Friday, November 12, 2010

KHALID SEMAKIN GELABAH - GM PKNS SALAH GUNA KUASA

The Unspinners (Tajul asal - ADUN PAS dedah salahlaku GM PKNS?)

Hari ini kontroversi timbul lagi apabila Othman didakwa oleh Pas gagal menjalankan tangungjawabnya sebagai pengurus besar perbadanan terbabit.

Desakan itu turut melibatkan dakwaan bahawa Othman (gambar kanan) terlibat dengan amalan salah laku serta penyalahgunaan kuasa terhadap pengurusan termasuklah kewangan anak syarikat kerajaan negeri itu.

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Selangor, Dr. Rosli Che Mat menyatakan dakwaan itu dibuat hasil pendedahan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Kelang, Saari Sungib dalam satu perbahasan semasa Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor semalam.

Dakwanya, salah laku Othman itu dikatakan berlaku dalam soal pengambilan pekerja yang mana dikatakan melibatkan individu yang merupakan kenalan Pengurus Besar PKNS itu dalam bentuk jawatan kontrak termasuklah pembayaran gaji yang tinggi daripada kakitangan PKNS sendiri.

[Sebagai hanya Pengurus Besar, berapa puloh ribu sebulan gaji Osman? Dengar macam gaji CEO PLC. RM40-50,000. Dibawa kroni kaki2 pow kontraktor dari zaman dia di projek Kesas Highway dan Keramat Link yang tak jadi. Gaji masing2 dalam RM20-30,000.]

Selain itu, Dr. Rosli yang juga Ahli Parlimen Hulu Langat turut mendakwa selain melantik kenalan untuk mengisi jawatan anak syarikat itu, Othman juga dikatakan turut melakukan perbelanjaan yang tidak munasabah apabila mengarahkan PKNS menaja perkahwinan Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha 10 Oktober lalu.

Perbelanjaan tersebut turut melibatkan perbelanjaan kehadiran angkasawan daripada luar negara ke majlis perkahwinan berkenaan yang memakan kos sebanyak RM520,000.

Dgn projek macam gini, mampukah Melayu membeli? Cina akan kuasai kawasan Melayu Keramat. Apa Azmin janji untuk jadi MP?

Selain dakwaan salahguna kewangan, Othman sebelum ini turut dikaitkan dengan dakwaan tidak selari dengan matlamat penubuhan PKNS apabila anak syarikat kerajaan negeri melaksanakan projek mewah Datuk Jelatek yang disifatkan tidak memberikan keuntungan dan manfaat kepada usaha meningatkan sosio-ekonomi bumiputera di Selangor.

Ini kerana, projek yang bernilai RM1.2 bilion itu merupakan projek mewah yang nilainya adalah tinggi iaitu diluar kemampuan kewangan golongan bumiputera.

[Azmin sitadah bontot kepada Anwar berkempen menggunakan projek Jelatek sebagai bahan kempen. Kurang2 BN janjikan penghuni dapat duduk balik. Bawah Osman dan Pakatan, haram tak merasa. Padan muka undi PKR!]

Bagi saya, kesemua mereka yang terlibat dalam perlantikan Othman dulu MESTI BERTANGGUNGJAWAB di atas kerosakan yang terjadi.

Benar, Pas yang membangkitkan isu ini tetapi pimpinan parti itu juga salah kerana tidak dapat 'menghidu' kelicikan Othman sebelum dan selepas Khalid melantiknya dulu, Pas macam kerbau dicucuk hidung kerana ikut apa saja yang Khalid putuskan.

Nah sekarang baru padan muka!

Baca sepenuhnya di Malaysia Instinct sini

1 comment:

azlishukri said...

salam, blog tuan sudah dipaut