Tuesday, June 16, 2009

MANEK URAI – SERLAHKAH LAGI PERGESERAN PIMPINAN PAS

Jangan nak sorok-sorok lagi.

Perbalahan antara puak yang menyokong dan membantah kerajaan perpaduan semakin sengit.
Apabila Kelab Penyokong PAS (KPP) Kelantan semalam meminta pemimpin PAS yang menyokong cadangan pembentukan kerajaan perpaduan, supaya tidak menyertai kempen parti itu dalam pilihanraya kecil DUN Manik Urai pada 14 Julai ini, menjelaskan segala-galanya.

Bak kata orang Kelantan, “mu tok sah marilah ke Manek Urai”.

Timbalan Presiden KPP, Yap Kok Seng berkata ini kerana penglibatan sesetengah pemimpin itu hanya akan mengelirukan pengundi dan penyokong PAS di kawasan itu berhubung isu berkenaan, lapor Bernama.

"Kami Kelab Penyokong PAS tidak mahu pemimpin yang bersetuju dengan pembentukan kerajaan perpaduan itu turut berkempen dalam pilihanraya DUN Manik Urai kerana ia boleh mengelirukan rakyat, khasnya pengundi PAS kawasan itu jika mereka memperkatakan isu itu.

"Jadi, lebih baik mereka jangan datang berkempen dalam masa kempen pilihanraya DUN Manik Urai kali ini," katanya.

Beberapa persoalan. Pertama, apakah ini suara KPP atau PAS Kelantan?
Jelas pertelingkah Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat + Husam melawan Datuk Seri Abdul Hadi Awang + Nasarudin Mat Isa + Datuk Mustapa Ali begitu sengit sehinggakan seolah-olah Manek Urai adalah milik PAS Kelantan.
Kedua, apa jadi dengan Nasarudin – Ahli Parlimen Bachok – apakah beliau juga tidak ‘diingini’ di Manek Urai?

Khamis lalu, Nik Aziz membidas pemimpin parti itu yang mempertahankan saranan membentuk kerajaan perpaduan dengan menyifatkan mereka "boneka Umno".

Nik Aziz dilaporkan berkata beliau tak boleh lari daripada keputusan Muktamar PAS di Ipoh tahun lalu untuk menyokong pakatan pembangkang.
Beliau juga dilaporkan berkata suara sumbang dari PAS untuk buat kerajaan perpaduan ini adalah boneka Umno.

Laporan minggu lalu itu turut memetik Nik Aziz sebagai berkata, isu kerajaan perpaduan ini ditimbulkan oleh presiden PAS, bukannya menggambarkan kehendak PAS.

"Presiden ini ketua bagi pertubuhan, dan pertubuhan tidak buat keputusan, itu kenyataan peribadi," katanya dalam laporan tersebut.

Sementara itu 1Utama 1Ismud-Semarak pula menganggap KPP Kelantan bukan setakat beri warning kepada puak yang sokong kerajaan perpaduan (terutamanya Abdul Hadi dan Nasharudin - walau tak sebut nama) supaya jangan turun berkempen di Manik Urai selain KPP membuat kenyataan yang lebih kedepan iaitu mendesak puak Pas yang sokong UG ni supaya masuk Umno terus.

Desakan itu dikira melampau. Beliau bertanya siapa sebenarnya di sebalik KPP Kelantan (termasuk KPP mana jugaklah). Mulai sekarang PAS kena ambil tahu latar belakang puak INI, mana tau mafia ke atau agen bn bongok.

Jarang anak Melayu mahu herdik orang tua macam ni (setahu saya puak Cina dan India pun tahu jugak hormat orang tua), tapi ini geng dari mana yang tidak reti status diri, kancil nak telan gajah?

Kalau pun betul ada cadangan baik, bagitaulah ikut saluran betul, cakap sama pemimpin PASlah, bukannya cakap kepada reporter untuk siarkan seluruh negara, ni saje nak memalukan PAS ke apa?

Jangan terkejutlah kalau satu hari nanti, KPP desak Nik Aziz serah kerusi MB kepada pemimpin KPP. Kalaulah begini keberanian anak kecil menyergah bapa, alamatnya kena halau keluar rumah lepas ni. Buat perabis beras je kalau dok pelihara lagi.

Katanya: “Seperti tulisan semalam, saya nak sebut sekali lagi bahawa kpp hanya satu kelengkapan seperti aksesori buat PAS, adanya aksesori ini maka pas nampak segak sikit dan dapat sokongan bukan Islam.”

Tapi kalau dibuang eksesori ni pun, PAs bukannya boleh lingkup pun. Sokongan bukan Islam terhadap pas kini jauh lebih baik berbanding 70an dulu, malah dalam PAS sendiri ada mualaf Cina yang boleh jalankan kerja seperti yang dibuat oleh KPP.

Sepatutnya, pimpinan PAS kena bagi kata dua kepada KPP supaya jangan buat kenyataan yang bukan dalam kawalan mereka. KPPkena ingat, KPP dan PAS hanya MoU, kerjasama tanpa ikatan hitam putih. oleh itu toksahlah nak tunjuk pandai sampai naik belang.

No comments: