Sunday, November 30, 2008

BERTUAHNYA ANAK-ANAK INI...

Menyedari kesukaran ibubapa yang menjadi penanam tembakau yang kini bukan lagi tanaman penting di Kelantan, Philip Morris Malaysia dan Yayasan Salam Malaysia (SALAM) semalam mengambil inisiatif membantu anak-anak penanam tembakau bagi meringankan beban mereka.

Seramai 691 anak penanam tembakau di Kelantan kelmarin bertuah kerana menerima kelengkapan sekolah bernilai RM100,000 dalam majlis penyerahan sumbangan Program Kembali Ke Sekolah anjaran Philip Morris dan SALAM.

Setiap pelajar sekolah rendah dan menengah itu menerima dua pasang pakaian seragam, dua pasang kasut dan stoking, beg sekolah serta wang tunai RM180 untuk membeli keperluan lain termasuk buku-buku latihan dan kerja sekolah.

Sumbangan tersebut diharap dapat meringankan beban penanam tembakau terutama dalam menyediakan keperluan sekolah anak-anak menjelang tahun baru.

Sumbangan kelengkapan sekolah kepada anak-anak penanam tembakau itu diharap dapat membantu ibu bapa yang kurang berkemampuan untuk menguruskan persekolahan anak masing- masing.

''Ini merupakan satu tanggungjawab sosial syarikat ini kepada masyarakat yang memerlukan, lebih-lebih lagi kepada penanam tembakau yang telah memberi kerjasama yang baik kepada Philip Morris selama ini,” demikian menurut Pengarah Hal Ehwal Korporat Philip Morris Malaysia, Marlene Kaur.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis penyerahan sumbangan yang turut dihadiri oleh Ahli Lembaga Pemegang Amanah SALAM, Datuk Ahmad A. Talib.

Philip Morris (Malaysia) Sdn Bhd ialah anak syarikat Philip Philip Morris International (PMI) selain Godfrey Phillips (Malaysia) Sdn Bhd. Philip Morris Malaysia ditubuhkan pada 1995, ialah syarikat perniagaan pembuatan dan yang menghasilkan pelbagai jenis produk dengan jenama utama bagi pasaran tempatan dan luar negara.

Ia juga bertindak sebagai ibu pejabat operasi bagi perniagaan PMI di seluruh Asia Pasifik.

Godfrey Phillips (Malaysia) Sdn Bhd, yang juga beribu pejabat di Kuala Lumpur, adalah syarikat memasarkan produk berjenama yang dikeluarkan oleh PMI di Malaysia.

Marlene berkata, sejak 2006, syarikatnya telah membantu penanam tembakau di Kota Bharu melalui sumbangan keperluan sekolah dan inisiatif yang sama dilakukan di Keningau Sabah.

''Lebih 500 anak-anak penanam tembakau di sana telah menerima keperluan sekolah yang sama dengan kedua-dua program dilaksanakan bersama SALAM, rakan kongsi Philip Morris Malaysia dalam inisiatif kemasyarakatan di negara ini," katanya.

Di pihak Kerajaan Pusat pula, pada Mac lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan akan terus mengekalkan kadar harga tembakau sebanyak RM13.80 sekilogram sehingga 2012 sebagai satu usaha pembelaan terhadap lebih 12,000 penanam tembakau di negara ini.

Katanya, memang hasrat kerajaan yang didokong Barisan Nasional (BN) untuk membantu semua pihak termasuk penanam tembakau agar kehidupan mereka terus terbela.

"Kerajaan sedar sehingga kini belum ada lagi tanaman alternatif selumayan tembakau yang memberi pendapatan agak lumayan kepada penanam tembakau di seluruh negara ini.

"Sebab itu kita beri jaminan di sini, harga tembakau kini iaitu antara kadar tertinggi RM13.80 ini akan terus kekal sehingga 2012,” katanya ketika berucap pada majlis penyampaian Bantuan Peralihan Penanam Tembakau (BPPT) di Syarikat Tembakau Tok Ayah Aur Baru, Kampung Aur, Telong di sini.

Turut hadir, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapa Mohamed dan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin, yang merupakan calon BN bagi kerusi Parlimen Bachok dan kerusi Dewan Undangan Negeri Perupok.

Lebih 10,000 penanam dan pengawet tembakau seluruh Kelantan hadir pada majlis itu.

1 comment:

Widya Okta said...

Saya Widya Okta, saya ingin memberi keterangan kerja yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada bangsaku yang sedang mencari untuk pinjaman di Asia dan bahagian lain perkataan, kerana ekonomi yang buruk di beberapa negara. Adakah mereka sesiapa yang mencari pinjaman di antara kamu? Kemudian, anda perlu berhati-hati kerana banyak syarikat pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih tulen sekali dalam syarikat pinjaman palsu. Saya telah menjadi mangsa yang 6 kredit peminjam penipuan, saya hilang begitu banyak wang kerana saya mendapatkan pinjaman daripada syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya ditahan oleh rakyat hutang saya sendiri, sebelum i adalah pembebasan dari penjara dan seorang kawan saya yang saya menerangkan keadaan saya kemudian memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat pinjaman reliabl yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam tempoh 24 jam yang i digunakan, Jadi saya membuat keputusan untuk berkongsi kerja yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat anda jika anda memerlukan pinjaman anda lebih baik hubungan SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui e-mel:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (widyaokta750@gmail.com) jika anda mendapati sukar atau mahu prosedur untuk mendapatkan pinjaman.