Wednesday, August 24, 2016

Kes Cabul, Seks Luar Tabii Di Maahad Milik Penceramah Popular???


Dakwaan ini berat. Ia boleh memalukan pemilik dan pihak terlibat di sebuah maahad tahfiz.

Kemungkinan sengaja diada-adakan untuk sesuatu sebab yang tidak diketahui juga ada kemungkinannya.

Diharapkan ia tidak benar kerana akan menjatuhkan maruah sebuah institusi pendidikan Islam yang dihormati.

Polis Perak hari ini mengesahkan menerima laporan mengenai dakwaan pencabulan seksual di sebuah maahad tahfiz yang dimiliki seorang penceramah bebas terkemuka.

Apabila disebut penceramah bebas terkemuka, lagilah timbul berbagai persoalan apakah ia benar-benar berlaku dan siapa pula melakukannya?

Ketua Polis Perak,  Datuk Seri Abdul Rahim Hanafi berkata setakat ini pihaknya mengambil keterangan daripada 10 individu termasuk pelajar, pengadu dan pihak sekolah terbabit.


“Memang ada laporan dibuat. Polis sedang menjalankan siasatan dan akan melengkapkannya secepat mungkin.

“Dalam hal ini kita kena berhati-hati dan teliti serta menjaga semua aspek,” katanya kepada pemberita pada majlis Kibarkan Jalur Gemilang Peringkat Polis Diraja Malaysia Negeri Perak.

Eloklah tindakan sedemikian. Siasatan biarlah menyeluruh dan jika benar-benar berlaku, dedahkan sebagai pengajaran.

Rahim mengatakan diminta mengulas mengenai viral menerusi WhatsApp baru-baru ini mengenai beberapa pelajar baharu di maahad tahfiz berkenaan yang dikatakan dicabul selain berlaku seks luar tabii.

Rahim berkata kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 377E iaitu merangsang seorang kanak-kanak (bawah 14 tahun) untuk melakukan sesuatu perbuatan kelucahan melampau.

Ia boleh  membawa hukuman penjara sehingga 5 tahun dan sebatan.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) Datuk Mohd Yusop Husin berkata pihaknya membuat lawatan ke mahaad tahfiz berkenaan beberapa hari lalu.

“Dalam lawatan itu, pegawai JAIPk menemu ramah beberapa pelajar,” katanya.

Yusop berkata walaupun berdaftar dengan JAIPk, segala urusan pentadbiran termasuk pengambilan pelajar dikendalikan sepenuhnya oleh maahad tahfiz berkenaan kerana ia merupakan institusi swasta.

No comments: