Saturday, June 25, 2016

Apakah Shafie Pilih ‘Rakan Seperjuangan’ Atau Buat 'U-Turn' Yang Bakal Dicemuh?


Datuk Seri Shafie Afdal akan mengeluarkan kenyataan media mengenai kedudukannya tidak lama lagi selepas digantung keahliannya oleh UMNO semalam.

Beliau yang kini sedang mengerjakan umrah di Arab Saudi digantung keahliannya oleh Majlis Tertinggi (MT) parti selepas mesyuarat di Menara Dato' Onn di Kuala Lumpur petang semalam (24 Jun 2015).

MT turut mengumumkan keputusan untuk memecat bekas timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dari Umno.

Keputusan  pemecatan itu kerana kedua-duanya berada di atas pentas bersama-sama pemimpin pembangkang membuat ucapan dan menyerang pimpinan dan parti.

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penggantungan keahlian Shafie sehingga MT menerima laporan daripada Jawatankuasa Disiplin Umno mengenainya.

Ada bebrapa persoalan untuk Shafie. Beliau ibarat Hang Lekir dalam Hikayat Hang Tuah – Tun Dr Mahathir Mohamad ialah Hang Tuah, Tan Sri Muhyiddin Yassin ialah Hang Jebat dan Hang Lekiu ialah Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Mereka mulanya berjuang bersama-sama dalam satu isu asas iaitu 1Malaysia Development Baehad (1MDB). Namun akhir-akhir ini beliau nampaknya semakin menjauhi rakan-rakan ‘Hangnya’.


Malah di Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar baru-baru ini, kemunculan Shafie menunjukkan mukanya di kawasan Barisan Nasional (BN) agak mengejutkan ketika Dr Mahathir dan Mukhriz berkempen untuk Pakatan Harapan.

kehadirannya  menjadi perhatian banyak pihak selepas menghantar gambar dirinya bersama anggota kempen BN semasa PRK Sungai Besar di Facebook.

Ia mencetuskan spekulasi sama ada beliau telah meninggalkan kumpulan yang memberontak terhadap UMNO yang telah berikrar untuk menggulingkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Muhyiddin pula sekadar ‘lawat pasar’ di Sungai Besar dan pembantunya berusaha menjelaskan bahawa kehadiran Muhyiddin hanya untuk bertemu rakyat dan tidak bersaorangan, bukannya menyokong calon AMANAH.

Kes Muhyiddin sudah jelas. Walaupun tidak berkempen sepentas dengan pembangkang di PRK, perbuatannya sebelum ini dianggap bersekongkol dengan pembangkang.


Namun, bagi Shafie, ada beberapa persoalan untuk beliau dan penyokongnya menilai:

1.      Apakah sekiranya diterima kembali sebagai ahli UMNO, beliau akan      dikembalikan jawatan lamanya sebagai Naib Presiden?

2.      Apakah beliau akan dikekalkan sebagai calon untuk kawasan Parlimen yang diwakilinya sekarang?

3.      Apakah tidak akan ada mereka yang akan menentang beliau untuk jawatan Ketua Bahagian Semporna kalaupun beliau diterima semula menjadi ahli?

4.      Hubungan yang sudah berubah ‘masam’ dengan pemimpin UMNO sebelum ini sukar untuk menjadi ‘manis’, malah mungkin akan menjadi ‘pahit’ akhirnya.

Realiti yang harus dihadapinya, peluang untuknya bangkit dalam UMNO sudah sukar, apa lagi jika UMNO membuat keputusan ‘menutup pintu’ untuknya.

Mungkin juga jawatannya dalam Kabinet yang digugurkan pada 28 Julai 2015 tidak akan dikembalikan kerana dalam tempoh hampir setahun kini, ruangnya untuk kembali bagaikan sudah tertutup.

Sebaliknya jika dia kembali  bersama ‘kumpulan Hang’ nya, dia mungkin berpeluang, terutamanya di Sabah yang memerlukan pemimpin pembangkang yang kuat.

Dengan pengaruh dan pengalaman, dia mungkin boleh menyatukan kekuatannya dengan Datuk Lajim Okin yang kini Pengerusi PKR Sabah yang juga Ketua Pembangkang di negeri Di Bawah Bayu itu.

Malah, bukanlah sesuatu yang pelik untuk mereka berganding bahu, lagipun daripada bahagian dan kawasan Parlimen berlainan.

Shafie di Semporna sebaliknya Lajim di  Beaufort.

Ruang terbuka untuknya melalui Pakatan Harapan (PH) tetapi bukan lagi UMNO, kerana itu fikirkanlah...

Melainkan jika beliau dianugerahkan dengan kedudukan atau pendapatan yang baik, Shafie mungkin berada dalam dilema untuk memikirkannya.

Jika dia menyertai PH, tiada apa yang pelik baginya.

Tetapi jika Shafie berdiam diri dalam UMNO dan sanggup melepaskan jawatannya sama ada sebagai Ahli Parlimen dan Ketua Bahagian dalam tempoh dua tahun dari sekarang, beliau bukan sahaja dilihat ‘bacul, tetapi meninggalkan rakan seperjuanganya di tengah jalan.

Malah dia dilihat mengakui kesilapannya mengkritik Najib selama ini. 'U-Turn' yang akan mendapat cemuhan.

Apapun, tiada siapa boleh mempersalahkan beliau jika membuat 'U-Turn' kerana ‘dedak’ berguni-guni sudah pasti disediakan untuk beliau mengambilnya!!!!

No comments: