Monday, July 5, 2010

350,000 RAKYAT KELANTAN GAGAL DAPATKAN AIR BERSIH

Apakah nasib yang akan menimpa kepada 30 peratus atau 350,000 lagi penduduk Kelantan yang tidak mungkin dapat bekalan air bersih?

Bukankah mereka dengan sendirinya menjadi kumpulan rakyat yang terpinggir?

Kenapa baru sekarang Kerajaan PAS Kelantan mengakui tidak mampu untuk membekalkan air bersih dengan alasan tinggal di pedalaman dan bahagian selatan Kelantan?

Juga wajarkah kerajaan negeri member alasan kononnya terpaksa menangung kos yang tinggi untuk membekalkan air bersih di kawasan pedalaman?.

Kerajaan PAS Kelantan semalam mengakui hanya mampu memenuhi keperluan bekalan air bersih kepada 70 peratus daripada 1.5 juta penduduk negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Infrastruktur, Utiliti dan Alam Sekitar negeri, Datuk Md. Anizam Abd. Rahman berkata, rakyat terutamanya yang tinggal di kawasan pedalaman dan bahagian selatan Kelantan belum dapat menikmati bekalan air bersih yang disalurkan syarikat di bawah kerajaan negeri, Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB).

Menurutnya, kos yang tinggi untuk penyediaan sistem bekalan ke lokasi yang berjauhan dari paip utama menjadi antara faktor bekalan air bersih gagal disalurkan sepenuhnya.

"Kegagalan ini wujud berikutan kedudukan rumah-rumah penduduk yang berjauhan. Biasanya kita dapat selesaikan masalah bekalan air penduduk yang tinggal di kawasan 'kompak' seperti taman perumahan di bandar Gua Musang.

"Tetapi untuk menyediakan sistem paip ke beberapa rumah di lokasi-lokasi yang terasing dari penempatan utama akan memakan kos yang tinggi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Jajahan dan Loji Rawatan Air Terbaik di Dewan Teratai, Kompleks Kota Darulnaim di Kota Bharu semalam.

Hakikatnya, isu bekalan air bersih untuk rakyat Kelantan tidak usahlah memperkatakan sama ada rakyat tinggal di Gua Musang atau sebagainya.

Lihatlah sendiri bagaimana kawasan sekitar Kota Bharu, umpamanya di sekitar Wakaf Che Yeh, penduduk terpaksa menggunakan pam sendiri.

Harapkan air paip AKSB? Sudah lebih sepuluh tahun syarikat itu gagal membekalkannya.
Bagaimana Kerajaan PAS Kelantan boleh menganugerahkan Loji Rawatan Air Terbaik sedangkan masih banyak kawasan yang menghadapi masalah bekalan air.

No comments: