakkan Anwar adalah paling utama, bukan memperjuangkan keadilan seperti yang diwar-warkan.

Tuduhan liwat tidak mampu diselesaikan oleh masyarakat dunia sebaliknya hanya mahkamah Malaysia sahaja boleh memutuskan kedudukan Anwar.

Dengan bertindak ‘mengelilingi dunia’ bagi memberikan penerangan mengenai isu ini, AMK menunjukkan kepada masyarakat dunia ia tidak percaya kepada sistem kehakiman negara sendiri.

Inikah bentuk pemuda dan kepimpinannya yang diasuh oleh PKR?

Selain itu Shamsul menyamakan tuduhan terhadap Anwar kini dengan yang dihadapi pemimpinan dunia seperti Nelson Mandela dan tokoh demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi, sebelum ini.

Sungguh lemah perbandingan ini sedangkan kedua-dua pemimpin – Suu Kyi dan Mandela - adalah yang berdepan dan ditekan oleh pemerintahan diktator dan junta.

Apakah Malaysia sebuah pemerintahan bercorak sedemikian?

Cetek dan rendah tahap pemikiran Shamsul ini sehingga tidak dapat membezakan sistem politik aparteid Afrika Selatan dan junta Myanmar dengan sistem demokrasi berparlimen di Malaysia yang membolehkan Anwar menjadi Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat.

Apakah Mandela dan Suu Kyi berpeluang mendapat kedudukan seperti Anwar?

Menurut Shamsul beberapa pemimpin AMK akan ditugaskan untuk memainkan peranan secara aktif dan komprehensif di peringkat antarabangsa bagi memberi penerangan kepada masyarakat dunia mengenai kezaliman yang dihadapi Anwar.

"Usaha menuntut hak Anwar mendapat perbicaraan yang adil ini harus menjadi misi utama kita. Saya mahu melihat tenaga dan komitmen yang dipusatkan kepada misi ini lebih daripada komitmen dalam pemilihan yang baru lalu," katanya ketika menyampaikan ucapan dasar Kongres Nasional di Shah Alam, hari ini.

2 comments:

Mordecai Kucai said...

Keseronokan yang satu itu dalam membelasah bontot telah lama hilang dalam kegelitikan tubuh Anwar menabur benih ditempat yang salah.

Sekarang akibah dari hari yang sial itu akan di tanggung buat sementara hari ini oleh AMK.

Jelas PKR berjuang untuk membela kekejian Anwar. Mereka tidak peduli keperluan rakyat.

Boleh PKR nak samakan Anwar dengan sesiapa pun tetapi ianya bergantung ketahap manakah ianya menjadi bahan ketawa. Mungkin ada orang yang ketawa berguling atau mungkin ada yang senyum tapi sampai 7 hari.

Taraf Malaysia bukan lah bersammaan dengan dunia ketiga.

Usaha usaha itu hanya sia sia di samping mungkin menghabiskan banyak duit yang di 'sedut' dari kerajaan negeri.

Dengan merantau ke seluruh dunia PKR telah memberi peruntukan untuk Anwar membelasah bontot di peringkat antarabangsa.

Anwar tak boleh pikiaq kalau tak kena bontot. Bagi bontot semua beres!

d said...

Saya Perjuangan..

SAYA amat tertarik dengan penulisan blog anda yang ternyata ada kualiti yang tersendiri.

Ianya juga memberi peransang buat saya untuk memantapkan lagi penulisan saya.

SYABAS saya ucapkan buat anda kerana berjaya mengendalikan blog ini dengan begitu mantap.

Saya telah linkkan blog anda dalam senarai blog pilihan di blog saya agar pengunjung blog saya dpat bkongsi penulisan anda.

Saya berharap agar anda juga dapat linkkan blog saya di dalam blog anda agar perjuangan saya melalui penulisan blog dapat dikongsi bersama pengunjung.

Sekian, Salam Kasih ikhlas dari,

Melayu CinDia
Blogger Gelombang Rakyat

http://gelombang-rakyat.blogspot.com/