Thursday, August 19, 2010

ADA USAHA MEMISAHKAN PULAU PINANG DARI MALAYSIA?

"...tindakan menggunakan nama ketua menteri bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah Jumaat adalah di luar daripada keputusan Majlis Raja-Raja. ..Lazimnya lafaz doa bagi khutbah kedua dibacakan untuk ketua negeri atau ketua agama Islam," Ahmad Zahid Hamidi.

Blogger gerakan-anti-pkr hari ini mendedahkan web anti Islam/Melayu yang paling keji iaitu Malaysiakini sedang dalam percubaan menghasut rakyat Malaysia untuk melakukan gerakan memisahkan beberapa buah negeri untuk menjadi sebuah kerajaan autonomi.

Katanya dia mula sedar tindakan mereka setelah membaca kenyataan Tan Sri Harussani yang mendakwa ada beberapa pihak sedang dalam perancangan untuk merubah perlembagaan Malaysia.

Dua bukti yang diberikan blogger berkenaan jelas menunjukkan usaha keras malaysiakini cuba menghasut rakyat untuk melakukan tindakan dan menyokong ide gerakan menjadikan beberapa negeri di Malaysia menjadi autonomi.

Lantas beliau mendesak agar Steven Gan,Prem Chand dan dua wartawan Malaysiakini ditahan dibawah ISA kerana cuba melakukan tindakan menghasut dan menjadi alat propaganda agenda separatis !

KLIK SINI NEIL KHOR 2 AUG
http://www.malaysiakini.com/news/138933
The recent spat between the Penang chief minister and the State Development officer brought to light an issue that most people think about but dare not suggest: autonomy for Penang.

KLIK SINI
http://www.malaysiakini.com/news/138925
JOE FERNANDEZ 2 AUG
Sabah opposition strongman Jeffrey Gapari Kitingan has urged that Sabah and Sarawak seriously consider creating new states within themselves.

He cites the vastness of the territory, empowerment within and without Malaysia, greater efficiencies through decentralisation and maximisation of potential, as reasons for doing so.

Saya pula tertarik membaca kenyataan Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam yang menimbulkan isu memprotes penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dalam doa khutbah kedua solat Jumaat.

Dengan sendirinya nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin sengaja dicicirkan.

Berikutan itu, Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang memprotes penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dalam doa khutbah kedua solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Pengerusinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata penggunaan nama ketua menteri itu dalam khutbah Jumaat dikesan sejak minggu lepas di beberapa buah masjid sekitar Tasek Gelugor, Permatang Pauh dan Jelutong.

Beliau berkata tindakan menggunakan nama ketua menteri bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah Jumaat adalah di luar daripada keputusan Majlis Raja-Raja.

"Lazimnya lafaz doa bagi khutbah kedua dibacakan untuk ketua negeri atau ketua agama Islam," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang di Kepala Batas, hari ini.

Bukankah tindakan itu sebagai menidakkan Yang di-Pertuan Agong sebagai kepala negara?

Dan jika tidak mengiktiraf Yang di-Pertuan Agong, siapakah menjadi ketua negara?

Bukankah dengan mendoakan Guan Eng, beliau diiktiraf sebagai ketua negeri atau ‘ketua negara’ Pulau Pinang?

Aneh juga pihak yang menyediakan khutbah seolah-olah sudah tidak mengiktiraf Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara dan pelindung agama Islam di negara ini.

Setakat ini tiada laporan polis dibuat berhubung perkara itu tetapi segala bukti berhubung perkara berkenaan memang ada, katanya.

Selain itu Ahmad Zahid turut mempersoalkan tindakan ketua menteri yang hadir pada majlis pengagihan wang zakat yang sepatutnya dilakukan oleh pemimpin Islam.

"Walaupun niat kerajaan negeri adalah untuk menggambarkan bahawa beliau (ketua menteri) seorang yang fleksibel tetapi mungkin ia mempunyai agenda tersembunyi bagi tujuan politik," katanya.

Ahmad Zahid berkata beliau turut dimaklumkan mengenai tindakan sebuah pusat khidmat anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) yang didakwa menyalurkan duit kutipan bazar Ramadan untuk kegunaan pusat khidmat berkenaan.

Katanya duit kutipan bazar Ramadan yang dibuka di kawasan tanah rizab masjid itu sepatutnya disalurkan untuk kegunaan masjid dan bukannya menampung kegiatan politik.

"Kerajaan negeri Pulau Pinang harus lebih sensitif dalam hal ehwal agama Islam, sekiranya mahu mewujudkan kesamarataan perlulah dengan kaedah yang betul," katanya.

Ahmad Zahid juga mengucapkan syabas dan terima kasih atas maklumat yang diberikan oleh masyarakat Melayu Pulau Pinang yang prihatin dengan perkembangan semasa di negeri itu.

No comments: